Το Debut.gr σχολιάζει την Εθνική Μπάσκετ και την πορεία της στη φάση των ομίλων, που δεν ήταν ομολογουμένως όπως θα την περίμενε κανείς.

Η Εθνική Μπάσκετ αντιμετωπίζει σε λίγες ώρες το φαβορί της διοργάνωσης, την εθνική ομάδα των ΗΠΑ. Με την Ελληνική ομάδα να μην πείθει μέχρι στιγμής με τις εμφανίσεις της. Το Debut.gr κάνει μια γρήγορη ανασκόπηση για το τι έγινε στον 6ο όμιλο. Στον όμιλο δηλαδή της Εθνικής αναλύοντας την απόδοση της Εθνικής, τις προσδοκίες αλλά και τι πήγε λάθος.

Η απογοητευτική για τα δεδομένα της εικόνα στην φάση των ομίλων την έχει φέρει σε δύσκολη θέση. Με αποτέλεσμα να καλείται να επαναλάβει εμφάνιση ανάλογη με αυτή της Σαιτάμα το 2006 αν θέλει να επιβιώσει σε αυτό το τουρνουά. Η ομάδα των ΗΠΑ δεν θυμίζει σε τίποτε σε προγενέστερες ομάδες που έχουμε δει. Ωστόσο αποτελεί και πάλι φαβορί σε οποιοδήποτε παιχνίδι σε αυτό το Παγκόσμιο. Η Αυστραλία την κέρδισε σε φιλικό προετοιμασίας, η Τουρκία αυτοκτόνησε με τις ΗΠΑ και έχασε το παιχνίδι οπότε πιθανότητες για την Εθνική υπάρχουν. Τι έκανε όμως το παιχνίδι αυτό να είναι τόσο σημαντικό για την ελληνική πλευρά;

Τι έκανε λάθος η Εθνική Μπάσκετ;

Η πολύ απλή απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι η ήττα από την Βραζιλία. Η ήττα αυτή ήταν κάτι σαν ταφόπλακα για το σύνολο του Θανάση Σκουρτόπουλου. Ο τρόπος διεξαγωγής του τουρνουά όπου οι ομάδες μεταφέρουν τις νίκες-ήττες τους στην επόμενη φάση δεν την βοηθάει καθόλου. Ειδικά όταν από τον άλλο όμιλο διασταυρώνεται με τις ΗΠΑ. Πάμε να δούμε όμως χρονικά το πράγμα.

Την προηγούμενη Κυριακή η Εθνική Μπάσκετ αντιμετώπισε το Μαυροβούνιο. Ένα ματς όπου η Εθνική ομάδα ήταν ξεκάθαρο φαβορί αλλά οι περισσότεροι περιμέναμε να δούμε κάποια αντίσταση από την πρώην Γιουγκοσλαβική χώρα. Αυτό όμως δεν έγινε, που σχεδόν παραδόθηκε στις ορέξεις τις Ελλάδος. 17-9 το πρώτο δεκάλεπτο και 42-16 σκορ ημιχρόνου μετέτρεψαν το δεύτερο μισό σε τυπική διαδικασία. Ο Αντετοκούνμπο και Εθνική προσέφεραν μαζί μπόλικο θέαμα με αποτέλεσμα να κερδίσουν διθυραμβικές κριτικές και σημαντικό μέρος της Κινεζικής κερκίδας. 85-60 το τελικό σκορ με το γήπεδο να γεμίζει για να δει τον MVP του NBA.

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι θα περίμεναν μεγαλύτερη αντίσταση από μια ομάδα που έχει στο ρόστερ της τον Nicola Vucevic. Ένα παίχτη που πέρυσι έβγαζε κατά μ.ο. πάνω 20 πόντους στο NBA και παίκτες με εμπειρία από την Euroleague (Dubljevic, Ivanovic, Popovic, Bjelica) Στο άλλο ματς του ομίλου η Βραζιλία δυσκολεύτηκε αλλά κέρδισε την Νέα Ζηλανδία με 102-94.

Το στραβοπάτημα με Βραζιλία;

Η Εθνική Βραζιλίας και η Εθνική Μπάσκετ συναντήθηκαν την 2η αγωνιστική σε ένα ματς που έμοιαζε από τη στιγμή της κλήρωσης ότι θα κρίνει την πρώτη θέση. Ξεκάθαρο φαβορί και πάλι η Ελλάδα που όμως το δεύτερο μισό δεν κατάφερε να το αποδείξει. Η Βραζιλία που κατέβηκε στην Κίνα με μια ομάδα “γέρικη” στηριζόμενη στον Varajao (36 χρονών), Barbosa (36 χρονών), Huertas (36 χρονών) και Alex Garcia (39 χρονών) εξέθεσε ανεπανόρθωτα τις αδυναμίες της Εθνικής. Παίζοντας έξυπνο μπάσκετ σχεδόν εξαφανίζοντας τον Αντετονκούμπο, ακόμα και τρέχοντας πολλές φορές στον αιφνιδιασμό με αυτή την “γέρικη” ομάδα πήρε μια δίκαιη νίκη με 79-78 εξασφαλίζοντας ουσιαστικά την πρώτη θέση του ομίλου. O Varejao έκανε μεγάλο παιχνίδι με 22 πόντους. Θύμισε τον εαυτό του πριν χρόνια όταν βρισκόταν ακόμη στα παρκέ του NBA. Συγχρόνως κράτησε τους Μπουρούση και Παπαγιάννη στους 4 πόντους τον καθένα. Η εικόνα ήταν όμως πολύ διαφορετική από την αρχή του ματς.

Η Εθνική Μπάσκετ φουριόζα από την εμφατική νίκη με το Μαυροβούνιο μπήκε στο παρκέ από νωρίς να δείξει ποιο είναι το αφεντικό. Προηγήθηκε με με 40-30 στο ημίχρονο ενώ έφτασε την διαφορά μέχρι τους 17 πόντους 2 λεπτά πριν την λήξη του ημιχρόνου. Η αλήθεια είναι ότι οι Βραζιλιάνοι έκλεισαν τους διαδρόμους του MVP του NBA πάρα πολύ καλά. Ο Cabolco ήταν εξαιρετικός απέναντι του και οι βοήθειες των Βραζιλίανων λειτούργησαν εντυπωσιακά. Παρόλα αυτά η Ελλάδα βρήκε λύσεις κυρίως από τον Πρίντεζη αλλά και από το Καλάθη. Όσο αφορά τον τελευταίο οι αντίπαλοι επέλεξαν άλλη μια φορά να ρισκάρουν το σουτ του. Με αποτέλεσμα αυτός να τους τιμωρήσει.

Τελείως άλλη εικόνα στο δεύτερο ημίχρονο

Η συνέχεια ήταν διαφορετική, η ανάπαυλα ανασύνταξε τους Βραζιλιάνους που έτρεξαν ένα επιμέρους σερί 26-13 στην τρίτη περίοδο και στην τέταρτη περίοδο να διατηρούν συνεχώς ισχνό προβάδισμα παίρνοντας στο τέλος μια μεγάλη νίκη για αυτούς. Η ήττα αυτή έφερε μεγάλη γκρίνια. Ιδιαίτερα προς το μέρος του coach Σκουρτόπουλου θεωρώντας τον οι κοινή γνώμη βασικό υπαίτιο των κακών εμφανίσεων. Στο άλλο ματς η Νέα Ζηλανδία κατατρόπωσε το Μαυροβούνιο με 93-83 και μετέτρεψε το τελευταίο παιχνίδι ανάμεσα σε αυτή και την Εθνική σε τελικό για πρόκριση.

Ο τελικός για την Εθνική Μπάσκετ

Η Εθνική Μπάσκετ την τελευταία αγωνιστική κέρδισε σχετικά την Νέα Ζηλανδία δύσκολα με 103-97 και πέρασε στην επόμενη φάση. Ωστόσο το να αγωνίζεσαι κόντρα σε μια ομάδα που δεν έχει κανένα μεγάλο όνομα στο ρόστερ της με τους περισσότερους παίκτες να αγωνίζονται σε άγνωστα πρωταθλήματα ανά τον πλανήτη, χωρίς μπασκετική παράδοση για την πρόκριση στον όμιλο την τελευταία αγωνιστική ενώ οι προσδοκίες ήταν μέχρι και για μετάλλιο μάλλον για παταγώδη αποτυχία μιλάμε.

Η Νέα Ζηλανδία μάλιστα πάλεψε σχεδόν μέχρι το τέλος του παιχνιδιού. Βρέθηκε σε πολύ καλή μέρα από πλευράς ευστοχίας. Ο C.Webster έκανε από τα μεγαλύτερα παιχνίδια της καριέρας του αλλά στο τέλος δεν τα κατάφερε. Η Ελλάδα από την πλευρά της είχε σταθερό προβάδισμα σε όλο το παιχνίδι. Με την Νέα Ζηλανδία να πλησιάζει συνέχεια αλλά ποτέ να μην προσπερνάει (εκτός των αρχικών λεπτών). Ο Αντετοκούνμπο κατέγραψε μια ηγετική εμφάνιση, στο πρώτο ημίχρονο. Προσφέροντας μάλιστα μπόλικο θέαμα τελειώνοντας το ματς με “double-double” (24 πόντους, 10 ριμπάουντ). Έδωσε έτσι την πολυπόθητη πρόκριση στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Ελλάδος.

Εν κατακλείδι, με εξαίρεση την εμφάνιση απέναντι στο αδύναμο Μαυροβούνιο όπως αποδείχθηκε, η Ελλάδα προκρίθηκε χωρίς καθόλου να πείσει με τις εμφανίσεις χάνοντας την πρώτη θέση από την Βραζιλία με την συνέχεια να έπεται δύσκολη. Οι αρχικές φιλοδοξίες που υπήρχαν στην ομάδα μιλούσαν για πορεία μέσα στο τουρνουά. Οι πιο αισιόδοξες μάλιστα μιλούσαν και για μετάλλιο. Μέχρι στιγμής και η εικόνα και τα αποτελέσματα της Εθνικής δείχνουν την αντίθετη πλευρά. Αναμένουμε να δούμε αν θα καταφέρει η ομάδα να αλλάξει την κατάσταση προς συμφέρον της.