Το debut.gr και ο Κωνσταντίνος Μητρόπουλος παρουσιάζουν έναν από τους καλύτερους ψηλούς της λεγόμενης «παλαιάς σχολής» τον Nikola Pekovic.

Αν αναλογιστούμε το τρόπο με τον οποίο παιζόταν το μπάσκετ πριν από δέκα χρόνια και το τρόπο με τον οποίο παίζεται σήμερα, σίγουρα οι διαφορές είναι τεράστιες. Σήμερα το παιχνίδι έχει γίνει πολύ πιο ευέλικτο και φυσικά πολύ πιο γρήγορο. Δεν υπάρχουν οι λεγόμενοι ψηλοί παλαιάς κοπής που για πολλούς δεν ταιριάζουν στο σημερινό γρήγορο παιχνίδι. Πολλοί όμως έχουμε μπει σε μία διαδικασία να σκεφτούμε αν κάποιοι από αυτούς τους παίκτες μπορούσαν να ταιριάξουν σε κάποια από τα σημερινά συστήματα και σίγουρα κάποιοι θα μπορούσαν να προσαρμοστούν στο στυλ παιχνιδιού. Όπως ο παίκτης που θα παρουσιάσουμε σήμερα. To debut.gr βάζει στο μικροσκόπιό του τον Nikola Pekovic.

Η ΑΡΧΗ

Από μικρή ηλικία συνειδητοποίησε πως το μπάσκετ ήταν αυτό που αγαπούσε και ήθελε να κάνει. Έτσι το 2003 μετακόμισε στο Βελιγράδι υπογράφοντας το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με την ομάδα Atlas. Στην Σέρβικη ομάδα αγωνίστηκε για μόλις μία σεζόν αφού τη χρονιά 2004-2005 αγωνίστηκε δανεικός στον επίσης Σέρβικο σύλλογο Mega Bemax. Το ταλέντο του ήταν πραγματικά τεράστιο οπότε ήταν ζήτημα χρόνου να κάνει το επόμενο βήμα στη καριέρα του, το οποίο έμελλε να του αλλάξει και ολόκληρη τη ζωή του.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ PARTIZAN

Η συνεργασία του Pekovic με την Partizan δεν είναι μία απλή συνεργασία. Μπορεί αυτό να μην φάνηκε από την αρχή αλλά στη πορεία αποδείχθηκε μία σχέση ζωής. Βρέθηκε στη Partizan σε μία περίοδο που μπορούσε να διεκδικήσει τίτλους ενώ και το brand name της ομάδας ήταν αρκετά ψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα. Ο Pekovic έμεινε στη Partizan για μόλις τρία χρόνια αλλά πανηγύρισε αρκετούς τίτλους ενώ και ο ίδιος ήταν ξεκάθαρος πρωταγωνιστής της ομάδας του. Σε αυτά τα τρία χρόνια συνεργασίας πανηγύρισε τρια ισάριθμα πρωταθλήματα, δύο πρωταθλήματα στην Αδριατική Λίγκα καθώς και ένα κύπελλο Κόρατς. Επίσης συστήθηκε και στο κοινό της Euroleague και μάλιστα με εντυπωσιακά νούμερα. Δεν είναι τυχαίο που ψηφίστηκε για τη δεύτερη καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης.

Τον «Άρπαξε» Ο Παναθηναϊκός

Ο  Ζέλικο Ομπράντοβιτς τον είχε βάλει από καιρό στο μπλοκάκι του και όταν εμφανίστηκε η κατάλληλη στιγμή έκανε τη κίνησή του. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα απέσπασε την υπογραφή του Σέρβου center, γνωρίζοντας πως μαζί με τον Mike Batiste είχε δημιουργήσει ένα απίστευτο δίδυμο μέσα στη ρακέτα. Και αυτό αποδείχθηκε από τη πρώτη κιόλας σεζόν. Ο Pekovic ήταν ασταμάτητος και μαζί του ασταμάτητος ήταν και όλος ο Παναθηναϊκός. Triple-Crown το 2009 και όλοι παραμιλούσαν. Ο Pekovic μπορούσε να παρασύρει τα πάντα στο διάβα του και κάποιες στιγμές φαινόταν πως δεν είχε αντίπαλο. Στον Παναθηναϊκό παρέμεινε για μία ακόμη χρονιά όπου κατέκτησε ξανά το πρωτάθλημα Ελλάδος αλλά φαινόταν πως η Ευρώπη δεν τον «χωρούσε». Πολλές ομάδες του ΝΒΑ στράφηκαν προς το μέρος του και εκείνος ήταν αδύνατο να αρνηθεί.

Ανάμεσα Στους Κορυφαίους

Από τη πρώτη του κιόλας σεζόν ήξερε πως να κάνει τη διαφορά. Οι Timberwolves τον είχαν επιλέξει στο 2ο γύρο του draft και δυο χρόνια μετά τον πρόσθεσαν στην μηχανή τους. Αν και για πολλούς η Rookie σεζόν είναι περίεργη, για τον Pekovic δεν ίσχυσε κάτι τέτοιο. Ήξερε πως να κάνει τη διαφορά και πως να προσαρμοστεί στα θέλω του ΝΒΑ. Με 13,9 πόντους κατά μέσο όρο γρήγορα έπεισε την ομάδα του για επέκταση του συμβολαίου. Όπως και έγινε. Πενταετές κλειστό συμβόλαιο αντί 60.000.000 δολαρίων. Από μόνο του αυτό ζαλίζει.

Μαζί με τον Kevin Love συνέδεσαν ένα απίστευτο δίδυμο και οι Timberwolves απέδιδαν εξαιρετικά μέσα στο παρκέ. Ο Σέρβος συνέχισε να πραγματοποιεί εξίσου υψηλές πτήσεις (16.3 πόντους, 17,5 πόντους κατά μέσο όρο) όμως κάπου εκεί εμφανίστηκαν τα προβλήματα και από τότε ο Pekovic δεν ήταν ποτέ ξανά ο ίδιος. Ουσιαστικά τις τελευταίες σεζόν δεν αγωνίστηκε καθόλου και κάπως άδοξα τελείωσε η συνεργασία του με τους Timberwolves.

Επιστροφή Στη Σερβία

Το 2011 επέστρεψε στη Partizan Belgrade προκειμένου να δώσει εκεί τέλος στη σπουδαία καριέρα του. Εξάλλου αυτό ήταν που επιθυμούσε και ο ίδιος από την αρχή. Αφού έβαλε τέλος στη καριέρα του ανέλαβε πρόεδρος της Partizan για μόλις δύο χρόνια (2015-2017). Από το 2020 και μετά έχει αναλάβει τη θέση του team manager της Εθνικής Μαυροβουνίου.

Δεν ξέρουμε ποτέ αν ο Nikola Pekovic έφτασε στο pick των δυνατοτήτων του. Ο ίδιος πάντως σίγουρα αισθάνεται δικαιωμένος για όλες τις επιλογές του. Πλέον μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ζει το μπάσκετ από διαφορετική σκοπιά. Και σίγουρα θα του είναι το ίδιο ευχάριστη όπως τότε που βρισκόταν μέσα στο παρκέ.