Στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης που έδειξε η κληρωτίδα ο Άρης επικράτησε του ΠΑΟΚ με 85-82 στην παράταση.

Στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης που έδειξε η κληρωτίδα ο Άρης επικράτησε του ΠΑΟΚ με 85-82 στην παράταση.Η εγχώρια μπασκετική χρονιά ξεκίνησε φέτος με άγριους ρυθμούς από την πρώτη αγωνιστική.  Σε ένα πολύ συναρπαστικό παιχνίδι και με μια πολύ καλή ατμόσφαιρα οι κίτρινοι κέρδισαν. Σπάζοντας έτσι, μια παράδοση 4 παιχνιδιών που μετρούσαν 4 συνεχόμενες ήττες από τους συμπολίτες αντιπάλους του. Με πρωταγωνιστή τον Μποχωρίδη αλλά και παίρνοντας πολύτιμες βοήθειες από τον πάγκο τους οι γηπεδούχοι έφτασαν την διαφορά μέχρι τους 14 πόντους στα μέσα του δευτέρου δεκαλέπτου. Όμως απώλεσαν αυτό το προβάδισμα και λίγο έλειψε να χάσουν το παιχνίδι στην παράταση. Από πλευράς ΠΑΟΚ ξεχώρισε ο Adam Smith . Κράτησε ζωντανό τον ΠΑΟΚ σε όλο το παιχνίδι με πολύ μεγάλα και δύσκολα σουτ. Συμπαραστάτης ο Μαργαρίτης που στα δύσκολα σημεία έβαλε μεγάλα καλάθια.

Παιχνίδι που ευχαρίστησε το φίλαθλο κοινό με εναλλαγές στο σκορ, θέαμα, όχι υψηλό σκορ αλλά σίγουρα αγωνία μπόλικη.  Πρώτος σκόρερ του παιχνιδιού ήταν ο Adam Smith με 28 πόντους. Ακολούθησε ο Μποχωρίδης με 24 μαζί με 7 ασσίστ και 7 ριμπάουντ. Από πλευράς Άρη ο Dragicevic σταμάτησε στους 17 πόντους όσους και ο Μαργαρίτης από πλευράς ΠΑΟΚ. Αξιοσημείωτη ήταν η συνεισφορά του Gecevicious με 13 πόντους. Ο Wiggins άγγιξε το double-double με 8 πόντους και 9 ριμπάουντ. Άφαντος ο Best του ΠΑΟΚ που έμεινε στους 0 πόντους.

Τα προβλήματα του Άρη

Ένα ζευγάρι που την δεκαετία του 90 κατά κύριο λόγο καθήλωνε όλο το μπασκετικό κοινό και όχι μόνο, με τις ομηρικές μάχες, τείνει σήμερα να έχει χάσει μεγάλο μέρος της αίγλης του. Ο Σούλης Μαρκόπουλο να επέστρεψε στην θέση του προπονητή. Αυτή την φορά για λογαριασμό του Άρη, έπειτα από την 8ετή παρουσία στον ΠΑΟΚ (2009-2017). Ο Κώστας Φλεβαράκης, από την άλλη, ξανακάθισε στον πάγκο του ΠΑΟΚ μετά από 11 χρόνια . Σε άλλες ιδιαιτερότητες του παιχνιδιού και οι δύο αντίπαλοι άργησαν να ξεκινήσουν προετοιμασία για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Ο Άρης άργησε να ξεκινήσει την προετοιμασία λόγω ότι άργησαν να γίνουν προσθήκες παικτών. Ίσως οι ιθύνοντες της ομάδας να περίμεναν άρση του ban από την FIBA για να γίνουν οι κατάλληλες μεταγραφές.

Τα προβλήματα του ΠΑΟΚ

Από την άλλη πλευρά ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα το καλοκαίρι με αποτέλεσμα να ξεκινήσει την προετοιμασία με πολλές ελλείψεις. Το κυρίαρχο όμως ζήτημα που κάνει το ντέρμπι να χάνει την δόξα του παρελθόντος είναι η ουσιαστική έλλειψη στόχων κι από τις δύο ομάδες. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την έλλειψη μεγάλων παικτών(σε σχέση με το παρελθόν) αλλά και ποιοτικού μπάσκετ αποξένωσε τον κόσμο με το σημερινό ματς. Ο μεν ΠΑΟΚ με την παρούσα κατάσταση δείχνει ότι θα κυνηγήσει την είσοδο στα Playoff με όσο το δυνατόν καλύτερο πλασάρισμα. Ο δε Άρης επίσης με την παρούσα κατάσταση του δείχνει ότι δεν θα κολλήσει στην ουρά και θα κυνηγήσει κι αυτός την είσοδο στην ελληνική post season μέχρι τέλους.

Επιφυλασσόμαστε για εκπλήξεις μέσα στη σεζόν καθώς δεν είδαμε ξεκάθαρο δείγμα ακόμα από τις ομάδες. Επίσης  τα σύνολα είναι ακόμα αμοντάριστα και τα ντέρμπι είναι ειδικές καταστάσεις που δεν σχετίζονται απόλυτα με την συνολική εικόνα της κάθε ομάδας μέσα στη χρονιά. Όπως και να έχει είναι ένα Άρης-ΠΑΟΚ και η αντιπαλότητα είναι γνωστή. Αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Ηρακλής επέστρεψε και μάλιστα πολύ δυνατός, άσχετα με την χθεσινή ήττα, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιος θα κρατήσει τα σκήπτρα της πόλης.

Εξέλιξη Άρης-ΠΑΟΚ

Ο αγώνας ξεκίνησε σε ένα όχι ασφυκτικά κατάμεστο Nick Galis Hall αλλά με έντονο παλμό από την κερκίδα. Ο Σαρικόπουλος κέρδισε το τζάμπολ από πλευράς ΠΑΟΚ με τον Άρη όμως να προηγείται με τον Dragisevic που τον εμπιστεύτηκε ο coach Μαρκόπουλος στην αρχική πεντάδα στη θέση 5. Ο ΠΑΟΚ στην άλλη πλευρά ξεκίνησε με μόνο έναν Έλληνα, τον ψηλό του, τον Σαρικόπουλο και προηγήθηκε με 2-4 πρώτη φορά στο ματς. Το παιχνίδι ήταν ισορροπημένο μέχρι το 6 λεπτό με τον Μποχωρίδη να έχει 6 πόντους και τον Talton να κατεβάζει τα ριμπάουντ και να μοιράζει ασσίστ από πλευράς Άρη με το σκορ στο 12-10. Δύο συνεχόμενα τρίποντα από το Μαργαρίτη έκανα το 12-16 για πρώτο καθαρό προβάδισμα του ΠΑΟΚ, για να κλείσει το δεκάλεπτο στο 14-16. Παρά το χαμηλό σκορ καμία ομάδα δεν συμπλήρωσε τα ομαδικά φάουλ.

Ο Άρης “πάτησε” τον ΠΑΟΚ στο δεύτερο δεκάλεπτο

Το δεύτερο δεκάλεπτο άρχισε ιδανικά για τον Άρη. Η είσοδος του Σλαφτσάκη αλλά και ο Gecevicious, έδωσαν άλλη ενέργεια στους κίτρινους. Ο πρώτος με κλέψιμο και με εντυπωσιακή no look πάσα έδωσε ελεύθερο lay up στον δεύτερο τελειώνοντας την φάση για την ισοφάριση.  Ο ασπρόμαυροι είχαν λύσεις και ξαναπροηγήθηκαν με 18-20 όμως κάπου εκεί έμειναν από δυνάμεις. Με ένα επιμέρους 10-0 ο Άρης έκανε το 28-20 για να έρθει ο Adam Smith του ΠΑΟΚ να σπάσει το σερί για το 28-22. Στο διάστημα αυτό το σύνολο του Σούλη Μαρκόπουλου έτρεξε το γήπεδο βρήκε λύσεις από τους Gecevicious, Μποχωρίδη, Σλαφτσάκη, ενώ η άμυνα του σκλήρυνε κοντά στο ζωγραφιστό, την ίδια περίοδο που η ομάδα του coach Φλεβαράκη ή έβρισκε κακές επιλογές ή ήταν απελπιστικά άστοχη πίσω από την γραμμή του τριπόντου.

Εκτός της λειψυδρίας του ΠΑΟΚ στην επίθεση, ο Δικέφαλος συμπλήρωσε πολύ γρήγορα τα 5 ομαδικά φάουλ μόλις στο 6ο λεπτό της περιόδου στέλνοντας εύκολα τους γηπεδούχους στις βολές. Ωστόσο και στα δύο ζευγάρια βολών που κέρδισε ο Milosevic έκανε το 1/2. Ο Άρης συνέχισε στο ίδιο tempo και έφτασε την διαφορά στους 14 πόντους (μεγαλύτερη για το ματς) για το 36-22 ωστόσο το δεκάλεπτο έληξε με την διαφορά στους 11 πόντους για το 39-28.Ενδεικτικό στοιχείο της αστοχίας του ΠΑΟΚ είναι τα 2/14 τρίποντα στο 1ο ημίχρονο με τα εύστοχα να είναι τα δύο συνεχόμενα του Μαργαρίτη στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου.

Για τους κίτρινους ξεχώρισαν ο Μποχωρίδης με τους 14 πόντους του (4/5 δίποντα και 1/1 τρίποντα) και ο Σλαφτσάκης ερχόμενος από τον πάγκο με 7 πόντους και πολύ ενέργεια σε άμυνα και επίθεση. Ένα ενδιαφέρον επίσης στατιστικό είναι ο πλουραλισμός στο παιχνίδι των ομάδων καθώς αγωνίστηκαν και οι 12 παίκτες του ΠΑΟΚ στο πρώτο ημίχρονο ενώ από Άρη οι 10 με εξαίρεση τους δύο μικρούς.

Wiggins και Smith έκαναν την διαφορά για τον ΠΑΟΚ

Η ανάπαυλα φαίνεται να έκανε καλό στους φιλοξενούμενους που μπήκαν αρκετά πιο βελτιωμένοι. Με τον Smith να ευστοχεί σε δύο συνεχόμενα τρίποντα στις δύο πρώτες επιθέσεις ρίχνοντας την διαφορά στους 7 (41-34) έπειτα από ώρα. Όμως ο Άρης με τρίποντο του Talton ανέβασε ξανά την διαφορά στους 10 (44-34). Ο ΠΑΟΚ δεν πτοήθηκε. Ο Wiggins πήρε την σκυτάλη από τον Smith.  Με 8 συνεχόμενους δικούς του πόντους έφτασε σε απόσταση 6 πόντων για το 50-44. Και ανάγκασε τον coach Μαρκόπουλο σε time-out. To time-out αυτό δεν άλλαξε πολλά. Ο ΠΑΟΚ κατεβάσε κι άλλο την διαφορά. Με καλάθι του Τσόχλα στην λήξη της περιόδου έκλεισε το δεκάλεπτο στο 52-48. Μεγάλοι πρωταγωνιστές του ΠΑΟΚ σε αυτό το δεκάλεπτο ο Wiggins και Smith. Σκόραραν τους 18 από τους 20 πόντους στην περίοδο.

Οι δύο βολές του Knowles έφεραν σε απόσταση καλαθιού τις δύο ομάδες μετά από παραπάνω από 15 λεπτά (54-52). Οι γηπεδούχοι ανέβασαν ξανά την διαφορά στους 5 πόντους (57-52) με τρίποντο του Μποχωρίδη. Tο πρώτο του εύστοχο στο δεύτερο ημίχρονο. Ακολούθησε ένα χαμένο κάρφωμα του Knowles, που δεν επηρέασε όμως τον δικέφαλο. Ο ΠΑΟΚ έφτασε στην ισοφάριση με καλάθι του Σαρικόπουλου αφού προηγήθηκε τρίποντο του Τσόχλα. Ο Άρης όμως πήρε λύσεις από τον Morris. Ξαναέφτασε στο +5, 64-59 και στο +7 66-61 με copy paste καλάθια pick and roll δημιουργία Μποχωρίδη και τελείωμα Dragicevic.

Δραματικό φινάλε…

Ωστόσο και πάλι οι φιλοξενούμενοι δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη. Με δύο καλάθια δύσκολα από τον Smith και ένα από το Σαρικόπουλο μείωσαν την διαφορά στον πόντο 68-67 16 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Προηγήθηκε ελεύθερο άστοχο τρίποντο του Μαργαρίτη από την μία πλευρά για την ισοφάριση 68-68. Από την άλλη πλευρά προηγήθηκε, ελεύθερο τρίποντο από τον Φιλιώνη που θα έληγε ουσιαστικά τον αγώνα αφού θα έστελνε την διαφορά στους 6 με λιγότερο από 1 λεπτό για την λήξη.

Τα τελευταία λεπτά θύμισαν Άρης-ΠΑΟΚ άλλης εποχής…

Ο Άρης επανέφερε την μπάλα στο Gecevicious ο ΠΑΟΚ έκανε foul. Ο Λιθουανός ευστόχησε και στις 2 βολές και έκανε το 70-67. Ο coach Φλεβαράκης είχε όμως άλλη άποψη. Πήρε time-out 14 δεύτερα πριν την λήξη. Σχεδίασε ένα άψογο σύστημα για να φτάσει η μπάλα στο Adam Smith κι αυτό λειτούργησε. Ο Αμερικανός προσποιήθηκε κι απέφυγε τον προσωπικό του αντίπαλο. Εκτέλεσε αμέσως και ευστόχησε σε ένα πολύ δύσκολο τρίποντο γράφοντας το 70-70. Στα εναπομείναντα 10 δευτερόλεπτα οι κίτρινοι έκαναν επίθεση χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα στέλνοντας το ματς στην παράταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ταμπλό σταμάτησε να λειτουργεί για την τελευταία φάση αυτό όμως δεν σταμάτησε τον Δικέφαλο.

Η παράταση ξεκίνησε με τις δύο ομάδες να ανταλλάσσουν χτυπήματα. Με τον Άρη να παίρνει διαφορές καλαθιού και τον ΠΑΟΚ να ισοφαρίζει. Μέχρι να έρθει το κρεσέντο ξανά του Adam Smith. Με ένα τρίποντο τραβηγμένο από τα μαλλιά εύστοχο και ένα δικό του αιφνιδιασμό (κλέψιμο και lay up) έβαλε τον ΠΑΟΚ μπροστά. Για πρώτη φορά μετά το δεύτερο δεκάλεπτο. Μια βολή του Dragicevic και 2 του Μποχωρίδη έφεραν το ματς στα ίσια 42 δευτερόλεπτα πριν το τέλος 80-80. Ένα αβίαστο λάθος όμως του Lewis στο κατέβασμα της μπάλας έδωσε ένα σχετικά εύκολο lay up στον Dragicevic για το 82-80, 32 δευτερόλεπτα πριν το τέλος.

Ο Μαργαρίτης με δείγμα μεγάλης εμπειρίας ισοφάρισε για τον ΠΑΟΚ 82-82. Η τελευταία επίθεση όμως άνηκε στον Μποχωρίδη. Κέρδισε έξυπνα το φάουλ από τον Τσόχλα και πήγε στις βολές. Ευστόχησε στην 1η αστόχησε επίτηδες στην 2η για να κυλήσει ο χρόνος. Όμως πήρε ο ίδιος το ριμπάουντ και πετώντας την μπάλα έβαλε το καλάθι γράφοντας το τελικό 85-82.

Τα boxscore