Eίναι ο Σαλάχ υπερτιμημένος;
Η αστάθεια στις εμφανίσεις του Μοχάμεντ Σαλάχ έχει δημιουργήσει αμφιβολίες στο μυαλό όλων όσων τον θεωρούσαν τον πιο εντυπωσιακό ποδοσφαιριστή του 2018.
Στον αθλητισμό τις προσδοκίες τις δημιουργεί ο αθλητής ανάλογα με το πόσο ψηλά θα βάλει ο ίδιος τον πήχη. Τη σεζόν 2017/2018 ο Μοχάμεντ Σαλάχ τοποθέτησε τον πήχη σε δυσθεώρητα ύψη. Συγκεκριμένα, ολοκλήρωσε τη χρονιά μετρώντας 44 γκολ και 16 ασίστ. Στην εποχή του Κριστιάνο και του Μέσι ήρθε ένας τρίτος να σπάσει το δυοπώλιο φτάνοντας να θεωρείται φαβορί για την κατάκτηση της χρυσής μπάλας.
Η επόμενη σεζόν ήταν πιο γήινη για τον Αιγύπτιο, ο οποίος μέτρησε 27 γκολ και 13 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Πρόκειται, φυσικά, για εξαιρετικούς αριθμούς. Δε συνοδεύτηκαν, όμως, από εμφανίσεις που σε άφηναν με το στόμα ανοιχτό. Η φετινή χρονιά που βρίσκεται σε εξέλιξη μοιάζει να κυλάει στον ίδιο ρυθμό. Οι αριθμοί, βέβαια, αναδεικνύουν μία μικρή πτώση στην παραγωγικότητα του. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την απώλεια σημαντικών ευκαιριών τη φετινή σεζόν έχει οδηγήσει αρκετούς να χαρακτηρίσουν υπερτιμημένο τον 27χρονο εξτρέμ.
Ικανός για το χειρότερο και για το καλύτερο
Η φετινή έκδοση του Μοχάμεντ Σαλάχ συγκρίνεται με καρδιογράφημα ανθρώπου που πάσχει από ταχυκαρδίες. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του αγώνα αλλάζεις 2 και 3 φορές άποψη σχετικά με την απόδοση του Αιγύπτιου. Μπορεί μέσα σε λίγα λεπτά να χάσει το άχαστο και στη συνέχεια να σκοράρει από μία φαινομενικά αδύνατη γωνία του γηπέδου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τέρμα που σημείωσε κόντρα στην Σάλτσμπουργκ από πολύ δύσκολη θέση ενώ είχε χάσει πληθώρα ευκαιριών. Ακόμα πιο νωπό παράδειγμα αποτελεί το παιχνίδι κόντρα στην Γιουνάιτεντ. Εκεί, όπου δε μπόρεσε εξ΄επαφής να πλασάρει τον Ντε Χέα για να ακολουθήσει ένα απίθανο τελείωμα, στο οποίο χρησιμοποίησε άψογα την ταχύτητα, τη δύναμη και την τεχνική του για να πετύχει το 2-0.
Ενδεικτική εικόνα για την αστοχία του Αιγυπτίου παρέχουν τα XGoals. Σύμφωνα, με την undestat.com ο Σαλάχ έχει σκοράρει 11 γκολ στην φετινή Πρέμιερ παρόλο που μετράει 12ΧGoals. Οι ευκαιρίες δηλαδή στις οποίες έχει εμπλακεί θα έπρεπε υπό φυσιολογικές συνθήκες να αντιστοιχούν σε 12 τέρματα. Αντιθέτως, τη χρονιά που γένναγαν και τα κοκόρια του είχε σκοράρει 7 παραπάνω γκολ (32) από όσα θα περίμενε κανείς με βάση την ποιότητα των ευκαιριών στις οποίες ενεπλάκη (25XGoals). Τη φετινή χρονιά, πάντως, έχει έχει βελτιώσει την παραγωγικότητα του κόντρα στου Big 6. Μετράει 5 γκολ και 2 ασίστ την ώρα που σε ολόκληρη την περσινή σεζόν είχε 2 γκολ και 1 ασίστ κόντρα στους μεγάλους.
Αλτρουιστής ή ατομιστής;
Όπως και στη ζωή έτσι και στο ποδόσφαιρο καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα. Η φετινή φάση με τον Μανέ να ωρύεται καθώς βγαίνει αλλαγή γιατί ο Σαλάχ προηγουμένως δεν του είχε πασάρει έχει χαραχτεί στο μυαλό πολλών ποδοσφαιρόφιλων. Σε βαθμό που έχει στιγματιστεί ο Σαλάχ ως ατομιστής. Η αλήθεια είναι ότι αυτός ο χαρακτηρισμός τον αδικεί. Για έναν παίκτη που έχει ήδη φτάσει τις 8 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις και ετοιμάζεται να ολοκληρώσει μία ακόμη σεζόν με διψήφιο αριθμό στη σχετική κατηγορία είναι άτοπο να τον χαρακτηρίζεις έτσι. Απλώς ο Σαλάχ ενεργεί σε πολλές φάσεις εγωιστικά, καθώς τρέφεται από τα γκολ, όπως κάθε μεγάλος επιθετικός.
Ο @MoSalah παραμένει ένας από τους κορυφαίους στη θέση του pic.twitter.com/RAnePHKM7p
— SPORTSKING.GR (@sportsking_gr) January 25, 2020
Σε μία κακή σεζόν, λοιπόν, για τα δεδομένα του ο Σαλάχ καταφέρνει να ανταγωνίζεται τους καλύτερους στη θέση του. Συγκεκριμένα, τόσο ο Στέρλινγκ όσο και ο Μανέ ισοβαθμούν μαζί του με 11 γκολ στην φετινή Πρέμιερ Λιγκ. Επίσης, μοιράζει σχεδόν 2 πάσες κλειδιά ανά αγώνα και μετράει 1,5 επιτυχημένη ντρίμπλα ανά παιχνίδι. Μελανό σημείο για τον Αιγύπτιο είναι η ποσότητα των άστοχων σουτ που έχει επιχειρήσει. Δεδομένου ότι δοκιμάζει τα πόδια του 4 φορές ανά αγώνα θα περίμενε κανείς περισσότερα γκολ. Άτσαλα σουτ χωρίς δύναμη αποτελούν μία κακή συνήθεια που δε συνάδουν της κλάσης τους.
Η μπίλια στη μέση
Το 2018 ανήκει στο παρελθόν και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η επανάληψη μίας τέτοιας σεζόν από τον 27χρονο μοιάζει ανέφικτη. Το να υποστηρίξει κάποιος, όμως, ότι ο Σαλάχ ήταν πυροτέχνημα θα ήταν άστοχο με βάση την επιδραστικότητά του στο παιχνίδι του συλλόγου. Τα 86 γκολ και οι 37 ασίστ σε 135 εμφανίσεις αποτελούν την ιδανική απάντηση σε όσους βιάστηκαν να τον αποκαλέσουν one season wonder και συνιστούν δείγμα της σταθερότητάς του.
Αυτές που χαλάνε τη μαγιά είναι οι μεγάλες διακυμάνσεις στην απόδοσή του μέσα στους ίδιους τους αγώνες. Συχνά κάνει τα μικρά πράγματα λάθος. Ο Κλοπ, όμως, δεν τον αντικαθιστά και δικαιώνεται, καθώς λίγο αργότερα έρχεται μία στιγμή μαγείας από τα πόδια του. Για τη Λίβερπουλ ο Σαλάχ μπορεί να μην είναι ο κινητήρας της πυραυλοκίνητης ομάδας του Κλοπ. Χωρίς αυτόν, όμως, οι ρεντς δε θα τερμάτιζαν καν.