Ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που χαμογέλασε στο ντέρμπι αιωνίων στο ΣΕΦ. Ζωντανοί για την οκτάδα οι ερυθρόλευκοι, μπλέκει ο Παναθηναϊκός

Σε ένα πραγματικό ντέρμπι που έσπασαν καρδιές, ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη επί του αιωνίου αντιπάλου του με 81-78 και έμεινε ζωντανός στο κόλπο της πρόκρισης. Οι ερυθρόλευκοι έχουν πλέον ρεκόρ 12-15, ενώ οι πράσινοι έπεσαν στο 14-13 και θα πρέπει να βελτιώσουν την εικόνα τους αν θέλουν να μπουν στα πλέι οφ.

το ματς

Οι ερυθρόλευκοι με τη δύναμη της έδρας μπήκαν καλύτερα στο παιχνίδι. Μακίσικ και Έλις ξεσήκωσαν τον κόσμο με θεαματικά καρφώματα και ο Ολυμπιακός προηγήθηκε νωρίς με 12-4. Εκεί ήρθε η αντίδραση του Παναθηναϊκού, ο οποίος με παιχνίδι κοντά στο καλάθι ισοφάρισε σε 12-12. Από εκείνο το σημείο και μετά, οι δύο ομάδες πήγαιναν πόντο πόντο, με το καλάθι του Ράις να δίνει το προβάδισμα στους πράσινους με το κλείσιμο του δεκαλέπτου (18-20, 10′)

Ο Παναθηναικος ξεκίνησε καλύτερα στη δεύτερη περίοδο και με βολές του Φρεντέτ προηγήθηκε με 6 πόντους. Σε εκείνο το σημείο, ο Σάσα Βεζένκοφ ήταν εκεί για να κρατήσει κοντά στο σκορ την ομάδα του που έδειχνε να έχει κολλήσει. Με καλάθι του Ράις ο Παναθηναικος πήρε ξανά προβάδισμα 5 πόντων (28-33, 15′), έκτοτε όμως ο Ολυμπιακός έτρεξε ένα επί μέρους σκορ 17-6 και με λέι άπ του Μακίσικ έκλεισε το ημίχρονο προηγούμενος με 45-39.

Το παιχνίδι δεν άλλαξε καθόλου με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου. Ο Ολυμπιακός ήταν σταθερά μπροστά στο σκορ, όμως δεν μπορούσε να πάρει διαφορά ασφαλείας. Κορυφαίος για τον Παναθηναικο στο τρίτο δεκάλεπτο ήταν ο Νικ Καλάθης, που κάποιες στιγμές έδειχνε να κρατάει μόνος του τους φιλοξενούμενους στο ματς, με σκοράρισμα και δημιουργία. Με τρίποντο του Ρότσεστι ο Ολυμπιακός πήγε στο +8  λίγο πριν το τέλος του δεκαλέπτου, με τους πράσινους να απαντούν με ένα μικρό σερί 4-0. Εν τέλει, οι βολές του Πολ οδήγησαν τους γηπεδούχους ξανά στο +6, με το δεκάλεπτο να ολοκληρώνεται με απόλυτη ισορροπία (20-20 το επί μέρους σκορ, 65-59 στο 30′).

Έτσι λοιπόν όλα θα κρίνονταν στο τέταρτο δεκάλεπτο. Εκεί το παιχνίδι μετατράπηκε σε έναν πραγματικό κλεφτοπόλεμο αφού οι δύο ομάδες έδωσαν το βάρος στην άμυνα. Ο Ολυμπιακός έμεινε άποντος για 4 λεπτά, με τον Παναθηναικό να ισοφαρίζει με καλάθι του Παπαγιάννη σε 65-65 (35′). Σε εκείνο το σημείο, ήταν η ώρα του Κώστα Παπανικολάου. Ο φόργουορντ του Ολυμπιακού με ένα τρελό τρίποντο και ένα γκολ φάουλ ξαναέβαλε την ομάδα του σε θέση οδηγού, με τον Παναθηναικό πάντως να παραμένει σε απόσταση ενός σουτ, λόγω της ευστοχίας του Ράις από τη γραμμή των βολών. Ο Ολυμπιακός είχε την ευκαιρία να κλειδώσει το παιχνίδι, όμως στο τελευταίο δίλεπτο Παπανικολάου και Μακίσικ είχαν 2/5 βολές. Έτσι, το σκορ πήγε στο 81-78, με 8 δευτερόλεπτα να απομένουν και τη μπάλα στα χέρια των φιλοξενούμενων. Ο Καλάθης έκανε την επαναφορά, ο Ντεσόν Tόμας βρήκε σίδερο στο σουτ ισοφάρισης και ο Ολυμπιακός πανηγύρισε μια σπουδαία νίκη.

MVP :

Αν και ήταν μόλις το δεύτερό του παιχνίδι στην ομάδα, ο Σακίλ Μακίσικ ήταν ο κορυφαίος των ερυθρολεύκων. Με 22 πόντους ήταν αυτός που οδήγησε τον Ολυμπιακό σε αυτή τη σημαντική νίκη.

επομενη μερα

Ο Ολυμπιακός ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη για να αντιμετωπίσει την πρωτοπόρο Εφές, ενώ ο Παναθηναϊκός περιμένει την ΤΣΚΑ στο ΟΑΚΑ

Ολυμπιακός : Ρότσεστι 11, Μπάλντουιν 2, Πολ 6, Κόνιαρης, Μπάικς, Βεζένκοφ 10, Πρίντεζης 8, Παπανικολάου 12, Ποκουσέφσκι, Ρούμπιτ 4, Έλις 6, Μακίσικ 22

Παναθηναϊκός : Tόμας 8 , Ράις 12, Παπαγιάννης 10, Ράουτινς, Παπαπέτρου 10, Βουγιούκας, Τζόνσον 2, Φρεντέτ 2, Καλάθης 18, Γουάιλι, Μήτογλου 11, Μπέντιλ 7