Το Debut.gr αφιερώνει λίγο χρόνο στους παίχτες που έχουν φορέσει τη φανέλα της Λιλ πριν κάνουν το μεγάλο βήμα στις καριέρες τους.

Ποδοσφαιρικές ομάδες που επενδύουν σε νεαρούς παίχτες είναι πολλές. Λίγες από αυτές όμως βγάζουν κέρδος αρκετών εκατομμυρίων. Οι πρώτοι σύλλογοι που το μυαλό μας πάει κατευθείαν στην παραπάνω περίπτωση είναι ο Άγιαξ και η Πόρτο. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι πως και η Λιλ βασίζεται στην ίδια φιλοσοφία. Αρκεί μόνο να δει κανείς το φετινό παράδειγμα και τις πωλήσεις της Λιλ που αγγίζουν τα 150 εκατομμύρια ευρώ. Η πιο ακριβή πώληση είναι του Νικολά Πεπέ που συνεχίζει στην Άρσεναλ με τους Άγγλους να δαπανούν 80 εκατομμύρια για τον νεαρό επιθετικό. Ενώ και ο Ραφαέλ Λεάο αποκτήθηκε έναντι 30 εκατομμυρίων από τη Μίλαν. Αυτή η φιλοσοφία της γαλλικής ομάδας δεν είναι καινούργια. Τα τελευταία χρόνια έχει τροφοδοτήσει μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες με ποδοσφαιριστές και στα ταμεία της έχουν μπει πολλά εκατομμύρια ευρώ. Ας θυμηθούμε ορισμένες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που φόρεσαν τη φανέλα των  «Λιλουά» και έκαναν γνωστό το όνομά τους στο ποδοσφαιρικό στερέωμα.

Εντέν Αζάρ

Λίγοι θυμούνται πως ο Βέλγος σταρ έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματα στη Λιλ. Ο Αζάρ άφησε τη πατρίδα του για να ενταχθεί στις ακαδημίες της γαλλικής ομάδας κάτι που έμελλε να αλλάξει την ιστορία του συλλόγου. Σε ηλικία μόλις 17 ετών έκανε το ντεμπούτο του με φανέλα της γαλλικής ομάδας και το 2011 ο Ρουντί Γκαρσιά τον χρήζει βασικό στην εντεκάδα όντας 20 χρονών. Την ίδια χρονιά η Λιλ κατακτάει το πρώτο νταμπλ της ιστορίας της με τον Αζάρ να σκοράρει 15 γκολ και να δίνει 22 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Με το πέρας της σεζόν ήρθε η μεταγραφή του στη Τσέλσι έναντι 30 εκατομμυρίων ευρώ. Εκεί πέρασε μια επταετία που έγινε ο ηγέτης των «Μπλε» για να ακολουθήσει τη φετινή σεζόν η μεταγραφή του στην Ρεάλ Μαδρίτης.

Ζερβίνιο

Ο Ιβοριανός εξτρέμ μετακόμισε στη Λιλ από τη Λε Μαν το 2009 δίχως να γνωστός. Γρήγορος, δυναμικός με εξαιρετικά τελειώματα ήταν στο αντίθετο φτερό της επίθεσης με τον Αζάρ. Το 2011 που η Λιλ κατέκτησε το παρθενικό της ντάμπλ σκόραρε 18 φορές σε όλες τις διοργανώσεις και είδε το όνομά του να φιγουράρει στη λίστα κορυφαίων κλαμπ της Ευρώπης. Αποτέλεσμα της φοβερής διετίας του με τη φανέλα της Λιλ ήταν η μεταγραφή του Άρσεναλ. Ύστερα από 2 χρόνια στο Λονδίνο συνέχισε τη καριέρα του στη Ρόμα ενώ τώρα συνεχίζει να είναι κάτοικος Ιταλίας αφού αγωνίζεται με τη φανέλα της Πάρμα.

 Ιντρίσα Γκέϊγ

Ο μέσος από τη Σενεγάλη ήρθε από την πατρίδα του για λογαριασμό της Λιλ το 2008. Μη έχοντας πολλές εμπειρίες αγωνίστηκε για δύο χρόνια με τη δεύτερη ομάδα των «Λιλουά». Στη συνέχεια προωθήθηκε στη πρώτη ομάδα και από τότε έγινε βασικό και αναντικατάστατο μέλος στην αρχική εντεκάδα. Με τη φανέλα της Λιλ αγωνίστηκε για πέντε χρόνια έως το 2015 όπου και ακολούθησε τον δρόμο της Πρέμιερ Λιγκ. Στο Νησί αγωνίστηκε με τις φανέλες της Άστον Βίλα και της Έβερτον ενώ το καλοκαίρι που μας πέρασε επέστρεψε στο Σαμπιονά αφού η Παρί Σεν Ζερμέν τον απέκτησε δίνοντας στην Έβερτον 33 εκατομμύρια ευρώ.

Ντίβοκ Ορίγκι

Ο Ορίγκι άφησε το Βέλγιο για την Λιλ σε ηλικία 15 ετών θέλοντας να εξελιχθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αφού βρισκόταν στη δεύτερη ομάδα της γαλλικής ομάδας για να πάρει εμπειρίες ήρθε η κλήση του στη πρώτη ομάδα σε ηλικία 18 ετών. Αμέσως έδειξε το πλούσιο ταλέντο του και την ευελιξία του αφού μπορεί να αγωνιστεί και στην άκρη της επιθετικής γραμμής. Οι καλές του εμφανίσεις επιβραβεύτηκαν με τη μεταγραφή του στη Λίβερπουλ το 2014, ενώ έχει παίξει ως δανεικός στην Βόλφσμπουργκ τη σεζόν 2017-2018.Ενώ στο τέλος της φετινής σεζόν φήμες τον ήθελαν να φεύγει από τη Λίβερπουλ, ο ίδιος έβαλε την υπογραφή του σε νέο πολυτελές συμβόλαιο συνεργασίας με την ομάδα του Μέρσισαϊντ.

 Λούκας Ντιν

Ο αριστεροπόδαρος μπακ ήταν στις ακαδημίες της Λιλ από 12 χρονών. Στη γαλλική ομάδα ανδρώθηκε και έκανε γνωστό το όνομά του. Μετά το νταμπλ της Λιλ τη σεζόν 2011-2012 προωθήθηκε στη πρώτη ομάδα και μέχρι τη μεταγραφή του στη Παρί Σεν Ζερμέν δεν έχανε τη θέση του. Οι Παριζιάνοι έδωσαν 15 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσουν το 2013 ενώ τη σεζόν 2015-2016 δόθηκε δανεικός στη Ρόμα. Εν συνεχεία, έκανε ακόμα μεγαλύτερο βήμα στη καριέρα του αφού τον απέκτησε η Μπαρτσελόνα. Στη Βαρκελώνη έμεινε 2 χρόνια μιας και με τον Ζόρντι Άλμπα ήταν δύσκολη η θέση του βασικού για τον Ντιν, και από την περσινή σεζόν μετακόμισε στην Αγγλία για λογαριασμό της Έβερτον.