Το Debut.gr αφιερώνει χρόνο στον Μπερνάρντο Σίλβα, έναν εκ των κορυφαίων δημιουργών και... πολυεργαλείων του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Μπορεί να μην έχει την στόφα πρωταθλητή του Μέσι, το σταριλίκι του Κριστιάνο ή την δεινότητα στο σκοράρισμα του Αγκουέρο, όμως αν και  μόλις 25 ετών ο Μπερνάρντο Σίλβα έχει ζήσει εμπειρίες και έχει κατακτήσει τίτλους που θα ζήλευε και ο πιο ικανός ποδοσφαιριστής.

Ο Μπερνάρντο διακρίνεται για το μεγάλο ποδοσφαιρικό του IQ, την συγκέντρωση του στον αγώνα, στα εξαιρετικά τρεξίματα του αλλά και στην συμβολή του στις φάσεις τόσο σαν δημιουργός όσο και στα τελειώματα αυτών, αφού αγωνίζεται και με τα δύο πόδια και δεν έχει κανένα πρόβλημα να τελειώσει εύκολα τις φάσεις .

Γέννημα θρέμα της Λισαβώνα ο Μπερνάρντο  ξεκίνησε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στα τμήματα υποδομής της αγαπημένης του Μπενφίκα, με την οποία έκανε ντεμπούτο και σε επίπεδο ανδρών κατακτώντας το πρωτάθλημα Πορτογαλίας τη σεζόν 2013-2014.

Ο Πορτογάλος εντυπωσίασε από την πρώτη στιγμή με τις δεξιότητες του όλη την Ευρώπη και έδειξαν ενδιαφέρον για να αποκτήσουν τα δικαιώματα του πολλοί ευρωπαικοί σύλλογοι με την Μονακό τελικά να τους νικάει στην μάχη για την υπογραφή του. Με την φανέλα των Μονεγάσκων ο Πορτογάλος μεσο-επιθετικός αγωνίστηκε αρχικά ως δανεικός το 2014-2015 και στη συνέχεια ως παίκτης τους την διετία 2015-2017.

Ο Μπερνάρντο ήταν καθοριστικός παράγοντας και σημαντικό γρανάζι των Μονεγάσκων στην κατάκτηση του Γαλλικού πρωταθλήματος το 2016-2017 και κίνησε το ενδιαφέρον του Πεπ Γκουαρδιόλα και της Μάντσεστερ Σίτι, η οποία  έσπευσε να τον αγοράσει,  δαπανώντας 43,5 εκατομμύρια στερλίνες το καλοκαίρι του 2017.

Η Μονακό με τον Μπ.Σίλβα στην σύνθεση της είχε συναντήσει την Μαν Σίτυ του Πεπ στο Τσάμπιονς Λίγκ της σεζόν 2016-2017 και μας  είχαν προσφέρει πλούσιο θέαμα και πολλά γκολ στην φάση των 16  . Και οι δύο αγώνες ήταν πραγματική διαφήμιση του ποδοσφαίρου αφού σε αυτά τα νοκ άουτ οι δύο ομάδες σκόραραν συνολικά από 6 γκολ έκαστος με την Μονακό να περνάει στην επόμενη φάση λόγω των παραπάνω εκτός έδρας γκολ.

https://www.youtube.com/watch?v=5SInHHjalCc

Στο 5-3 του πρώτου αγώνα ο Μπ.Σίλβα έβγαλε μάτια μέσα στο Έτιχαντ ιδιαίτερα σε μια φάση όπου πήρε την μπάλα από την άμυνα των Μονεγάσκων, πέρασε το κέντρο, κατευθύνθηκε προς την άμυνα της Μαν Σίτυ αποφεύγοντας με δεξιοτεχνία τους δύο αμυντικούς των γηπεδούχων. Ο Πορτογάλος βρήκε ελεύθερο χώρο, σούταρε και σκόραρε. Αυτή η φάση είναι εκπληκτική και τοποθετεί τον Πορτογάλο στο επίπεδο των world class players. Πολύ πιθανόν σε εκείνο το ματς ο Πεπ να σκέφτηκε ότι ο Πορτογάλος έπρεπε να αποκτηθεί και να ενσωματωθεί στο παιχνίδι της Μαν Σίτυ.

Το deal έκλεισε όπως είπαμε και πιο πάνω το καλοκαίρι του 2017 με τον Ίβηρα χαφ να μετακομίζει στο Μάντσεστερ με σκοπό την κατάκτηση πολλών τίτλων. Ο Πορτογάλος αφομοίωσε πολύ γρήγορα το παιχνίδι που έπαιζε η ομάδα του Πεπ και απέκτησε αμέσως βασικό ρόλο στην ενδεκάδα.

Πρώτη χρονιά στους Πολίτες

Όταν πρωτοπήγε στο Μάντσεστερ είχε την φήμη ότι είναι ένας ντριμπλέρ και δημιουργός που μπορεί να τρέξει σε όλο το γήπεδο και να σπάσει κάθε αμυντικό κλοιό με μια του πάσα μόνο για αυτό το λόγο χαρακτηρίστηκε δικαίως ως διάδοχος του συνεπώνυμου Νταβίντ Σίλβα ασχέτως αν δεν αποδέχθηκε ποτέ αυτόν τον τίτλο.

Βέβαια στην Μαν Σίτυ δεν αγωνίζεται μόνο σαν χαφ αλλά και σαν δεξί εξτρέμ, ενώ μπορεί να ανταποκριθεί σαν 10 ή 8 ή 7. Όταν παίζει σαν δεξί εξτρέμ κινείται σε όλη την πτέρυγα συγκλίνοντας προς τα μέσα όταν χρειάζεται για να βρει σε προφανή θέση για γκολ τους επιθετικούς. Δεν κάνει συχνά τάκλιν, παρά μόνο εκεί που χρειάζεται, ενώ… είναι και το μηχανάκι της ομάδας αφού τρέχει κατά μ.ο. 13 km παρότι βρίσκεται σε μια ομάδα που παίζει με την μπάλα κάτω δηλαδή το γνωστό tiki taka. Είναι εντυπωσιακό πως ο Μπερνάρντο καλύπτει όλη αυτήν την απόσταση και δίνει σίγουρες λύσεις τόσο σε άμυνα όσο και σε επίθεση.

Η πρώτη χρονιά του θεωρείται άκρως επιτυχημένη αφού σήκωσε το πολυπόθητο τρόπαιο της Πρεμιέρ Λίγκ και συνέδραμε στην προσπάθεια της Σίτι να σπάσει το ρεκόρ των 100 πόντων. Βέβαια δεν κατάφερε να κατακτήσει το Τσάμπιονς Λίγκ αφού η Λίβερπουλ την απέκλεισε κατά κράτος στα προημιτελικά.

Ο Πορτογάλος είχε σκοράρει στην φάση των 16 σε εκείνο το 4-0 με αντίπαλο την Βασιλεία και γενικά βοήθησε την Σίτι ώστε να ανέβει επίπεδο. Αγωνίστηκε σε 53 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις, περισσότερο από κάθε άλλον εκείνη την χρονιά και τον Μάρτιο του 2018 πέτυχε το νικητήριο γκολ με την Τσέλσι, το οποίο αποδείχθηκε καθοριστικό για την έκβαση του πρωταθλήματος.

Δεύτερη χρονιά-Κατάκτηση όλων των εγχώριων τίτλων

Πέρσι στην δεύτερη χρονιά του στο Μάντσεστερ ο Μπίλβα, όπως τον φωνάζουν για να τον ξεχωρίζουν από τον Νταβίντ Σίλβα δεν κατάφερε για ακόμη μια φορά να σηκώσει την κούπα του Τσάμπιονς Λίγκ. Σκόραρε 13 γκολ και έδωσε 14 ασίστ σε 51 εμφανίσεις εκμεταλλευόμενος τόσο τον τραυματισμό του Ντε Μπρόινε όσο και το ότι ο Νταβίντ Σίλβα είχε πια μεγαλώσει και δεν μπορούσε να ακολουθήσει αυτούς τους ρυθμούς.

Ενώ συμμετείχε στην ιστορική ομάδα της Μάντσετσερ Σίτυ που για πρώτη φορά σε επίπεδο ανδρών σήκωσε όλους τους εγχώριους τίτλους.

Τον Αύγουστο του 2018 η Μάντσεστερ Σίτι κατέκτησε και το Σούπερ Καπ Αγγλίας γνωστό και ως Κομιούνιτι Σίλντ νικώντας στον τελικό την Τσέλσι του Σάρρι με 2-0. Μετά από αυτήν την νίκη, όπου οδήγησε στον πρώτο τίτλο της χρονιάς ο Πεπ δήλωσε ‘ Αυτή τη στιγμή έχουμε τον Μπερνάρντο και άλλους 10 ποδοσφαιριστές’, ενώ συνεχίζοντας να πλέκει το εγκώμιο του Πορτογάλου υπογράμμισε ότι ο Μπερνάρντο δεν ξέρει μόνο να χειρίζεται την μπάλα αλλά μπορεί και να  δημιουργήσει παιχνίδι. Πολύ απλά, ο Πορτογάλος είναι εξαιρετικός επιθετικογενής μέσος που ανταποκρίνεται πολύ καλά στα αμυντικά του καθήκοντα. Ανταποκρίνεται εξαιρετικά δηλαδή στο multi-tasking ρόλο του καθιστώντας τον εαυτό του ως έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του σύγχρονου ποδοσφαίρου.

Ο Πορτογάλος μεσό-επιθετικός είναι ένας συνδυασμός επαγγελματισμού και τεχνικών δυνατοτήτων με ταπεινότητα, σεμνότητα και προθυμία για να μαθαίνει συνεχώς νέα πράγματα στο ποδόσφαιρο.

Πέρσι ως χαφ είχε 44 σουτ εντός εστίας και δημιούργησε 71 ευκαιρίες για γκολ, με μοναδικό το Γκίλφι Σίγκουρντσον της Έβερτον να τον ξεπερνά στην σχετική λίστα για τα σουτ.

Ο Γκουαρδιόλα εκθειάζει όπου σταθεί και όπου βρεθεί τον Μπερνάρντο λέγοντας ότι κάνει τα πάντα, κερδίζει κάθε λογής μάχη μες το γήπεδο, είναι έξυπνος, δημιουργεί παιχνίδι, επιστρέφει και βοηθάει στην άμυνα και σκοράρει. Τι άλλο να ζητήσει από έναν ποδοσφαιριστή?

Έτσι και αλλιώς ο Γκουαρδιόλα έχει το δικό του πλάνο και το δικό του όραμα, στο οποίο προσαρμόζονται όλοι οι ποδοσφαιριστές του ανεξάρτητα αν θα βελτιωθούν ποιοτικά. Ο Πεπ έχει παρομοιαστεί πολλάκις σαν τρελός φυσικός που τον νοιάζει μόνο το όραμα του.

Στις 24 Απριλίου 2019 ο Μπερνάρντο συνεχίζοντας την παράδοση να σκοράρει σε καθοριστικά ματς,  πέτυχε γκολ στο ντέρμπι του Μάντσεστερ, το πρώτο του ενάντια στην Γιουνάιτετ. Άξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι ο Νέβιλ είχε κριτικάρει σε εκείνο το ματς ότι Μπ.Σίλβα κρατούσε πολύ την μπάλα στο πρώτο ημίχρονο, αλλά τελικώς ο Πορτογάλος βρήκε την λύση και σκόραρε για τους Πολίτες. Μπορεί να μην είναι δεινός σκόρερ, αλλά πέρσι σκόραρε σε δύο καθοριστικά ματς, στο εντός της Λίβερπουλ και στο εκτός της Γιουνάιτετ, βάζοντας την Σίτι πιο μπροστά από τους υπόλοιπους στην κούρσα του τίτλου, κάτι που πρέπει να του το αναγνωρίσουμε.

Τρίτη χρονιά-Στόχος το repeat και το Τσάμπιονς Λίγκ

Η Μαν Σίτι φυσικά ως πρωταρχικός στόχος της είναι να κρατήσει τα σκήπτρα της σε όλες τις εγχώριες διοργανώσεις, αλλά και να κατακτήσει το Τσάμπιονς Λίγκ το οποίο λείπει από την τροπαιοθήκη της. Ο Σίλβα και οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές κάτω από τις οδηγίες του Πεπ Γκουαρδιόλα κατέκτησαν φέτος για ακόμη μια χρονιά το Κομιούνιτι Σίλντ.

Ο Μπερνάρντο δεν ξεκίνησε εντυπωσιακά στην Πρεμιέρ Λίγκ και σε πολλά ματς προτιμήθηκε ο φορμαρισμένος Μαχρέζ στην θέση του. Δεν είχε βρει μέχρι την προηγούμενη αγωνιστική ρυθμό και δεν βρισκόταν σε φόρμα. Όμως το προηγούμενο Σάββατο 21/9 η Σίτι διέλυσε την Γουότφορντ 8-0 με ένα δικό του αξιομνημόνευτο χατ τρίκ, δείχνοντας ότι είναι εδώ και μπορεί να βοηθήσει ποικιλοτρόπως την ομάδα του .

Ο Μπερνάρντο ξέρει σε ποια ομάδα βρίσκεται και τι έχει καταφέρει μέχρι τώρα, κρατάει χαμηλά την μπάλα και μένει ταπεινός όπως παρατηρούμε τα λόγια του και τις σχετικές δηλώσεις του, ενώ συνεχίζει να δουλεύει με σταθερούς ρυθμούς.

Ο Πορτογάλος υπογραμμίζει ότι προσπαθεί να είναι φιτ όσο μπορεί, να τρώει υγιεινά και να κοιμάται νωρίς, γιατί γνωρίζει τον τεράστιο ανταγωνισμό που υπάρχει στην Πρεμιέρ Λίγκ .

Ο χαφ της Μαν Σίτυ διευκρινίζει ότι το να ανταγωνίζεσαι τους καλύτερους σε όλο τον κόσμο είναι ένα μεγάλο challenge, αλλά παρά την μεγάλη προσπάθεια για να ανταποκριθούν τόσο στο τρέξιμο όσο και στην ποιότητα παιχνιδιού πρέπει να έχουν και αποτελεσματικότητα, που σημαίνει ότι πρέπει να ήρεμοι, συγκεντρωμένοι, να σκοράρουν και να νικούν τους αγώνες.

Ο Μπερνάρντο δεν σκοράρει συχνά και τα περισσότερα γκολ του έχουν μπει στα τελευταία λεπτά, ενώ σε κρίσιμα ματς παίρνει πάντα την κατάσταση στα χέρια του . Δεν συνηθίζει να κάνει σουτ από μακριά, αλλά εκμεταλλευόμενος το γρήγορο παιχνίδι του, μπαίνει μέσα στην μεγάλη περιοχή και όταν βρίσκει ελεύθερο χώρο σουτάρει και γράφει το όνομα του στον πίνακα των σκόρερς.

Στυλ παιχνιδιού

Σύμφωνα με το στυλ παιχνιδιού του ο Μπερνάρντο ταιριάζει περισσότερο στο κέντρο σαν χαφ και η Μαν Σίτυ έχοντας τέτοιας ποιότητας χαφ που σκοράρει 7 γκολ, να δίνει 7 ασίστ και 7,5 μ.ο. στο Power Ranking δείχνει το βάθος στο ρόστερ της. Πέρα από χαφ, φέτος πιο πολύ και λόγω της απόκτησης του Ρόντρι συνηθίζουμε να τον βλέπουμε να αγωνίζεται σαν δεξί εξτρέμ, σε μια θέση που ανταγωνίζεται τον φορμαρισμένο Μαχρέζ αλλά και τον τραυματία Λερόι Σανέ.

Έχει παρατηρηθεί επίσης πως ο Ίβηρας χαφ μπορεί να διαβάσει τόσο το πως κινείται και αντιδρά ένας επιθετικός και για αυτό γίνεται πολύ συχνά επιτυχημένες συνεργασίες με τον Αγκουέρο όσο και πως θα αντιδράσει και ένας αμυντικός όταν  επιτίθεται. Αν μπούμε στο ποδοσφαιρικό μυαλό του Μπερνάρντο όταν έχει την μπάλα από την αριστερή πλευρά θα δούμε πως θα κινηθεί με βάση ότι ο αντίπαλος αμυντικός θα συγκλίνει κατά πάσα πιθανότητα προς το κέντρο.

Δύο στοιχεία του χαρακτήρα του που τον βοηθούν ώστε να έχει καθαρή σκέψη και αποτελεσματικότητα είναι η ταπεινότητα του αλλά και η ωριμότητα του. Η ταπεινότητα του αφενός φαίνεται στο τρόπο συμπεριφοράς του στο αγωνιστικό χώρο αφετέρου από την καθημερινή του ζωή, η οποία χαρακτηρίζεται πολύ απλή και λιτή στα πλαίσια ενός καθημερινού ανθρώπου.

Ένα παράδειγμα για να μας δείξει πόσο ταπεινός ήταν ο Μπερνάρντο φαίνεται στο ότι όταν ήταν στο Μονακό ενώ είχε την δυνατότητα, δεν αγόρασε κάποια βίλα στα προάστια του Πριγκιπάτου αλλά έμεινε σε ένα κανονικό σπίτι και επειδή δεν είχε υποδοχή για πλυντήριο πιάτων, έπλενε τα πιάτα του καθημερινά στο χέρι. Ο Πορτογάλος πάντα μακριά από ακριβά αυτοκίνητα, τατουάζ και χλιδάτη νυχτερινή ζωή μας δείχνει ότι είναι απλός καθημερινός άνθρωπος αλλά και το  πως θα έπρεπε να είναι η πραγματική ζωή ενός ποδοσφαιριστή μακριά από ανούσιες και εντυπωσιοθηρικές σπατάλες.

Ένα ωραίο παράδειγμα που περιγράφει το πόσο ταπεινός είναι μπορούμε να το βρούμε όταν πέρσι σε έναν αγώνα ο Πεπ τον έριξε στον αγωνιστικό χώρο 5 λεπτά πριν το τέλος, αγωνίστηκε τόσο καλά που ανάγκασε τον Γκουαρδιόλα να υπογραμμίσει ότι δεν παραπονέθηκε για τον χρόνο και έπαιξε όσο καλύτερα και πιο αποδοτικά μπορούσε αυτά τα 5 λεπτά.

Σε μια συζήτηση του Πεπ με τον Φαμπιάν Ντέλφ είχαν συμφωνήσει ότι μοιάζει ο Σίλβα με σαρανταπεντάχρονο παρότι είναι περίπου εικοσάρης. Ο Ντέλφ έκανε αυτήν την δήλωση διευκρινίζοντας πως ο Μπερνάρντο ντύνεται πιο επίσημα από την ηλικία του αλλά και τον χαρακτηρίζει κυρίως η υπευθυνότητα.

Τον Μάρτιο του 2019 ο Μπ. Σίλβα υπέγραψε συμβόλαιο μέχρι το 2025, επεκτείνοντας για άλλα τρία χρόνια την συμφωνία του με τους Πολίτες.