Ο Ολυμπιακός "έφυγε" νικητής από την Τούμπα και ο Μανώλης Μακρόπουλος σχολιάζει στο debut.gr.

Οι “ερυθρόλευκοι” του Πέδρο Μαρτίνς έφυγαν με το “διπλό” από την καυτή Τούμπα και πλέον -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- θα μπουν στα play-offs με προβάδισμα πέντε πόντων έναντι του ΠΑΟΚ.

Το παιχνίδι της Κυριακής έχει πολλές ενότητες προς ανάλυση, ωστόσο εμείς θα σταθούμε στις κυριότερες..

Τον “κλείδωσε”.

 Ναι. Ο Ολυμπιακός “κλείδωσε” τον ΠΑΟΚ μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Ο Μαρτίνς έστησε ένα εξαίσιο πλάνο, το οποίο υλοποίησαν σε -σχεδόν- τέλειο βαθμό οι ποδοσφαιριστές του. Ο “δικέφαλος του Βορρά” δεν κατάφερε σε κανέναν σημείο του παιχνιδιού να δείξει αυτό που τόσες ημέρες “φώναζε”. Πως είναι δηλαδή το αφεντικό. Ήθελε, αλλά δεν μπορούσε.

Οι φιλοξενούμενοι με τρία χαφ είχαν ξεκάθαρο στόχο να “καταστρέψουν” το παιχνίδι του αντιπάλου. Όχι επειδή τον φοβούνταν, αλλά διότι γνωρίζουν πολύ καλά πως η Τούμπα μπορεί να σε…”καταπιεί”! Οι δημιουργικοί παίκτες του ΠΑΟΚ δεν κατόρθωσαν να απειλήσουν τον Σα, ούτε και να “φτιάξουν” φάσεις για τους -εκάστοτε- φορ.

Στον αντίποδα, ο Ολυμπιακός πίεσε ανά διαστήματα, ήταν ξεκάθαρα πιο απειλητικός από τον πρωταθλητή ΠΑΟΚ, βρήκε το γκολ χάρη σε μια τρομερή ενέργεια του Τσιμίκα (ακολουθεί παράγραφος επ’αυτού) και γύρισμα του Ρατζέλοβιτς, είχαν δοκάρι με τον Ελ Αραμπί και γενικότερα έδειξαν να το θέλουν πολύ περισσότερο από τον αντίπαλό τους. Όπως δήλωσε και ο MVP του αγώνα Τσιμίκας, “Φέτος τη διαφορά έκανε το πάθος που δεν είχαμε σε προηγούμενα παιχνίδια”. Η τακτική/στρατηγική του Μαρτίνς και το πάθος των παικτών του, “κλείδωσαν” τον ΠΑΟΚ και έφεραν το τρίποντο!

Θα “σπάσει” του Ποντένσε!

Ο πρώην εξτρέμ του Ολυμπιακού και νυν των Γούλβς, έγινε πριν περίπου ένα μήνα η ακριβότερη μεταγραφή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο σύλλογος του Πειραιά εισέπραξε περί τα 20.000.000 ευρώ από τον Πορτογάλο. Χρήματα που στα μάτια μου μοιάζουν εύκολα να γίνουν…δεύτερα. Τι εννοώ; Ναι, ο Κώστας Τσιμίκας το πιθανότερο είναι πως θα πωληθεί -το καλοκαίρι ;- για ένα ποσό μεγαλύτερο των 20.000.000.

Ο ακραίος μπακ έκανε ακόμη ένα φανταστικό παιχνίδι για φέτος. Αν δεν ήταν ο Βαλμπουενά και οι ασίστ του, ο Τσιμίκας θα ήταν με διαφορά ο MVP του φετινού Ολυμπιακού. Ατελείωτα ανεβάσματα, σωστές και καίριες επιστροφές στο ανασταλτικό καθήκον, σέντρες…”λουκούμι”, πάθος, τεχνική. Αυτός είναι ο Κώστας Τσιμίκας. Ένα παιδί που ο Μαρτίνς πίστεψε στις δυνατότητές του, και τον…ανέδειξε την καταλληλότερη στιγμή!

Το έντονο ενδιαφέρον της Νάπολι μόνο τυχαίο δεν είναι, για έναν αθλητή με όλα τα στοιχεία του σύγχρονου πλάγιου μπακ. Τα περίπου 20.000.000 που προσέφερε το Γενάρη η ιταλική ομάδα σίγουρα θα ανέβουν με τέτοιες εμφανίσεις!

Η κούρσα του νεαρού άσου στο γκολ του Ολυμπιακού είναι κάτι που έχουμε δει πολλές φορές φέτος, όχι μόνο στα εγχώρια αλλά και στην Ευρώπη. Ο Τσιμίκας ορισμένες φορές δείχνει λες και..περνάει “σαν σταματημένους” τους αντιπάλους του. Η γενικότερη παρουσία του στο “ντέρμπι” ήταν ένα ακόμη “πειστήριο” πως αξίζει να κάνει το βήμα παραπάνω.

Η μεγαλύτερη του νίκη!

Έτσι θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί το “διπλό” την Τούμπα για τον Μαρτίνς. Επιτέλους η μπάλα “χαμογέλασε” στον προπονητή του Ολυμπιακού. Ή πιο σωστά, του έδωσε αυτά που άξιζε. Το περσινό πάθημα (3-1) έγινε μάθημα (0-1) για τον πρώην τεχνικό της Μπράγκα που κέρδισε κατά κράτος τον αντίπαλό του (Φερέϊρα).

Το αξιοσημείωτο για τον Ολυμπιακό είναι πως οι δικοί του ποδοσφαιριστές έδειχναν και ήταν πιο…”φρέσκοι” από τους αντιπάλους τους, παρά το γεγονός πως 4 ημέρες πριν προηγήθηκε το δύσκολο εντός έδρας ματς κόντρα στην Άρσεναλ. Ένα παιχνίδι στο οποίο οι “ερυθρόλευκοι” κατανάλωσαν πολλή ενέργεια και παρόλα αυτά εν τέλει δε πήραν αυτό που άξιζαν.

Πριν τον Πορτογάλο, ο Ολυμπιακός είχε έξι συνεχόμενες ήττες σε εκτός έδρας “ντέρμπι”. Με τον Μαρτίνς στο “τιμόνι” πλέον μετράει 2 νίκες, 3 ισοπαλίες και μόλις μια ήττα, πριν από ένα χρόνο στην Τούμπα. Η δουλειά του είναι τρομερή, η πίστη στο πλάνο του σταθερή, και πλέον τα αποτελέσματα στα κρίσιμα παιχνίδια είναι αυτά που επιθυμεί, αλλά και αυτά που αξίζει.

Η διαφορά στην τακτική σε σχέση με πέρσι ήταν εμφανής. Στο ματς του 2019 ο Ολυμπιακός “κατέβηκε” στην Τούμπα με 5 επιθετικογενείς παίκτες (Νάτχο, Φορτούνη, Χριστοδουλόπουλο, Ποντένσε, Γκερέρο). Πριν από λίγες ώρες, το πλάνο ήταν σχεδόν…στο άλλο άκρο! Τρείς παίκτες με επιθετικές τάσεις (Βαλμπουενά, Ρατζέλοβιτς, Ελ Αραμπί) αλλά και τρείς χαφ για να ελέγξει το κέντρο και να μην επιτρέψει στον αντίπαλο να παίξει το παιχνίδι του. Άριστο διάβασμα που έφερε ένα “διπλό” πιο εύκολο από όσο φάνηκε!

Όλα στο…πέντε!

Πλέον ο Ολυμπιακός προπορεύεται με πέντε πόντους έναντι του μεγάλου του αντιπάλου στην κούρσα του τίτλου. Πέντε δευτερόλεπτα διαφορά είχαν και τα..αυτογκόλ στα μεταξύ τους ματς (που αμφότερα έκριναν το τελικό αποτέλεσμα). Πέρσι στο “Καραϊσκάκης”, στη νίκη του ΠΑΟΚ με 0-1, ο Βούκοβιτς έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του στο 48.15.

Φέτος, ο Γιαννούλης με το…χέρι “έγραψε” το 1-ο υπέρ του αντιπάλου του…πέντε δευτερόλεπτα αργότερα. Δηλαδή στο 48.20. Αυτό το..μεταφυσικό είναι μια ακόμη ομοιότητα μεταξύ των δύο αγώνων. Το κύριο στοιχείο είναι πως ο Ολυμπιακός και στα δύο αυτά ματς ήταν καλύτερος. Όμως η νίκη ήρθε μόνο στο ένα από τα δύο. Και δίνει τεράστιο προβάδισμα για την επιστροφή στην κορυφή…