Με εντυπωσιακό τον Φριντέτ ο Παναθηναϊκός σκόρπισε την Ουνικς Καζάν στο ΟΑΚΑ.

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε την Ούνιξ Καζάν με το εμφατικό 94-76 και έδωσε ένα πρώτο δείγμα γραφής της νέας σεζόν. Μιας εντελώς διαφορετικής σεζόν από ότι φαίνεται. Έχοντας ως γνώμονα την εποχή, την ανετοιμότητα αλλά και τις απουσίες ( Καλάθης, Παπαπέτρου), θα προσπαθήσουμε να βγάλουμε δειλά δειλά, κάποια πρώτα συμπεράσματα. Τι κι αν ο Παναθηναϊκός έχει προπονητή που έχει ξαναπεράσει από την ομάδα. Πρώτα από όλα ο ίδιος και μετέπειτα η ομάδα, δείχνουν να αλλάζουν ταυτότητα και κυρίως προσανατολισμό. Ο ΠΑΟ μετατρέπεται σε μια ομάδα που σκέφτεται και λειτουργεί ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ. Έχει πρώτη προτεραιότητα την επίθεση κι αυτό γίνεται φανερό ακόμα και από την άμυνά του. Το ερώτημα που τίθεται είναι, αν αυτή η αλλαγή προκύπτει συνειδητά από τον κοουτς Πεδουλάκη, ή είναι μια υποχώρηση που κάνει, προκειμένου να είναι ξανά στον πάγκο της ομάδας. Κι εξηγώ… είτε ο Πεδουλάκης αναπροσάρμοσε τον προπονητικό του προσανατολισμό, είτε πήρε την απόφαση ότι πρέπει να αλλάξει για να επιβιώσει. Το προηγούμενο προπονητικό του μοντέλο τον πήγε μέχρι ένα βαθμό, αλλά του έφερε και δύο απολύσεις. Το θέμα είναι είτε για τον έναν είτε για τον άλλο λόγο, o κόουτς να έχει έτοιμο και αποτελεσματικό πλάνο. Να μην πηγαίνει στα τυφλά. Να μην κάνει κάτι γιατί απλά πρέπει να το κάνει. Το βάθος της σεζόν θα δώσει απάντηση σε αυτό το πολύ κρίσιμο ερώτημα.

Image result for panathinaikos unics kazan 94-76

Φύσει επιθετική ομάδα

 

Ο νέος Παναθηναϊκός είναι και από ότι φαίνεται θα είναι, μια ομάδα με καθαρά επιθετικούς προσανατολισμούς. Η παρουσία του Φριντέτ επιτάσσει κάτι τέτοιο. Όταν έχεις ένα παίκτη με τόσο πλούσιο επιθετικό ταλέντο, είναι λογικό να θες να προσαρμοστείς σε αυτό. Ο Φριντέτ έβαλε 31 και επιτρέψτε μου, χωρίς να ιδρώσει! Ο Αμερικανός έχει την ελευθερία να σουτάρει όποτε και από όπου θέλει. Βέβαια δεν είναι μόνο αυτό. Η ομάδα έχει παίκτες που κυνηγούν το γρήγορο παιχνίδι και τρέχουν καλά το γήπεδο. Εξάλλου και ο Καλάθης αρέσκεται σε κάτι τέτοιο, αφού με κάθε ευκαιρία τρέχει και το κάνει καλύτερα σχεδόν από όλους στην Ευρώπη. Πάντως το παιχνίδι στο ανοιχτό γήπεδο, ήταν κάτι που η ομάδα δοκίμασε και στην εποχή Πιτίνο. Αυτός μάλιστα ήταν η λύση που εξισορρόπησε το επιθετικό της πρόβλημα και πήρε εύκολα καλάθια που τόσο της έλλειπαν. Χαρακτηριστικό της επιθετικότητας του ΠΑΟ, είναι το πώς αντιδρά η ομάδα όταν σουτάρει ο αντίπαλος. Όλοι είναι έτοιμοι να ξεχυθούν στον αιφνιδιασμό, ενώ η μεγάλη πάσα, ειδικά με τον Καλάθη θα είναι πάντα μια επιλογή. Αρκετό σουτ, εύστοχο σουτ και ένα σύνολο που δείχνει ότι τα βράδια που θα τα «βάζουν», η ομάδα θα πλησιάζει τους 100 πόντους. Από ότι φαίνεται, η ομάδα θα χρειαστεί χρόνο, αλλά αυτή την φορά για να δουλέψει την άμυνα και όχι την επίθεσή της. Στην επίθεση με Φριντέτ, Καλάθη τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα σε σχέση με την άμυνα, που η εικόνα στο πρώτο μέρος προβλημάτισε έως να τρόμαξε το τεχνικό τιμ. Κάποια στιγμή, η επίθεση κόλλησε στην ζώνη της Ούνιξ, αλλά ο Πεδουλάκης δεν αγχώθηκε καθώς δεν έβαλε τον Φριντέτ για να λύσει το πρόβλημα. Εξάλλου αν τον έβαζε δεν νομίζω ότι η ζώνη θα συνεχιζόταν. Εν κατακλείδι, ο Παναθηναϊκός έδειξε ότι είναι μια ομάδα που θα έχει ως όπλο την επίθεση του, θα πηγαίνει τις κατοχές πολύ ψηλά και θα έχει την «ευτυχία» να στηριχθεί στο μακρινό του σουτ.

Image result for panathinaikos unics kazan 94-76

Θέμα στο πεντάρι και φέτος

 

 

Με επιφυλακτικότητα και πάντα με γνώμονα ότι βρισκόμαστε στην περίοδο προετοιμασίας, ο Παναθηναϊκός δείχνει να μην έχει λύσει ούτε φέτος το θέμα στο 5. Βασικά, δείχνει να χρειάζεται έναν από τους Ουάιλι, Μπέντιλ και Παπαγιάννη, να κάνει το «step up». Φάνηκε να υπάρχει πρόβλημα και σε άμυνα και σε επίθεση. Κι αν όχι πρόβλημα, φάνηκε ότι το πεντάρι, δεν θα είναι δυνατό στοιχείο της φετινής ομάδας. Για την ακρίβεια ΚΑΙ της φετινής ομάδας. Βέβαια όλα αυτά θα πάνε περίπατο, αν κάποιο από τα πεντάρια του Παναθηναϊκού ανεβάσει την απόδοσή του, ή αν βελτιώσει τα ατομικά του χαρακτηριστικά. Βέβαια μην ξεχνάμε να συνυπολογίσουμε και ότι η απουσία του Καλάθη, στέρησε κάποια εύκολα καλάθια των ψηλών. Ενδεικτικό, ότι και οι 3 μαζί, βάλαν συνολικά 8 πόντους. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την εξέλιξή τους μέσα στην χρονιά. Ενώ παραπάνω από δεδομένο, είναι ότι η κουβέντα και για τους φετινούς ψηλούς, θα πηγαίνει ματς με το ματς, βδομάδα με την βδομάδα. Καμπανάκι και το αμυντικό τους κομμάτι, που δεν λειτούργησαν καλά, κυρίως πάνω στον Τάιους. Συνολικά η ομάδα, ήταν παθητική στη άμυνα στο πρώτο μέρος. Στο δεύτερο μισό, η άμυνα έσφιξε, προφανώς έπειτα από τις παραινέσεις του Πεδουλάκη στην ανάπαυλα.

Το πρόσημο του φιλικού με την Ούνιξ Καζάν, είναι θετικό. Η εποχή δεν επιτρέπει χρήση υπερθετικού βαθμού στην λέξη «θετικό», που η απόδοση από μόνη της ίσως να την «σήκωνε». Πάντως, με την ομάδα να έχει τέτοια ευχέρεια στο σκοράρισμα, την στιγμή που ο Καλάθης «ξεκουράζεται», μόνο χαμόγελα γεννιούνται στον Πεδουλάκη και τους συνεργάτες του. Η νέα ομάδα του Παναθηναϊκού έχει ενδιαφέρον και θα χρειαστεί καιρός για να την διαβάσουμε και να την μάθουμε. Η σεζόν σιγά σιγά ξεκινάει, μαζί και προσπάθεια αυτού του νέου «τρίποντου» συνόλου.