Το debut.gr και ο Κωνσταντίνος Μητρόπουλος συγκέντρωσαν δέκα «μαύρες» στιγμές του Ελληνικού ποδοσφαίρου με την ελπίδα ότι δεν θα τις δούμε ποτέ ξανά.

Το Ελληνικό ποδόσφαιρο κατά γενική ομολογία βιώνει μία κρίση. Τόσο αγωνιστικά αλλά κυρίως εξωαγωνιστικά. Δεν είναι λίγες άλλωστε οι φορές που αυτά που συμβαίνουν εκτός αγωνιστικού χώρου μας κάνουν να αισθανόμαστε άσχημα. Βία, συγκρούσεις μεταξύ των οπαδών, εκτεταμένα επεισόδια και πολλά άλλα. Το debut.gr συγκέντρωσε δέκα στιγμές που αμαύρωσαν τη φήμη του ελληνικού ποδοσφαίρου και εύχεται να μην τις ξανασυναντήσουμε ποτέ ξανά.

ΑΕΚ – Ολυμπιακός 0-2 (15/11/99)

Τα πάντα έγιναν στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Εκατέρωθεν διαμαρτυρίες προς τον διαιτητή, βρισιές, κλωτσιές και γενικότερα ότι μπορεί να συμβεί σε ένα ελληνικό ντέρμπι. Αλλά φτάσαμε σε σημείο να βγει και όπλο. Με την λήξη του αγώνα που βρήκε νικητή τον Ολυμπιακό με 0-2, η ΑΕΚ είχε τρομερά παράπονα από την διαιτησία. Μάλιστα κάποιοι παίκτες έφτασαν σε σημείο να απειλούν ακόμα και να κλωτσήσουν τον διαιτητή Δημητρόπουλο. Τα χειρότερα όμως έγιναν αργότερα και όχι εντός αγωνιστικού χώρου, αλλά στο Members Club του γηπέδου. Εκεί ο πρόεδρος της ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης, ενεπλάκη σε διένεξη με τον τότε πρόεδρο της ΕΠΑΕ Βίκτωρα Μητρόπουλο και ενώ αντάλλασσαν τα καθιερωμένα «γαλλικά» ένας εκ των μόνιμων συνοδών του Βίκτωρα Μητρόπουλου, ο Νίκος Γιαννουδάκος, βγάζει από την εσωτερική θήκη ένα 22άρι περίστροφο και πυροβολεί δύο φορές στον αέρα και κατά ορισμένους αυτόπτες, ρίχνει ακόμη δύο πιστολιές προς το πάτωμα. Την συνέχεια μπορεί να την φανταστεί κανείς. Ο κάθε ένας πετούσε στον άλλο ότι έβρισκε μπροστά του ενώ βγήκαν και μαχαίρια. Οι Μελισσανίδης και Μητρόπουλος κατάφεραν να φυγαδευτούν όχι όμως και ο Νίκος Γιαννουδάκος που έπεσε αιμόφυρτος στο πάτωμα από τα χτυπήματα που δέχτηκε. Μία ακόμα συνηθισμένη μέρα στα ελληνικά γήπεδα…

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 3-0 (Ριζούπολη – 14/10/02)

Η συγκεκριμένη αναμέτρηση από μόνη της ήταν ξεχωριστή. Ήταν ένα ματς που θα έκρινε το τίτλο του πρωταθλητή. Οπότε η αδρεναλίνη ήταν στα ύψη. Όμως αυτά που διαδραματίστηκαν πριν τη έναρξη του αγώνα, αναμφισβήτητα ξεπερνά κάθε όριο. Μόλις έφτασε το πούλμαν του Παναθηναϊκού στο γήπεδο της Ριζούπολης τότε ξεκίνησε ο πραγματικός αγώνας. Τους «πράσινους» υποδέχθηκαν οι οπαδοί του Ολυμπιακού με μπουκάλια, πέτρες, κέρματα, καπνογόνα, καθίσματα και φωτοβολίδες. Οι παίκτες που προσπαθούσαν να διασχίσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα την απόσταση από το λεωφορείο μέχρι τα αποδυτήρια. Οι περισσότεροι παίκτες του Παναθηναϊκού είχαν τρομοκρατηθεί από την ατμόσφαιρα και δεν ήθελαν να αγωνιστούν. Δεν μπορούσαν να βγουν ούτε για την καθιερωμένη βόλτα εντός γηπέδου καθώς πάνω από την φυσούνα βρίσκονταν οπαδοί του Ολυμπιακού. Με τα πολλά ο αγώνας ξεκίνησε και για 90 λεπτά δεν συνέβη το παραμικρό παρόλο που εντός γηπέδου βρισκόταν και κόσμος του Παναθηναϊκού. Ο Ολυμπιακός κυριαρχούσε σε όλη τη διάρκεια του ματς και το τελικό 3-0 ήταν αναμενόμενο. Όλα αυτά όμως που συνέβησαν «αμαύρωσαν» έναν αγώνα-γιορτή που έκρινε το πρωταθλητή Ελλάδος.

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 0-0 (8/3/09)

Οι δύο αυτές ομάδες πρωταγωνιστούν σε ακόμα ένα επεισόδιο εντός γηπέδου. Η αλήθεια είναι πως σε αυτό το ματς τα πράγματα ήταν τεταμένα από την αρχή. Σε όλη τη διάρκεια του ματς οπαδοί του Δικεφάλου πετούσαν συνεχώς αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο και ένα από αυτά τραυμάτισε και τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς. Σε άλλο σημείο του αγώνα είδαμε να εκτοξεύετε ένα μπουκάλι το οποίο και καρφώθηκε στο χορτάρι του γηπέδου. Βέβαια και η συμπεριφορά των παικτών δεν ήταν σωστή και εκείνο το ματς. Σκληρά μαρκαρίσματα, αγκωνιές. Με το σφύριγμα της λήξης οπαδοί του ΠΑΟΚ μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και ένας από αυτούς έτρεχε πίσω από τον Αντώνη Νικοπολίδη, ο οποίος στην προσπάθεια του να αμυνθεί τον κλώτσησε και με τη συνοδεία του Κώστα Χαλκιά μπήκε μέσα στα αποδυτήρια. Για άλλη μία φορά τα αγωνιστικά περνούν σε δεύτερη μοίρα…

ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 2-1 (6/5/17)

Ακόμα και αν κάποιοι προσπάθησαν να τον παρουσιάσουν σαν ένα τελικό γιορτή που στο τέλος αυτός που νίκησε ήταν ποδόσφαιρο, στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ακριβώς έτσι. Συγκρούσεις εντός και εκτός γηπέδου, δεκάδες τραυματίες και μία ακόμα μαύρη σελίδα στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Οπαδοί της ΑΕΚ συγκρούστηκαν με την αστυνομία, η οποία έκανε έντονη χρήση χημικών. Εντός του σταδίου οπαδοί του ΠΑΟΚ είχαν ανοίξει άλλη μάχη με την αστυνομία. Στη συνέχεια η κατάσταση ξέφυγε ακόμα περισσότερο όταν οι οπαδοί των δύο ομάδων συγκρούστηκαν αυτή τη φορά μεταξύ τους στην αερογέφυρα του γηπέδου με τις εικόνες να είναι απλά ντροπιαστικές. Μαχαιρώματα και πετροπόλεμος είχαν τα πρωτεία και το ποδόσφαιρο ερχόταν σε δεύτερη μοίρα. Στα αγωνιστικά ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 2-1 της ΑΕΚ η οποία είχε δικαιολογημένα παράπονα από την διαιτησία. Στο τέλος όμως αυτά που μένουν στις μνήμες είναι μόνο τα επεισόδια και τίποτα άλλο.

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 2-1 (19/2/11)

Παρόλο που τα χρόνια έχουν περάσει και αυτό το ντέρμπι έχει μείνει βαθιά χαραγμένο στις μνήμες των φιλάθλων. Δυστυχώς όμως για λάθος λόγους. Με νίκη ο Ολυμπιακός κατακτούσε το πρωτάθλημα Ελλάδος. Σε περίπτωση ήττας η απονομή θα έπαιρνε παράταση. Στο κατάμεστο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» ο Ολυμπιακός προηγήθηκε νωρίς με το γκολ του Μιραλάς. Οι φιλοξενούμενοι δεν το έβαλαν κάτω και με τον Λέτο ισοφάρισαν στο 58’ ενώ στο 82’ ο Κατσουράνης έβαλε μπροστά την ομάδα του αλλά ο επόπτης ακύρωσε εσφαλμένα το γκολ του Έλληνα παίκτη. Ο Ολυμπιακός στο τέλος πανηγύρισε τη νίκη χάρις σε τέρμα του Τζιμπούρ που όμως έπρεπε να ακυρωθεί ως οφσάιντ. Τα όσα ακολούθησαν όμως δεν ταιριάζουν σε ένα φυσιολογικό ποδόσφαιρο. Μετά το σφύριγμα της λήξης, μερίδα οπαδών εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο, με τους Σισέ, Σιμάο, Σαριέγκι, Νίνη, Καντέ και Τζόρβα να δέχονται επίθεση και την κατάσταση να ξεφεύγει. Μάλιστα, ο Σισέ σε δηλώσεις του ανακοίνωσε πως μετά από αυτό το περιστατικό αποχωρεί από την Ελλάδα ενώ είχε και έντονο λεκτικό επεισόδιο με τον μεγαλομέτοχο του Ολυμπιακού, κ. Βαγγέλη Μαρινάκη. Οι αντιδράσεις του Παναθηναϊκού ήταν έντονες. Καυστικές ανακοινώσεις έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, οι οπαδοί του «τριφυλλιού» υποδέχτηκαν την ομάδα τους σαν να ήταν νικητές ενώ πολλοί έκαναν λόγο για μία νέα «Ριζούπολη»…

Ολυμπιακός Βόλου – ΠΑΟΚ 0-3 (15/1/11)

Ήταν Ιανουάριος του 2011 όταν επεισόδια διαδραματίστηκαν σε ένα θεωρητικά «βατό» ματς. Κι όμως στο Ελληνικό πρωτάθλημα όλα πρέπει να τα περιμένουμε. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι που διεξήχθη στο Βόλο, μία ώρα πριν την έναρξή του, οπαδοί του ΠΑΟΚ προσπάθησαν να μπουν στον αγωνιστικό χώρο χωρίς να έχουν εισιτήριο. Οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να τους απωθήσουν ενώ μάλιστα έγινε και χρήση δακρυγόνων. Επεισόδια σημειώθηκαν και εντός αγωνιστικού χώρου όπου βρίσκονταν ήδη περίπου 2.000 οπαδοί του Δικεφάλου. Με τη χρήση των χημικών ουσιών η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική και ο αγώνας δεν ξεκίνησε στις 19:30 αλλά μισή ώρα αργότερα. Οι φιλοξενούμενοι πάντως είχαν ένα εύκολο απόγευμα καθώς επικράτησαν με 0-3.

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 0-1 (18/3/12)

Οι δύο αιώνιοι αντίπαλοι δυστυχώς αποτελούν αρνητικοί πρωταγωνιστές όσον αφορά το κεφάλαιο «επεισόδια». Το συγκεκριμένο ντέρμπι δυστυχώς φαινόταν εξ’ αρχής πως δεν θα είχε καλή εξέλιξη. Ήδη πριν την έναρξη του ματς οπαδοί του Παναθηναϊκού συγκρούστηκαν με άνδρες των ΜΑΤ με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη ένταση. Παράλληλα οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν μπορούσαν να κάνουν το καθιερωμένο ζέσταμα καθώς δέχονταν σωρεία αντικειμένων. Μετά το τέλος του ημιχρόνου υπήρξε νέος κύκλος επεισοδίων ανάμεσα στους οπαδούς και την αστυνομία που διήρκησε για μία ολόκληρη ώρα. Φωτοβολίδες, καθίσματα και δακρυγόνα είχαν αντικαταστήσει το ποδοσφαιρικό θέαμα. Κάποιοι φίλαθλοι για να γλιτώσουν από τα επεισόδια μπήκαν και στον αγωνιστικό χώρο, ενώ στο ταρτάν βρέθηκαν κάποιοι οργανωμένοι και έβριζαν τον Βαρδινογιάννη. Αφού η κατάσταση έδειχνε σιγά σιγά να ηρεμεί το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε. Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε στο 51ο λεπτό με τον Αμπντούν και είχε τον ξεκάθαρο έλεγχο της αναμέτρησης. Στο 83’ είχαμε την σταγόνα με την οποία ξεχείλισε το ποτήρι. Στον αγωνιστικό χώρο εκτοξεύτηκαν ξανά φωτοβολίδες με αποτέλεσμα ο Τάσος Κάκος να διακόψει οριστικά το παιχνίδι.

Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 1-1 (4/5/14)

Η συγκεκριμένη αναμέτρηση θα μπορούσε να είναι η αρχή για μία καλύτερη μέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μετά από πάρα πολλά χρόνια και με τη σύμφωνη γνώμη ομάδων και αστυνομίας επετράπη στους οπαδούς του ΠΑΟΚ να μεταβούν στην Αθήνα προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοντά το ντέρμπι Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ. Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν ακριβώς όπως τα περίμεναν οι δύο ομάδες. Με την είσοδο των οπαδών του ΠΑΟΚ στον αγωνιστικό χώρο ξεκίνησε η πραγματική μάχη. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ εκτόξευσαν την πρώτη φωτοβολίδα και η απάντηση δεν άργησε να έρθει. Φωτοβολίδες και καθίσματα εκτοξεύονταν εκατέρωθεν μπροστά στα μάτια των δύο μεγαλομετόχων οι οποίοι δεν μπορούσαν με τίποτα να ηρεμίσουν τα πνεύματα. Οπαδοί του Παναθηναϊκού, εκμεταλλευόμενοι την ελλιπή παρουσία της αστυνομίας, μπήκαν εντός αγωνιστικού χώρου και κατευθύνονταν προς τη εξέδρα των οπαδών του ΠΑΟΚ που είχαν ήδη καταστρέψει μεγάλο μέρος του γηπέδου. Διμοιρίες των ΜΑΤ συγκρούστηκαν έντονα με τους οπαδούς των φιλοξενούμενων, τους οποίους και περιόρισαν. Μετά από 25 λεπτά καθυστέρηση ο αγώνας ξεκίνησε με τις δυο ομάδες να αναδεικνύονται ισόπαλες 1-1.

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 1-1 (24/3/02)

Μία διαιτητική απόφαση στάθηκε αφορμή για τον ξυλοδαρμό ενός ανθρώπου. Δυστυχώς το έχουμε ζήσει και αυτό. Το συγκεκριμένο παιχνίδι βρήκε τις δύο ομάδες αρκετά αγχωμένες σε μία Λεωφόρο που κυριολεκτικά έβραζε. Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε στο  75ο  λεπτό με τον Ολισαντέμπε και έδειχνε να ελέγχει το ματς. Το εύστοχο πέναλτι του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς στις καθυστερήσεις του αγώνα ήταν αυτό που διαμόρφωσε το τελικό 1-1 και δυστυχώς προκάλεσε τα σοβαρότατα επεισόδια στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, με ”θύμα” τον διαιτητή Ευθυμιάδη. Με το σφύριγμα της λήξης και ενώ ο διαιτητής κατευθυνόταν προς τα αποδυτήρια, δέχθηκε επίθεση από μερίδα οργανωμένων οπαδών και αποχώρησε αιμόφυρτος από το γήπεδο. Πρωταγωνιστής αυτών των επεισοδίων ήταν και ο τότε πρόεδρος του Παναθηναϊκού Άγγελος Φιλιππίδης. Σε άλλο σημείο του γηπέδου, οπαδοί χτυπούσαν στη φυσούνα τους Καστίγιο και Γεωργίου, με τον τελευταίο να αποχωρεί εξίσου τραυματισμένος. Οι σκηνές που διαδραματίστηκαν ήταν πραγματικά λυπηρές και δεν θέλουμε να τις ξαναζήσουμε.

ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 0-3 (11/3/18)

Ένα ντέρμπι τίτλου ανάμεσα σε δύο μεγάλες ομάδες έφτασε να κάνει το ελληνικό ποδόσφαιρο παγκοσμίως ρεζίλι. Φουσκωτοί, πιστόλια, απειλές, εκβιασμοί και ένα πρωτάθλημα έτοιμο να τιναχτεί στον αέρα. Το ντέρμπι είχε δυναμιτιστεί αρκετά. Ήταν όμως ένα παιχνίδι που θα έκρινε τον τίτλο του πρωταθλητή. Ένα offside όμως στο 90ο λεπτό τίναξε τα πάντα στον αέρα. Η ακύρωση του γκολ εξαιτίας του Μαουρίτσιο που ήταν σε θέση οφσάιντ και ο διαιτητής Κομίνης έκρινε ότι επηρέαζε τη φάση, προκάλεσε την έκρηξη του Ιβάν Σαββίδη που μπούκαρε στον αγωνιστικό χώρο με όπλο, με αποτέλεσμα το παιχνίδι να διακοπεί και οι παίκτες της ΑΕΚ να φύγουν για τα αποδυτήρια, όπως έκαναν και οι διαιτητές. Οι εικόνες του ισχυρού άνδρα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ να μπαίνει στο γήπεδο με το όπλο έκαναν, μάλιστα, τον γύρο του κόσμου. Από κοντά και ο Λούμπος Μίχελ που απειλούσε εξίσου τον διαιτητή. Ο διαιτητής τελικά μέτρησε το γκολ, οι παίκτες της ΑΕΚ ήταν τρομοκρατημένοι και δεν έμπαιναν μέσα στο αγωνιστικό χώρο για να συνεχιστεί το παιχνίδι και τελικά όλα οδηγήθηκαν στις δικαστικές αίθουσες. Τελικώς το παιχνίδι κατοχυρώθηκε στην ΑΕΚ η οποία στο τέλος πανηγύρισε και το πρωτάθλημα.