Το Debut.gr κάνει μια ανασκόπηση όσων είδε την εβδομάδα που μας πέρασε στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ.

Η τέταρτη εβδομάδα στο πιο θεαματικό πρωτάθλημα του κόσμου (όχι πιο ανταγωνιστικό γιατί ο Σάρας έχει δίκιο) ολοκληρώνεται σήμερα με 6 αναμετρήσεις. Από αυτές ξεχωρίζει η αναμέτρησης της Βοστώνης με το Σακραμέντο και η αναμέτρηση των ουραγών της δυτικής περιφέρειας Πέλικανς- Γουόριορς. Ολοκληρώνεται λοιπόν η τέταρτη εβδομάδα με τους Σέλτικς (10-1) και τους Λέικερς (10-2) να μονοπωλούν το ενδιαφέρον καθώς βρίσκονται στην κορυφή της ανατολικής και δυτικής περιφέρειας αντίστοιχα. Για τους ρομαντικούς της υπόθεσης το να βλέπουν ίσως τις δύο πιο ιστορικές ομάδες στη κορυφή της εκάστοτε division είναι μια νοσταλγία για τα προηγούμενα χρόνια αλλά συνάμα και παρακαταθήκη για τη συνέχεια. Μαζί οι δύο ομάδες έχουν 43 τίτλους οπότε η προσμονή για την ένταξη ενός ακόμα στο παλμαρέ τους δεν είναι ουτοπική.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ/ΜΑΤΣ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ

Δε μπορούμε να μη ξεκινήσουμε με το αήττητο σερί που τρέχει η Βοστώνη. Η ομάδα του Μπραντ Στίβενς έχει ένα σερί 10 νικών και λογικά σήμερα θα προστεθεί ακόμα μία. Παρόλο που δεν διαθέτει και την καλύτερη frontline, ο Κέμπα, ο Τέιτουμ και η παρέα τους δείχνουν πως πέρυσι ο Ίρβινγκ αποτελούσε το πρόβλημα όσο και αυτό ενοχλεί τους υποστηρικτές του Uncle Drew. Ένα άλλο στατιστικό που δε περνάει απαρατήρητο είναι από τα 13 ματς ο Χάρντεν έχει σε 7 από αυτά 40+ πόντους με τελευταίο αυτό με τους Τίμπεργουλβς που σημείωσε 49 πόντους παίρνοντας 41 σουτ! Ξεχώρισαν επίσης οι δύο νίκες της Νέας Υόρκης επί των Μάβερικς ενώ θέλω να εστιάσω στους Χόρνετς. Η ομάδα από τη Σάρλοτ (6-7) φιγουράρει στις θέσεις για την postseason. Μάλιστα δύο νίκες ήρθαν με τρομερά buzzer beater από τους Μαλίκ Μόνκ επί των Πίστονς και του Ντεβόντε Γκρέιαμ επί των Νικς.

ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Εκτός από το σερί της Βοστώνης και το καρφώμα του Λεμπρόν στον Μπιέλιτσα για το οποίο έχει γίνει ήδη αρκετός ντόρος, μας άρεσε η επιστροφή του Πολ Τζόρτζ. Ο φόργουορντ των Κλίπερς επέστρεψε στην ενεργό δράση και φρόντισε να μας θυμίσει ότι δεν ήταν άδικα στους υποψήφιους για MVP της περσινής σεζόν. Στο πρώτο του ματς σημείωσε 33 πόντους και τα ξημερώματα σημείωσε 37 πόντους σε 20 λεπτά απέναντι στους Χοκς! Επίσης η είδηση της επιστροφής του Μέλο στο ΝΒΑ για λογαριασμό του Πόρτλαντ ίσως αλλάξει τις ισορροπίες για την ομάδα του Λίλαρντ. Ντεμπούτο όμως θα κάνει την επόμενη εβδομάδα.

ΤΙ ΔΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Φυσικά ο νέος τραυματισμός του Χέιγουορντ. Πόσο άτυχο είναι αυτό το παιδί πάνω που είχε βρει τον πολύ καλό εαυτό του, θυμίζοντας τον παίχτη της Γιούτα, ήρθε ο τραυματισμός στο πόδι που θα τον αφήσει εκτός δράσης για περίπου 6 εβδομάδες. Στα πλην αυτής της εβδομάδας είναι σαφώς οι 76ers. Το ξεκίνημά τους με ρεκόρ 5-0 δημιούργησε βλέψεις. Όμως οι 76ers έχουν προσγειωθεί απότομα στη πραγματικότητα και η πραγματικότητα δείχνει 5 διαδοχικές ήττες εκτός έδρας και ρεκόρ 7-5. Στα πλην προστίθενται και οι Σπερς με την ομάδα του Πόποβιτς να έχει αυτή την εβδομάδα 0-4 και συνολικά 5-8! Ήδη υπάρχουν φήμες για trade του Ντερόζαν και γενικώς η κατάσταση στο Σαν Αντόνιο ίσως μεταβληθεί τις επόμενες μέρες. Όσον αφορά τους Γουόριορς με τους τραυματισμούς είναι κάτι που δε μπορεί να εξηγηθεί. Με το ζόρι συμπληρώνουν το όριο των 8 παιχτών για να συμμετέχουν στους αγώνες.. Αδιανόητα πράγματα.

ΜVP

Two man show δείχνει η κατάσταση έως τώρα και θυμίζει και κάτι από πέρυσι. Γιάννης και Χάρντεν ξεχωρίζουν σε αυτή τη λίστα και προβλέπεται μια αμφίρροπη μάχη ως το τέλος. Από τη μία πλευρά ο Γιάννης συνεχίζει μόνος του να κρατάει τους Μπακς στις πρώτες θέσεις της περιφέρειας. Ο Greek Freak μετράει 12 σερί double-double και η βελτίωση του στο τρίποντο τρομάζει. Από την άλλη πλευρά ο Χάρντεν σκοράρει αλλά και σουτάρει κατά ριπάς. Τα 40 σουτ που πήρε έναντι στους Γουλβς δείχνουν πως φέτος θέλει το βραβείο του ΜVP στο σπίτι του. Ο Μούσιας ανέβασε το μ.ο πόντων αυτή τη εβδομάδα κατά 2.5 και έχει φτάσει τους 39.5 ανά παιχνίδι. Τρομερό στατιστικό που θυμίζει εποχές Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ.

ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Στη Δυτική Περιφέρεια οι Λέικερς παραμένουν μόνοι στη πρώτη θέση και με δεύτερο καλύτερο ρεκόρ στη λίγκα πίσω από τη Βοστώνη. Κέρδισαν εύκολα τους αποδεκατισμένους Γουόριορς ενώ οι νίκες με Σανς και Κινγκς δεν ήρθαν τόσο εύκολα. Ο Λεμπρόν συνεχίζει τον χορό που έχει αρχίσει από την πρώτη αγωνιστική ενώ είναι και ο πρώτος στις ασίστ με 11.1 μ.ο. Από κοντά και το Χιούστον που έχει ένα σερί 7 νικών με τον Χάρντεν να κάνει για ακόμη μια φορά πράγματα και θαύματα από πλευράς σκοραρίσματος. Οι απουσίες των Τάκερ και Γκόρντον δεν έχουν επηρεάσει την ομάδα του ΝτιΑντόνι καθώς Γουέστμπρουκ και Χάρντεν τα κάνουν όλα. Θα δούμε στη πορεία αν αυτή η δυάδα είναι ικανή για το βήμα παραπάνω.

Από εκεί και πέρα θα γίνει τεράστια μάχη για οποιαδήποτε θέση από τις 8 που οδηγούν στη postseason. Η ευχάριστη έκπληξη με τους Σανς να είναι διεκδικητές ακόμη και του πλεονεκτήματος έδρας ελπίζουμε να συνεχιστεί. Μπούκερ και Κέλυ Ούμπρε ήδη σχολιάζονται ως αντίστοιχο δίδυμο Νας-Στούνταμαϊρ αλλά είναι πολύ νωρίς και πολύ διαφορετικές εποχές για τέτοιες συγκρίσεις. Οι Κλίπερς με την επιστροφή του Τζορτζ ευελπιστούν να ανέβουν ψηλότερα στη βαθμολογία αλλά ακόμα παλεύουν να βρουν σταθερό ρυθμό. Το Ντάλας έκανε δύο ήττες αυτή την εβδομάδα από τη Νέα Υόρκη και έπεσε στο 7-5.

Η Γιούτα που κέρδισε Γουόριος, Νετς αλλά ηττήθηκε από το Μέμφις, την ώρα που το Πόρτλαντ κέρδισε μόνο τους Σπερς με δυσκολία ενώ πλέον για να αλλάξει η κατάσταση πόνταραν στο χαρτί που λέγεται Καρμέλο Άντονι.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Στην Ανατολική Περιφέρεια η Βοστώνη προελαύνει. Ντάλας, Γουίζαρνς και Γουόριορς δε μπόρεσαν να σταματήσουν τους Κέλτες που έχουν το καλύτερο ρεκόρ στο ΝΒΑ. Η πολυφωνία που έχει στο σκοράρισμα είναι από τα βασικά στοιχεία για αυτη την επίδωση έως τώρα. Στο ματς με τους Μάβερικς πρώτος σκόρερ ήταν ο Γουόκερ με 29 πόντους, με τους Γουόριορς ο Τζέιλεν Μπράουν με 22 και στην αναμέτρηση με τους Γουίζαρντς ο Τέιτουμ με 24.

Το Μαϊάμι συνεχίζει να εντυπωσιάζει. Η τριάδα στα γκαρντ με Ντράγκιτς, Ναν και Χίρο έχει αποδειχθεί αποτελεσματική και ο Σπόελστρα τρίβει τα χέρια του ιδιαίτερα για τον Ναν ο οποίος δεν έγινε καν ντραφτ και αποτελεί ένα από τα φαβορί για τον τίτλο αυτό. Με 18.5 πόντους μ.ο είναι δεύτερος στη λίστα των ρούκι ενώ είναι πρώτος στα κλεψίματα με 1.5 μ.ο.  Κέρδισαν αυτή την εβδομάδα τους Πίστονς, το Κλίβελαντ και τους Πέλικανς χωρίς να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερες δυσκολίες.

Οι Μπακς όσο έχουν τον Γιάννη σε αυτή την κατάσταση δεν έχουν να φοβούνται τίποτα. Ο MVP του περσινού πρωταθλήματος έχει πάρει από το χέρι το Μιλγουόκι και θέλει να το οδηγήσει ακόμα ψηλότερα. Την εβδομάδα που μας πέρασε έδωσαν μόλις δύο παιχνίδια απέναντι στους Μπουλς  και τους Πέισερς. Και στις δύο αναμετρήσεις έλαμψε ξανά το άστρο του Γιάννη καθώς κόντρα στο Σικάγο σημείωσε 38 πόντους και μάζεψε 16 ριμπάουντ ενώ με την Ιντιάνα σκόραρε 26 πόντους και μάζεψε 13 «σκουπίδια».

Από εδώ και πέρα Τορόντο είχε απολογισμό 1 νίκη και 2 ήττες αυτή την εβδομάδα ενώ και οι Σίξερς με το ίδιο ρεκόρ νικών-ηττών τις προηγούμενες μέρες έπεσαν στη κατάταξη. Κάτω από αυτές τις ομάδες θα γίνει πραγματική μάχη για τις υπόλοιπες θέσεις για τα playoff. Ειδικότερα για τις θέσεις 6-8.