Η Άρσεναλ κάθε χρόνο μικραίνει αντί να μεγαλώνει κινδυνεύοντας να καταλήξει μία μικρομεσαία ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ χωρίς στόχους.

“H Άρσεναλ άφησε τη ψυχή της στο Χάιμπουρι. Ποτέ δε τη βρήκε ξανά στο νέο γήπεδο”. Με αυτό το γλαφυρό τρόπο επιχείρησε ο Αρσέν Βενγκέρ να εξηγήσει πρόσφατα την πτωτική πορεία της Άρσεναλ μετά την εποχή των “ανίκητων”. Πάνε, άλλωστε, 16 χρόνια από την τελευταία φορά που οι “κανονιέρηδες” πανηγύρισαν το πρωτάθλημα. Ο Αλσατός εξήγησε ότι η αυξημένη απόσταση ανάμεσα στη κερκίδα και τον αγωνιστικό χώρο για λόγους ασφαλείας απομάκρυνε τον κόσμο από την ομάδα. Η δυναμική της έδρας χάθηκε και το “Εμιρειτς” δεν αποτέλεσε ποτέ το απόρθητο κάστρο που αποτελούσε το Χάιμπουρι.

Ωστόσο, η αλήθεια πίσω από τα πέτρινα χρόνια της Άρσεναλ είναι πολύ πιο σύνθετη. Το γήπεδο σίγουρα διαδραμάτισε ρόλο αλλά από οικονομικής πλευράς και όχι από πλευράς ατμόσφαιρας. Τα 446 εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν για το νέο σπίτι της ομάδας επέδρασε στο μοντέλο λειτουργίας του συλλόγου. Η Άρσεναλ σταδιακά έπαψε να τα “σκάει” για αγορές ποδοσφαιριστών και εξελίχτηκε σε κλαμπ που “έφτιαχνε” ποδοσφαιριστές από το μηδέν. Το μοντέλο λειτουργούσε ιδανικά για χρόνια αλλά η μαγιά “χάλασε” κάπου όταν η Άρσεναλ άρχισε να χάνει τσάμπα ποδοσφαιριστές. Έτσι, τα μεταγραφικά έσοδα μειώθηκαν και η ποιότητα του ρόστερ υποβαθμίστηκε. Η συμμετοχή στα αστέρια μέσω της Πρέμιερ Λιγκ έπαψε να είναι εφικτός στόχος και το Γιουρόπα Λιγκ εξελίχτηκε στη διοργάνωση της παρηγοριάς.

Το ταμείον είναι μείον

Η φετινή χρονιά αποτελεί τον πάτο του βαρελιού. Ή μήπως δεν έχει πιάσει ακόμα πάτο; Τις 2 προηγούμενες σεζόν οι “κανονιέρηδες” έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά και τον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ. Φέτος, όμως, η πορεία τους διακόπηκε απότομα από τον Ολυμπιακό στους “32” της διοργάνωσης. Η πρόωρη ευρωπαϊκή τους έξοδος σημαίνει ότι αντιθέτως με πέρυσι δεν πρέπει να υπολογίζουν στα 40 εκατομμύρια ευρώ των τηλεοπτικών εσόδων. Στην οικονομική ζημιά πρέπει να προστεθούν και 5 εκατομμύρια ευρώ που πρέπει να καταβάλει ο σύλλογος στους κατόχους εισιτηρίων διαρκείας, οι οποίοι είχαν εγγύηση για 7 εντός έδρας ευρωπαϊκά παιχνίδια και παρακολούθησαν μόλις 4. Το χειρότερο, βέβαια, για την ομάδα του Αρτέτα είναι ότι ελαχιστοποιήθηκαν οι ελπίδες για συμμετοχή στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ. Μοναδική διέξοδος πια είναι η κατάληψη της πέμπτης θέσης του πρωταθλήματος (αν δεν αλλάξει η ποινή της Σίτι). Ωστόσο, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μοιάζει πολύ πιο σταθερή για να υποκύψει στην πίεση της Άρσεναλ.

Για πρώτη φορά, μάλιστα, μετά το 2002 η ομάδα του Μικέλ Αρτέτα παρουσιάζει έλλειμμα στον οικονομικό της ισολογισμό. Ειδικότερα, η Άρσεναλ ανακοίνωσε απώλεια 31 εκατομμυρίων ευρώ για την περασμένη σεζόν. Παρόλο που τα φετινά της έσοδα αναμένεται να είναι αυξημένα από τις χορηγίες με την Adidas, το πρόβλημα παραμένει. Για τους “κανονιέρηδες” μία τέταρτη συνεχόμενη χρονιά μακριά από τον αστερισμό του Τσάμπιονς Λιγκ θα είναι καταστροφική. Τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και για το στάτους του κλαμπ. Ο Άρτετα φάνηκε συνειδητοποιημένος σχετικά με τη κρισιμότητα της κατάστασης σε δηλώσεις του στο Goal.com:

“Η ζημιά που προκαλείται στο σύλλογο με την απουσία του από το Τσάμπιονς Λιγκ για τρίτη χρονιά είναι τεράστια. Οικονομικά το αντίκτυπο είναι πολύ μεγάλο γιατί ο σύλλογος έχει δομηθεί για να βρίσκεται στο Τσάμπιονς Λιγκ. Μπορείς να αντέξει μακριά από αυτό 1-2 χρόνια αλλά μετά πρέπει να προβεί σε έξυπνες κινήσεις. Θα πρέπει να αποφασίσουμε ανάλογα με το αν θα βρεθούμε σε κάποια ευρωπαϊκή διοργάνωση του χρόνου. Θα έχουμε ένα πολύ ξεκάθαρο πλάνο ανάλογα με την κατάσταση που θα βρισκόμαστε”.

Άρσεναλ

Επιτακτική ανάγκη το ξεσκαρτάρισμα

Μοναδική λύση για να ξεφύγει από την οικονομική άβυσσο που την τραβάει προς τα κάτω είναι να ξεφορτωθεί τα μεγάλα συμβόλαια. Ακόμα και αυτό, όμως, είναι δύσκολο εξαιτίας των άστοχων επιλογών της στο πρόσφατο παρελθόν. Ειδικότερα, καταλαβαίνει κανείς ότι κάτι δεν πάει καλά στην Άρσεναλ όταν ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης της είναι ο Μεσούτ Οζίλ. Η απόφαση της διοίκησης να ανανεώσει το συμβόλαιο του Γερμανού για να μην τον χάσει τσάμπα το καλοκαίρι του 2018 της γύρισε μπούμερανγκ.

Η αδικαιολόγητη απόφαση να τον πληρώνει με 400 χιλιάδες ευρώ την εβδομάδα καθιστά απρόσιτη την προσέγγιση του από υποψήφιους μνηστήρες. Ο παλαίμαχος άσος της ομάδας, Πόλ Μέρσον περιέγραψε εύστοχα το αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί η Άρσεναλ όσον αφορά τον Οζίλ: “Δεν είμαι έκπληκτος που ο ατζέντης του Οζίλ λέει ότι ο παίκτης δε θα πάει πουθενά. Που θα βρει αλλού τέτοια χρήματα; Αν αμειβόταν με 60 χιλιάδες ευρώ την εβδομάδα όλοι θα ήθελαν να τον υπογράψουν. Με τον τωρινό του μισθό, όμως, όλοι τον μισούν”.

https://twitter.com/QueensMailblog/status/1236873545105518592

Οι δύσκολοι καιροί απαιτούν δραστικές λύσεις. Επομένως, η Άρσεναλ θα θυσιάσει ποιότητα για να ανασάνει οικονομικά. Φαβορί για αποχώρηση είναι ο Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ. Το συμβόλαιο του πιο επιδραστικού παίκτη της ομάδας λήγει το καλοκαίρι του 2021 και οι απαιτήσεις του για ανανέωση είναι απαγορευτικές. Ειδικότερα, ο Γκαμπονέζος ζητάει 340 χιλιάδες ευρώ εβδομαδιαίως. Μία αύξηση, δηλαδή, ύψους 30% σε σύγκριση με τις τωρινές του οικονομικές απολαβές. Συνεπώς, αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία για την ομάδα του Αρτέτα να πουλήσει ακριβά.

Ο δεύτερος υποψήφιος προς αποχώρηση είναι ο Λακαζέτ. Ο Γάλλος φορ σύμφωνα με τους Times αναμένεται να πωληθεί σε περίπτωση που δεν εξασφαλιστεί η είσοδος στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ. Αν επιτευχθεί αυτό, τότε ίσως βρεθούν οι οικονομικοί πόροι για να ανανεωθεί το συμβόλαιο του Ομπαμεγιάνγκ. Από εκεί και πέρα θεωρείται επιβεβλημένη η αποχώρηση παικτών που κοστίζουν ακριβά και συνάμα δεν προσφέρουν το παραμικρό σε αγωνιστικό επίπεδο. Αναφερόμαστε στους Μουστάφι, Τζάκα των 5 εκατομμυρίων ευρώ έκαστος ετησίως και στον Νταβίντ Λουίζ των 8 εκατομμυρίων ευρώ.

Το ταβάνι του Γιουρόπα Λιγκ

Κάθε χρόνο ο πήχης χαμηλώνει και περισσότερο. Ποιος θα φανταζόταν, άλλωστε, επί εποχής Βενγκέρ ότι ο στόχος θα ήταν η εξασφάλιση της παρουσίας στο επόμενο Γιουρόπα Λιγκ; Γιατί μπορεί τόση ώρα να συζητάμε για έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ αλλά για όσους δε τον έχουν συνειδητοποιήσει η Άρσεναλ κινδυνεύει να μη βρεθεί ούτε στο Γιουρόπα της επόμενης σεζόν. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην 9η θέση και δεν είναι σε θέση να θεωρεί τίποτα δεδομένο. Γι αυτό το λόγο, ο Αρτέτα έχει θέσει το Κύπελλο Αγγλίας που δίνει ευρωπαϊκό εισιτήριο ως βασικό στόχο της χρονιάς. Αν ο σύλλογος του χρόνου δε συμμετάσχει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση θα αποτελεί έναν πλήρως αντιεμπορικό προορισμό για παίκτες που θέλουν να κάνουν το βήμα παραπάνω. Η Άρσεναλ αυτή τη στιγμή μοιάζει να παλεύει να βγει από ένα βάλτο, με αποτέλεσμα να σπρώχνει τον εαυτό της ακόμα παρακάτω. Με λίγα λόγια κινδυνεύει να καταλήξει να γίνει μία ομάδα στο στυλ της Έβερτον. Ιστορική μεν αλλά συμβιβασμένη με την μετριότητα και περιορισμένη από το υποβαθμισμένο στάτους της.