Το debut.gr αναλύει τα δεδομένα για τη Μάντσεστερ Σίτι μετά την απόφαση της UEFA να την τιμωρήσει με διετή αποκλεισμό από τα ευρωπαϊκά κύπελλα.

Σαν βόμβα έσκασε η είδηση του διετούς αποκλεισμού της Μάντσεστερ Σίτι από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις λόγω της μη τήρησης του Financial Fair Play. Η ομάδα καλείται, επίσης, να πληρώσει και πρόστιμο ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ. Μία ποινή, η οποία σόκαρε τους πάντες λόγω της άνευ προηγουμένου αυστηρότητας της. Για του λόγου το αληθές, οι συνηθέστερες ποινές που έχουν επιβληθεί στο παρελθόν στο πλαίσιο της εφαρμογής του FFP αποτελούσαν χρηματικά πρόστιμα, όπως στην περίπτωση της Ίντερ και της Ρόμα είτε μονοετής ευρωπαϊκός αποκλεισμός, όπως συνέβη με τη Μίλαν.

Ωστόσο, οι συγκεκριμένες υποθέσεις διαφέρουν από αυτήν της Σίτι, καθώς οι προαναφερθέντες σύλλογοι τιμωρήθηκαν επειδή τα έξοδά τους ξεπέρασαν κατά πολύ τα έσοδά τους. Αντιθέτως, στους Άγγλους επιβλήθηκε ποινή, επειδή κατέθεσαν ψευδή στοιχεία στην UEFA. Οι “πολίτες” πληρώνουν αμαρτίες του παρελθόντος, καθώς η τιμωρία αφορά λανθασμένους χειρισμούς του συλλόγου για την περίοδο 2012-2016. Συγκεκριμένα, “φούσκωσαν” τα έσοδα τους που προέρχονται από χορηγούς όταν παρέδωσαν τους λογαριασμούς τους στην UEFA. Παράλληλα, η έκταση της τιμωρίας οφείλεται και στη μη συνεργασία των ανθρώπων του συλλόγου με την αρμόδια ελεγκτική αρχή.

Ας σημειωθεί, πάντως, ότι η ομάδα του Μάντσεστερ έχει ήδη καταθέσει έφεση στο CAS. H εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται σε 3 μήνες περίπου. Παρ΄όλα αυτά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που είναι απαισιόδοξοι όσον αφορά την ανατροπή της απόφασης. Η Σίτι, πάντως, κινδυνεύει με περαιτέρω κυρώσεις και από την Πρέμιερ Λιγκ. Σε περίπτωση, δηλαδή, που έχει καταθέσει τα ίδια ψευδή νούμερα και στην Πρέμιερ Λιγκ τότε ενδέχεται να της αφαιρεθούν βαθμοί.

Η ευρωπαϊκή έξοδος φέρνει εξόδους

Αναλύοντας τις επιπτώσεις της συγκεκριμένης εξέλιξης στο σύλλογο το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο νου είναι ο Πεπ Γκουαρντιόλα. Φαντάζει αδιανόητη η παραμονή ενός τόσου φιλόδοξου προπονητή σε ένα σύλλογο που δε θα αγωνίζεται στην μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική σκηνή από την ερχόμενη σεζόν. Ήδη έχουν αρχίσει, άλλωστε τα σενάρια περί αποχώρησης του με προορισμό τη Γιουβέντους το προσεχές καλοκαίρι. Υπάρχει, εξάλλου, μία ρήτρα στο συμβόλαιο του που επιτρέπει σε κάθε πλευρά να λύσει μονομερώς την συμφωνία, χωρίς να πρέπει να αποζημιώσει την άλλη, σε περίπτωση που η ομάδα δεν παίζει στο Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης περιόδου.

Πέρα, όμως, από αυτή τη ρήτρα υπάρχει και ένα ακόμη στοιχείο που συνηγορεί προς την επικείμενη έξοδο του Ισπανού κόουτς. Συγκεκριμένα, ο ίδιος ο Πεπ σε συνέντευξή του φαινόταν βέβαιος πως η ομάδα του είχε εξασφαλίσει ότι δε θα τιμωρηθεί σκληρά. “Δε θα τιμωρηθούμε. Σίγουρα. Εμπιστεύομαι απόλυτα τον πρόεδρο και τον εκτελεστικό διευθυντή και μου έχουν εξηγήσει. Αν συμβεί, τότε θα το δεχθούμε και θα προχωρήσουμε” είχε αναφέρει χαρακτηριστικά. Περνώντας στο σήμερα φανταζόμαστε όλοι την έκπληξη και την έκφραση του 49χρονου προπονητή όταν πληροφορήθηκε τα δυσάρεστα νέα. Ίσως να αισθανθεί ακόμα και προδομένος από τους χειρισμούς των υπεύθυνων με την τροπή που έλαβε η υπόθεση.

Ακόμα, όμως και αν δεν αποχωρήσει ο προπονητής κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί το ίδιο για τους αστέρες του συλλόγου. Ντε Μπρούιν, Αγκουέρο, Στέρλινγκ, Μπερνάντο Σίλβα και όχι μόνο μοιάζει δύσκολο να δεχτούν να συμβιβαστούν να αγωνίζονται μόνο σε εγχώριες διοργανώσεις. Πέραν τούτου, η χρηματιστηριακή τους αξία αυτόματα θα κατέβει από τη στιγμή που δε θα αγωνίζονται στο Τσάμπιονς Λιγκ. Υπάρχει, δηλαδή, μεγάλος κίνδυνος, μαζικών αποχωρήσεων αλλά και αδυναμίας πια προσέλκυσης των μεγάλων ποδοσφαιρικών αστέρων.

https://twitter.com/HaytersTV/status/1228393135358783488

Ανυπολόγιστη οικονομική ζημιά

Οι προεκτάσεις της υπόθεσης δε θα μπορούσαν να μην αγγίζουν και το οικονομικό σκέλος αυτής. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που η ποινή διατηρηθεί, τότε το brand name του συλλόγου αναμένεται να υποστεί ζημιά. Για τον ιδιοκτήτη της ομάδας, Σεΐχη Μανσούρ, το πλήγμα που θα δεχτεί η φήμη του θα είναι μεγάλη. Αυτό υπολογίζεται να έχει αντίκτυπο στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων του στη Σαουδική Αραβία και κατ΄επέκταση στον τρόπο που χρηματοδοτεί το σύλλογο

Επιπλέον, ο σύλλογος θα “πληγωθεί” οικονομικά, καθώς μεγάλοι χορηγοί θα αποσύρουν τη χρηματοδότησή τους. Ακόμα, η μη συμμετοχή σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα στερήσει έσοδα που θεωρούνταν δεδομένα την τελευταία δεκαετία. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, αγγλικά δημοσιεύματα κοστολογούν την οικονομική ζημιά της Σίτι περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Όλες αυτές οι ανακατατάξεις στους ισολογισμούς θα κατεβάσει τον πήχη όσον αφορά τους μελλοντικούς μεταγραφικούς σχεδιασμούς και ενδέχεται να αποδυναμώσει σε μεγάλο βαθμό τη δυναμικότητα του έμψυχου δυναμικού.

Για τη Σίτι, λοιπόν, η απόφαση του CAS θα είναι μία από τις κρισιμότερες στη σύγχρονη ιστορία της. Αν παραμείνει ως έχει η ποινή τότε μπορεί να την πάει πολλά βήματα πίσω. Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη υπόθεση ανεξάρτητα από την έκβασή της σίγουρα θα παραδειγματίσει πολλούς συλλόγους και θα τους κάνει να σκεφτούν διπλά και τριπλά προτού επιχειρήσουν να ξεφύγουν από τον έλεγχο της UEFA. Η εφαρμογή του νόμου, άλλωστε, έχει και αυτόν τον σκοπό. Τον παραδειγματισμό.