Το Debut.gr βρέθηκε στο «Καραϊσκάκης» και σχολιάζει τη νίκη-πρόκριση του Ολυμπιακού επί της Μπασακσεχίρ.

Ο Ολυμπιακός μετά το υπέρ του 1-0 στην Τουρκία ήταν το φαβορί για την πρόκριση. Πολλές φορές όμως όταν επωμίζεσαι τον ρόλο του φαβορί, αυτό μπορεί να λειτουργήσει αντίστροφα και να σε καταστρέψει. Αυτή τη φιλοσοφία ήθελε να περάσει στους παίχτες του ο Μάρτινς, πως τίποτα δεν είχε κριθεί από το πρώτο ματς. Ο επαναληπτικός στο Φάληρο θα ήταν ακόμη πιο δύσκολη αναμέτρηση καθώς οι Τούρκοι, με τη πλάτη στον τοίχο, θα ρίσκαραν για τη πρόκριση και απαιτούνταν πλήρη συγκέντρωση και πίστη στο πλάνο του Μάρτινς. Όλα αυτά οι ερυθρόλευκοι τα πέτυχαν χθες, κάνοντας ένα πειθαρχημένο παιχνίδι και με τον σωτήριο-για ακόμη μια φορά- Σα επικράτησε με 2-0 της Μπασακσεχίρ και έγινε η μοναδική ομάδα από το γκρουπ των ισχυρών που προκρίνεται στα πλει-οφ του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο πρωταγωνιστής

Ο πολυτιμότερος παίχτης και στις δύο αναμετρήσεις με την Μπασακσεχίρ είναι Ζοζέ Σα. Ο πορτογάλος τερματοφύλακας κατέβασε πάλι ρολά και κράτησε το μηδέν στην άμυνα για ένα ακόμη παιχνίδι. Δεν είναι μόνο η επέμβαση στο πέναλτι στην πρώτη αναμέτρηση ούτε η απόκρουση στο κοντινό σουτ του Ρομπίνιο χθες. Αναμφίβολα κομβικές φάσεις για την ιστορία των αναμετρήσεων αλλά ο Ολυμπιακός έχει κερδίσει κάτι παραπάνω απ΄αυτό. Έχει στη διάθεσή του έναν σταθερό τερματοφύλακα που βρίσκεται πάντα στις κατάλληλες θέσεις και εμπνέει εμπιστοσύνη. Το σημαντικότερο για μια ομάδα είναι η άμυνα και κυρίως ο τερματοφύλακας να εμπνέει εμπιστοσύνη και από αυτό προέρχονται όλα. Ο Ολυμπιακός σε 4 αγώνες έως τώρα έχει μηδέν γκολ παθητικό κάτι που ως επί το πλείστον οφείλεται στον Ζοζέ Σα, ο οποίος ήδη έχει κάνει απόσβεση με τις εμφανίσεις του τα λεφτά που δόθηκαν για την απόκτησή του από την Πόρτο.

Η αναμέτρηση

Η εντεκάδα που επέλεξε ο Μάρτινς ήταν η ίδια και απαράλλαχτη με αυτές από τα προηγούμενα ευρωπαϊκά ματς. Στην αρχή, οι ερυθρόλευκοι πίεσαν για να βρουν το γκολ νωρίς καθώς το αμυντικό δίδυμο της Μπασακσεχίρ δεν είχε ξαναπαίξει μαζί και φάνηκε ότι με πίεση ήταν επιρρεπή στα λάθη. Από μια τέτοια φάση και τη πίεση ψηλά ήρθε το κλέψιμο αλλά ο Γκιγιέρμε σημάδεψε το δοκάρι της εστίας του Γκουνόκ. Από εκεί και πέρα ο Ολυμπιακός έδωσε την κατοχή της μπάλας στους Τούρκους. Η Μπασακσεχίρ απείλησε αρκετές φορές την εστία του Σα, με αποκορύφωμα το σουτ του Ρομπίνιο. Μπουχαλάκης και Γκιγιέρμε έχασαν τη μάχη του κέντρου, η μπάλα με δυσκολία έφτανε στην επίθεση και σε συνδυασμό με το κακό ματς του Ποντένσε ο Ολυμπιακός δε βρήκε κάποια αξιόλογη επίθεση ως το τέλος του ημιχρόνου.

Με την έναρξη της επανάληψης οι ερυθρόλευκοι όπως συνηθίζουν μπήκαν πολύ δυνατά και απείλησαν με Βαλμπουενά και Γκερέρο. Το άγχος έφυγε όταν μετά από τη στημένη φάση, μετά την επέμβαση του Γκουνόκ ο Σεμέδο με προβολή άνοιξε το σκορ. Αμέσως, ο βοηθός της Μπασακσεχίρ έριξε στον αγώνα τον Μπα και τον Γκούλμπρατσεν ρισκάροντας για κάποιο γκολ που θα τους ξανάβαζε στο παιχνίδι της πρόκρισης. Το γκολ όμως ήρθε από την πλευρά των ερυθρόλευκων στο 77΄  μετά από την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Βαλμπουενά, πέναλτι που κέρδισε με ωραία προσποίηση ο Ραντζέλοβιτς από τον Βιειρά. Το 2-0 έμεινε μέχρι το τέλος με τον Ολυμπιακό να πανηγυρίζει την πρόκριση στα πλει-οφ και να απέχει μόλις δύο ματς από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Το <<ταμείο>> του Debut.gr

Ο Ολυμπιακός δεν ήταν καλύτερος από την Μπασακσεχίρ. Ήταν πιο ουσιαστικός στο παιχνίδι του και στις τελικές φάσεις. Όπως είπε και ο Μάρτινς στη συνέντευξη Τύπου, ο Ολυμπιακός έκανε ένα έξυπνο παιχνίδι. Έδωσε χώρο και μείωσε τα προσωπικά λάθη σε σχέση με την αναμέτρηση στην Τουρκία. Συν τοις άλλοις έχει σε φοβερή κατάσταση τον Σα που μοιάζει ανίκητος. Φοβερό ματς και χθες ο Σεμέδο και ο Τσιμίκας. Αρχίζει να δένει η άμυνα του Ολυμπιακού, κάτι που πέρυσι του κόστισε ακριβά.

Ώρα Κρασνοντάρ

Επόμενη αντίπαλος η ρωσική Κρασνοντάρ. Έκανε την έκπληξη και απέκλεισε την Πόρτο αφού νίκησε στο Ντραγκάο με 3-2. Επικίνδυνη ομάδα με κάποια δυνατά ονόματα στη σύνθεση της, όπως ο Καμπελά, ο Βιλένα και o Γουάντερσον. Σε αυτούς να προστεθεί και ο Μάρκους Μπέργκ που υπέγραψε στη ρωσική ομάδα ενώ το καλοκαίρι ήταν μια ανάσα να συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό.