Ιστορικές ομάδες σε κρίση
Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας παρουσιάζουν τις ομάδες που κατέρρευσαν αγωνιστικά και οικονομικά μετά από συμμετοχή τους στην Ευρωλίγκα.
Συμμετοχή στη Euroleague. Μια απόφαση που έχει κοστίσει αρκετά σε πολλές ιστορικές ομάδες ανάμεσά τους και ελληνικές. Υποβιβασμός, οικονομικά προβλήματα και αλλοίωση του brand name ήταν κάποιες από τις σοβαρές συνέπειες αυτή της συμμετοχής. Το αίτιο ένα και σημαντικό: η έλλειψη γερών βάσεων να σταθούν τόσο στη διοργάνωση όσο και γενικότερα. Πάμε να δούμε λοιπόν, τα θύματα μιας τέτοιας απόφασης.
1. Μπιλμπάο
Η Μπιλμπάο λοιπόν, που έπαιξε τη σεζόν 2011-2012 στην Ευρωλίγκα με τον Φώτη Κατσικάρη στο τιμόνι της ομάδας και παίκτες όπως ο Μουμπρού, οι Ντ’ Ορ και Τζος Φίσερ, ο Μπλουμς, ο Μπάνιτς, ο Άαρον Τζάκσον, ο Άλεξ Ερβέλ και οι δικοί μας Ζήσης, Βασιλειάδης, Μαυροειδής, είχε πορεία αντιστρόφως ανάλογη του προπονητή και των παικτών που προαναφέρθηκαν. Αγωνίστηκε για μια μόλις σεζόν και ύστερα πήρε την ‘κάτω βόλτα’. Τη σεζόν 2013-2014 ήταν μόλις 14η στην Ισπανία και ένα χρόνο πριν υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας πληρώνοντας ακριβά τα ‘μεγαλεία’ της Ευρωλίγκα.
2. Περιστέρι
Χρειάστηκε να περάσουν πάνω από 15 χρόνια, προκειμένου το Περιστέρι να βρίσκεται σε αγωνιστική και οικονομική διαύγεια. Η αιτία αυτής της μεγάλης κρίσης ήταν η συμμετοχή της ομάδας στις δύο πρώτες Ευρωλίγκες. Βέβαια, το κακό είχε ξεκινήσει λίγα χρόνια πριν όταν τα υπέρογκα για την εποχή χρήματα από τις μεταγραφές των Μίλαν Γκούροβιτς στη Μπαρτσελόνα και Μάρκο Γιάριτς στη Μπολόνια ‘χάθηκαν στον δρόμο’. Το πόσο των μεταγραφών αυτών ανερχόταν περίπου τότε στο 1 δισεκατομμύριο δραχμές. Το «κανόνι» έσκασε δύο χρόνια μετά το πέρας της συμμετοχής στην Ευρωλίγκα, όταν το 2004 δήλωσε αδυναμία συμμετοχής στην Α1. Τα χρήματα από το τηλεοπτικό συμβόλαιο δεσμεύθηκαν για να καλυφθούν προσφυγές με την ομάδα να αυτό-υποβιβάζεται. Κατά την επιστροφή της από το 2009 έως το 2013 τα χρέη δεν σταμάτησαν να κυνηγούν την ΚΑΕ, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι εξοφλούσε χρήματα ακόμη και στον Ισπανό Χοσέ Λάσα, που είχε φορέσει τη φανέλα της ομάδας το 1999, με αποτέλεσμα να πτωχεύσει για 2η φορά το 2013.
3. Σκαβολίνι Πεζάρο (Ιταλία)
Λίγοι μπασκετόφιλοι ξέρουν και θυμούνται την πάλαι ποτέ ιστορική ομάδα της οικογένειας Σκαβολίνι. Για χρόνια βρισκόταν στο Έβερεστ του Ιταλικού μπάσκετ. Η σεζόν όμως 2004-2005 αποδείχθηκε καταστροφική για το σύλλογο. Η ομάδα έλαβε μέρος στην Ευρωλίγκα έχοντας στο ρόστερ της παίκτες όπως οι Σάσα Τζόρτζεβιτς, Τζέιμ Φόρεστ, Σκούνι Πεν, Τσαρλς Σμιθ, Άμο Μότολα, Μάρκο Μίλιτς και οι Ιταλοί Φρόζινι, Ρες και Μαλαβεντούρα. Μετά το πέρας εκείνης της χρονιάς, η ομάδα πτώχευσε και αργότερα επέστρεψε στις πρώτες κατηγορίες με διαφορετικό ΑΦΜ.
4. Κολωνία
Ρόνι Μπαρέλ, Μάρκους Φέιζον, Ντέβιν Γκριν, Αλεξάντερ Νατζφέι, Εμάνουελ ΜακΙλρόι, Ντέμοντ Μάλετ αλλά και Μαρτσίν Γκορτάτ! Που έπαιζαν όλοι αυτοί τη σεζόν 2006-07 στην Ευρωλίγκα; Σε μία ομάδα που μέχρι πριν τρία χρόνια έπαιζε στην 4η κατηγορία της Γερμανίας, την Κολωνία! Στη χρονιά της Ευρωλίγκα, στο τιμόνι της ομάδας βρισκόταν ο Σάσα Ομπράντοβιτς. Η ομάδα μετακόμισε στο Ντίσελντορφ σε γήπεδο χωρητικότητας 12.500 θεατών. Τα έξοδα ήταν μεγάλα με αποτέλεσμα η ομάδα να αντιμετωπίζει σοβαρά χρέη σε παίκτες και γήπεδο. Οκτώ μήνες μετά το πέρας της σεζόν και πιο συγκεκριμένα στις 21 Γενάρη 2008, πνιγμένη από τα χρέη η ομάδα διαλύθηκε και επαναδημιουργήθηκε το 2013 παίζοντας στη 4η κατηγορία της Γερμανίας.
5. Άρης
Μιλάω για τη σεζόν 2007-2008, όταν ο Άρης βρισκόταν για τελευταία φορά στην Ευρωλίγκα. Όταν έχεις χρησιμοποιήσει σε μία διετία παίκτες όπως ο Μαχμούτ Αμπντούλ-Ραούφ, ο Τζέρεμι Μάσεϊ, ο Μάικ Ουίλκινσον, Τερέλ Καστλ, Χάνο Μότολα, Μπρέισι Ράιτ και Έλληνες σαν τους Καλαϊτζή, Γιαννούλη, Σιγάλα, Ηλιάδη, Τσαλδάρη και τέσσερα χρόνια αργότερα να σου απαγορεύονται οι μεταγραφές λόγω χρεών μάλλον το μέλλον δεν προβλέπεται ευοίωνο. Ακόμη και αν το όνομά της ομάδας είναι Άρης, ένα brand name με τεράστια βάση φιλάθλων, όλα είναι πιθανό να συμβούν, όταν υπάρχει η συμμετοχή στην Ευρωλίγκα. Ο πάλαι ποτέ «αυτοκράτορας» ήταν ίσως από τις ελάχιστες ομάδες από αυτές που αναλύουμε (μάλλον η μοναδική) που δεν υποβιβάστηκε ή δεν διαλύθηκε. Έφτασε στο σημείο να παίζει με ένα ξένο (Χαντ) στην Α1, αλλά άντεξε. Πλέον, ακόμη και σήμερα η κατάσταση στις τάξεις του Άρη είναι αβέβαιη.
6. Μαρούσι
Το Μαρούσι αποτελεί μακράν το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ομάδας που κατέρρευσε μετά από συμμετοχή στην Ευρωλίγκα. Η ομάδα που άφησε εκτός play-offs τον Παναθηναϊκό, χρησιμοποίησε παίκτες όπως ο Κις, ο Καϊμακόγλου, ο Πατ Καλάθης, ο Τζάρεντ Χόμαν, ο Τζαμόν Γκόρντον και οι Μαυροειδής, Πελεκάνος, Νάτζφει, με χρηματοδότη την οικογένεια Βωβού. Την επόμενη σεζόν αποσύρθηκε από τη διοργάνωση (θα λάμβανε μέρος στα προκριματικά) και γλίτωσε τη διάλυση από θαύμα μετά την απόσυρση Βωβού και τα χρέη που είχαν δημιουργηθεί , ενώ τη σεζόν 2011-12 παίζοντας ουσιαστικά με έφηβους στην Α1 πήρε την τελευταία θέση με απολογισμό μόλις μία νίκη (επί του Περιστερίου εκτός έδρας) σε 24 ματς.
7. Ορλεάν (Γαλλία)
Χαρακτηριστικό παράδειγμα γαλλικής ομάδας που δεν την… σήκωσε η Ευρωλίγκα και τα έξοδά της ήταν η Ορλεάν. Περαστική από τη διοργάνωση, τόσο περαστική που αμφιβάλουμε αν υπάρχουν Euroleague fans που τη θυμούνται, αλλά τότε είχε παίκτες που έμειναν στη διοργάνωση και έκαναν καλή καριέρα σε άλλες ομάδες όπως ο Αντριέν Μοερμάν και ο Τζάστιν Ντόελμαν ακόμη και ο Σέντρικ Μπανκς. Η πόλη που έχει να λέει ότι στις γειτονιές της μεγάλωσε η Μαριόν Κοτιγιάρ δεν συμβιβάστηκε στην ιδέα της συμμετοχής της ομάδας της στη διοργάνωση αφού λίγοι ασχολήθηκαν και στάθηκαν στο πλευρό της. Τα επόμενα χρόνια στη λίγκα LNB προσπαθούσε να κρατηθεί στο πρώτο μισό της βαθμολογίας δίχως επιτυχία μέχρι που το 2016-17 υποβιβάστηκε.
8. Πανιώνιος
Η τελευταία «τρίτη εκπρόσωπος» του ελληνικού μπάσκετ στην Ευρωλίγκα ήταν τη σεζόν 2008-9 ο Πανιώνιος. Οι κυανέρυθροι τότε είχαν πραγματοποιήσει αξιοπρεπέστατη παρουσία, με νίκες επί της Ρεάλ και της Παρτιζάν, «διπλά» σε Μιλάνο και Κωνσταντινούπολη (Εφές), αλλά όλα τα μεγαλεία εκείνης της περιόδου τα βρήκαν μπροστά τους λίγα χρόνια αργότερα. Εκείνη τη σεζόν η ομάδα με Άαρον Μάιλς, Ντικούδη, Τσβέτκοβιτς, Ζορόσκι, Κένταλ, Μπάξτερ, Γιαννούλη και προπονητή τον Τριφούνοβιτς, είχε τόσο υψηλό μπάτζετ όσο τις… τρεις προηγούμενες χρονιές μαζί! Αποτέλεσμα ο τότε χρηματοδότης της να «αποσυρθεί» διακριτικά την επόμενη σεζόν, παραχωρώντας το μάνατζμεντ σε πενταμελή επιτροπή, που δημιούργησε πολλά χρέη που κυνήγησαν τον Πανιώνιο μέχρι τον υποβιβασμό του τη σεζόν 2014-15 και αφού στο μεσοδιάστημα βρισκόταν σχεδόν μόνιμα κάτω από τη μέση της βαθμολογίας.
Δεν εννοώ ότι φταίει η Ευρωλίγκα για την κατάληξη της Μπιλμπάο και πολλών άλλων ομάδων που προηγήθηκαν, αρκετές εκ των οποίων ήταν ελληνικές, αλλά φταίει το πλαίσιο γύρω από το οποίο είναι δομημένη και η διοργάνωση, δίχως ίσους οικονομικούς κανόνες για τους συμμετέχοντες. Κυρίως βέβαια το φταίξιμο είναι των ίδιων των διοικήσεων των ομάδων, που στην προσπάθεια να δείξουν ότι αντέχουν τον συναγωνισμό κλαμπ παγκοσμίου βεληνεκούς (Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μακάμπι, ΤΣΣΚΑ) ή ομάδων με γερά οικονομικά θεμέλια όπως οι δικοί μας «αιώνιοι» ή η Φενέρμπαχτσε, η Μιλάνο κ.α., δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν μη έχοντας την υποδομή να ξεπεράσουν όλα αυτά τα εμπόδια.