Το Debut.gr αφιερώνει λίγο χρόνο στη νέα πρωτοπόρο της Μπουντεσλίγκα.

Το ματς της Γκλάντμπαχ με την Άουγκσμπουργκ έχει μόλις ολοκληρωθεί και σε όλο το γήπεδο ηχεί το σύνθημα «es gibt nur eine Burusia» δηλαδή «υπάρχει μόνο μία Μπορούσια». Η ομάδα από το Μένχεγκλάντμπαχ έχει επικρατήσει με 5-1 και για πρώτη φορά από το 2011-2012 βρίσκεται στη κορυφή της Μπουντεσλίγκα υπό την καθοδήγηση τότε του νυν προπονητή της Ντόρτμουντ, Λούσιαν Φαβρ. Όλα αυτά τα στοιχεία θα μας δώσουν ένα πολύ έντονο ντέρμπι το προσεχές Σάββατο μεταξύ Γκλάντμπαχ και Ντόρτμουντ (φέρουν και οι δύο το όνομα Μπορούσια που στα λατινικά σημαίνει Πρωσία). Τα«Πουλάρια» ήδη έχουν κάνει αισθητή τη παρουσία της στους μεγάλους της Μπουντεσλίγκα και δείχνουν ότι φέτος μπορούν να μπουν σφήνα για την διεκδίκηση ενός εγχώριου τίτλου.

Στην μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού δεν έγιναν μεταγραφές που να προκαλέσουν ιδιαίτερο ντόρο. Ίσα ίσα που έχασε το μεγάλο της αστέρι, τον Θόργκαν Αζάρ που πήγε στη Ντόρτμουντ. Απέκτησε τον Τουράμ, γιο του Λίλιαμ Τουράμ, από την Γκινγκάμπ, τον Μπενσεμπαϊνί από τη Ρεν, τον Λάϊνερ από την αυστριακή Σάλτσμπουργκ και τον γνωστό στα γήπεδα της Γερμανίας Εμπολό από τη Σάλκε. Στην ουσία δεν έβαλε βαθιά το χέρι στη τσέπη σε καιρούς που όλες οι ομάδες δαπανούν υπέρογκα ποσά για την ενίσχυση των ρόστερ. Η λογική ήταν να μείνει το ρόστερ ως έχει με λίγες και ποιοτικές προσθήκες. Η πιο ποιοτική όμως προσθήκη είναι αυτή του προπονητή, Μάρκο Ρόζε.

Ο νέος εκλεκτός της διοίκησης, Μάρκο Ρόζε ήταν ο πρώην τεχνικός της Σάλτσμπουργκ με την οποία έκανε πράγματα και θαύματα στην Αυστρία με το επιθετική φιλοσοφία που έχει. Μάλιστα για να τον αποκτήσει τον Γερμανό τεχνικό η διοίκηση της Γκλάντμπαχ χρειάστηκε να σπάσει τη ρήτρα των τριών εκατομμυρίων που υπήρχε στο συμβόλαιο με την αυστριακή ομάδα, αφού ο Ρόζε δεσμευόταν με συμβόλαιο μέχρι το 2020. Το νέο στυλ παιχνιδιού της ομάδας φέρει την ευθύνη του Ρόζε. Τα επιθετικά συστήματα που στήνει στον αγωνιστικό χώρο έχουν λειτουργήσει εξαιρετικά έως τώρα. Η επιθετική τριάδα με τους Πλεά, Τουράμ και Εμπολό έχει πετύχει 7 από τα 15 γκολ της ομάδας και το καλύτερο με αυτή την τριάδα είναι πως μπορούν να εναλλάσσονται στο γήπεδο και ο καθένας να βρίσκεται στη θέση του άλλου. Αυτό βοηθάει τον Ρόζε αναλόγως με τον αντίπαλο να παρατάσσει την επιθετική γραμμή όπως θέλει με κύριο σημείο τον ρόμβο που στην ουσία γίνεται 4-2-3-1.

Όλα τα φώτα έχουν πέσει στην επιθετική γραμμή της Γκλάντμπαχ, αλλά όπως λένε οι περισσότεροι η άμυνα είναι αυτή που κερδίζει τα παιχνίδια. Σε συνολικά 7 αγωνιστικές έχει δεχθεί μόλις 6 τέρματα, τα λιγότερα μετά την Βόλφσμπουργκ. Γκίντερ και Ελβέντι έχουν αγωνιστεί σε όλα τα ματς και μαζί συνθέτουν ένα δυνατό κεντρικό δίδυμο. Πίσω απ΄αυτούς βρίσκεται ο Γιαν Σόμερ. Ο Ελβετός τερματοφύλακας διανύει την έκτη του σεζόν με τη φανέλα της Γκλάντμπαχ και είναι ο πιο αγαπητός στη κερκίδα μετά τον Χέρμαν που αποτελεί γέννημα θρέμμα της πόλης και της ομάδας.

Μπορεί το δείγμα γραφής να είναι μικρό αλλά η Γκλάντμπαχ βρίσκεται στη κορυφή και δείχνει πως έχει τα απαραίτητα στοιχεία για να πρωταγωνιστήσει. Βέβαια στο Γιουρόπα Λιγκ η πορεία της είναι αντιστρόφως ανάλογη. Έχει συγκεντρώσει 1 βαθμό σε δύο αγωνιστικές. Με αυτό το ξεκίνημα στη Μπουντεσλίγκα, ίσως τη φετινή χρονιά να μην κυνηγήσει την συνέχεια στην ευρωπαϊκή διοργάνωση επειδή το διακύβευμα της 4αδας στην Γερμανία είναι πολύ μεγαλύτερο. Και όμως λένε και οι φίλοι της Μπορούσια γιατί όχι και για το πρωτάθλημα;;