Στάτους ημίθεου έχει αποκτήσει ο Ντιβόκ Ορίγκι στο "Άνφιλντ", καθώς οι "κόκκινοι" βρίσκουν με μεγάλη συχνότητα ένα ανέλπιστο ήρωα στο πρόσωπο του.

Σίγουρα ο Ντιβόκ Οριγκί δεν είναι και ο πιο εμπορικός ποδοσφαιριστής στον κόσμο. Δε σκοράρει κατά ριπάς και συνήθως δεν το κάνει με στυλ. Δε σε σαγηνεύει με την τεχνική του κατάρτιση. Και, όμως, για χάρη του οι φίλοι της Λίβερπουλ έχουν συνθέσει ακόμα και τραγούδι με το όνομά του.

“Σάββατο βράδυ και μου αρέσει ο τρόπος που κινείσαι, Ντιβόκ Ορίγκι. Κόβεις προς τα μέσα και σκοράρεις κόντρα στους μπλε, Ντιβόκ Οριγκί”

Αυτούς τους στίχους τραγουδούσαν ρυθμικά οι ρεντς μετά από ένα τέρμα του Βέλγου ενάντια στην Έβερτον τον Απρίλη του 2017 που κλείδωσε τη νίκη για τους “κόκκινους”. Δύσκολα θα βρεις πολλούς ποδοσφαιριστές να γίνονται σύνθημα στα χείλη των οπαδών της ομάδας τους μόλις στη δεύτερη σεζόν τους σε αυτήν.

Η πιο πρόσφατη αφορμή που έδωσε ο Βέλγος για να ακούσει το όνομά του από την εξέδρα ήρθε σε ένα φαινομενικά αδιάφορο παιχνίδι πριν το ξεκίνημά του. Ειδικότερα, στις 30 Οκτώβρη, η Λίβερπουλ παρέταξε τα “δεύτερα” και τα “τρίτα” κόντρα στην Άρσεναλ στο πλαίσιο της φάσης των “16” του Carabao Cup. H αναμέτρηση εξελίχθηκε σε διαγωνισμό για το πιο σπάνιας ομορφιάς γκολ. Παράλληλα, περιλάμβανε και ένα από τα πιο δραματικά φινάλε στην ιστορία της διοργάνωσης.

Με τη Λίβερπουλ να χάνει 5-4 και τον Οριγκί να έχει ήδη σκοράρει ένα υπέροχο γκολ, είχε 2,5 λεπτά για να στείλει το παιχνίδι στα πέναλτι. Τότε, ο άνθρωπος για τον οποίο ποτέ δε γνωρίζεις αν θα σε αποζημιώσει για το εισιτήριο που πλήρωσες, πρόσθεσε ένα ακόμη κρίσμο γκολ στη συλλογή του. Ειδικότερα, με ένα γυριστό σουτ απογειώθηκε στον αέρα και έστειλε το ματς στα πέναλτι. Εκεί, η ομάδα του πήρε την πρόκριση για τα προημιτελικά. Έτσι, έφτασε μόλις τα 3 τέρματα στη σεζόν αλλά έδωσε ένα ακόμη λόγο για να λάβει το στάτους του διαστάσεις ημίθεου στο “Άνφιλντ”.

O άνθρωπος που αψηφά τις προσδοκίες

Τι κάνει, όμως, τόσο ξεχωριστό έναν στράικερ που δε λογίζεται στους βασικούς; Ένα στραίκερ που σπάνια ξεπερνά το διψήφιο αριθμό τερμάτων σε μία σεζόν; Μα φυσικά η κρισιμότητα και η σπουδαιότητα των τερμάτων που πετυχαίνει. Ο Ντιβόκ Οριγκί μπορεί να μην έχει στο τσεπάκι του τα 20 γκολ του Σαλάχ αλλά μπορεί να παινεύεται ότι διαθέτει ένα άλλο μεγάλο γαλόνι. Όταν τον σκέφτεσαι μπορείς να θυμηθείς με ακρίβεια αρκετά από τα τέρματα που έχει σημειώσει. Αυτό συμβαίνει, επειδή έχει συνδέσει το όνομά του με πολύ κρίσιμα γκολ και με μεγάλες ανατροπές της Λίβερπουλ.

H πρώτη φορά που μπήκε στις καρδιές των φίλων της ομάδας ήταν τον Απρίλη του 2016. Ήταν ο άνθρωπος που έδωσε το έναυσμα για τη μεγάλη ανατροπή κόντρα στην Ντόρτμουντ. Το τελικό 4-3 και η πρόκριση στα ημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ έφερε την υπογραφή του και ήταν η αρχή μίας σειράς σημαντικών τερμάτων. Ακολούθησε, φυσικά, το τέρμα απέναντι στην Έβερτον ένα χρόνο μετά, που τον κατέστησε πολύ αγαπητό λόγω της αντιπαλότητας των 2 ομάδων.

Ωστόσο, η έλλειψη συνέπειας στην απόδοση του Βέλγου και οι τραυματισμοί έπληξαν το μομέντουμ του 24χρονου άσου, με αποτέλεσμα τη σεζόν 2017-2018 να παραχωρηθεί δανεικός στη Βόλφσμπουργκ. Τα 6 τέρματά του αποτέλεσαν μια φτωχή επίδοση και η επιστροφή του στο λιμάνι δε συνοδεύτηκε με τον ενθουσιασμό που υπήρξε γύρω από τον ίδιο πριν 2 σεζόν. Έτσι, το ξεκίνημα της χρονιάς 2018-2019 τον βρήκε να παλεύει με τόξα κόντρα στα υπερσύγχρονα όπλα της επιθετικής τριάδας που αποτελείται από τους Μανέ, Σαλάχ και Φιρμίνο.

Μία θέση στην κερκίδα είχε πιο συχνά το όνομά από ότι μία θέση στον πάγκο. Όλα αυτά μέχρι και τις 2 Δεκέμβρη του 2018. Τότε η θεά τύχη του έδωσε πίσω τη χαμένη αυτοπεποίθηση του. Ειδικότερα, σε ένα κλειστό ντέρμπι ξανά με αντίπαλο την Έβερτον, ο Οριγκί μπήκε στο 85ο λεπτό από τον πάγκο και σκόραρε το νικητήριο γκολ και το τρίτο του κόντρα στα “ζαχαρωτά”. Για να συμβεί αυτό χρειάστηκε να πάνε όλα με το μέρος του Βέλγου. Ειδικότερα, μετά από μία στραβοκλωτσιά του Φαν Ντάικ, ο Πίκφορντ δεν κατάφερε να διώξει σε κόρνερ ένα ακίνδυνο σουτ και το δοκάρι έδωσε έτοιμο γκολ στον 24χρονο, ο οποίος δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Έκτοτε, ο Οριγκί σκοράρει μόνο κρίσιμα γκολ. Συγκεκριμένα, ήταν αυτός που διατήρησε σε τροχιά τίτλου τη Λίβερπουλ σκοράροντας το νικητήριο εκτός έδρας γκολ απέναντι στη Νιουκάστλ. Η εμφάνιση, όμως, που τον έβαλε μία για πάντα στις καρδιές των “κόκκινων” ήταν αυτή απέναντι στη Μπαρτσελόνα. Οι ρεντς ήθελαν 4 γκολ για να προκριθούν στον τελικό ενώ καλούνταν να βρουν την ανατροπή χωρίς την παρουσία των Φιρμίνο και Σαλάχ. Οι δύο από τους 3 θεούς της Λίβερπουλ απουσιάζαν αλλά ένας ημίθεος ήταν εκεί για να σώσει την ημέρα. ‘Ετσι, σημείωσε 2 τέρματα, το ένα εκ των οποίων ήταν και αυτό που έστειλε την ομάδα στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Η καταξίωση και η επιβράβευση

H δουλειά ήταν μισοτελειωμένη για τους “κόκκινους”. Απέμενε ο μεγάλος τελικός και ο Ντιβόκ Οριγκί ήταν αποφασισμένος να βάλει και εκεί την υπογραφή του. Έτσι, ο άνθρωπος που δεν είχε σκοράρει ούτε ένα τέρμα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση μέχρι τον Απρίλη του 2019, πέτυχε το τρίτο του τέρμα σφραγίζοντας την επικράτηση επί της Τότεναμ με 2-0. Η στιγμή της καταξίωσης έφτασε για τον ίδιο αν και αρκετοί ουδέτεροι δεν έχουν την ίδια άποψη. Χαρακτηριστική ήταν η άποψη του Πίρλο για την εμφάνιση του Βέλγου στον τελικό: “Ήταν απαίσια. Αν δεν είχε σκοράρει θα έπρεπε να τον είχαν διώξει”.

Πράγματι στον τελικό ο Οριγκί ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 0% εύστοχες μεταβιβάσεις. Αυτή είναι και η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου ποδοσφαιριστή. Μπορεί να σε κάνει στο ίδιο παιχνίδι να αλλάξεις άποψη 2 φορές. Συνήθως, ξεκινάς να αναρωτιέσαι πως είναι δυνατόν ένας παίκτης Πρέμιερ Λιγκ να αφήνει ημιτελείς τόσες προσπάθειες του. Καταλήγεις, όμως, να του βγάλεις το καπέλο για τη νοοτροπία του στις στιγμές που η μπάλα “καίει”.

Ο προπονητής του, πάντως, κοιτάει την ουσία και αυτή δεν είναι άλλη από την πεμπτουσία του ποδοσφαίρου. Το γκολ, δηλαδή. Γι αυτό το λόγο ανανέωσε το συμβόλαιο του 24χρονου τονίζοντας σε δηλώσεις του το σημείο καμπής για τον Βέλγο: “Ο Ντιβόκ έκανε το αποφασιστικό βήμα τις 2 τελευταίες εβδομάδες της σεζόν και το άξιζε. Όχι μόνο επειδή προπονήθηκε. Είναι σαν να ξεφορτώθηκε τα προβλήματα που είχε. Από τότε που αποκόμισε εκείνον τον τραυματισμό τον Απρίλη του 2016 βλέπαμε μόνο φευγαλέα δείγματα του ταλέντου του. Στην προπόνηση, όμως, το είδαμε. Ο Ντιβόκ επέστρεψε. Είναι ο Ντιβόκ Οριγκί που όλος ο κόσμος ήθελε”.

Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι όσο άγαρμπος μπορεί να είναι με τη μπάλα ο Βέλγος άλλο τόσο πολύτιμος είναι για την ομάδα του. Ένας ανέλπιστος ήρωας σε ένα άθλημα που τρέφεται από τέτοιες ιστορίες.