Το debut.gr βάζει στο "μικροσκόπιο" τους νέους σταρ των Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, Αζάρ και Γκριζμάν.

Αζάρ και Γκριζμάν. Δύο ποδοσφαιριστές για τους οποίους μπορούν να ειπωθούν πολλά!

Η τρέχουσα ποδοσφαιρική σεζόν βρίσκεται στα μισά του δρόμου. Σε πολλά πρωταθλήματα η κατάσταση είναι ξεκάθαρη. Όσο αφορά το Τσάμπιονς Λίγκ, σε περίπου ένα μήνα επιστρέφει με τα νοκ-αουτ, στα οποία αναμένεται να έχουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα για τα φαβορί.

Κοιτώντας την Ισπανία συγκεκριμένα, η κούρσα για τον τίτλο είναι -προς το παρών-, υπόθεση δύο. Των δύο μεγάλων, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης. Οι δύο αυτοί παγκόσμιοι ποδοσφαιρικοί “κολοσσοί”, αποφάσισαν το περασμένο καλοκαίρι να επενδύσουν σε 2 ποδοσφαιριστές, παγκόσμιας κλάσης. Η “βασίλισσα” απέκτησε από την Τσέλσι τον Εντέν Αζάρ έναντι συνολικά -μαζί με κάποια μπόνους- 150 εκατομμυρίων λιρών. Από την άλλη η Μπαρτσελόνα, κατάφερε -αφού το 2018 είχε πάρει αρνητική απάντηση- να πάρει στη Βαρκελώνη τον παγκόσμιο πρωταθλητή Αντουάν Γκριζμάν, καταβάλλοντας στην Ατλέτικο τη ρήτρα των 120 εκατομμυρίων ευρώ.

“Ένδοξο παρελθόν!”

Αμφότεροι οι δύο επιθετικοί “έχουν πίσω τους” μια καριέρα γεμάτη σπουδαίες στιγμές και διακρίσεις. Ο Βέλγος που μάγεψε στη Λίλ, κατάφερε πηγαίνοντας στο Λονδίνο και την Τσέλσι, να εξελιχθεί σε world class player. Σε σύνολο 352 συμμετοχών με τους “μπλε”, ο 29ρης winger σκόραρε 110 φορές (9ος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας), μοίρασε 92 ασίστ και κατέκτησε συνολικά 6 τίτλους. Δύο φορές αναδείχθηκε πρωταθλητής στην Πρέμιερ, πήρε 2 Γιουρόπα Λίγκ (το δεύτερο σχεδόν…μόνος!), 1 Λίγκ Καπ και 1 FA Καπ.

Στην επτάχρονη παρουσία του στο Νησί, φρόντισε χρόνο με το χρόνο να αποδείξει σε όλους πως είναι στην ελίτ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ένας αθλητής με τρομερή τεχνική κατάρτιση, που δημιουργεί με τεράστια ευκολία φάσεις στην αντίπαλη εστία, την οποία “παραβιάζει” εξίσου εύκολα. Το “τέλος” του στην Τσέλσι ήταν ιδανικό, με την κατάκτηση του Γιουρόπα Λίγκ κόντρα στην Άρσεναλ, όπου μάλιστα αναδείχθηκε και πολυτιμότερος παίκτης του τελικού.

Πλέον, το παιδικό του όνειρο ήταν προ των πυλών…η Ρεάλ Μαδρίτης!

Από την άλλη, ο Γάλλος φορ μέχρι πέρσι ήταν το απόλυτο αφεντικό στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο απόλυτος σταρ, το νο1 της ομάδας. Πήγε στη Μαδρίτη έχοντας ήδη δείξει σε όλους στην Ισπανία πως διαθέτει πλούσιο ταλέντο. Και αυτό μέσω της Ρεάλ Σοσιεδάδ. Με το βασκικό σύλλογο σκόραρε 52 φορές και έδωσε 18 “τελικές πάσες” σε 202 εμφανίσεις, μα πάνω από όλα τράβηξε δικαιολογημένα “τα φώτα” πάνω του.

Η Ατλέτικο τον απέκτησε έναντι 54 εκατομμυρίων ευρώ και σίγουρα δε το μετάνιωσε! 257 συμμετοχές, 133 γκολ και 50 ασίστ για τον “Γκρίζι” που με τους “ροχιμπλάνκος” πήρε 3 τίτλους. Δύο Σούπερ Κάπ (ένα ευρωπαϊκό και ένα Ισπανίας) και φυσικά το Γιουρόπα Λίγκ της σεζόν 2017-2018, στο οποίο ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Την ίδια σεζόν -και ενώ είχε απορρίψει τη Μπαρτσελόνα- κατέκτησε με την εθνική Γαλλίας το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Ρωσία.

Σε μια χρονιά (2018-2019) όχι και τόσο καλή για την Ατλέτικο, ο Γκριζμάν επανεξέτασε την προοπτική της μετακόμισης στο “Καμπ Νόου”, η Μπάρσα του ξανά έκανε “κρούση”, εκείνος συμφώνησε -μάλιστα με αρκετά μειωμένες απολαβές- και πλέον μια νέα επιθετική τριάδα διαμορφώθηκε (Μέσι-Σουάρες-Γκριζμάν-) ! Ο Αντουάν αποτέλεσε για χρόνια με επιτυχία την “αιχμή του δόρατος” της αρμάδας του Τσόλο Σιμεόνε, και έφευγε με τις καλύτερες αξιώσεις για την πρωτεύουσα της Καταλονίας….

Στο δια ταύτα.

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, ελάχιστοι είναι εκείνοι που δίνουν βαρύτητα στο παρελθόν. Εστίαση γίνεται στο παρόν, στο τώρα. Και το τώρα δεν είναι…όπως το φαντάζονταν το περασμένο καλοκαίρι οι δύο σταρ.

Ας συγκρίνουμε τα νούμερά τους :

Ο Αζάρ που έχει λείψει αρκετά από τη Ρεάλ ελεώ τραυματισμών, μετρά σε 13 συμμετοχές (984 αγωνιστικά λεπτά): 1 γκολ και 4 ασίστ.

Στον αντίποδα, ο υγιής Γκριζμάν “έχει γράψει” σε 27 εμφανίσεις (2.181′) : 11 γκολ και 4 ασίστ.

Προφανώς και η μεταξύ τους σύγκριση θα ήταν άδικη, αφού ο Βέλγος έχει αγωνιστεί τις μισές φορές συγκριτικά με το Γάλλο, ταλαιπωρημένος από τραυματισμούς. Όμως όσο αφορά τις ομάδες τους και τη συνεισφορά τους σε αυτές, μπορούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα.

Ο Αζάρ σε όσα ματς έχει αγωνιστεί, σε καμία περίπτωση δεν έχει δώσει αυτά για τα οποία αποκτήθηκε. Ξανά λέω πως έχει ταλαιπωρηθεί από -μυϊκούς- τραυματισμούς, το οποίο σαφέστατα αποτελεί “ελαφρυντικό”. Όμως από την άλλη, έχει καθαρή ευθύνη για το γεγονός πως στις καλοκαιρινές διακοπές του “έβαλε” 5 κιλά, με αποτέλεσμα να μείνει πίσω σε σχέση με τους συμπαίκτες του κατά την περίοδο της προετοιμασίας.

Ο Ζιντάν του δίνει ελευθερίες παρόμοιες με εκείνες που είχε στην Τσέλσι του Σάρι, και ευελπιστεί πως ο υγιής Αζάρ θα “βγάλει” στο χορτάρι του “Μπερναμπέου” τις αρετές του!

Για τον Γκριζμάν μπορούν να γραφούν πολλά περισσότερα. Ο Γάλλος στράικερ μπορεί να μην έχει τη λάμψη που είχε στην Ατλέτικο, να μη σκοράρει με την ίδια συχνότητα (πράγμα αναμενόμενο), μα η δουλειά του στον αγωνιστικό χώρο είναι αρκετά σημαντική.

Οι “επιστροφές” και η συνεισφορά του στην αμυντική λειτουργία της ομάδας βοηθούν, καθώς Λίο Μέσι και Λουίς Σουάρες συνήθως…κοιτάζουν! Ένας επιπλέον παίκτης στα μετόπισθεν πάντα είναι χρήσιμος.

Αναφορικά με το σκοράρισμα, όσο λογικό είναι ο κόσμος των “μπλαουγκράνα” να περιμένει από αυτόν γκολ με το “τσουβάλι”, αντίστοιχα λογικό είναι πως αυτό δε συμβαίνει (στον επιθυμητό βαθμό). Στην Ατλέτικο, στην πληθώρα των αγώνων, ο Γκριζμάν ήταν μόνος του στην κορυφή της επίθεσης. Οι συμπαίκτες του συνεχώς “τον τάϊζαν”, και εκείνος χάρη στην κλάση του, έστελνε τη μπάλα στα δίχτυα. Σε μια κοινή παρουσία με τον GOAT Μέσι και τον -πλέον τραυματία- κίλερ Σουάρες, είναι απόλυτα φυσιολογικό τα νούμερα να “πέφτουν”.

Το κρίσιμο δεύτερο-μισό!

Πάντοτε το δεύτερο μισό της κάθε ποδοσφαιρικής σεζόν είναι πιο σημαντικό/κρίσιμο από το πρώτο. Κρίνονται προκρίσεις, πορείες, τίτλοι. Κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί και τους ερχόμενους μήνες.

Ρεάλ και Μπαρτσελόνα διεκδικούν όλους τους πιθανούς τίτλους, και θεωρώ πως η συμβολή (ή και η μη-συμβολή)  των δύο ποδοσφαιριστών για τους οποίους γράφεται το παρόν κείμενο, θα είναι καθοριστική.

Στη Μαδρίτη αναμένουν πως και πως να δουν τον Αζάρ εντελώς υγιή, καθώς πιστεύουν, και με το δίκιο τους, πως θα είναι καθοριστικός. Βέβαια, ο Βέλγος ουσιαστικά δεν έχει χρόνο προσαρμογής, αφού αυτός “χάθηκε” στην προετοιμασία, μιας και έκανε ατομικά για να χάσει και βάρος, αλλά και στο πρώτο μισό της περιόδου, αφού ήταν τραυματίας για μεγάλο διάστημα. Με λίγα λόγια για μπει κατευθείαν στα βαθιά! Έχει όμως πολλάκις αποδείξει πως είναι φτιαγμένος για αυτά!

Ο νέος τεχνικός της Μπαρτσελόνα, Κίκε Σετιέν, σε περίπτωση που ο σύλλογος δεν προχωρήσει σε απόκτηση καθαρού φορ (αφού ο Σουάρες μένει για καιρό εκτός), λογικά θα χρησιμοποιήσει τον Γκριζμάν εκεί. Ο ίδιος ο παίκτης δήλωσε πως δεν τον ενδιαφέρει είτε αγωνίζεται στην κορυφή, είτε στα πλάγια. Βέβαια τα δείγματα που μας έχει δώσει δείχνουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όταν βρίσκεται στη θέση “9”.

Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τον Γάλλο να συνεισφέρει και στο σκοράρισμα, ώστε να κλείσει το στόμα σε εκείνους που θεωρούν πως “δεν προσφέρει”. Ακόμη όμως και αν δεν ανέβουν τα νούμερά του, το σίγουρο είναι πως ο “Γκρίζι” είναι αρκετά σημαντικός στη φετινή Μπαρτσελόνα!

https://www.youtube.com/watch?v=-bXyRVM81-g