Το debut.gr σχολιάζει το κορυφαίο γεγονός της εβδομάδας για το ισπανικό πρωτάθλημα.

Σε μια νέα στήλη, από εδώ και στο εξής θα σχολιάζουμε/παρουσιάζουμε  το κορυφαίο γεγονός της εκάστοτε εβδομάδας στην Ισπανία.

Πολλά έγιναν την περασμένη εβδομάδα στην Ισπανία. Ωστόσο, επισκιάστηκαν από την αποχώρηση του Ερνέστο Βαλβέρδε από τον πάγκο της Μπαρτσελόνα, και την πρόσληψη του Κίκε Σετιέν. Ο πρώην τεχνικός της Μπέτις που όπως ο ίδιος δήλωσε “Χθες περπατούσα δίπλα σε αγελάδες και σήμερα προπονώ τους κορυφαίους”, απόλυτα δίκαια κέρδισε αυτή τη δουλειά, και μένει να δούμε στην πράξη αν μπορεί να ανταπεξέλθει.

Πραγματικά από την περασμένη Δευτέρα (13/1) μέχρι και την Κυριακή και το νικηφόρο 1-0 της Μπαρτσελόνα επί της Γρανάδα στο ντεμπούτο του Σετιέν (και νο500 ματς καριέρας ως κόουτς) έχουν γραφτεί τα πάντα! Είτε για τον Βαλβέρδε, σχετικά με τα όσα προσέφερε και δεν προσέφερε στους Καταλανούς, είτε για τον Κίκε και τα όσα αναμένεται να “φέρει” με τη φιλοσοφία του στη Βαρκελώνη.

Ο έμπειρος τεχνικός που -όπως σίγουρα έχετε διαβάσει- είναι λάτρης του επιθετικού ποδοσφαίρου, της κυριαρχίας της -εκάστοτε- ομάδας του, και γενικότερα της φιλοσοφίας που πρεσβεύει η Μπάρσα τα τελευταία 10+ χρόνια, στα λόγια ταιριάζει “γάντι” στους Καταλανούς. Ας δούμε όμως και στην πράξη, σε αυτό το δείγμα εβδομάδας που έχουμε..

Αλλαγές, Μασία και…Μέσι!

 Είναι..αστείο να ισχυριστεί κάποιος πως στο πρώτο ματς του Κίκε Σετιέν στον “μπλαουγκράνα” πάγκο είδαμε κάτι..τρομερό! Ναι έγιναν κάποια ρεκόρ (πάσες, κατοχή κτλ), όμως το στόρι έμοιασε με την “εποχή Βαλβέρδε”. Η Μπαρτσελόνα δυσκολεύτηκε να απειλήσει (βέβαια ο αντίπαλος “κατέβηκε” με διπλή ζώνη άμυνας) και χρειάστηκε μια σπουδαία συνεργασία Μέσι-Γκριζμάν-Βιδάλ, για να καταλήξει η μπάλα στο δεξί του Αργεντίνου και από εκεί στα δίχτυα.

Σίγουρα όμως αυτό που παρατήρησε όποιος είδε το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι μια αλλαγή στη διάθεση των ποδοσφαιριστών. Πάντοτε μετά από αλλαγή προπονητή οι ομάδες παρουσιάζονται με..αυξημένη/πιο θετική διάθεση. Οπότε πρέπει κάποιος να ψάξει περισσότερο για να δει “έργο Σετιέν”. Στα του αγώνα λοιπόν, ο νέος τεχνικός της Μπαρτσελόνα παρέταξε την ομάδα με σύστημα 3-5-2, το οποίο σε φάση άμυνας άλλαζε σε 4-3-3. Μια ακόμη αλλαγή είναι η χρησιμοποίηση παικτών από την ακαδημία. Ο Άνσου Φάτι που στις αρχές της σεζόν μας είχε απασχολήσει αρκετά με τα καμώματά του, το τελευταίο δίμηνο είχε “παραγκωνιστεί”. Ο Σετιέν με το “καλημέρα” του έδωσε φανέλα βασικού και ο μικρός τον δικαίωσε με τα όσα έπραξε στα 79′ που αγωνίστηκε. Ο Ρίκι Πόυτζ, ένα ακόμη μεγάλο ταλέντο της Μασία πήρε χρόνο συμμετοχής από τον Σετιέν (μπήκε στο 71′), πραγματοποίησε καλή εμφάνιση και από τα δικά του πόδια ξεκίνησε το γκολ των Καταλανών. Τέλος, χρόνο συμμετοχής πήρε και ο 21 ετών επιθετικός, Κάρλες Πέρεθ, και αυτός “προϊόν” των ακαδημιών. Τρία στα τρία για τον Κίκε, που αμέσως φρόντισε να μας..ενημερώσει πως η Μασία επιστρέφει!

 Διπλή προπόνηση στη δεύτερη μέρα του ως προπονητής της Μπάρσα, προπόνηση την ημέρα του αγώνα, συμμετοχή του ίδιου σε μέρος της προπόνησης, δείπνο συσπείρωσης. Αλλαγές που δείχνουν λεπτομέρειες, αλλά στην πράξη μπορεί να αποδειχθούν “χρυσάφι”.

Τέλος, ο μόνος κοινός παρονομαστής που μπορεί να εντοπίσει κάποιος μεταξύ Βαλβέρδε και Σετιέν είναι ο..Μέσι. Και αυτό διότι χάρη στον Αργεντίνο (και φυσικά την πολύ όμορφη συνεργασία στη φάση του γκολ) η Μπαρτσελόνα έκαμψε την αντίσταση της Γρανάδα και γλύτωσε το ντεμπούτο του Σετιέν από μια…γκέλα!

Ο Μέσι ήταν εκείνος που πολλές φορές “έσωσε” τον Βαλβέρδε από την απόλυση. Χάρη στις…μαγικές ικανότητές του, ο 32 ετών αρχηγός έδινε νίκες και βαθμούς στην ομάδα του, την ώρα που προπονητής και συμπαίκτες έμεναν να τον…κοιτούν! Αυτό είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση του Κίκε Σετιέν. Να μάθει τη Μπαρτσελόνα “να ζει” χωρίς τον Μέσι…..