H πέμπτη εβδομάδα της regular season έλαβε τέλος στο NBA και το Debut.gr ρίχνει φως στο τι τράβηξε το ενδιαφέρον στο προηγούμενο επταήμερο.

Η πέμπτη εβδομάδα στο NBA ήταν και πάλι γεμάτη. Ο Doncic οργίασε, καταγράφοντας δύο 40+ πόντους εμφανίσεις και άλλες δύο 30+ πόντους μέσα στην ίδια εβδομάδα κάνοντας ολόκληρο το NBA να παραμιλά. Οι Lakers δείχνουν ασταμάτητοι στην Δύση έχοντας 7 συνεχόμενες νίκες έχοντας χάσει μόνο από Raptors και Clippers και έχουν εδραιωθεί στην πρώτη θέση χτίζοντας μια σημαντική διαφορά από τους ανταγωνιστές τους. Στην Ανατολή ο σοκαριστικός τραυματισμός του Kemba Walker δείχνει να επηρέασε τους Celtics αλλά και όλο το NBA που αυτή την βδομάδα έκαναν ένα road trip στην Δύση με απολογισμό μια νίκη και τρεις ήττες. Αποτέλεσμα αυτού να ανέβουν στην κορυφή οι Bucks του Γιάννη που αυτή την εβδομάδα έκαναν 5/5 νίκες διατηρώντας και αυτοί ένα σερί 7 συνεχόμενων νικών.

Στοιχεία/Ματς που ξεχώρισαν αυτήν την εβδομάδα στο NBA

Ένα πολύ ωραίο ματς που ξεχώρισε ήταν αυτό ανάμεσα σε Celtics και Clippers μέσα στο L.A. που κρίθηκε στην παράταση υπέρ των δεύτερων. Με το Lou Williams να αποτελεί πρώτο σκόρερ των Clippers τον George δεύτερο τον Leonard τρίτο και το Patrick Beverley να είναι τρεις ασσίστ μακρία από το triple-double ήταν αδύνατο για τους Celtics να επικρατήσουν που είχαν πρωταγωνιστή τον Jason Tatum με μια 30άρα. Η ομάδα του Kawhi πήρε εκδίκηση από τους Houston για την ήττα νωρίτερα μέσα στην χρονιά αφού επικράτησε δύσκολα στο L.A.

Οι Houston ηττήθηκαν επίσης και από τους Mavs σε μια ακόμα παράσταση του Doncic. Στο Ανατολικό ντέρμπι μεταξύ Sixers και Heat στην Philadelphia, οι γηπεδούχοι “έκαναν πάρτυ” και έφτασαν εύκολα στην νίκη στην επιστροφή του Jimmy Butler στο Wells Fargo Center. Το πρώτο εύστοχο τρίποντο πέτυχε επίσης ο Ben Simmons, αυτήν την βδομάδα κόντρα στους Knicks με το κοινό της Philadelphia να “τρελαίνεται”.

Τι μας άρεσε αυτή την εβδομάδα στο NBA

Η “κινηματογραφική απόδραση” των Bulls μέσα από την Charlotte κόντρα στους Hornets με πρωταγωνιστή των Zach Lavine. Ο Lavine πέτυχε 13 τρίποντα στο παιχνίδι με το τελευταίο να δίνει την νίκη στους φιλοξενούμενους και συνολικά 49 πόντους. Συγκεκριμένα 5” πριν το τέλος οι Ταύροι ήταν 5 πόντους πίσω στο σκορ. Ο Satoransky ευστόχησε σε τρίποντο και στην επαναφορά ο Lavine έκλεψε την μπάλα έτρεξε στο τρίποντο, σούταρε και ευστόχησε σε μια ανατροπή που θύμισε Reggie Miller. Ωστόσο η εβδομάδα άνηκε στο Dallas και στο άνθρωπο που θα αποτελέσει το μέλλον του NBA. Οι Mavericks έκαναν το 5/5 με απόλυτο πρωταγωνιστή Luka Doncic που φέτος δείχνει ακόμα πιο εμφατικά ότι θα είναι το μέλλον της Λίγκας .

ΤΙ ΔΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Δεν μας αρέσουν από την αρχή της χρονιάς οι Knicks οι οποίοι την 5η εβδομάδα έχασαν τα 4 από τα 5 παιχνίδια ένα εξ’ αυτών ήταν το τοπικό ντέρμπι κόντρα στους Brooklyn και επιβεβαιώνουν τις αρνητικές προσδοκίες που υπάρχουν για αυτούς από την αρχή της χρονιάς. Επίσης δεν μας άρεσε η αποτυχημένη επιστροφή του Carmelo Anthony. Σίγουρα δεν περιμέναμε να αντικρίσουμε κάτι ανάλογο με τα καλά του χρόνια, αλλά είδαμε η καλαθομηχανή που αποτέλεσε να ανήκει πλέον στο παρελθόν. Πιο βαρύς από ποτέ με προβλήματα στην άμυνα και με άσχημα ποσοστά στην επίθεση συν ότι η παρουσία του δεν έφερε νίκες στους Blazzers.

ΜVP

Αντετοκούνμπο και Harden όπως και πέρυσι αποτελούν τα βασικά φαβορί. Όμως σίγουρα μετά από αυτή την εβδομάδα θα πρέπει να μπει και το “παιδί θαύμα” από την Σλοβενία.Ο πρώην “άσσος” της Ρεάλ είναι ο τέταρτος σκόρερ της Λίγκας με 29,9 πόντους και ο δεύτερος πασέρ με 9,7 ασσίστ(μόνο ο Lebron είναι από πάνω). Ο Harden συνεχίζει να διατηρεί το ασύλληπτο νούμερο των 38,3 πόντων ανά παιχνίδι που θυμίζει άλλες δεκαετίες αρκετά μακριά από τον δεύτερο. Ο super-star των Bucks από την άλλη είναι ο τρίτος σκόρερ της Λίγκας με πάρα πολύ μικρή διαφορά από τον Doncic και συγχρόνως αποτελεί τον τέταρτο ριμπάουντερ της Λίγκας με 13,9 ανά παιχνίδι.

Ανατολική Περιφέρεια

Οι Bucks με τις 7 συνεχόμενες νίκες έπιασαν κορυφή και μένει να δούμε αν θα τελειώσουν πρώτοι στην Ανατολή όπως πέρυσι. Από κοντά ακολουθούν η Βοστόνη και το Μαϊάμι. Οι Heat είναι η φετινή έκπληξη της Ανατολικής περιφέρειας καθώς η ομάδα διαθέτει μπόλικο και νεανικό ταλέντο διατηρώντας αυτή την στιγμή την 2η θέση σε ισοβαθμία με τους Celtics. Οι Celtics είχαν πολύ δύσκολο πρόγραμμα την εβδομάδα που μας πέρασε Είχαν 4 εκτός έδρας αγώνες στην Δυτική Περιφέρεια. Οι 2 εξ’ αυτών με ομάδες που θεωρούνται διεκδικητές του τίτλου, Rockets και Clippers. Η ικανότητα της ομάδας του Brad Stevens να έχει σχεδόν κάθε βράδυ και διαφορετικό πρωταγωνιστή, (Tatum, Brown, Smart, Hayward, Walker) αλλά και το βάθος του ρόστερ της την έχουν κάνει ανθεκτική στους τραυματισμούς.

Πιο κάτω αν κοιτάξει κανείς στην βαθμολογία θα δει τους Raptors. Η ομάδα από τον Καναδά συνεχίζεί κόντρα στις αρχικές προσδοκίες μετά την φυγή του Leonard να διαγράφει φανταστική πορεία. Παρά την απουσία του Lowry, οι “Δεινόσαυροι” πήραν 3 νίκες απέναντι σε Hawks, Magic, Hornets. Ηττήθηκαν μόνο από τους Mavericks την εβδομάδα που μας πέρασε. Πρωταγωνιστές ο Pascal Siacam, o Fred VanVleet, o Norman Powell αλλά και ο OG Anunoby.

Βίοι αντίθετοι για τους Sixers. Μέχρι στιγμής δεν δικαιώνουν τις θετικές προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί στην αρχή της χρονιάς περί κυριαρχίας στην Ανατολή. Βρίσκονται στην 5η θέση ακόμα, ωστόσο έκαναν μια σχεδόν άριστη 5η εβδομάδα κάνοντας το 5/5 και με χαρακτηριστική άνεση κιόλας. Θύματα τους οι Heat, Spurs, Knicks και Cavaliers. Επίσης η ομάδα χαρακτηρίζεται από μπόλικο πλουραλισμό στην επίθεση με κύριους εκφραστές Embid, Simmons και Harris.

Κάτω από αυτές τις ομάδες θα γίνει πραγματική μάχη για τις υπόλοιπες θέσεις για τα playoff. Ειδικότερα για τις θέσεις 6-8.

Δυτική Περιφέρεια

O Anthony Davis τελικά δείχνει να είναι το κομμάτι που έλλειπε από τους περσινούς Lakers. Πλέον οι Lakers μοιάζουν ασταμάτητοι. Έχουν μετατραπεί από μια ομάδα κυνηγούσε την είσοδο στα Playoff σε μια ομάδα βασική πρωταγωνίστρια και διεκδικήτρια του τίτλου. Αυτή την εβδομάδα μέτρησαν 4 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια και διεύρυναν το σερί τους στις 7 συνεχόμενες νίκες. Πρωταγωνιστές (ποιοι άλλοι;), ο Anthony Davis και ο Lebron James. Ο πρώτος είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας και ο δεύτερος είναι ο πρώτος πασέρ του NBA.

Στην δεύτερη θέση βρίσκουμε τους Denver Nuggets. Η ομάδα του Nikola Jokic έκανε αθόρυβα το απόλυτο την εβδομάδα που μας πέρασε με 4 νίκες. Οι 2 εξ αυτών κόντρα σε Celtics και Rockets δηλαδή σε δύσκολους, ωστόσο μέσα στο Denver. Ο Jokic είναι ξεκάθαρα ο super-star της ομάδας. Όμως σε πολλά παιχνίδια βλέπουμε τον Murray ή τον Milsap να τελειώνουν πρώτοι σκόρερ.

Θετικός απολογισμός και για τους Clippers την εβδομάδα που μας πέρασε. Η ομάδα του Leonard και του George έκανε και αυτή το απόλυτο. Πριν την εβδομάδα αυτή είχαν προηγηθεί δυο συνεχόμενες ήττες από Pelicans και Rockets. Ωστόσο η ομάδα του L.A. κατάφερε και έχτισε momentum αυτό το επταήμερο. Συγκεκριμένα πέτυχε 5 νίκες οι 2 εξ αυτών κόντρα σε Celtics και Rockets και επέστρεψε στα υψηλά της βαθμολογίας. Μάλιστα στο παιχνίδι με τους Hawks φιλοδώρησε με 150 πόντους το αντίπαλο καλάθι, αριθμό ρεκόρ για την ομάδα. Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει και στο Montrezl Harrell αλλά και στον Lou Williams. Παραγωγικά έχουν πολύ σημαντικό ρόλο στην πορεία των Clippers.

Αυτή η εβδομάδα στο NBA είχε την υπογραφή του Doncic

Η εβδομάδα αυτή όμως άνηκε στο Dallas και για να είμαστε πιο ακριβείς στο Luka Doncic. O 20χρονός Σλοβένος οδήγησε τους Mavericks σε 5 νίκες με τον ίδιο να έχει 34,8 πόντους μ.ο. την εβδομάδα αυτή. Νούμερο που τον τοποθετεί στην συζήτηση για MVP. H επίθεση των Mavericks μάλιστα ήταν καταιγιστική. Στα τελευταία 3 παιχνίδια είχε απολογισμό 137,143 και 142 πόντους τρομοκρατώντας τους αντιπάλους. Η πορεία αυτή έφερε τους Mavericks στην 3η θέση μαζί με τους Clippers. Η επόμενη αγωνιστική μάλιστα τους βρίσκει αντιπάλους.

Όχι και τόσο καλή η εβδομάδα για τους Rockets που είχαν πολύ δύσκολο πρόγραμμα. Στα 5 ματς που αγωνίστηκαν οι Rockets κέρδισαν τα 2 με Blazzers και με Timberwolves. Ενώ έχασαν τα 3 ντέρμπι απέναντι σε Nuggets, Clippers και Mavericks. Οι ήττες αυτές τους βύθισαν στην 6η θέση και χρειάζεται να ανακάμψουν δεδομένων των στάνταρ που έχουν τεθεί. Ξεχώρισαν οι 49 πόντοι του Harden κόντρα στους Timberwolves που ήρθαν όμως με 41 προσπάθειες.

Από εκεί και κάτω θα γίνει μάχη για μια θέση στα Playoff. Οι Utah Jazz φαίνεται να είναι το φαβορί και ίσως να έχουν και καλό πλασάρισμα. Οι ευχάριστες εκπλήξεις Timberwolves και Suns θα δώσουν μάχη μέχρι το τέλος. Οι  Pelicans, Spurs και Kings από την άλλη φαίνεται να είναι οι βασικοί διεκδικητές για τις υπόλοιπες θέσεις των Playoff. Ενδιαφέρον έχει ο πάτος της βαθμολογίας στην Δυτική Περιφέρεια. Εκεί συναντάμε τους δύο περσινούς φιναλίστ των τελικών περιφέρειας. Οι Warriors και τους Blazzers, ο καθένας με τα δικά του προβλήματα, βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις.