Το debut.gr ασχολείται με τα τρία -εκ των πέντε- κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, στα οποία η μάχη του τίτλου είναι..ορθάνοιχτη!

Με το ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λίγκ να μπαίνει -και πάλι- στη ζωή μας από σήμερα (18/2) το βράδυ μέχρι και τον τελικό της Πόλης στις 30 Μαϊου, είναι λογικό η προσοχή να στρέφεται εκεί. Τα “αστέρια” θα έχουν την τιμητική τους έναντι των πρωταθλημάτων. Βέβαια, αν κοιτάξει κανείς την κατάσταση στα 3 από τα 5 κορυφαία πρωταθλήματα, θα αντιληφθεί πως αξίζει και με το παραπάνω η παρακολούθησή τους! Πάμε να δούμε το γιατί…

Εξαιρούνται Αγγλία και Γαλλία, όπου Λίβερπουλ και Παρί έχουν…”καθαρίσει”!

Λα Λίγκα (Ισπανία)

 Η μάχη για τον τίτλο είναι υπόθεση..δύο στην Ισπανία. Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα πηγαίνουν “χέρι-χέρι” στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν, με τη “βασίλισσα” αυτή τη στιγμή να βρίσκεται ένα βαθμό μπροστά από τους “μπλαουγκράνα”.

Στο “Μπερναμπέου” έχουν τρία χρόνια να γευτούν τη χαρά της κατάκτησης, ενώ στο αντίπαλο στρατόπεδο η ομάδα του Σετιέν ψάχνει το “three-peat”! Στο αγωνιστικό σκέλος, αμφότερες προβληματίζουν με την απόδοσή τους. Ο σύλλογος της Μαδρίτης που έχει συνεχή προβλήματα τραυματισμών και έχει χάσει τον Αζάρ στο μεγαλύτερο κομμάτι της χρονιάς, παρουσιάζει μια βελτίωση ανασταλτικά. Ωστόσο, επιθετικά απουσιάζει η κυριαρχία, ο καταιγισμός, η ασφυκτική πίεση προς τον αντίπαλο και η εύκολη δημιουργία φάσεων, όχι απαραίτητα λόγω τακτικής, περισσότερο λόγω ανικανότητας παικτών.

Στη Μπαρτσελόνα τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Η χρονιά ξεκίνησε με μέτριες εμφανίσεις. Η γκρίνια προς το πρόσωπο του Ερνέστο Βαλβέρδε κατέληξε σε απόλυση του τελευταίου. Τη θέση του ανέλαβε ο..έμπειρος στα της Ισπανίας Κίκε Σετιέν. Ο πρώην τεχνικός της Μπέτις έχει αρκετούς πονοκεφάλους. Λουίς Σουάρες και Ουσμάν Ντεμπελέ χάνουν το υπόλοιπο, λύσεις επιθετικές δεν υπάρχουν, η ομάδα βελτιώνεται αλλά με..αργούς ρυθμούς (φυσιολογικό στο σημείο που συνέβη η αλλαγή προπονητή), ενώ υπάρχουν και σοβαρότατα εξω-αγωνιστικά θέματα.

Η “επιστροφή” του Τσάμπιονς Λίγκ μόνο άγχος και…προβλήματα θα δημιουργήσει στους δύο τεχνικούς, που ελεώ ονόματος, ιστορίας και όχι τόσο λόγω ποιόητας, οφείλουν να λένε πως “πάνε για να το κατακτήσουν”. Το βέβαιο είναι ένα: ανεξαρτήτως της Ευρώπης, το πρωτάθλημα θα καταλήξει σε έναν από τους δύο, τον…λιγότερο προβληματικό!

Μπουντεσλίγκα (Γερμανία)

 Ένας πραγματικός χαμός στη Γερμανική Μπουντεσλίγκα! Η απόσταση της πρωτοπόρου Μπάγερν με την 5η Λεβερκούζεν είναι..μόλις στους 6 πόντους! Θεωρητικά -και μαθηματικά- λοιπόν, πέντε ομάδες διεκδικούν πρωτάθλημα στη Γερμανία!

Μιλώντας όμως ρεαλιστικά και με βάση το δείγμα των 22 αγώνων (μόνο η 4η Γκλάντμπαχ έχει 21 ματς τη στιγμή που γράφεται το κείμενο) που έχουμε στα χέρια μας, τρείς είναι οι διεκδικήτριες της “σαλατιέρας”. Η πρωτοπόρος Μπάγερν (46 β.), η δεύτερη Λειψία (45 β.) και η 3η Ντόρτμουντ (42β.). Αρχίζοντας από τους πρωταθλητές, κανείς μπορεί να πει πως η…κανονικότητα επέστρεψε στο Μόναχο, ύστερα από το κακό διάστημα μεταξύ Νοέμβρη-Δεκέμβρη. Η Μπάγερν πλέον θυμίζει τη..γνωστή Μπάγερν. Κυριαρχία στον αγωνιστικό χώρο, γρήγορο ποδόσφαιρο και ένας Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι να…”σκίζει τα δίχτυα” κάθε Σαββατοκύριακο!

Για τη εκπληκτική φέτος Λειψία οι λέξεις περισσεύουν! Η παρέα του Βέρνερ διεκδικεί στα ίσα τον φετινό τίτλο. Ο “θαυματοποιός” Νάγκελσμαν έδωσε στους “ταύρους” νέες ιδέες. Το αποτέλεσμα στο χορτάρι είναι εξαιρετικό, η Λειψία πείθει και τον κάθε δύσπιστο πως μπορεί να σπάσει το…”μονοπώλιο” της Μπάγερν. Άλλωστε στο -προ ολίγων ημερών-  ισόπαλο (0-0) ντέρμπι στην “Αλιάνζ Αρίνα”, η φιλοξενούμενη Λειψία ήταν εκείνη που απείλησε περισσότερο. Αξιόλογη πορεία και στην Ευρώπη όπου “της έτυχε” η Τότεναμ, σε ένα από τα πιο αμφίρροπα ζευγάρια!

Η περίπτωση της Μπορούσια Ντόρτμουντ είναι λίγο διαφορετική. Αν γυρίσουμε το χρόνο πίσω στο Δεκέμβρη, η Ντόρτμουντ ήταν -από αγωνιστικής και βαθμολογικής άποψης- εκτός τίτλου. Σήμερα, δύο μήνες μετά, όχι μόνο απέχει 4 βαθμούς από την κορυφή, αλλά όλη η Ευρώπη μιλά για αυτή, το ποδόσφαιρό της και φυσικά το “φαινόμενο Χάαλαντ”! Ο Νορβηγός κίλερ με 8 γκολ σε 5 αγώνες είναι με σιγουριά αυτό που έψαχνε ο Φάβρ για να…”δέσει το γλυκό”! Μαζί με τον φανταστικό Σάντσο των 13 γκολ και ισάριθμων ασίστ, “οι κίτρινοι” δείχνουν πως μπορούν να επιστρέψουν στην κορυφή μετά από 8 χρόνια!

Σέριε Α (Ιταλία)

Μετά από χρόνια η Ιταλία έχει να λέει πως το πρωτάθλημά της είναι άξιο προσοχής. Και αυτό διότι Γιουβέντους (57 β.), Λάτσιο (56 β.) και Ίντερ (54 β.) -φαίνεται πως- θα δώσουν μάχη “μέχρι τέλους” για το “στέμμα” του πρωταθλητή!

Η “Μεγάλη Κυρία” φυσικά παραμένει το Νο1 φαβορί, χωρίς όμως την άνεση και τη…βεβαιότητα των περασμένων ετών. Μπορεί ο Κριστιάνο Ρονάλντο να είναι απολαυστικός στα 35 του και να σκοράρει συνεχώς (20 γκολ), όμως τα υπόλοιπα μέλη της Γιούβε δεν ακολουθούν την υψηλή απόδοσή του. Τρείς ήττες μετρά το σύνολο του Σάρι που στο τερέν δε δείχνει σε καμία περίπτωση ομάδα του Ιταλού κόουτς. Το…γνωστό αμυντικογενές στυλ της δεν έχει αλλάξει εμφανώς, ενώ ούτε στα της επίθεσης αποπνέει σιγουριά.

Η δεύτερη της Λίγκας Λάτσιο είναι η έκπληξη της σεζόν! Ο πρώτος σκόρερ της κατηγορίας Τσίρο Ιμόμπιλε (26 γκολ) και οι συμπαίκτες του βγάζουν στο γήπεδο τον καλύτερο τους εαυτό και ένα ποδόσφαιρο κοντά “στις τάσεις” της εποχής μας. Οι “λατσιάλι” του Σιμόνε Ιντζάγκι είναι αήττητοι για 19 σερί ματς και σου δίνουν την αίσθηση πως όχι μόνο έχουν πιθανότητες να κατακτήσουν το “σκουντέτο”, αλλά και ότι αν αυτό συμβεί, δε θα είναι έκπληξη!

Για το τέλος αφήσαμε την 3η Ίντερ. Το περασμένο καλοκαίρι, ο Αντόνιο Κόντε “προσγειώθηκε” στο Μιλάνο με τις περγαμηνές του επιτυχημένου στην Πρέμιερ Λίγκ τεχνικού. Μαζί του, έφερε τον Ρομέλου Λουκάκου και τον Γοδίν, δύο κινήσεις που θα…απογείωναν επιθετική και αμυντική γραμμή! “Το κερασάκι στην τούρτα” ήρθε πριν από λίγες μέρες, με την απόκτηση (έναντι 20.000.000 λιρών) του Κρίστιαν Έρικσεν από την Τότεναμ. Τρείς μεταγραφές “από το πρώτο ράφι” για την Ίντερ που ναι μεν δε το δηλώνει, αλλά διεκδικεί τον τίτλο. Ο Κόντε μέρα με τη μέρα περνά τη φιλοσοφία στην ομάδα του, ωστόσο φαίνεται πως..κάτι λείπει για να φτάσουν οι “νερατζούρι” εκεί που βρέθηκαν για τελευταία φορά πριν μια δεκαετία!