Ντέρμπι τόσο στα λόγια όσο και στη πράξη. Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με το γκολ του Ίνγκασον, ο Ολυμπιακός ισοφάρισε με το πέναλτι του Βαλμπουενά δείχνοντας με αυτό το τρόπο πως ο δρόμος του φετινού πρωταθλήματος είναι πραγματικά μακρύς. Το debut.gr αναλύει το ντέρμπι.

Όλοι γνωρίζαμε από την αρχή της σεζόν πως το φετινό πρωτάθλημα θα ήταν αρκετά μακρύ. Όχι μόνο επειδή έχουν προστεθεί τα play-off αλλά επειδή τα φετινά ματς μεταξύ των δύο διεκδικητών του τίτλου είναι τόσο κοντά που όλα κρίνονται στις λεπτομέρειες. Αυτό ακριβώς έγινε και σήμερα. Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με το γκολ του Ίνγκασον, ο Ολυμπιακός ισοφάρισε με το γκολ-πέναλτι του Βαλμπουενά και κάπως έτσι το ματς έληξε ισόπαλο. Ας δούμε όμως αναλυτικά τι έγινε στο ντέρμπι μέσα από τη σκοπιά του debut.gr.

Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ στο χορτάρι του «Γεώργιος Καραϊσκάκης»

Oι δύο ομάδες μπήκαν δυνατά στο ματς με απώτερο σκοπό να πάρουν τα ηνία της αναμέτρησης. Φυσικά δεν έλειψαν τα λάθη αλλά αυτό δικαιολογείται καθώς το άγχος ήταν μεγάλο και για τους δύο. Ο Ολυμπιακός ήταν πιο κινητικός στα πρώτα λεπτά αλλά οι όποιες ευκαιρίες του δεν απείλησαν τον Ζίβκοβιτς. Ο ΠΑΟΚ δεν ήταν τόσο επικίνδυνος και περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να «χτυπήσει» τον αντίπαλο του. Μετά το 25ο λεπτό οι φιλοξενούμενοι πήραν μέτρα στο γήπεδο και στην πρώτη τους καλή στιγμή ευτύχησαν να προηγηθούν. Από γέμισμα του Μίσιτς, ο Ίνγκασον έπιασε τη κεφαλιά, ο Σα έκανε κακή εκτίμηση της μπάλας η οποία του έφυγε από τα χέρια και στην επαναφορά ο Ίνγκασον την έστειλε στα αντίπαλα δίχτυα. Το γκολ αυτό επηρέασε τους γηπεδούχους και είχε ως αποτέλεσμα ο ΠΑΟΚ να παίρνει συνεχώς μέτρα στο γήπεδο. Το μόνο που έχει να επιδείξει ο Ολυμπιακός σε αυτά τα τελευταία λεπτά είναι μια κεφαλιά του Σουντανί που πέρασε άουτ.

Το δεύτερο ημίχρονο ανήκε εξ’ ολοκλήρου στον Ολυμπιακό. Πολλοί φυσικά περίμεναν αυτή την εξέλιξη καθώς οι ερυθρόλευκοι μπήκαν αποφασισμένοι για την ανατροπή. Ο ΠΑΟΚ ήταν προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο και με την τόσο κλειστή άμυνα του, δεν επέτρεπε στον Ολυμπιακό να δημιουργήσει ευκαιρίες. Δυο σουτ από τους Ελ Αραμπί και Σουντανί δεν ανησύχησαν τον Ζίβκοβιτς ενώ σε εκείνο το σημείο ο Ολυμπιακός διαμαρτυρήθηκε για πέναλτι πάνω στον Ποντένσε. Εν τέλει η πίεση του Ολυμπιακού απέφερε καρπούς καθώς ο Γιαννούλης ανέτρεψε τον Ποντένσε και ο Βαλμπουενά με εύστοχο χτύπημα πέναλτι έφερε στα ίσα το ντέρμπι. Ο Γάλλος σταρ στάθηκε όμως άτυχος καθώς κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης τραυματίστηκε κάτι που έφερε την αναγκαστική αλλαγή του. Στο 69’ ο Ολυμπιακός έφτασε μια ανάσα από την ολική ανατροπή αλλά η κεφαλιά του Σουντανί πέρασε ελάχιστα άουτ. Η πίεση των γηπεδούχων ανέβαινε όλο και περισσότερο και στο 79’ έχασε εξίσου τεράστια ευκαιρία αυτή τη φορά με τον Ελ Αραμπί. Εν τέλει το σκορ παρέμεινε ως έχει μέχρι τέλους, με τις δυο ομάδες να αφήνουν ανοιχτούς λογαριασμούς για την συνέχεια του πρωταθλήματος.

Στο δια ταύτα

Και οι δυο ομάδες ήθελαν το ντέρμπι. Ο κάθε ένας φυσικά για τους δικούς του λόγους. Το τελικό 1-1 αφήνει όμως «ανοιχτούς λογαριασμούς» ειδικότερα με τη τροπή που έχει πάρει το φετινό πρωτάθλημα. Ο ΠΑΟΚ όπως και πέρσι κατάφερε κόντρα στη ροή του αγώνα να προηγηθεί με γκολ από το πουθενά αλλά κάποιες φορές αυτά είναι που κάνουν και τη διαφορά. Ο Ολυμπιακός από την άλλη μπήκε δυνατά, πίεσε αλλά επιθετικά για ακόμα ένα ματς πρωταθλήματος ήταν «λίγος». Δεν απείλησε έντονα τον ΠΑΟΚ όπως πολλοί θα περίμεναν. Για άλλο ένας παιχνίδι δεν βρήκε τρόπους να «ξεκλειδώσει» καλά οργανωμένες άμυνες και αυτό του στοιχίζει. Το λάθος που κάνει ο Σα είναι «τραγικό» για το επίπεδό του και σήμερα στοίχισε. Από την άλλη ο ΠΑΟΚ ήταν συγκεντρωμένος, χωρίς να εκβιάζει καταστάσεις. Μπήκε αρκετά αγχωμένος στο ματς αλλά είναι λογικό για ντέρμπι. Βρήκε το γκολ που ήθελε και μετά απλώς περίμενε τον Ολυμπιακό. Ίσως αυτή η συνεχόμενη άμυνα να του στοίχισε αλλά δεν μπορούσε να αντιδράσει διαφορετικά. Οι δυο ομάδες ισοβαθμούν στην κορυφή και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί στο μέλλον.

MVP

Από την πλευρά του Ολυμπιακού ο Ποντένσε ήταν πολύ κινητικός και δημιουργούσε συνεχώς προβλήματα στον ΠΑΟΚ.  Για τους φιλοξενούμενους ο Ζίβκοβιτς ήταν σταθερός από την αρχή μέχρι το τέλος και φυσικά ξεχωρίζει ο Ίνγκασον που πέτυχε και το γκολ για την ομάδα του.

Κάτω από τη βάση

Ξεκάθαρα ο Σα. Η αντίδραση του στο γκολ του ΠΑΟΚ ήταν κακή και στοίχισε στο σημερινό ματς για τον Ολυμπιακό.

Οι συνθέσεις:

Ολυμπιακός (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Τσιμίκας, Παπαδόπουλος, Σεμέδο, Ελαμπντελαουί, Μπουχαλάκης (60′ Καμαρά), Γκιγέρμε, Βαλμπουενά (66′ Γκερέρο), Μασούρας (41′ Σουντανί), Ποντένσε, Ελ Αραμπί

ΠΑΟΚ (Αμπελ Φερέιρα): Ζίβκοβιτς, Γιαννούλης, Κρέσπο, Ίνγκασον, Μάτος, Μίσιτς, Αουγκούστο, Λημνιός, Ελ Καντουρί (66′ Μαουρίσιο), Μπίσεσβαρ (82′ Πέλκας), Σβιντέρσκι (66′ Άκπομ)