Ο Τσιτσιπάς είναι σε top επίπεδο αλλά τα αβίαστα λάθη του προδίδουν τον ίδιο του τον μόχθο και την ποιότητά του.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς αποκλείστηκε πρόωρα από το ATP500 τουρνουά του Ρότερνταμ και το Debut.gr προσπαθεί να ρίξει φως στο τι φταίει όταν ο Έλληνας πρωταθλητής δεν αποδίδει τα αναμενόμενα.

Όταν δεν παρακολουθείς έναν συγκεκριμένο αθλητή, ακούσεις για μία μεγάλη του επιτυχία και μερικούς μήνες μετά μάθεις για το γεγονός ότι απέτυχε σε μια διοργάνωση θα πεις το χαρακτηριστικό «πήραν τα μυαλά του αέρα». Αρκετά… πρόχειρη αντιμετώπιση κι εμείς θέλουμε να βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά, να σας ανοίξουμε τα μάτια και να σας βάλουμε λίγο πιο βαθιά στο μαγικό κόσμο του τένις!

Αρχικά, να δούμε πόσο σημαντικό ήταν το συγκεκριμένο τουρνουά που ο Τσιτσιπάς έχασε στον 2ο γύρο. Οι διοργανώσεις στο τένις χωρίζονται με βάση τους βαθμούς που προσφέρουν στην παγκόσμια κατάταξη. Τα 4 μεγαλύτερα είναι, με διαφορά, τα 4 Grand Slams σε Αυστραλία, Παρίσι, Λονδίνο και Αμερική που προσφέρουν 2000 πόντους στον νικητή. Ακολουθούν τα 9 Masters που προσφέρουν 1000, τα ATP500 και τα ATP250. Τα ATP FINALS που κατέκτησε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Λονδίνο στο τέλος του 2019 είναι μια ξεχωριστή κατηγορία και του έδωσαν 1300 πόντους.

Το τουρνουά του Ρότερνταμ που αποκλείστηκε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο 2ο γύρο είναι της σειράς ATP500, είναι ένα τουρνουά που δεν είχε νίκη μέχρι φέτος. Στην ίδια διοργάνωση αποκλείστηκε και ο Ντανιήλ Μεντβέντεφ και μάλιστα από τον πρώτο γύρο. Δεν έρχεται η καταστροφή με έναν αποκλεισμό σε ένα τέτοιο τουρνουά.

Απλά ήταν μια ευκαιρία για τον Στέφανο να «ρεφάρει» την κακή πορεία στο Αυστραλιανό Οπεν,  δεν του βγήκε, κοιτάει στο επόμενο. Είναι κρίμα να κατηγορούμε έναν παίκτη σε ατομικό άθλημα και να του ζητάμε να είναι 12 μήνες το χρόνο φορμαρισμένος. Πέρσι έκανε το μπαμ στην αρχή και στο τέλος της χρονιάς φέτος μπορεί να το κάνει στη μέση! Το θέμα είναι να συνεχίσει να δουλεύει. Να μην τα παρατάει και να είναι στο σωστό δρόμο.

Τι όμως πρέπει να βελτιώσει περισσότερο ο Τσιτσιπάς για να επιστρέψει στις επιτυχίες;

Δύο λέξεις, ψυχολογία και αυτοσυγκέντρωση!

Το έχει αναφέρει και ο ίδιος ο Τσιτσιπάς. Όταν είναι κοντά στο να κλείσει ένα ματς, χάνει την επιθετικότητά του και δυσκολεύεται. Πέρα από αυτό στην τελευταία αναμέτρηση με τον Μπεντενέ αφού έχασε αρκετές ευκαιρίες να κάνει μπρέικ στον αντίπαλό του. Κι ενώ μέχρι τότε όλα πήγαιναν τέλεια στο σερβίς του, έπαθε μπλακ άουτ!

Σέρβιρε στο 5-5, έχασε τον πρώτο πόντο και πέταξε τις μπάλες στον αντίπαλο για να σερβίρει αυτός. Νόμιζε πως παίζει τάι μπρέικ. Και δέχτηκε time violation warning μέχρι να το συνειδητοποιήσει. Η συνέχεια; Διπλό σφάλμα, καταστροφή! Άλλοι 2 πόντοι χάρισμα. Ξαφνικά, ένα ματς που φαινόταν στα μέτρα του, χάθηκε. Δεν είχε την ψυχολογία να επιστρέψει από το 1-0 σετ και παραδόθηκε στον αντίπαλό του.

Συνεπώς ο Έλληνας πρωταθλητής ίσως χρειάζεται περισσότερες ώρες δουλειάς με τον ψυχολόγο του (δεν είναι κακό, όλοι οι μεγάλοι αθλητές έχουν) παρά με τον προπονητή του.

Τα δύσκολα έρχονται αυτή την  εβδομάδα που καλείται να υπερασπιστεί τον περσινό του τίτλο. Εκείνον στη Μασσαλία σε ένα τουρνουά της σειράς ATP250.

Καλείται να προστατέψει δηλαδή 250 πόντους. Τον Μάρτη ακολουθούν 2 MASTERS στην Αμερική. Μετά τη λήξη τους θα ξέρουμε αν η χρονιά ξεκίνησε καλά για τον Στέφανο ή αν θα πρέπει να αρχίσει να ανησυχεί και ο ίδιος και οι φαν του. Μέχρι τότε, υπομονή!

Πηγή φωτογραφίας: tennisnews.gr

Τσιτσιπάς: Βρίσκεται σε κρίση; Ή μήπως όχι;