Ο Παναθηναϊκός νίκησε τον ΠΑΟΚ και πέρασε ένα σχετικά εύκολο απόγευμα για 3 περιόδους στην Πυλαία, με τελείως διαφορετικό παιχνίδι στην τελευταία περίοδο.

Ο Παναθηναϊκός νίκησε τον ΠΑΟΚ μετά την ήττα από την Μιλάνο και πέρασε ένα σχετικά εύκολο απόγευμα για 3 περιόδους στην Πυλαία, με το τελευταίο δεκάλεπτο να βλέπουμε τελείως διαφορετικό παιχνίδι. Σε ένα παιχνίδι με αρκετά καλό μπάσκετ που ευχαρίστησε πολύ κόσμο. Οι γηπεδούχοι ήταν ανταγωνιστικοί στο πρώτο δεκάλεπτο. Από εκεί και μετά ο Παναθηναϊκός έχτισε μια σταθερή διαφορά που έφτασε μέχρι και τους 30 πόντους. Στο τελευταίο δεκάλεπτο η ομάδα της Θεσσαλονίκης κατέβαλε ηρωική προσπάθεια. Πήρε βοήθεια από το γήπεδο και με πρωταγωνιστή τον Best και έφτασε μέχρι και τους -14 πόντους. Αλλά εκεί έμεινε από δυνάμεις και δεν μπόρεσε να μειώσει παραπάνω.

Πολύ καλοί από πλευράς φιλοξενουμένων ξεχώρισαν οι Fredette με 23 πόντους και το ασύλληπτο 6/7 τρίποντα ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι τα πιο πολλά από αυτά ήταν αρκετά έξω από τα 6,75, ο Μήτογλου με 13 πόντους, ο αλλά και ο Καλάθης. Από πλευράς ασπρόμαυρων διασώθηκαν ο Egekeze με 20 πόντους 6/9 τρίποντα και ο Best με 26 πόντους και 5/6 τρίποντα. Διατηρούν όμως σοβαρά παράπονα από την διαιτησία του δεύτερου δεκαλέπτου, σημείο στο οποίο ο Παναθηναϊκός έχτισε την διαφορά του.

Που κρίθηκε

Όσο κι αν αποτελεί ένα από τα παραδοσιακά ντέρμπι στον ελληνικό αθλητισμό το ματς αυτό δεν ενδείκνυται για σαφή συμπεράσματα. Η διαφορά των ομάδων ήταν εμφανής τόσο αγωνιστικά και ποιοτικά όσο από πλευράς μπάτζετ και βαθμό ετοιμότητας των δύο ομάδων και αυτό αποτυπώθηκε στις τρεις περιόδους. Από εκεί και μετά ήταν δύσκολο για τον ΠΑΟΚ να γυρίσει στο παιχνίδι όσο κι αν υπεράνθρωπη προσπάθεια κι αν έκανε.

Ανάλυση ΠΑΟΚ Παναθηναϊκός

Ο ΠΑΟΚ από αυτό το παιχνίδι θα πρέπει να κρατήσει τον Best και τον Egekeze. Φάνηκε σήμερα ότι μπορούν να δώσουν λύσεις όταν Smith και Lewis δεν τραβάνε. Σίγουρα η διαφορά δυναμικότητας ήταν μεγάλη αλλά φάνηκε ακριβώς το αντίθετο όταν σε ένα τρίλεπτο ο Δικέφαλος έτρεξε ένα 13-0. Κατά αλλά οι ασπρόμαυροι δεν είχαν καμία απάντηση στους ψηλούς “δεινόσαυρους” των φιλοξενούμενων που κατά την διάρκεια του δεύτερου και τρίτου δεκαλεπτου έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο άνοιγμα της διαφοράς . Ο λόγος για τον Παπαγιάννη και τον Μητογλου, με τον δεύτερο να είναι εκπληκτικός. Σαρικόπουλος ,όπως και ο Μαργαρίτης δεν έδωσαν σχεδόν τίποτα και ο Knowles ελάχιστα.

Εκτός αυτού οι ψηλοί του Παναθηναϊκού ήταν φόβητρα για τους περιφερειακούς του Δικεφάλου παρενοχλώντας πολλές διεισδύσεις τους. Επιπροσθέτως φάνηκε ότι δεν υπήρξε καμία ειδική αντιμετώπιση σε παίκτες του Παναθηναϊκού που αποτελούν σημείο αναφοράς στο σκορ όπως ο Rice, Fredette, Thomas με αποτέλεσμα να το πληρώνει από τους δύο πρώτους.

Πολύ εμφανές ήταν το στοιχείο ότι έμενε η μπάλα στα χέρια των παικτών του ΠΑΟΚ στο 24άρι, κυρίως στο 2ο και 3ο δεκάλεπτο και υπήρχε στασιμότητα στην επίθεση και διστακτικότητα στο σουτ. Παρόλα αυτά στα πολύ θετικά για τον Δικέφαλο ότι στην κακή μέρα του Smith, Lewis, Σαρικόπουλου και Μαργαρίτη έφτασε τους 88 πόντους, γεγονός που δεν θα πίστευε ακόμα και ο πιο αισιόδοξος φίλαθλος του ΠΑΟΚ. Για τον Παναθηναϊκό αξιοπρόσεκτες είναι οι 30 ασσίστ, το υψηλό σκορ, ο πλουραλισμός στην επίθεση.

Προβληματικός και πάλι στο τέλος

Ωστόσο ο Παναθηναϊκός παρουσίασε και πάλι χαλάρωση στο τέλος όπως και με την Βιλερμπάν, βέβαια στο σημερινό ματς έπαιξε και ρόλο η κούραση από το μεσοβδόμαδο παιχνίδι με την Μιλάνο. Ωστόσο οι πράσινοι παρουσιάζει αντιφάσεις στο παιχνίδι του. Την Πέμπτη με την Μιλάνο βασικό του πρόβλημα ήταν η αστοχία του στο τρίποντο. Σήμερα η ευστοχία του στο τρίποντο ήταν η αιχμή του δόρατος για την νίκη. Όπως και η αδυναμία του στην θέση 5 . Βέβαια μια εύκολη εξήγηση που μπορεί να σωθεί η διαφορά δυναμικότητας. Ο coach Πεδουλάκης το εξήγησε σαν διαφορετική πίεση από ματς σε ματς στην συνέντευξη τύπου.

Εξέλιξη

Το παιχνίδι ξεκίνησε με πολύ καλό ρυθμό. Οι πράσινοι μπήκαν πιο δυνατά στο παιχνίδι. Με καλή κυκλοφορία και καλό διάβασμα της άμυνας του ΠΑΟΚ έφτασαν στο πρώτο καθαρό προβάδισμα στο 3′ με 2-8 μετά από γκολ φάουλ του Παπαγιάννη. Ο Δικέφαλος όμως βρήκε λύσεις. Κατάφερε να περάσει μπροστά μάλιστα με 13-11 για να έρθει το πρώτο time-out. Οι γηπεδούχοι  βασίστηκε κατά κύριο λόγο στο διάστημα αυτό σε ατομικές ενέργειες του Lewis και του Adam Smith και στα δύο τρίποντα του Egekeze. Οι πράσινοι φάνηκαν ανανεωμένοι μετά το time out προηγήθηκαν με 15-18 στο 7′ .

Αλλά ο ΠΑΟΚ έμεινε κοντά στο σκορ με τα από δύο καλάθια του Wiggins, επιθετικά ριμπάουντ-δεύτερες ευκαιρίες. Ωστόσο η είσοδος του Rice για τον Παναθηναϊκό άλλαξε τα δεδομένα με τον Αμερικανό να πετυχαίνει 2 συνεχόμενα με τον Egekeze να απαντάει με 1 ακόμα (3 συνολικά στην πρώτη περίοδο) για να έρθει το 22-26 της πρώτης περιόδου.

Ο Παναθηναϊκός υπέταξε τον ΠΑΟΚ στην δεύτερη περίοδο

Η δεύτερη περίοδος άνηκε αποκλειστικά στον Παναθηναϊκό. Το επιμέρους σκορ ήταν 16-30 υπέρ του τριφυλλιού το εκφράζει απόλυτα. Το 70 % στα δίποντα το 57,1 % στα τρίποντα μιλάνε από μόνα τους. Οι 11 πόντοι του Fredette και οι 6 ασσίστ του Καλάθη στο πρώτο ημίχρονο αποτέλεσαν καταλυτικό παράγοντα στην διαμόρφωση του σκορ. Με το ξεκίνημα, το τρίποντο του Παπαπέτρου ξανανέβασε την διαφορά στους 6 για να επαναφέρει την τάξη ο Best με τρίποντο. Η είσοδος του Μήτογλου έγινε αισθητή από την πρώτη φάση. Έκοψε τον Μαργαρίτη στην άμυνα και στον αιφνιδιασμό κάρφωσε την μπάλα ανεβάζοντας την διαφορά πρώτη φορά στους 8 (27-35) αναγκάζοντας τον coach Φλεβαράκη σε time-out.

Όμως και πάλι η κατάσταση δεν άλλαξε. Ο Μήτογλου έκλεψε δύο συνεχόμενες μπάλες και τις μετουσιώσε σε καρφώματα στο πρώτο διψήφιο προβάδισμα του Παναθηναϊκού στο 15′ (30-41) για νέο time-out. Δύο βολές του Παπαγιάννη έπειτα από αντιαθλητικό που διέπραξε ο Knowles και ένα τρίποντο του Freddete από πολύ μακριά έστειλαν την διαφορά στους 16(30-46) . Στο σημείο αυτό πάντως ο ΠΑΟΚ έχει έντονα παράπονα από την διαιτησία εισπράττοντας μάλιστα και δύο τεχνικές ποινές για διαμαρτυρίες. Το τρίποντο του Rion Brown 1 λεπτό πριν το τέλος του ημιχρόνου δημιούργησε για πρώτη φορά διαφορά 20 πόντων (36-56) για να κλείσει το ημίχρονο στο 38-56.

Ο Παναθηναϊκός έφτασε την διαφορά μέχρι και τους 30 πόντους με τον ΠΑΟΚ να μην έχει αντίδραση

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τρίποντο του Egekeze και ένα κάρφωμα του Wiggins στον αιφνιδιασμό. Κατεβάζοντας έτσι την διαφορά πολύ γρήγορα στους 13 (43-56), με τον coach Πεδουλάκη να καλεί time-out. Το καλάθι και φάουλ του Παπαγιάννη και ένα τρίποντο του Freddete επανέφεραν την διαφορά (45-64). Με τρίποντα του Jimmer Fredette και του Wesley Johnson o ΠΑΟ προηγήθηκε με 27 πόντους για πρώτη φορά. Η διαφορά έφτασε μέχρι τους 30 πόντους (55-85) μέγιστη στο παιχνίδι. Ο ΠΑΟΚ πίεσε σε όλο το γήπεδο γύρισε σε ζώνη χωρίς όμως να καταφέρνει κάτι σημαντικό. Με την τρίτη περίοδο να κλείνει με σκορ 59-85.

Η αντεπίθεση του ΠΑΟΚ… , αλλά ο Παναθηναϊκός άντεξε

Η τέταρτη περίοδος έμοιαζε διαδικαστικού χαρακτήρα όμως ο Δικέφαλος είχε πολύ διαφορετική άποψη. Έτρεξε ένα σερί 13-0 στα 3 λεπτά και έδωσε ένα σχετικό ενδιαφέρον στο ματς. Οι γηπεδούχοι μπήκαν και πάλι καλά με 5 συνεχόμενους πόντους του Best μείωσε στους 21 (64-85) νωρίς στο δεκάλεπτο. Το τρίποντο του Τσόχλα στο 32′ έριξε την διαφορά κάτω από τους 20 (67-85) για πρώτη φορά μετά τις αρχές του δεύτερου δεκαλέπτου. Νέο τρίποντο του Best και κάρφωμα του ίδιου έριξαν την διάφορα κι άλλο.

Δύο τρίποντα, ένα του Καλάθη και ένα του Fredette ξανανέβασαν την διαφορά κοντά στους 20 (72-91).  Best και Τσοχλας για τον ΠΑΟΚ  ξαναμείωσαν στο 77-91. Ακολούθησαν δύο εντυπωσιακές φάσεις στο παιχνίδι με alley hoop καρφώματα του Wesley Jonhson και του Παπαπέτρου (77-95). Τα τελευταία δύο λεπτά εξελίχθηκαν σε διαγωνισμό τριπόντων με τις δυο ομάδες να ευστοχούν σε 4 συνεχόμενα. Οι προπονητές επίσης δοκίμασαν και τους “μικρούς” τους. Ο Παπαδάκης για τον ΠΑΟ, ενώ για τον ΠΑΟΚ ο Χατζηνικόλας και ο Καρράς. Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι στα τελευταία λεπτά εκτυλίχθηκε η φάση του αγώνα. Ο Best έκλεψε έφυγε στο αιφνιδιασμό και τελείωσε την φάση με ένα wildmill κάρφωμα.

Τα boxscore