Η Άιντραχτ Φρανκφούρτης πέρσι ήταν μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Η Γερμανική ομάδα έφτασε μια ανάσα από τον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ. Ηττήθηκε με 3-4 στα πέναλτι από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Τσέλσι στα ημιτελικά της δεύτερης εν τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης . Αυτό το κατόρθωμα ήταν μια συνέχεια των επιτυχιών της προπέρσινης […]

Η Άιντραχτ Φρανκφούρτης πέρσι ήταν μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Η Γερμανική ομάδα έφτασε μια ανάσα από τον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ. Ηττήθηκε με 3-4 στα πέναλτι από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Τσέλσι στα ημιτελικά της δεύτερης εν τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης . Αυτό το κατόρθωμα ήταν μια συνέχεια των επιτυχιών της προπέρσινης σεζόν. Την χρονιά 2017-2018 η Άιντραχτ κατέκτησε το Κύπελλο Γερμανίας νικώντας με 1-3 την Μπάγερν Μονάχου στον τελικό του Βερολίνου.

Πολλοί ποδοσφαιριστές της ξεχώρισαν και ως αποτέλεσμα ήταν  περσινό καλοκαίρι να κουνήσουν μαντήλι για άλλες πολιτείες. Χαρακτηριστικά οι Άντε Ρέμπιτς, Λούκα Γιόβιτς και Σεμπάστιαν Χάλλερ αναχώρησαν για τις Μίλαν, Ρεάλ Μαδρίτης και Γουέστ Χαμ αντίστοιχα.

Ποιος είναι ο Κόστιτς- Στυλ παιχνιδιού 

Μπορεί να αποτελούν παρελθόν πια οι προαναφερθέντες επιθετικοί , όμως η Άιντραχτ στηρίζεται πια στα υπόλοιπα αστέρια της. Ένας από αυτούς τους ποδοσφαιριστές της που κατά πολλούς είναι από τους πιο υποτιμημένους αστέρες στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ακούει στο όνομα Φίλιπ Κόστιτς. O 27 χρόνος διεθνής Σέρβος επιθετικός σε 20 εμφανίσεις στην Μπουντεσλίγκα φέτος μετράει 4 γκολ και 8 ασίστ. ενώ στην Ευρώπη  έχει συγκομιδή ενός γκολ και μίας ασίστ σε 6 φετινά ματς στην Ευρώπη. Τον χαρακτηρίσαμε Ντε Μπρόινε γιατί όπως ο Βέλγος μεσό-επιθετικός της Μάντσεστερ Σίτι έτσι και ο Κόστιτς ξεχωρίζει για τις ασίστ του που μοιράζει στους συμπαίκτες του.

Ο Φίλιπ Κόστιτς γεννημένος την 1 Νοεμβρίου 1992 είναι ένας εξτρέμ που έχει γράψει την δική του ιστορία στην Μπουντεσλίγκα. Ξεχωρίζει για τις δεξιότητες του και ιδιαίτερα για τις ντρίπλες του. Ξέρει πώς να κρατάει την μπάλα και να δημιουργεί φάσεις ενώ το μακρινό του σουτ είναι πάντα επικίνδυνο για τις αντίπαλες εστίες. Στα μειονεκτήματα του μπορούμε να βάλουμε τα συχνά λάθη στις πάσες αλλά και το ότι κάνει συχνά τάκλιν.

Ο 27χρόνος Σέρβος δεν είναι όμως ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που ξεχωρίζει στην Άιντραχτ. Μαζί του αγωνίζονται οι εξαιρετικοί Γκονζάλο Πασιέντσα, Μπας Ντοστ αλλά και ο γκολτζής σέντερ μπακ Μάρτιν Χίντερεγκερ με 6 γκολ την φετινή σεζόν.

Εμφανίσεις στην Μπουντεσλίγκα και η διάκριση του στις ασίστ

Τελευταία οι εξαιρετικές εμφανίσεις του δείχνουν πως έχει βρει φόρμα. Χαρακτηριστικά στις 4/2 η Άιντραχτ νίκησε με 3-1 την Λειψία στο πλαίσιο του Κυπέλλου Γερμανίας. Ο  Σέρβος πέτυχε  δύο καθοριστικά γκολ και έδωσε την πρόκριση στους αετούς της Φρανκφούρτης . Ενώ την αγωνιστική που μας πέρασε έβαλε άλλα 2 γκολ στα τελευταία λεπτά στο 5-0 της Φρανκφούρτης κόντρα στην Άουγκσμπουργκ.

Μπορεί τελευταία να αρχίζει να σκοράρει κατά ριπάς αλλά ο 27 χρόνος Σέρβος επιθετικός δεν φημίζεται για την δεινότητα του στο σκοράρισμα. Έχει expected goals (xG) γύρω στο 3,58, αλλά δεν σκοράρει πολύ. Αυτό σημαίνει ότι έχει καλές θέσεις για γκολ, κάνει ευκαιρίες αλλά δεν ευστοχεί συνεχώς.

Βέβαια το κύριο χαρακτηριστικό του που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι η ασίστ. Παρατηρώντας τους πίνακες των στατιστικών είναι τρίτος στη σχετική λίστα με τις ασίστ στην Μπουντεσλίγκα πίσω μόνο από τους Τόμας Μίλερ και Τζέιντον Σάντσο.

Οι προαναφερθέντες ποδοσφαιριστές αγωνίζονται βέβαια σε ομάδες πρώτης ταχύτητας που έχουν ως στόχο τίτλους στην Γερμανία αλλά και στην Ευρώπη. Αυτό είναι ακόμη ένα επιχείρημα που κάνει τον Κόστιτς και τα κατορθώματα του να ξεχωρίζουν.

Πολλές ομάδες που αγωνίζονται στο Τσάμπιονς Λιγκ τον έχουν εντάξει στα μεταγραφικά ραντάρ τους. Βέβαια η χρονιά έχει πολύ δρόμο ακόμη και η Άιντραχτ συνεχίζει τόσο στο Γιουρόπα Λιγκ όσο και στο Κύπελλο Γερμανίας. Για την ιστορία οι αετοί της Φρανκφούρτης θα αντιμετωπίσουν την Ρέντ Μπουλ Σάλτσμπουργκ για την φάση των 32 του Γιουρόπα Λιγκ. Ενώ η Βέρντερ Βρέμης θα είναι ο αντίπαλος της Άιντραχτ για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Γερμανίας.

Τα πρώτα χρόνια της καριέρας του στην Radnički και στην Γκρόνιγκεν 

Ο Κόστιτς υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με την with FK Radnički 1923 το 2010 σε ηλικία 17 ετών. Η ομάδα είχε προβιβαστεί στην πρώτη κατηγορία της Σερβίας και ο Κόστιτς είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά το μεγαλύτερο πρωτάθλημα της χώρας του.  Οι δεξιότητες και οι ικανότητες του κινητοποίησαν πολλές ομάδες να τον βάλουν στα μεταγραφικά ραντάρ τους. Μερικές από αυτές ενδεικτικά είναι ο Ερυθρός Αστέρας, η Άντερλεχτ, η Ουντινέζε αι η Τότεναμ. Οι επιδόσεις του 17 χρόνου τότε Κόστιτς ήταν εξαιρετικές και βρέθηκε στην καλύτερη ενδεκάδα της 24ης αγωνιστικής της Σερβικής SuperLiga εκείνη την χρονιά.

Τον Απρίλιο του 2012 η Γκρόνιγκεν απέκτησε τα δικαιώματα του και ο Σέρβος επιθετικός μετακόμισε στο Ολλανδικό πρωτάθλημα από τον Ιούνιο του 2012. Το ντεμπούτο του σε επίσημο ματς έγινε στις 21 Οκτωβρίου 2012. Ο χρόνος που του δίνονταν ήταν μικρός στην αρχή όμως με τις εμφανίσεις του κατάφερε κυρίως την επόμενη χρονιά να παίρνει κάποια λεπτά συμμετοχής. Στις αρχές της σεζόν 2013-2014 είχε μοιράσει δύο ασίστ στο ματς με την Go Ahead Eagles και μία με αντίπαλο την NEC. Το πρώτο του γκολ με την Γκρόνιγκεν το πέτυχε στις 20 Οκτωβρίου 2013 σε εκείνη την νίκη της ομάδας του κόντρα στην PSV Αιντχόβεν.

Μια ευρωπαϊκή ιστορία που ωρίμασε τον Κόστιτς 

Μια χαρακτηριστική ιστορία από την οποία ο Κόστιτς έμαθε ότι δεν πρέπει να προτρέχει είναι η παρακάτω και εκτυλίσσεται στο δεύτερο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ της σεζόν 2014-2015. Ο Κόστιτς είχε δεχθεί δριμύ κριτική για το 0-0 του πρώτου αγώνα κόντρα στην Αμπερντίν. Βέβαια δήλωσε μετά το ματς ότι: ‘ Πηγαίνουμε πίσω στο σπίτι μας χαρούμενοι, έχουμε καταφέρει το 80% από αυτό που μπορούσαμε να πάρουμε.’ Για την ιστορία η Αμπερντίν νικάει 1-2  την Γκρόνιγκεν στο Euroborg. Ο εξτρέμ της Αμπερντίν Johnny Hayes δήλωσε ότι: ‘ Είμαι πολύ χαρούμενος που τους αποστομώσαμε’ αναφερόμενος στην δήλωση του Κόστιτς από το πρώτο ματς.

Τα πρώτα χρόνια στην Μπουντεσλίγκα με Στουτγάρδη και Αμβούργο

Επόμενος σταθμός στην καριέρα του ήταν η Μπουντεσλίγκα και η Στουτγάρδη. Η Γερμανική ομάδα αγόρασε τα δικαιώματα του για 6 εκατομμύρια ευρώ και ο Σέρβος επιθετικός εντάχθηκε στο ρόστερ της στις 9 Αυγούστου 2014 υπογράφοντας πενταετές συμβόλαιο. Σε 63 εμφανίσεις με την φανέλα των Die Schwaben σκόραρε 8 γκολ και έδωσε 4 ασίστ.

Μετά τον υποβιβασμό της Στουτγάρδης τη σεζόν 2015-2016 ο Κόστιτς αποκτήθηκε από ο Αμβούργο με 1 εκατομμύρια ευρώ. Ήταν η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του Γερμανικού συλλόγου. Σε 65 ματς ο Κόστιτς έβαλε 9 φορές την μπάλα στα δίχτυα ενώ 6 φορές μοίρασε ασίστ. Μετά τον υποβιβασμό του Αμβούργου για πρώτη φορά στην ιστορία του ο Κόστιτς αποκτήθηκε από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης με την μορφή δανεισμού στο τέλος της σεζόν του 2017-2018. Πέρσι τον Μάιο τελικά οι αετοί της Φρανκφούρτης τον ‘έδεσαν’ αφού ο Σέρβος επιθετικός υπέγραψε συμβόλαιο μέχρι το 2023. Στην Άιντραχτ είναι όλοι χαρούμενοι μαζί του. Σε 79 ματς έχει σκοράρει 21 γκολ ενώ έχει μοιράσει 25 ασίστ.

Οι συμμετοχές και οι εμφανίσεις του με την Εθνική Σερβίας

Ο Κόστιτς συμμετείχε στις εθνικές ομάδες της Σερβίας Κ19 και Κ21. Είχε σκοράρει το νικητήριο γκολ κόντρα στην Ισπανία με το οποίο η Σερβία προκρίθηκε στην τελική φάση του Γιούρο 2015 Κ21 στα γήπεδα της Τσεχίας. Βέβαια η παρουσία της βαλκανικής χώρας στην διοργάνωση δεν ήταν επιτυχημένη αφού κατάφερε να αποσπάσει μόνο ένα βαθμό από την αντίστοιχη ομάδα της Γερμανίας.

Στις 7 Ιουνίου 2015 ο Κόστιτς έκανε το ντεμπούτο του με την Εθνική ομάδα των ανδρών στην Σερβία σε ένα φιλικό επί Αυστριακού εδάφους κόντρα στο Αζερμπαϊτζάν. Το πρώτο του παιχνίδι σε προκριματικά ήταν στις 13 Ιουνίου 2015 ενάντια της Δανίας ενώ πρώτη φορά σκόραρε με το εθνόσημο στις 5 Σεπτεμβρίου 2016 στην ισοπαλία της Σερβίας με την Ιρλανδία με 2-2.

Ήταν μέλος του ρόστερ στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018. Είχε ξεκινήσει ως βασικός στα ματς της βαλκανικής χώρας κόντρα στην Ελβετία και την Βραζιλία όμως δεν κατάφερε να σκοράρει.

Συνολικά σε 32 ματς με την εθνική ομάδα της Σερβίας μετράει 2 γκολ και 7 ασίστ. Αξίζει να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι η Σερβία στις 26/3 θα αντιμετωπίσει την Νορβηγία στο πλαίσιο των play-offs. Εκεί θα δοθούν τα 4 τελευταία εισιτήρια της τελικής φάσης του Γιούρο 2020.

Ο μισθός του Κόστιτς

Ο Κόστιτς είναι από τους «αγαπημένους» ποδοσφαιριστές της Puma αφού η αξία των δικαιωμάτων του εκτιμάται περίπου στα 15 εκατομμύρια ευρώ. Πέρα από την Μπουντεσλίγκα, είναι μεγάλος σταρ και στην Σερβία. Κάτι που βοηθάει απίστευτα το μάρκετινγκ αλλά και την εξάπλωση της γνωστής εταιρίας ένδυσης αλλά και των υπόλοιπων χορηγών του . Ο Κόστιτς αμείβεται γύρω στο 1,32 εκατομμύρια ευρώ από την Άιντραχτ.