Το debut.gr ασχολείται με το φετινό Champions League και..."μαντεύει" τα φαβορί!

Με αφορμή την έναρξη (προ ολίγων ωρών) του εφετινού Τσάμπιονς Λίγκ, την αναμονή -όχι τόσο για τους ομίλους αλλά- για τα νοκ-άουτ του Φλεβάρη, ο γραφών σκέφτηκε να αφιερώσει λίγες λέξεις στα όσα αναμένεται να δούμε τους προσεχείς μήνες…

Λίγκα για εκλεκτούς.

 Η νέα μορφή της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης κάνει πιο ξεκάθαρο από ποτέ, το γεγονός πως τα κορυφαία, τα πιο εμπορικά, τα πιο ακριβά -από όλες τις απόψεις- κλαμπ της Ευρώπης θα έχουν στα χέρια τους τα εισιτήρια για τους “16¨. Δύσκολος καιρός για πρίγκιπες. Ή απλούστερα, ελάχιστες πιθανότητες για εκπλήξεις από ομάδες μικρότερου βεληνεκούς και ποιότητας.

 Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του Ανιέλι για τη δημιουργία μιας κλειστής λίγκας αποκλειστικά και μόνο με τις κορυφαίες ομάδες, η ΟΥΕΦΑ φρόντισε με τον…τρόπο της να περάσει αυτή την ιδέα, δίχως να “αφήσει στην απέξω” τους μικρότερους. Ομάδες όπως ο -δικός μας- Ολυμπιακός, μπαίνουν στη διοργάνωση με στόχο τη συνέχεια…στο Γιουρόπα, ή μια αξιοπρεπή πορεία. Ελάχιστες είναι εκείνες που μπορούν να διεκδικήσουν στα ίσα μια πρόκριση στα νοκ-άουτ. Και αυτό διότι στους ομίλους, δηλαδή μια -μίνι- μορφή πρωταθλήματος, που διεξάγεται για 3 μήνες, το λογικό είναι να επικρατήσει ο καλύτερος, ο δυνατότερος, ο πλουσιότερος. Και αυτό θα συμβεί. Με λίγες ή μηδαμινές “ομάδες εκπλήξεις”.

 Παίκτες “αποκάλυψη” και σταρ…χαλαροί!

Ήδη από την πρώτη ημέρα των ομίλων (17/9), μπήκε στη ζωή μας ο Έρλινγκ Χάλαντ. Ο 19 ετών επιθετικός της Σάλτσμπουργκ μπήκε σε ένα κλειστό κλαμπ ποδοσφαιριστών που στο ντεμπούτο τους κατάφεραν να πετύχουν χατ-τρικ. Μάλιστα, το κατάφερε -μόλις- σε ένα ημίχρονο! Αντίστοιχα εντυπωσιακή είναι και η ιστορία του Αντσου Φάτι. Ο 16 ετών εξτρέμ της Μπαρτσελόνα ξεκίνησε βασικός στο 0-0 με τη Ντόρτμουντ, έγινε ο νεότερος παίκτης στην ιστορία των Καταλανών που αγωνίζεται στο Τσάμπιονς Λίγκ, και φυσικά ένας από τους νεότερους γενικά!

Γενικότερα κάθε χρόνο, παρατηρούμε πως στην πρώτη φάση του τουρνουά, οι μικροί, οι πιο…”άγνωστοι” αθλητές τραβούν τα βλέμματα, ενώ οι “μεγαλύτεροι”, οι ήδη φτασμένοι σταρς, αγωνίζονται -με ορισμένες εξαιρέσεις- πιο….”σβηστά”. Θεωρώ πως αυτή η ιστορία θα επαναληφθεί και φέτος, καθώς στους περισσότερους ομίλους, οι κορυφαίοι σύλλογοι δε θα έχουν…θέμα όσο αφορά την πρόκριση. Σχεδόν σε κάθε γκρουπ υπάρχουν δύο ομάδες οι οποίες θα παλέψουν για την πρωτιά, με τις εναπομείναντες να στοχεύουν στην 3η θέση και το Γιουρόπα. Βέβαια αυτό δε πάει να πει πως δε θα έχουμε κάποια έκπληξη.

Το σύγχρονο ποδόσφαιρο, η δομή των πρωταθλημάτων, ο ανταγωνισμός στο Τσάμπιονς Λίγκ, αναγκάζουν τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές, αλλά και τους προπονητές τους, να “κρατούν δυνάμεις” για τη συνέχεια, εκεί όπου είναι το..ζουμί!

 Νέα σεζόν, ίδια φαβορί!

Φτάνοντας στο Φεβρουάριο του 2020, με την κλήρωση των “16” γνωστή από τον ερχόμενο Δεκέμβρη, θα μπορούμε -με μεγαλύτερη ασφάλεια από τώρα- να μιλήσουμε για φαβορί. Εκτός αυτού, θα υπάρχει ένα δείγμα 6 παιχνιδιών για τις ομάδες που έχουν περισσότερες πιθανότητες να σηκώσουν την “κούπα με τα μεγάλα αυτιά”.

Ωστόσο, για να μην κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις, ήδη από το Σεπτέμβριο γνωρίζουμε, ή έστω υποψιαζόμαστε ποιοι σύλλογοι μπορούν να φτάσουν ως το τέλος. Ας πούμε λίγα λόγια για αυτούς που ξεχώρισε ο γραφών…

Λίβερπουλ: Το γεγονός πως ηττήθηκε με 2-0 από τη Νάπολι στην πρεμιέρα δε λέει απολύτως τίποτα. Η περσινή νικήτρια του θεσμού έχει όλα τα “φόντα” για να διατηρήσει τα σκήπτρα της. Ομάδα δουλεμένη, με αυτοματισμούς, προπονητή με winner mentallity και την πιο “δυνατή” έδρα της Ευρώπης. Στα μείον, η έλλειψη βάθους στο ρόστερ, καθώς και το γεγονός πως -ενδεχομένως- φέτος η Λίβερπουλ αποφασίσει να αφοσιωθεί αποκλειστικά στο μεγάλο της στόχο: το πρωτάθλημα, το οποίο και αγνοεί εδώ και 30 χρόνια! Διαφορετικά, γιατί να μη το ξανακάνει;

Γιουβέντους: Πέρυσι, απέκτησε τον Κριστιάνο Ρονάλντο, με στόχο να επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης. Ωστόσο, έπεσε θύμα του τρομερού Άγιαξ. Φέτος στο Τορίνο ευελπιστούν να είναι η χρονιά τους. Διατήρηση του βασικού κορμού, επιστροφές (Ιγκουαϊν, Μπουφόν) και ηχηρές μεταγραφές (Ντε Λίχτ, Ραμπιό, Ράμσεϊ) δίνουν στον Σάρι το “κάτι παραπάνω” που επιθυμούσε ώστε να οδηγήσει τη “Μεγάλη Κυρία” στον 7ο ουρανό. Βέβαια, το στυλ παιχνιδιού της δεν αρμόζει στις…τάσεις της εποχής, είναι πολύ ευάλωτη σε γρήγορο τέμπο, αλλά παραμένει “δασκάλα της άμυνας”. Και με τον “Cr7” στα…τελευταία του, ίσως φέτος να είναι η μεγάλη της ευκαιρία!

Μάντσεστερ Σίτι: Κατ’ εμέ, το νο1 φαβορί για το τρόπαιο. Η καλο-κουρδισμένη ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα, που σάρωσε τα πάντα εντός συνόρων τη σεζόν που μας πέρασε, έχει -πλέον- θέσει ως βασικό στόχο την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λίγκ. Μια ομάδα σχεδόν υπερπλήρης σε όλες τις θέσεις, με τον κορυφαίο στην άκρη του πάγκου, λίγες αλλά ουσιαστικές προσθήκες, δεν έχει τίποτα να φοβάται. Εκτός από τον ίδιο της τον εαυτό. Άλλωστε, στο πρόσφατο παρελθόν, λεπτομέρειες την “άφησαν” εκτός συνέχειας…

Μπαρτσελόνα: Ίσως η μοναδική εκ των φαβορί που σε όλα τα τμήματά της (παίκτες, προπονητές, διοίκηση, οπαδοί) έχουν θέσει την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λίγκ ως πρώτο -και κύριο- στόχο της χρονιάς. Ένα σύνολο στο οποίο προστέθηκε το τρομερό χαφ ονόματι Φρένκι Ντε Γιόνγκ και ο παγκόσμιος πρωταθλητής Αντουάν Γκριζμάν, έχει ως βασικό μειονέκτημα τον προπονητή της. Ο Βαλβέρδε επέτρεψε στους πρωταθλητές Ισπανίας να δεχθούν διαδοχικούς οδυνηρούς αποκλεισμούς. Παρόλα αυτά, έχει την πλήρη στήριξη της διοίκησης και μερίδας παικτών. Ο Λιο Μέσι “τα έδωσε όλα” πέρσι, πήρε από το χέρι την ομάδα μέχρι τα ημιτελικά, ζήτησε την επιστροφή του Νεϊμάρ, και γενικότερα χρειάζεται στήριξη ώστε να σηκώσει ως αρχηγός το κορυφαίο τρόπαιο σε επίπεδο συλλόγων..

 Παρί Σεν Ζερμέν: Η τελευταία μέρα των μεταγραφών ήταν καθοριστική ώστε να μπει στο μυαλό μου ως φαβορί. Η παραμονή Νεϊμάρ και η έλευση του Μάουρο Ικάρντι διατήρησαν τις ελπίδες του Νασέρ Αλ Κελαϊφί για διάκριση στην κορυφαία διοργάνωση της ΟΥΕΦΑ. Ο Βραζιλιάνος αποτέλεσε το σίριαλ του καλοκαιριού, με την επιθυμία του για επιστροφή στο Καμπ Νόου, ωστόσο έμεινε “με την όρεξη”. Και ο Ικάρντι απασχόλησε πολύ τα διεθνή ΜΜΕ, καταλήγοντας στο Παρίσι κυριολεκτικά στο “φώτο φίνις”. Η ποιότητα του ρόστερ των “πρωτευουσιάνων” δε χωρά αμφισβήτηση, μα, κάθε χρόνο φροντίζει να βρίσκει…αδιανόητους τρόπους για να αποκλειστεί! Μέχρι όμως να συμβεί αυτό, θεωρητικά, είναι μια από τις βασικές διεκδικήτριες..

 Plus: Ρεάλ Μαδρίτης: Στη σκέψη μου, δεν είναι φαβορί. Η σεζόν που έρχεται για τη Ρεάλ είναι κάτι μεταξύ μεταβατικής και “χτισίματος”. Σε μια τέτοια χρονιά, όση ποιότητα και αν διαθέτει μια ομάδα, είναι δύσκολο να φτάσει ως την κορυφή της Ευρώπης. Ωστόσο, η επιστροφή του “Ζιζού” στον πάγκο, ενός ανθρώπου που “έχει τη συνταγή της επιτυχίας”, μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο σε ενδεχόμενη κατάκτηση από τη “βασίλισσα”. Επιπροσθέτως, η απόκτηση του κορυφαίου παίκτη της Πρέμιερ Λίγκ, Εντέν Αζάρ, ποδοσφαιριστών με ποιότητα και μέλλον (Γιόβιτς, Μιλιτάο), παράλληλα με το ήδη υπάρχον ρόστερ, δε μπορεί να παρά να σε οδηγήσει σε σκέψεις για το…14ο!

Καλή απόλαυση και…ραντεβού στα αστέρια!

Πηγή κεντρικής εικόνας: Bleacher Report Football