Το Debut.gr "ταξιδεύει" πίσω, στο μακρινό 1963, και ειδικότερα στις 15 Μαΐου, όταν η Tottenham κατακτούσε το - τότε - Κύπελλο Κυπελλούχων (UEFA Cup Winners’ Cup) και γινόταν, έτσι, η πρώτη αγγλική ομάδα που κατακτά ευρωπαϊκό τίτλο.

Πηγή εικόνας: Cupfinalprogrammes.co.uk

Ήταν 15 Μαΐου του 1963, όταν Tottenham και Atlético Madrid τέθηκαν αντιμέτωπες στο στάδιο “De Kuip” στο Rotterdam της Ολλανδίας, διεκδικώντας το το δεύτερο – κατά τη τάξει – ευρωπαϊκό κύπελλο. Οι μεν “Spurs” είχαν αποκλείσει τις Slovan Bratislava και OFK Beograd στα προημιτελικά και τα ημιτελικά του θεσμού αντίστοιχα, οι δε “Rojiblancos” είχαν ξεπεράσει τα εμπόδια της Botev Plovdiv και της Nürnberg στην πορεία τους προς τον τελικό.

Σε ένα αρκετά καλό παιχνίδι, παρουσία περίπου 49.000 θεατών, οι “Πετεινοί” πήραν από νωρίς τα ηνία του αγώνα, καθώς σκόραραν στο 16ο λεπτό με ένα εξαιρετικό απευθείας shoot του Jimmy Greaves, ενός από τους καλύτερους Άγγλους επιθετικούς της εποχής. Μάλιστα, η Tottenham διπλασίασε τα τέρματά της στο 35ο λεπτό, όταν ο Σκωτσέζος John White νίκησε τον Edgardo Madinabeytia με shoot από το ύψος του penalty. Οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με το score στο 2-0 υπέρ των Άγγλων.

Με την έναρξη του δευτέρου 45λέπτου, η Atlético προσπάθησε να δώσει νέο ενδιαφέρον στον τελικό, με τον Enrique Collar να σκοράρει με penalty στο 47′ και να μειώνει σε 2-1 για τους Ισπανούς. Στη συνέχεια, όμως, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των “Rojiblancos”, οι “Spurs” μετέτρεψαν τον τελικό σε …περίπατο: ο Terry Dyson, με εντυπωσιακή ατομική ενέργεια και με λίγη δόση τύχης, έκανε το 3-1 για την Tottenham στο 67′. Στο 80′ ο Jimmy Greaves, αφύλακτος στη μικρή περιοχή, “ξαναχτύπησε” με το δεύτερο προσωπικό του goal (και τέταρτο ομαδικό), ενώ στο 85′ ο Terry Dyson ξανασκόραρε, με ένα ακόμη φοβερό μακρινό shoot, δίνοντας διαστάσεις θριάμβου στη νίκη της ομάδας του. Το 5-1 ήταν και το τελικό score, με το οποίο η Tottenham κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων και, ταυτόχρονα, “έγραψε” ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη αγγλική ομάδα που κατακτά ευρωπαϊκό τίτλο.

Για την ιστορία, οι 11άδες των δύο ομάδων είχαν ως εξής:

Tottenham (Nicholson): Brown, Baker, Henry, Blanchflower, Norman, Marchi, Jones, White, Smith, Greaves, Dyson

Atlético Madrid (Barinaga): Madinabeytia, Rivilla, Rodríguez López, Ramiro, Griffa, Glaría, Miguel Jones, Adelardo Rodríguez, Chuzo, Mendonça, Collar

ΠΗΓΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ:  Dailymail.co.uk