Τι είναι το Super Bowl; Το Super Bowl είναι ο πασίγνωστος παγκοσμίως τελικός του πρωταθλήματος Αμερικανικού ποδοσφαίρου (NFL). Η αγωνιστική σεζόν ξεκινάει από το Σεπτέμβριο με τα 16 ματς της κανονικής περιόδου, μετά σειρά έχουν τα play-offs και αρχές Φεβρουαρίου με το Super Bowl αναδεικνύεται ο νικητής της φετινής αγωνιστικής σεζόν. Από το 1971, όπως […]

Τι είναι το Super Bowl;

Το Super Bowl είναι ο πασίγνωστος παγκοσμίως τελικός του πρωταθλήματος Αμερικανικού ποδοσφαίρου (NFL). Η αγωνιστική σεζόν ξεκινάει από το Σεπτέμβριο με τα 16 ματς της κανονικής περιόδου, μετά σειρά έχουν τα play-offs και αρχές Φεβρουαρίου με το Super Bowl αναδεικνύεται ο νικητής της φετινής αγωνιστικής σεζόν. Από το 1971, όπως στο NBA ο πρωταθλητής της περιφέρειας AFC αντιμετωπίζει τον αντίστοιχο της NFC. Βέβαια ως θεσμός το Super Bowl ξεκίνησε από το 1966 με πρώτο νικητή του Green Bay Packers.

Η ημέρα που διοργανώνεται είναι γνωστή ως Κυριακή του Super Bowl και θεωρείται ως άτυπη αργία για την Αμερική. Σε όλη την χώρα οι θεατές βλέπουν το παιχνίδι οικογενειακά είτε στο σπίτι είτε σε ταβέρνες είτε σε εστιατόρια. Καταναλώνονται για το Super Bowl 1,4 δις φτερούγες κοτόπουλου. Είναι η δεύτερη μέρα με την μεγαλύτερη κατανάλωση μετά από την ημέρα των Ευχαριστιών.

Είναι μια μέρα ορόσημο για τις ΗΠΑ το Super Bowl. Μια εβδομάδα πριν το παιχνίδι φιλοξενείται φεστιβάλ στην πόλη διεξαγωγής του μεγάλου τελικού. Ένας ανάλογος τελικός πέρα από το ματς περιλαμβάνει και διάφορες ακόμη εκδηλώσεις όπως pregame, συναυλία στο διάλειμμα, διάφορες απονομές και τις χαρακτηριστικές διαφημίσεις του τελικού.

Όλα τα Super Bowl από το πρώτο έχουν κάνει sellouts και θεωρούνται ένα από τα πιο ενδιαφέροντα τηλεοπτικά προγράμματα στις ΗΠΑ. Όλοι οι τελικοί είχαν πάρα πολύ μεγάλη τηλεθέαση και αυτό δείχνει το πόσο σημαντικό και ξεχωριστό είναι το Αμερικανικό ποδόσφαιρο στην Αμερική. Άξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι ο διαφημιστικός χρόνος  ανάμεσα στο παιχνίδι είναι η πιο ακριβή στιγμή για να  διαφημίσει κάποιος το προϊόν του . Άρα πρέπει να έχει σίγουρη επιτυχία αφού θα την δει όλος ο κόσμος. Για αυτό και επιστρατεύονται από τις εταιρίες οι πιο γνωστοί celebrities, σεναριογράφοι και σκηνοθέτες με τις καλύτερες τεχνολογίες ελπίζοντας ότι θα κάνουν εντύπωση στο κοινό Για παράδειγμα το 2016 μια διαφήμιση 30 δευτερολέπτων κόστιζε 4,8 εκατομμύρια δολάρια. Ενώ την φετινή χρονιά σύμφωνα με πληροφορίες έφτασε τα 5,6 εκ. δολάρια.  Φέτος βέβαια λόγω των Αμερικανικών εκλογών 2020 θα έχουν την τιμητική τους οι πολιτικές διαφημίσεις.

Που και πότε θα γίνει;

Σέντρα θα δοθεί στο παιχνίδι τα ξημερώματα της Δευτέρας 3 Φεβρουαρίου στο Hard Rock Stadium στο Miami της Φλόριντα. Το Miami κατέχει το ρεκόρ με την φιλοξενία των  περισσότερων τελικών, με 11 στο φετινό αριθμό.

Το εθνικό ύμνο θα απαγγείλει η Ντέμι Λοβάτο. Στο διάλειμμα θα τραγουδήσουν η Σακίρα και η Τζένιφερ Λόπεζ.

Ποιες ομάδες παίζουν στον τελικό;

Η Kansas City Chiefs με ρεκόρ 12-4 στην κανονική περίοδο είναι ο νικητής της AFC. Η ομάδα του Kansas θα αντιμετωπίσει τους πρωταθλητές της NFC, San Francisco 49ers (13-3). Μέσα στην χρονιά και οι δύο ομάδες είχαν 7 νίκες και 1 ήττα εκτός έδρας. Στην έδρα τους όμως οι 49ers νίκησαν ένα ματς περισσότερο ( 7-1).

Σε προηγούμενα Super Bowls που έχουν αγωνιστεί οι San Francisco μετρούν 5 κατακτήσεις και 1 ήττα σε τελικό. Ενώ οι Kansas City 1 κατάκτηση και 1 ήττα.

Τα προφίλ των δύο ομάδων

Η San Francisco 49ers έχει την έδρα της στην μαρίνα της ομώνυμης πόλης. Η έδρα της ομάδας είναι το Levi’s Stadium στην Santa Clara της Καλιφόρνια στην καρδιά της Silicon Valley.

Κατακτήσεις Super Bowl: 5

Χρώματα ομάδας: Κόκκινο, χρυσό

Μασκότ: Sourdough Sam

H Kansas City Chiefs έχουν την έδρα τους στην ομώνυμη πόλη  του Μιζούρι. Το 1960 ιδρύθηκαν στο Dallas ως Dallas Texans αλλά το 1963 εγκαταστάθηκαν στο Κάνσας.

Κατακτήσεις Super Bowl: 1

Χρώματα ομάδας: Κόκκινο, χρυσό, άσπρο

Μασκότ: Warpaint

Ιστορία των δύο ομάδων στο Super Bowl

Kansas City Chiefs

Συμμετοχές στο Super Bowl, με την φετινή : 3
Πρωταθλήματα : 1

Οι φίλαθλοι των Chiefs έπρεπε να περιμένουν πολλές δεκαετίες για να δουν την ομάδα τους να βρίσκεται σε τελικό. Για την ακρίβεια έπρεπε να περιμένει 51 ολόκληρα χρόνια. Το τελευταίο Super Bowl που έπαιξαν οι Κάνσας ήταν το 1969 κόντρα στους Minnesota Vikings .

Οι Chiefs ήταν μία από τις τέσσερις ομάδες που το franchise τους ξεκίνησε από την αρχή του πρωταθλήματος αλλά είχαν να πάνε τόσα χρόνια στον τελικό. Βέβαια φέτος βρίσκονται εκεί και θα διεκδικήσουν ότι καλύτερο μπορούν.

Κατά την διάρκεια της σεζόν του 1969 οι Chiefs είχαν ρεκόρ 11-3 και νίκησαν και τα δύο ματς στα playoff. Έχασαν από τους Minnesota Vikings στο πλαίσιο του Super Bowl IV με 23-7. Το quarterback του Κάνσας Len Dawson βραβεύτηκε με τον τίτλο του MVP. Είχε κάνει μια μπαλιά 142 γιάρδων που οδήγησε στο μοναδικό touchdown του αγώνα.

Άλλες δύο φορές είχαν φτάσει κοντά στον τελικό. Το 1994 όταν έχασαν στον τελικό της περιφέρειας τους με 30-13 από τους Buffalo Bills. Αλλά και πέρσι όταν ηττήθηκαν από τους New England Patriots με 37-31.

San Francisco 49ers

Συμμετοχές στο Super Bowl, με την φετινή: 7
Πρωταθλήματα : 5

Η 49ers έχουν πολύ πιο μεγάλη ιστορία από τους Κάνσας στο Super Bowl. Η ομάδα από το San Francisco κατέκτησε το πρώτο Super Bowl το 1981 νικώντας τους Cincinati Bengals με 26-21. Στον πάγκο τους ήταν ο θρυλικός προπονητής Bill Walsh, με τον οποίο κατέκτησε άλλα δύο Super Bowl ( το 1984 και το 1988). O MVP του παιχνιδιού ήταν ο quarterback Joe Montana με την πάσα των 157 γιάρδων για να πετύχουν ένα γρήγορο touchdown.

Ο Walsh αποσύρθηκε από την προπονητική το 1989 μετά την νίκη του στο τελευταίο Super Bowl. Την επόμενη χρονιά ο νέος προπονητής George Seifert οδήγησε ξανά το San Francisco στην κατάκτηση του Super Bowl. Οι 49ers διέσυραν με 55-10 τους Broncos και ο Montana κατέκτησε το τρίτο του αλλά και τελευταίο βραβείο του MVP.

Το 1994 ο Seifert οδήγησε τους San Francisco και πάλι στην κατάκτηση του Super Bowl. Νίκησαν τους San Diego Changers με 49-26. Ήταν το πρώτο πρωτάθλημα του quarterback Steve Young. Έγινε ο 6ος αθλητής που κέρδιζε το βραβείο του MVP τόσο της σεζόν όσο και του τελικού.

Μπορεί το 5 στα 5 των San Francisco στους τελικούς να κάνει ιδιαίτερα αίσθηση. Βέβαια στον τελευταίο τελικό το 2012 δεν κατάφεραν να συνεχίσουν το νικηφόρο σερί. Οι 49ers ηττήθηκαν από του Ravens με 34-31.

Τα ματς και τα ρεκόρ που έχουν αντίπαλοι οι δύο ομάδες

Οι 49ers έχουν έρθει αντιμέτωποι με τους Chiefs σε 13 ματς. Το San Francisco προηγείται στις νίκες με 7 έναντι 6 των Κάνσας. Η ομάδα που αγωνίζεται εντός έδρας πάντα υπερισχύει σύμφωνα με τα στατιστικά τους στα τελευταία 10 ματς. Όμως δεν έχουν ξαναπαίξει αντίπαλοι στο  Super Bowl. Αυτό θα είναι ένα ιδιαίτερο ματς στην ιστορία των αγώνων τους.

Την προηγούμενη φορά που διασταύρωσαν τα ξίφη τους ήταν στις 23 Σεπτεμβρίου του 2018. Σε εκείνο το ματς οι Chiefs κέρδισαν εντός έδρας το Σαν Φρανσίσκο με 38-27. Θυμίζουμε ότι πέρσι δεν ήταν και η καλύτερη για τους φιλοξενούμενους που είχαν ηττηθεί 12 φορές. Οι Κάνσας βέβαια είχαν ρεκόρ 12-4 και όπως πρωτοείπαμε έχασαν στους τελικούς της AFC περιφέρειας. Βρέθηκαν δηλαδή οι Chiefs μια ανάσα από το Super Bowl της περσινής χρονιάς.

Για την ιστορία η τελευταία νίκη του San Francisco στα μεταξύ τους ματς ήταν τον Οκτώβριο του 2014 με 22-17 εντός έδρας.

Το δακτυλίδι του Super Bowl

Στα περισσότερα Αμερικανικά αθλήματα όπως στο NBA έτσι και στο NFL οι νικητές παίρνουν δακτυλίδια ως ατομικό βραβείο . Αυτά τα αναμνηστικά βραβεία έχουν πάρα πολλά διαμάντια και χαραγμένο το αριθμό της διοργάνωσης που διεξήχθη. Πάρα πολλοί συλλέκτες δίνουν χιλιάδες δολάρια για να αποκτήσουν ένα δακτυλίδι. Είναι συγκεκριμένος ο αριθμός τους κάτι που τα κάνει πολύτιμα. Τα δακτυλίδια δίνονται στους παίκτες της νικήτριας ομάδας, στο προπονητή και στο team της ομάδας.

Το πρώτο δακτυλίδι δόθηκε στους Green Bay Packers το 1967 και ήταν μόνο ένα διαμάντι και ενός καρατίου. Τα χρόνια έχουν αλλάξει και τα βραβεία έχουν γίνει πιο πολύτιμα και πιο ακριβά. Πέρσι στους New England Patriots δόθηκαν 422 διαμάντια 8,25 καρατίων και 20 μπλε ζαφείρια που είχαν 10Κ λευκόχρυσο.

Η παράδοση με αυτά τα αναμνηστικά ξεκίνησε με το baseball το 1922 όταν οι New York Giants νίκησαν τους Yankees.

Ο σχεδιασμός των διαμαντιών έχει διάρκεια 8 εβδομάδες. Ενώ όταν μπαίνουν στην παραγωγή χρειάζεται 4 με 6 εβδομάδες για να γίνουν τα πολύτιμα δακτυλίδια. Απονέμονται στους νικητές σε ιδιαίτερη διοργάνωση τον Ιούνιο.

Δεν παίρνουν μόνο οι 53 παίκτες που είναι στο ρόστερ διαμάντια. Απονέμονται περίπου 300 με 900 ανάλογα αναμνηστικά σε όλο το team, ανάλογα με την θέση και  σε ποιους θέλουν οι ιδιοκτήτες να απονείμουν. Όμως όλα τα δακτυλίδια δεν είναι το ίδιο. Τα πιο πολύτιμα και ξεχωριστά είναι αυτά των παικτών. Έχουν τον αριθμό της φανέλας τους, το όνομα τους και είναι ειδικά κατασκευασμένα για αυτούς. Ένα πραγματικά πολύτιμο και ξεχωριστό βραβείο.

Γιατί το βραβείο του MVP στο Super Bowl ονομάζεται Vince Lombardi

Ο Λομπαρντί ήταν ένας προπονητής NFL που κατέκτησε 5 φορές το πρωτάθλημα με τους Green Bay Packers. Θεωρείται θρύλος και το επίτευγμα που κατόρθωσε εντυπωσιακό. Το βραβείο του MVP ονομάστηκε έτσι για να τιμήσει τα 50 χρόνια από τον θάνατο του.

Ο θρυλικός Λομπαρντί δεν κατέκτησε μόνο 5 πρωταθλήματα αλλά ήταν καινοτόμος για την εποχή του και προσπάθησε να εξαλείψει τον ρατσισμό στην ομάδα του. Αυτό είναι κάτι πραγματικά αξιέπαινο.