Η φάση των "16" του Τσάμπιονς Λίγκ πλησιάζει και το debut.gr ασχολείται με τα φαβορί για την οκτάδα του θεσμού.

Σε ακριβώς μια εβδομάδα (από τη στιγμή που γράφεται το κείμενο) από σήμερα, θα κινούμαστε στον παλμό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Το ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λίγκ επιστρέφει την Τρίτη 18/2 με…δυναμικό τρόπο, καθώς θα δούμε τα ματς των Ατλέτικο-Λίβερπουλ και Ντόρτμουντ-Παρί.

Την Τετάρτη ακολουθούν οι αναμετρήσεις της Αταλάντα με τη Βαλένθια και της Τότεναμ με τη Λειψία, ενώ μια εβδομάδα αργότερα θα..έχουμε στο πιάτο τις υπόλοιπες τέσσερις “μονομαχίες”. Πάμε όμως να δούμε και να αναλύσουμε  τα ζευγάρια ένα-ένα..

Ατλέτικο Μαδρίτης-Λίβερπουλ

 Η πρωταθλήτρια Ευρώπης -και σύντομα Αγγλίας- ξεκινά την υπεράσπιση του τίτλου της με ένα δύσκολο εμπόδιο. Η Ατλέτικο του Τσόλο Σιμεόνε μπορεί να μη διανύει την καλύτερη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της, όμως σαφέστατα είναι ένας δύσκολος αντίπαλος, λόγω και της αμυντικής της φιλοσοφίας. Το γεγονός πως “οι ροχιμπλάνκος” βρίσκονται εκτός κυπέλλου αλλά και διεκδίκησης του πρωταθλήματος, αναμένεται να δώσει ένα έξτρα κίνητρο στους ποδοσφαιριστές του Τσόλο. Από την άλλη η Λίβερπουλ που σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στην Πρέμιερ, καλείται να διαχειριστεί μια σειρά αγώνων με συνέπεια -όπως και πέρσι- και σίγουρα η “Ατλέτι” θα της βάλει αρκετή πίεση. Το ερωτηματικό είναι πως θα επιδράσει η μαθηματική κατάκτηση του τίτλου στους “ρέντς”, που πάντως είναι -σήμερα- το μεγάλο φαβόρι.

Μπορούσια Ντόρτμουντ-Παρί Σεν Ζερμέν

Τον περασμένο Δεκέμβρη ύστερα από την κλήρωση, η Παρί ήταν στα μάτια του καθενός το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Βλέποντας στο σήμερα, η Μπορούσια Ντόρτμουντ δεν έχει καμία σχέση με εκείνη του Δεκέμβρη. Τρομερή βελτίωση ανασταλτικά, συνεχή επιτυχημένα αποτελέσματα -και με μεγάλα σκορ- και ένας Έρλινγκ Χάαλαντ να τρίβεις τα μάτια σου! Οι Παριζιάνοι από την άλλη είναι σαφώς καλύτεροι από πέρσι, ο Τούχελ έχει περάσει τη φιλοσοφία του στην ομάδα, η οποία πάει τρένο στις εντός συνόρων διοργανώσεις και κοιτά τον μεγάλο στόχο του Τσάμπιονς Λίγκ. Αν και το ζευγάρι δείχνει αμφίρροπο -λόγω της βελτίωσης των Βεστφαλών-, η παρέα του Νεϊμάρ έχει τον πρώτο λόγο για το εισιτήριο της οκτάδας.

Αταλάντα-Βαλένθια

Η ευχάριστη έκπληξη της τρέχουσας διοργάνωσης, Αταλάντα, κοντράρεται με την αξιόμαχη Βαλένθια για μια θέση στα προημιτελικά. Οι Ιταλοί που τρελαίνουν ολόκληρη την Ευρώπη με τα κατορθώματά τους, βρίσκονται στην 4η θέση του πρωταθλήματος, ενώ πήραν την πρόκριση για τους “16” παίζοντας ωραίο ποδόσφαιρο. Με έμφαση στις ακαδημίες -που συνεχώς αναδεικνύουν παίκτες- και ποδόσφαιρο δράσης, η Αταλάντα δείχνει τη δεδομένη στιγμή πιο έτοιμη από την….κουρασμένη και γεμάτη αγωνιστικά προβλήματα Βαλένθια. Η τύχη χαμογέλασε στις “νυχτερίδες” την τελευταία αγωνιστική των ομίλων, δίνοντάς τους την πρωτιά του ομίλου. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση η Βαλένθια δεν πείθει πως μπορεί να συνεχίσει, όχι γενικότερα, αλλά ούτε και στις καλύτερες “8” της διοργάνωσης.

Τότεναμ-Λειψία

 Ζεύγος για “γερά νεύρα” αυτό της Τότεναμ με τη Λειψία. Η αρμάδα του Μουρίνιο βρίσκεται σε κρίση από την αρχή της σεζόν -με μικρά διαστήματα ανάκαμψης- και συνεχώς “σώζεται” από την ποιότητα των ποδοσφαιριστών της. Από την άλλη η Λειψία πραγματοποιεί ονειρική χρονιά, διεκδικεί στα ίσα τον τίτλο του πρωταθλητή στη Γερμανία (από τη Μπάγερν) και με τον ταλαντούχο Νάγκελσμαν στο “τιμόνι” ονειρεύεται ευρωπαϊκή διάκριση! Η απουσία του Κέιν φαίνεται και είναι μεγάλο πλήγμα για τον “Special One”, που πάντως οδηγεί την Τότεναμ στην “τετράδα” της Πρέμιερ. Ο Βέρνερ και υπόλοιποι όμως -με τα όσα παρουσιάζουν στο χορτάρι- δικαίως μπορούν να λένε πως έχουν “το κάτι παραπάνω” για την πρόκριση.

Τσέλσι-Μπάγερν Μονάχου

Ενδιαφέρον ζευγάρι με απίθανες αναμνήσεις. Τσέλσι και Μπάγερν Μονάχου θα αναμετρηθούν με φόντο τους “8”, με τους Λάμπαρντ και Φλίκ να έχουν μπροστά τους δύσκολο πρόγραμμα. Η Τσέλσι που ενδιάμεσα των αγώνων έχει συνεχή ντέρμπι με ομάδες του “top 6”, δε δείχνει το τελευταίο διάστημα την ίδια “δίψα”, διάθεση και πάνω απ’όλα δε πείθει πως μπορεί να πετάξει έξω τη Μπάγερν. Δεν είναι πως οι Βαυαροί παίζουν σπουδαία μπάλα, μα το κακό τους διάστημα πέρασε, η γκρίνια έφυγε, η επιστροφή στην κορυφή της Μπουντεσλίγκα δεν άργησε και…τώρα ποιος τους πιάνει; Όχι, δεν είναι η ομάδα του Μονάχου στα πρώτα φαβορί για την “κούπα με τα μεγάλα αυτιά”, δείχνει να είναι όμως το “αφεντικό” στο ζευγάρωμα με τους “μπλε”.

Νάπολι-Μπαρτσελόνα

Η…”κόντρα της γκρίνιας και των προβλημάτων”. Έτσι θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί το ζευγάρι της Νάπολι με τη Μπαρτσελόνα. Το σύνολο του Τζενάρο Γκατούζο -που ήδη η διοίκηση αναζητεί τον αντικαταστάτη του-  πάρα τη μεγάλη νίκη επί της Γιουβέντους βρίσκεται στην 11η θέση του ιταλικού πρωταθλήματος, και όχι απλά “δεν πάει για πρωτάθλημα”, αλλά ανησυχεί και για την έξοδο στην Ευρώπη. Παίκτες που ήδη αναζητούν τον επόμενο σταθμό της καριέρας τους, κακές επιλογές της διοίκησης και ένας τεχνικός σχεδόν ακατάλληλος για αυτή τη θέση. Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα στο “μπλαουγκράνα” στρατόπεδο. Αποκλεισμός στο κύπελλο, 3 βαθμούς πίσω από τη Ρεάλ, και τέλος η σεζόν για Σουάρεζ και Ντεμπελέ είναι λίγα από τα πολλά θέματα που έχει στο κεφάλι του ο Κίκε Σετιέν. Ο νέος τεχνικός της Μπάρσα σιγά-σιγά βλέπει την ομάδα του να βελτιώνεται και..με τα όργια του Μέσι μπορεί να ετοιμάζεται για την επόμενη φάση (χωρίς αυτό να σημαίνει πως πιθανός αποκλεισμός θα σοκάρει).

Λυών-Γιουβέντους

Γαλλο-ιταλική “μάχη” μεταξύ Λυών και Γιουβέντους, με τη “Μεγάλη Κυρία” δικαίως να συγκεντρώνει τις περισσότερες των πιθανοτήτων για πρόκριση. Η “τεσσάρα” από την Παρί για το πρωτάθλημα επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά πως η Λυών δεν είναι έτοιμη για το βήμα παραπάνω. Μπορεί στις ακαδημίες της να γίνεται εξαιρετική δουλειά, ωστόσο η μεγάλη ομάδα έχει ακόμη δρόμο για την επιστροφή στους τίτλους. Η Γιουβέντους φέτος δείχνει να δυσκολεύεται στα του πρωταθλήματος, κυρίως ελεώ Κόντε και Τσίρο Ιμόμπιλε που καραδοκούν! Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει υποδεχθεί το νέο έτος με χαρά, σκοράρει ακατάπαυστα και παρουσιάζεται πανέτοιμος για τα νοκ-άουτ της αγαπημένης του διοργάνωσης. Μαζί με τον Ντιμπάλα, τους υπόλοιπους και τον Σάρι στον πάγκο, ευελπιστούν να φτάσουν στο τέλος του δρόμου…

Μάντσεστερ Σίτι-Ρεάλ Μαδρίτης

Τεράστια μάχη στους πάγκους, ακόμη μεγαλύτερη μέσα στο γήπεδο! Έτσι αναμένονται οι δύο “καυτές” αναμετρήσεις μεταξύ Μάντσεστερ Σίτι και Ρεάλ Μαδρίτης, σε ένα ζευγάρι που ιντριγκάρει ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη! Ξεκίνημα με τους “πολίτες” οι οποίοι πλέον στοχεύουν ξεκάθαρα στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λίγκ, μιας και το -22 από τη Λίβερπουλ είναι…απλησίαστο! Ο Πεπ φαίνεται να χάνει όσο αφορά την παρακίνηση των αθλητών του..ωστόσο δε πρέπει να ξεχνάμε τα κατορθώματα της δικής του Σίτι τα τελευταία χρόνια. Το ποδόσφαιρο δράσης του θα βρει απέναντι τις τρομερές αντεπιθέσεις της Ρεάλ. Ο Ζιντάν έχει βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την αμυντική λειτουργία της “βασίλισσας”, την έχει πρώτη στη Λα Λίγκα και περιμένει να εντάξει τον Αζάρ στα πλάνα του. Ζευγάρι που δε σηκώνει πρόβλεψη παρά μόνο….απόλαυση!