Το debut.gr ασχολείται με την Τσέλσι και τον τεχνικό της, Φράνκ Λάμπαρντ, ο οποίος δείχνει έτοιμος να αφήσει εποχή και ως προπονητής!

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η απαγόρευση μεταγραφών συνδέεται αρνητικά με την πορεία της εκάστοτε ομάδας καθώς και την επίτευξη των στόχων της. Κάτι τέτοιο δε φαίνεται να ισχύει για την Τσέλσι. Αντίθετα, εύκολα θα μπορούσε να πει κανείς πως λειτουργεί “ευεργετικά” για το λονδρέζικο κλάμπ. Επιστροφές δανεικών που “βγάζουν μάτια”, περισσότερες ευκαιρίες σε νεαρούς παίκτες, εμπιστοσύνη στο υπάρχον υλικό, άτομα με εμπειρία και γνώση των αποδυτηρίων στο τεχνικό τιμ, και φυσικά ο Φράνκι Λάμπαρντ στην άκρη του πάγκου, είναι μερικά από τα θέματα που θα δούμε παρακάτω..

Η τετράδα δεν είναι “άπιαστη”!

  Αν στην αρχή της σεζόν κάποιος ισχυριζόταν πως η Τσέλσι θα τερματίσει στην πρώτη τετράδα, θα τον χαρακτηρίζαμε “ονειροπόλο”. Στο σήμερα, και ύστερα από 8 αγωνιστικές, το ίδιο άτομο θα είχε βάσιμα επιχειρήματα για αυτή του την άποψη. Στη διακοπή για τις εθνικές ομάδες, η Τσέλσι βρίσκεται 5η (ισοβαθμία με την 4η Λέστερ και την 6η Κρίσταλ Πάλας) με 14 βαθμούς, στο -1 από την 3η Άρσεναλ και στο -2 από τη διεκδικήτρια του τίτλου Μάντσετσερ Σίτι.

 Φυσικά, ρεαλιστικός στόχος για τους “μπλε” είναι η είσοδος στην Ευρώπη, και γενικότερα η όσο το δυνατόν καλύτερη παρουσία στις διοργανώσεις που αγωνίζεται. Ας επικεντρωθούμε όμως στην Πρέμιερ Λίγκ. Σε αυτά τα οκτώ πρώτα ματς, η Τσέλσι έχει χάσει 10 πόντους. 6 από Γιουνάϊτεντ και Λίβερπουλ και 4 από Λέστερ και Σέφιλντ. Ουσιαστικά λοιπόν, μόνο η ισοπαλία με την ομάδα που ανέβηκε από την Τσάμπιονσιπ μπορεί να χαρακτηριστεί ως “γκέλα”. Στην ήττα με 2-1 από την πρωτοπόρο Λίβερπουλ, ο Λάμπαρντ παρουσίασε μια άκρως ανταγωνιστική Τσέλσι, που εύκολα θα μπορούσε να είχε φύγει με το “χ”. Ακόμα και με τη νίκη. Στις ισοπαλίες με Λέστερ και Σέφιλντ, η κακή αμυντική λειτουργία, περισσότερα δε ατομικά λάθη κόστισαν.

  Το μόνο “μελανό” σημείο της έως τώρα πορείας των “μπλε” είναι το 4-0 από τη Γιουνάϊτεντ, στην πρεμιέρα. Ωστόσο, υπάρχει το άλλοθι του ότι ήταν το ξεκίνημα -μιας δύσκολης σεζόν- και έτσι αυτός ο διασυρμός γρήγορα μπήκε στο συρτάρι. Το σύνολο του πρώην μέσου της Τσέλσι παρουσιάζει ανά διαστήματα όμορφο και σύγχρονο ποδόσφαιρο, με πολύ καλή λειτουργία transition, καλή κυκλοφορία μπάλας και -σε ορισμένες περιπτώσεις- ευκολία στη δημιουργία φάσεων. Επιπλέον, το κακό ξεκίνημα των υπόλοιπων “μεγάλων” επιτρέπει στον “Φράνκι” και τους συνεργάτες του να οργανώσουν τα πλάνα τους κατάλληλα, έτσι ώστε μέχρι το νέο έτος, το κλάμπ να βαδίζει σε τροχιά τετράδας.

Από την θεωρία στην πράξη!

 Μια από τις πρώτες δηλώσεις του Λάμπραντ ύστερα από την πρόσληψή του στον πάγκο των “μπλε” ήταν πως “Θα δώσω ευκαιρίες σε νεαρούς παίκτες”. Μια ατάκα από τις πιο συνηθισμένες -από πλευράς προπονητών- αλλά δυστυχώς, συνήθως και από τις πιο….ψευδείς! Στην περίπτωση του 41 ετών τεχνικού όμως, μόνο αναληθείς δεν ήταν!

 Εκτός από τις περιπτώσεις των Χάντσον-Οντόι και Κρίστενσεν (οι οποίοι είναι νεαροί αλλά αγωνίζονται από πέρσι) και φυσικά των υπολοίπων “μεγάλων” και έμπειρων, ο “Φράνκι” δίνει χρόνο συμμετοχής και εμπιστεύεται πολλούς “μικρούς” που αρκετά χρόνια δίνονταν δεξιά και αριστερά ως δανεικοί. Από τα μετόπισθεν μέχρι και την επίθεση, αθλητές όπως ο Τομορι, ο Μάουντ και ο Μπατσουαγί έχουν αγωνιστεί αρκετά την εφετινή σεζόν, προσφέροντας στην ομάδα αυτά που αναζητούσε. Πάθος, ένταση, δίψα για διάκριση.

 Κάποιος θα πει πως “δεν είχε και άλλη επιλογή, αφού έχει απαγόρευση μεταγραφών!”. Λάθος προσέγγιση. Αρχικά, η Τσέλσι είχε, μέχρι το φετινό καλοκαίρι, 41 δανεικούς! Πλέον αυτό το νούμερο έχει πέσει στο 27. Και για να συμβεί αυτό, ο Λάμπαρντ και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα, παρακολούθησαν, ανέλυσαν, δοκίμασαν και κατέληξαν σε κάποιες επιλογές για επιστροφή στο Λονδίνο. Μια διαδικασία χρονοβόρα και δύσκολη.

Επιπλέον, μπορεί στα λόγια να φαίνεται εύκολο το να “βγάλεις” από έναν νεαρό ποδοσφαιριστή τον καλύτερό του εαυτό και να κερδίσετε αμφότεροι (ομάδα και αθλητής) πράγματα. Η θεωρία από την πράξη όμως απέχει πολύ. Αλλά για τον Φράνκ Λάμπαρντ δείχνει να είναι κάτι εύκολο..

Τα δικά του παιδιά!

 Δε νοείται κείμενο για τη φετινή Τσέλσι, που να μην περιλαμβάνει ξεχωριστή αναφορά σε Μέισον Μάουντ και Τάμι Έϊμπραχαμ! Οι δύο youngsters αποτελούν τα “πρώτα βιολιά” των “μπλε”. Είναι οι ποδοσφαιριστές που ακούγονται περισσότερο από οποιονδήποτε συμπαίκτη τους. Είναι οι αθλητές που έχουν κερδίσει, όχι μονάχα τους φίλους της Τσέλσι, αλλά και ολόκληρης της Πρέμιερ Λίγκ. Είναι οι παίκτες που, παρά το νεαρό της ηλικίας τους (20 ο Μάουντ, 22 ο Τάμι), έχουν τα “κότσια” και το ταλέντο για να οδηγήσουν την ομάδα τους όσο ψηλότερα δύναται.

 Αμφότεροι, είναι προσωπικές επιλογές του Λάμπαρντ. Ο Μάουντ ήταν ο “παίκτης-κλειδί”, το “σημείο αναφοράς” στην πορεία του Φράνκι με τη Ντέρμπι ως τα μπαράζ ανόδου της Τσάμπιονσιπ. Τρομερή τεχνική κατάρτιση, ικανότητα για τελική πάσα αλλά και “δυνατός” στο 1v1. Ο Έϊμπραχαμ από την άλλη, ήταν ο αντίπαλος που δε θα ήθελε να έχει, μιας και με την Άστον Βίλα όχι μόνο κατόρθωσε να ανέβει στην μεγάλη κατηγορία, αλλά σκόραρε 25 φόρες, όντας μόλις 4 γκολ πίσω από τον αρχισκόρερ Πούκι.

 Φέτος λοιπόν, τα δύο “παιδιά” του Λάμπαρντ, ακόμη και αν είναι σε μεγαλύτερη κατηγορία, σε ένα σπουδαίο σύλλογο με απαιτήσεις και ένα έξτρα βάρος, ελεώ απαγόρευσης μεταγραφών, αποδεικνύουν γιατί ο πρώην χαφ επέμεινε τόσο ως προς την ένταξή τους στο “μπλε” ρόστερ! Και αν θέλετε να μιλήσουμε με νούμερα, ο Έϊμπραχαμ με 8 τέρματα βρίσκεται στην 1η θέση του πίνακα των σκόρερς, ενώ ο Μάουντ έχει προσθέσει άλλα 4. Σύνολο 12 γκολ, όσα και η “φονική τριάδα” των Μανέ (5), Σαλάχ (4), Φιρμίνο (3)!

Ήδη “νικητής”!

 Μόνο τέτοιος μπορεί να αισθάνεται, ναι, ακόμη και από Οκτώβρη μήνα, ο Φράνκ Λάμπαρντ! Την αγάπη των φίλων του κλάμπ την είχε εξαρχής, πριν καν αναλάβει. Αλλά με το έργο του, την πίστη του στους νεαρούς και τη γενικότερη φιλοσοφία του, η αγάπη αυτή μεγαλώνει! Πέραν αυτής όμως, ο Λάμπαρντ έχει ήδη αρχίσει να αισθάνεται -και πρακτικά- νικητής. Ο λόγος; Η κλήση των Μπάρκλεϊ, Τομόρι, Μάουντ και Έϊμπραχαμ στην εθνική Αγγλίας, για τα προσεχή ματς των “λιονταριών” στα προκριματικά του Euro 2020.

 Με τους παραπάνω τέσσερις, η Τσέλσι είναι ο σύλλογος με τους περισσότερους εκπροσώπους στην εθνική ομάδα. Φαίνεται λοιπόν πως το πλάνο και η φιλοσοφία του Λάμπραντ, αν όχι έχει αρχίσει να περνάει και σε εκείνη της εθνικής, σίγουρα έχουν πείσει τον Σαουθγκέιτ πως κάτι καλό γίνεται στο Λονδίνο.

Όλα κυλούν υπέρ του Λάμπαρντ, ο οποίος με σκληρή δουλειά, πίστη στο πλάνο και στήριξη σε δύσκολες περιόδους που σίγουρα θα έρθουν (τέλη Δεκέμβρη με αρχές Φλεβάρη που έχει μαζεμένα ντέρμπι), είναι ικανός για μεγάλα πράγματα! Παρουσιάζεται έτοιμος, έτσι ώστε να συνεχίσει τη..μόδα των ποδοσφαιριστών που από τα πρώτα τους βήματα στους πάγκους, πρωταγωνίστησαν! Με άλλα λόγια έχει τη δυνατότητα -και την ικανότητα- να αφήσει στο στίγμα του και ως προπονητής!