Όταν πρόκειται για προκριματικές φάσεις Τσάμπιονς Λιγκ, ο Ολυμπιακός είναι με διαφορά η πιο αποτελεσματική ελληνική ομάδα.

Ο Ολυμπιακός κατάφερε για 19η φορά στην ιστορία του να βρεθεί σε ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ μετά την πρόκρισή του επί της Κράσνοντάρ. Πρόκειται για την κορυφαία σχετική επίδοση ελληνικής ομάδας. Τον ακολουθεί ο Παναθηναϊκός με 9 παρουσίες και η ΑΕΚ με 5 συμμετοχές. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ΠΑΟΚ αν και έχει φτάσει πολλές φορές στην πηγή ποτέ του δεν ήπιε νερό μέχρι και σήμερα.

Για τους “πολέμιους” των ερυθρολεύκων”, βέβαια, οι 19 παρουσίες στη κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση δεν αποτελούν σπουδαίο επίτευγμα. Γιατί πολύ απλά για εκείνους ο συγκεκριμένος αριθμός δε λέει όλη την αλήθεια. Ειδικότερα, υποστηρίζουν ότι διαιτητική εύνοια που απολαμβάνουν στην Ελλάδα τους εξασφαλίζει το πρωτάθλημα και κατ΄επέκταση την παρουσία στους ομίλους. Αντίθετα, οι υπόλοιπες ομάδες χρειάζεται να περάσουν μέσα από τις αντικειμενικά απαιτητικές και ψυχοφθόρες προκριματικές φάσεις.

Ωστόσο, μία εκτεταμένη έρευνα πίσω από τους αριθμούς αναδεικνύει μία άλλη πραγματικότητα. Ο Ολυμπιακός είναι η πιο επιτυχημένη ελληνική ομάδα όταν καλείται να αγωνιστεί σε προκριματική φάση Τσάμπιονς Λιγκ. Συγκεκριμένα, από τις 19 παρουσίες στους ομίλους οι 5 έχουν προέλθει μέσα από αυτή τη διαδικασία.

Σχεδόν άριστος

Συγκεκριμένα, οι “ερυθρόλευκοι” έχουν προκριθεί στις 9 από τις 11 διπλές αναμετρήσεις που έδωσαν στα προκριματικά. Ένας αριθμός που μεταφράζεται σε ποσοστό επιτυχίας που φτάνει το 83%. Ο Ολυμπιακός, μάλιστα, διαθέτει την καλύτερη διαφορά τερμάτων σε σύγκριση με τους υπόλοιπους του Big 4 (42-13). Παράλληλα, έχει την καλύτερη ελληνική άμυνα, αφού η εστία του έχει παραβιαστεί μόλις 13 φορές. Τις μόνες φορές που γνώρισε τη γεύση του αποκλεισμού ήταν απέναντι στην Ανόρθωση το 2008 και τη Χαποέλ Μπερ Σεβά το 2016. Οι 15 νίκες και 2 ήττες των Πειραιωτών συνιστούν και το καλύτερο σχετικό ρεκόρ.

Η δεύτερη η πιο επιτυχημένη ελληνική ομάδα σε προκριματική φάση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης είναι η ΑΕΚ. Με ποσοστό επιτυχίας 67%, η ΑΕΚ μπορεί να περηφανεύεται ότι ήταν η νικήτρια ομάδα στις 6 από τις 9 διασταυρώσεις της. Η διαφορά της τερμάτων (22-19) αντανακλά την παρουσία της σε τέτοιου είδους παιχνίδια. Ο πιο επώδυνος αποκλεισμός της ΑΕΚ προήλθε από την ΑΙΚ Στοκχόλμης το 1999 ενώ και η Σεββίλη το 2007 και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας το 2017 της είχαν φράξει το δρόμο. Τέλος, το ρεκόρ 9 νικών, 3 ισοπαλιών και 6 ηττών συνθέτει ένα θετικό σκηνικό για τους “κιτρινόμαυρους”

Ο Παναθηναίκός μετράει, επίσης, θετικό ρεκόρ στα προκριματικά των “αστεριών”. Έχει τις περισσότερες συμμετοχές και έχει προκριθεί 9 από τις 15 φορές που αγωνίστηκε (60%). Οι “πράσινοι” διαθέτουν την καλύτερη επίθεση από τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες. Συγκεκριμένα, μετράει 47 τέρματα ενώ έχει δεχθεί 38 γκολ. 2 αποκλεισμοί έχουν έρθει φυσιολογικά από Ατλέτικο και Μάλαγα το 2009 και το 2012. Ωστόσο, οι υπόλοιποι 4 από Ρόζενμποργκ , Οντένσε Σταντάρ Λιέγης και Μπριζ το 1997, το 2011, το 2014 και το 2015 αντίστοιχα είχαν προκαλέσει σοκ. Οι 13 νίκες, οι 8 ισοπαλίες και οι 9 ήττες αποτελούν έναν αξιοπρεπή απολογισμό για την ελληνική ομάδα.

Όσον αφορά τον ΠΑΟΚ είναι με διαφορά η πιο αναποτελεσματική ομάδα σε προκριματικές φάσεις του Τσάμπιονς Λιγκ. Μόνο 3 από τις 9 φορές προκρίθηκε στον επόμενο προκριματικό γύρο χωρίς να περάσει ποτέ από τα play off. Αυτό οφείλεται μεν στην ατυχία του, καθώς 3 φορές έχει κληρωθεί με τον Άγιαξ. Οφείλεται, όμως, και στον τρόπο που διαχειρίστηκε τις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις, καθώς όταν πέρυσι για παράδειγμα έδωσε προτεραιότητα στο πρωτάθλημα όρισε και τη φετινή κακή του τύχη. Παρομοίως και ο περσινός αποκλεισμός από την Μπενφίκα θα μπορούσε να αποφευχθεί αν τα τελευταία χρόνια ο ΠΑΟΚ πραγματοποιούσε καλύτερες πορείες στο Γιουρόπα Λιγκ.

Ο Δίκεφαλος του Βορρά έχει σταθεί και τυχερός, βέβαια. To 2013 είχε χάσει στο γήπεδο από τη Μέταλιστ αλλά τελικά προκρίθηκε επειδή η ουκρανική ομάδα είχε εμπλακεί στο παρελθόν σε σκάνδαλο στημένων αγώνων. Ο ΠΑΟΚ έχει προκριθεί σε δύο ακόμα περιπτώσεις. Αναφερόμαστε στην περσινή σεζόν όταν πέρασε κατά σειρά τα εμπόδια της Βασιλείας και της Σπαρτάκ Μόσχας. Ο απολογισμός των 25 γκολ υπέρ και 32 κατά είναι ενδεικτικός της εικόνας του Δικέφαλου αυτά τα παιχνίδια.

Συνοψίζοντας, με εξαίρεση τον ΠΑΟΚ, οι υπόλοιπες ελληνικές ομάδες αποτελούν υπολογίσιμες δυνάμεις όταν αγωνίζονται στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Ωστόσο, αν υπάρχει κάποια ελληνική ομάδα που διαθέτει το know how σε αυτούς τους αγώνες, είναι ο Ολυμπιακός. Δεδομένου, πάντως, της συχνότητας με την οποία θα αγωνίζονται πια οι ελληνικές ομάδες στα προκριματικά, τότε είναι επιβεβλημένη η άνοδος της απόδοσης και των υπόλοιπων ελληνικών συλλόγων, προκειμένου να υπάρχει ελληνικός εκπρόσωπος κάθε χρόνο στα “αστέρια”.