Το Debut.gr γυρίζει το χρόνο πίσω και θυμάται την πρώτη κούπα της Εθνικής Ισπανίας που σηματοδότησε την αρχή της αυτοκρατορίας της στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Για σχεδόν μία εξαετία (2008-2014), η Ισπανία, οι ισπανικοί σύλλογοι και το ισπανικό στιλ ποδοσφαίρου, κυριαρχούσαν τόσο στο ευρωπαϊκό, όσο και στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Το ξεκίνημα αυτής της υπεροχής έλαβε χώρα μια μέρα σαν σήμερα, στο στάδιο “Ερνστ Χάπελ” της Βιέννης.

Εκεί, αναμετρήθηκαν η Ισπανία με τη Γερμανία στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2008. Οι Ισπανοί έφτασαν έως εκεί αήττητοι. Μάλιστα, στη φάση τον ομίλων νίκησαν την εθνική μας ομάδα (2-1), που μέχρι τότε ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης. Από την άλλη, οι Γερμανοί είχαν γνωρίσει μία ήττα στον όμιλο από την Κροατία (1-2).

Στον τελικό όλοι περίμεναν μια δυνατή μονομαχία από τις δύο ομάδες και ένα ισορροπημένο παιχνίδι. Το θέαμα δεν απείχε πολύ από τις προσδοκίες. Τα “Πάντσερ” είχαν μια ελαφριά υπεροχή στην κατοχή της μπάλας, ενώ οι “Φούριας Ρόχας” ήταν κάπως παραπάνω απειλητικοί. Το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης ήρθε στο 33′. Ο Τσάβι με μια εξαιρετική μπαλιά βρήκε τον Τόρες. Αυτός μπήκε στην περιοχή και πλάσαρε εύστοχα τον Λέμαν για το 1-0.

Το αποτέλεσμα δεν άλλαξε μέχρι το σφύριγμα της λήξης. Αυτό, βρήκε τους Ισπανούς να πανηγυρίζουν. Είχαν επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης μετά από 44 ολόκληρα χρόνια (1964). Έκτοτε και μέχρι το 2012 κατέκτησαν το Μουντιάλ (2010), αλλά και το επόμενο Euro.

Το 2014 στα γήπεδα της Βραζιλίας έφαγαν μια γερή σφαλιάρα. Το ίδιο και το 2016 (Euro), αλλά και το 2018 (Μουντιάλ). Πλέον, βρίσκονται σε φάση αναδόμησης και προσπαθούν να επιστρέψουν και πάλι στην κορυφή.

Δείτε στιγμιότυπα από εκείνο το παιχνίδι: