Η Μπάγερν Μονάχου απέλυσε τον Νίκο Κόβατς και το debut.gr αναλύει και...μαντεύει ποιος θα είναι ο επόμενος!

Η λύση της συνεργασίας μεταξύ Μπάγερν και Νίκο Κόβατς, σίγουρα δεν μπορεί να εκπλήξει κάποιον. Ωστόσο, δύσκολα θα βρεθεί και εκείνος ο οποίος θα ισχυριστεί πως “Οπωσδήποτε έπρεπε να φύγει!”.

Ο ίδιος ο Κόβατς σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση του “τέλους” εξήγησε πως οι τελευταίες εβδομάδες -και κυρίως τα αποτελέσματα- μαρτυρούσαν πως υπήρχε ανάγκη για αλλαγή στο Μόναχο. Σίγουρα η ομάδα δε διανύει το καλύτερό της διάστημα, ωστόσο αν το δει κανείς και από την άλλη όψη, ο Κόβατς μόνο αποτυχημένος δεν ήταν!

Με τον Κροάτη τεχνικό να αναλαμβάνει το “τιμόνι” το περασμένο καλοκαίρι (2018), η Μπάγερν ναι μεν δυσκολεύτηκε, αλλά τελικά κατέκτησε το εγχώριο “ντάμπλ”. Στα της Ευρώπης, έμεινε εκτός από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Λίβερπουλ.

Φαίνεται πως ο 48 ετών κόουτς “πληρώνει” την κακή αρχή της τρέχουσας σεζόν. Το κλάμπ βρίσκεται στην 4η θέση της Μπουντεσλίγκα, πήρε μια δύσκολη πρόκριση στους “16” του κυπέλλου με υποδεέστερο αντίπαλο, ενώ στην Ευρώπη ναι μεν έχει το απόλυτο (9 βαθμούς σε 3 αγώνες), από την άλλη δε μόνο στο εμφατικό 2-7 του Λονδίνου κατάφερε να παρουσιάσει κάτι όμορφο στους φιλάθλους της.

Πολλοί μιλούν για ανικανότητα του Κόβατς να ηγηθεί των αποδυτηρίων, και γενικότερα του συνόλου που έχει αναλάβει. Επιπλέον, μπορεί οι τίτλοι να ήρθαν, όμως εκτός απ’το ότι αυτό συνέβη με όχι και τόσο θελκτικό ποδόσφαιρο, πάλι δεν έγινε το “κάτι παραπάνω” στο Τσάμπιονς Λίγκ. 

Η συντριβή από την Άϊντραχτ πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι του Καρλς-Χάιν Ρουμενίγκε και των συνεργατών του. Πλέον, η Μπάγερν θα πορευτεί (σίγουρα στα επόμενα δύο παιχνίδια) με τον -μέχρι πρότινος- βοηθό του Κόβατς, Χάνσι Φλίκ!

Το ερώτημα όμως είναι…Θα είναι η Μπάγερν η μόνη ομάδα που απέλυσε τον προπονητή της αυτή τη χρονιά; Ας δούμε παρακάτω ορισμένες περιπτώσεις τεχνικών που δεν..αισθάνονται και τόση ασφάλεια!

Ερνέστο Βαλβέρδε (Μπαρτσελόνα)

 Ο Βάσκος προπονητής μπαίνει με μεγάλη ευκολία πρώτος στη σχετική λίστα. Παρά το γεγονός πως μετράει 2 πρωταθλήματα, 1 Κύπελλο και 1 Σούπερ Καπ σε 2 χρόνια παρουσίας στο “Καμπ Νόου”, η παρουσία του στην άκρη του πάγκου μέχρι και τη λήξη του συμβολαίου του, το ερχόμενο καλοκαίρι, μόνο σίγουρη δε θεωρείται!

Ο “Τσινγκούρι” κατηγορείται για πολλά, με βασικότερο τους δύο απανωτούς αποκλεισμούς στο Τσάμπιονς Λίγκ, από Ρόμα και Λίβερπουλ. Τα δύο αυτά εφιαλτικά βράδια σε Ρώμη και Λίβερπουλ έχουν χαραχτεί στη μνήμη των οπαδών της Μπάρσα, οι οποίοι προφανώς και δεν μπορούν να είναι ικανοποιημένοι με τους εγχώριους τίτλους, όταν βλέπουν πως οι βασικοί ανταγωνιστές παραπαίουν (Ρεάλ, Ατλέτικο).

Πέραν αυτού, επικρατεί η άποψη πως ο Βαλβέρδε άλλαξε τη νοοτροπία της ομάδας. Το passing game δεν λείπει, όμως στο μεγαλύτερο ποσοστό των αγώνων της επί Βαλβέρδε, η Μπαρτσελόνα δείχνει -και είναι- πιο συντηρητική από ποτέ! Μια ομάδα που όλοι λάτρεψαν για το επιθετικό της στυλ, τείνει να γίνει μια ομάδα που κοιτά μόνο την ουσία. Και αυτό είναι μεγάλο πλήγμα, όχι μόνο για τους οπαδούς, αλλά για ολόκληρο τον οργανισμό της.

Φέτος, οι “μπλαουγκράνα” έχουν ξεκινήσει πολύ άσχημα. Βέβαια, η τύχη δείχνει να είναι με το μέρος του Βαλβέρδε, αφού παρά το γεγονός πως ο σύλλογος έχει ήδη 3 ήττες και 1 ισοπαλία σε 11 αγωνιστικές, παραμένει στην κορυφή (ισοβαθμία με Ρεάλ). Και στην Ευρώπη όμως τα πράγματα δεν πάνε καλά. Και πάλι η παρέα του Μέσι “φιγουράρει” στην κορυφή του ομίλου της, η απόδοσή της όμως είναι κάτω του μετρίου. Το ερώτημα στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι το…για πόσο ακόμη η ποιότητα των παικτών του, θα “σώζουν” τον Βαλβέρδε από μια βέβαιη απόλυση;

Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)

Αν μου ζητούσαν να επιλέξω μια τοπ ομάδα που πάει από το κακό στο χειρότερο, η απάντηση θα ήταν πολύ εύκολη και προφανής: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μια από τις μεγαλύτερες ομάδες στην ιστορία του αθλήματος, φαίνεται να χάνει για τα καλά την ταυτότητά της!

Η αρχή του κακού πάει αρκετά χρόνια πίσω, από τότε που ο μέγας Σερ Άλεξ Φέργκιουσον αποφάσισε να αφήσει τη μεγάλη του αγάπη. Η διαχείριση αυτής της κατάστασης προφανώς και δε θα ήταν εύκολη. Όμως στο σήμερα, 6 χρόνια μετά, οι “κόκκινοι διάβολοι” δε λένε να συνέλθουν!

Στο δια ταύτα, ο Σόλσκιερ παρέλαβε από τον Μουρίνιο μια Μάντσεστερ “διαλυμένη” ψυχολογικά. Η αποστολή του δεν ήταν εύκολη. Παρόλα αυτά η ομάδα κατόρθωσε -έπειτα από ένα τραγικό ξεκίνημα- να “προλάβει” την Ευρώπη. Την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, η πολλάκις πρωταθλήτρια Αγγλίας βρίσκεται στη 10η (!) θέση του βαθμολογικού πίνακα, με απολογισμό 4 ήττες, 4 ισοπαλίες και μόλις 3 νίκες.

Ο Νορβηγός βρίσκεται κάτω από μεγάλη πίεση, αφού αφενός οι διοικούντες σέβονται πως πέρσι, σε μια δύσκολη εποχή αμέσως ήταν εκεί για να βοηθήσει -και το κατόρθωσε σε ένα βαθμό- , αφετέρου όμως τα φετινά αποτελέσματα και κυρίως η εικόνα -εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου- του συλλόγου δεν παραπέμπει σε αυτό που γνωρίζουμε όλοι ως “Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ”. Θέλετε και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα; Στο πρόσφατο 1-1 με τη Λίβερπουλ, παίκτες και προπονητής πανηγύριζαν. Ναι, σε ισοπαλία. Με τη μισητή αντίπαλο. Από εκεί φαίνεται πως υπάρχει ανάγκη για μεγάλες αλλαγές. Και μια από αυτές θα είναι ο Σόλσκιερ.. ;

Ουνάι Έμερι (Άρσεναλ)

Δε θα μπορούσε να απουσιάζει από το συγκεκριμένο κείμενο. Ο λόγος για τον Ουνάι Έμερι, ο οποίος το τελευταίο διάστημα λαμβάνει περισσότερο από ποτέ την “ανάγκη¨του κόσμου της Άρσεναλ να τον…ξεφορτωθεί! Ο “μετρ” του Γιουρόπα Λίγκ, δεν φαίνεται να είναι αντάξιος των προσδοκιών που απαιτεί η Πρέμιερ.

Δεν είναι μόνο η απουσία τίτλων, γενικότερα διακρίσεων για την Άρσεναλ. Είναι πολύ περισσότερο η ανικανότητα του -τουλάχιστον έτσι δείχνει μέχρι σήμερα- να διαχειριστεί κρίσεις. Τα θέματα των Οζίλ και Τζάκα είναι…ένα τίποτα μπροστά σε όλα όσα του συνέβησαν, τα περισσότερα με κακή κατάληξη.

Οι ¨κανονιέρηδες¨αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην 5η θέση, ωστόσο υπολείπονται 6 βαθμών από Λέστερ και Τσέλσι. Και το ερχόμενο ματς για την Άρσεναλ, είναι ενάντια στη Λέστερ! Εύκολα λοιπόν γίνεται αντιληπτό πως αποκτά χαρακτήρα “τελικού”, όχι μόνο για το σύλλογο, αλλά κυρίως για τον Έμερι και τη..θέση του!

Ο Ισπανός “τα άκουσε” μετά το 1-1 του περασμένου Σαββάτου με τη Γούλβς στο “Έμιρειτς”, ενώ υπήρχαν και αρκετά πλακάτ που ζητούσαν την απομάκρυνσή του. Σύμφωνα με ρεπορτάζ από το Νησί, οι μεγαλομέτοχοι της Άρσεναλ φέρεται να του δίνουν ένα μήνα προθεσμία ώστε να αλλάξει προς το καλύτερο την κατάσταση. Τόσο σε ψυχολογικό, όσο και σε αγωνιστικό τομέα. Μια πιθανή ήττα από τη Λέστερ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, ίσως αποτελέσει την αρχή του τέλους του 48ρη κόουτς…

Μαουρίτσιο Ποτσετίνο (Τότεναμ)

Η λίστα κλείνει με μια…περίεργη περίπτωση. Αυτή του Ποτσετίνο. O γεννημένος το 1972 στην Αργεντινή τεχνικός, μετράει ήδη 5 χρόνια παρουσίας στον πάγκο της Τότεναμ. Το αν το “κοντέρ” θα συνεχίσει να..γράφει, είναι κάτι που θέλει κουβέντα! Ύστερα από μια ονειρική σεζόν με παρουσία στον τελικό του Τσάμπιονς Λίγκ και ένα ποδόσφαιρο “χάρμα οφθαλμών”, η Τότεναμ περάνει μια κρίση.

Τα “σπιρούνια” είναι κάτω από τη 10αδα στην Πρέμιερ Λίγκ, και συγκεκριμένα στην 11η θέση (4 ήττες, 4 ισοπαλίες, 3 νίκες), είναι εκτός κυπέλλου μετά τον σοκαριστικό αποκλεισμό από την Κόλτσεστερ, ενώ στην Ευρώπη βρίσκονται στη 2η θέση του ομίλου, μόλις 1 πόντο πάνω από τον Ερυθρό Αστέρα. Ορισμένοι αποδίδουν τις κακές εμφανίσεις σε “σκάσιμο” των ποδοσφαιριστών -μιας και τα τελευταία δύο χρόνια το ρόστερ είναι σχεδόν ολόιδιο- , άλλοι ισχυρίζονται πως ο “Πότσε” δεν μπορεί να κάνει το “τελικό βήμα”, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν πως απλώς πρόκειται για μια κακή περίοδο.

Η αλήθεια είναι πως η δουλεία του 47 ετών κόουτς είναι φανταστική. Έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά για τα όσα έχει κατορθώσει. Φέτος όμως η Τότεναμ δε δείχνει το ίδιο πάθος, την ίδια θέληση, και φυσικά δεν παρουσιάζει το ίδιο ποδόσφαιρο που θαυμάζαμε τα περασμένα χρόνια.

Στον επαγγελματικό αθλητισμό η ουσία είναι αυτή που τελικά επικρατεί των συναισθημάτων, της λογικής (διότι το λογικό είναι να στηριχθεί πλήρως ο Ποτσετίνο) και γενικότερα, όλων! Και η ουσία είναι πως οι “σπέρς” δεν διαθέτουν κάποιον τίτλο στο “παλμαρέ” τους. Ο χρόνος θα δείξει για το αν η ομάδα απλά κάνει “κοιλιά”, ή ήρθε η ώρα ο Ποτσετίνο να φύγει για άλλες πολιτείες…