Το debut.gr σχολιάζει τις καλοκαιρινές προσθήκες της Τότεναμ, οι οποίες ίσως αποδειχθούν κομβικές για το βήμα παραπάνω.

Με τη μεταγραφική περίοδο στην Αγγλία να έχει ολοκληρωθεί εδώ και λίγες ώρες (το κείμενο γράφεται 9/8), αποφάσισα να αφιερώσω μερικές σειρές στην Τότεναμ. Σε μια ομάδα που έκανε πολύ προσεκτικές προσθήκες, και είναι ξεκάθαρο πως εκτός από πλάνο, διαθέτει και βλέψεις για το….μέλλον! Ίσως και για το πρωτάθλημα, θα πω εγώ…

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΦΗΝΑ!

 Δεν είναι μόνο τα όσα παρουσίασε πέρσι (αλλά και γενικότερα τα τελευταία χρόνια), ούτε αποκλειστικά το γεγονός πως ήταν η φιναλίστ του Τσάμπιονς Λίγκ -άρα μια εκ των τοπ-. Κατ’εμέ είναι πολύ περισσότερο το “δέσιμο” παικτών, διοίκησης, προπονητή, τεχνικού τιμ, φιλάθλων. Γενικότερα ο οργανισμός ονόματι “Τότεναμ” λειτουργεί πολύ ορθά, σχεδόν ως παράδειγμα προς τους άλλους συλλόγους.

Ποτσετίνο, παίκτες και κοινό έκαναν υπομονή μέχρι να κατασκευασθεί το νέο, υπερσύγχρονο γήπεδο της ομάδας. Και χωρίς μεταγραφές επί 2 συναπτά έτη, η Τότεναμ βρέθηκε να είναι 4η -στο νήμα με την Τσέλσι για τριάδα- στην Πρέμιερ, φιναλίστ της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, και να παίζει στο χορτάρι ένα πολύ θελκτικό ποδόσφαιρο.

Όλα αυτά λοιπόν, παράλληλα με τα προβλήματα που φαίνεται να έχουν οι υπόλοιποι του τοπ6, μας δείχνουν πως ενδεχομένως “τα σπιρούνια” θα βρεθούν πίσω από τις δύο καθαρές διεκδικήτριες του τίτλου, Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ.

Ίσως όμως να έχει έρθει η ώρα της υπέρβασης -εντός των συνόρων- για τη λονδρέζικη ομάδα. Με τις μεταγραφικές κινήσεις που πραγματοποίησε, σε συνδυασμό με την παραμονή -σχεδόν- όλου του ρόστερ των 2 τελευταίων χρόνων, η Τότεναμ φαντάζει όχι απλά ως “η πιο πιθανή τρίτη”, αλλά και η ομάδα που μπορεί να μπει “σφήνα”, είτε κατακτώντας, είτε δημιουργώντας πίεση σε “πολίτες” και “ρεντς”.

 ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΟΥΣΙΑΣ, ΜΕΓΑΛΗΣ (;) ΣΗΜΑΣΙΑΣ!

Ο Ποτσετίνο και οι συνεργάτες του επένδυσαν σε νεαρούς μεν, με -κάποια- εμπειρία δε, ποδοσφαιριστές, οι οποίοι έχουν δείξει πως έχουν το ταλέντο να ανταπεξέλθουν στα δύσκολα. Εντομπελέ από Λυόν, Κλάρκι από Λίντς (παρέμεινε δανεικός), Σεσενιόν από Φούλαμ και Λο Σέλσο από Μπέτις μετακόμισαν στο Λονδίνο με σκοπό να δώσουν στην Τότεναμ βοήθεια για το παραπάνω βήμα.

Με μόνη αισθητή αποχώρηση αυτή του Τρίπιερ για την Ατλέτικο, ο Αργεντίνος κόουτς μπορεί να είναι πεπεισμένος πως ο πίνακάς του, με αυτές τις 2-3 επιπρόσθετες πινελιές, μπορεί να μπει στην μπροστά βιτρίνα.

Ειδικότερα η προσθήκη των Εντομπελέ και Λο Σέλσο, δύο 23ρηδων μέσων με γερά πνευμόνια (ο πρώτος) και εξαιρετική τεχνική κατάρτιση (ο δεύτερος), μοιάζει και μένει να αποδειχθεί στην πορεία, ως “το κερασάκι στην τούρτα”.

Από την άλλη, ο Σεσενιόν, 19 ετών μπακ-χαφ, ο παίκτης που πέρσι το καλοκαίρι ήταν ένα από τα πιο “hot” ονόματα στο Νησί, πραγματοποίησε μια μέτρια σεζόν με την -πλέον υποβιβασμένη- Φούλαμ, γεγονός που φρέναρε συνεχώς το “ΟΚ” του τεχνικού τιμ των “σπερς”. Τελικά, τελευταίες ώρες της deadline day, πάρθηκε η απόφαση να αποκτηθεί. Ρίσκο ή όχι, θα δείξει. Άλλωστε, αναφερόμαστε σε ένα παιδί μόλις 19 ετών, τρομερά ταχύτατο, εξαιρετικό όταν επιτίθεται, με καλή τεχνική και βασικό μείον τα ανασταλτικά καθήκοντα.

 ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΤΕΛΟΣ, ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ;

Όπως προαναφέρθηκε, την Πέμπτη 8/8 ολοκληρώθηκε η καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδος στην Αγγλία. Αυτό βέβαια, όσο αφορά τις προσθήκες από τις ομάδες του Νησιού. Κατά τα άλλα, ποδοσφαιριστές αγγλικών κλαμπ μπορούν κανονικά να αποχωρήσουν μέχρι και την 31η Αυγούστου.

Όσο αφορά την Τότεναμ, και πάντα βάσει σεναρίων ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που μπορεί να αποχωρήσει είναι ο Κρίστιαν Έρικσεν. Ο Δανός πλέι-μέικερ των “σπερς” αποτελεί βασικό γρανάζι στη μηχανή του Ποτσετίνο, και πιθανή απώλειά του θα ήταν πλήγμα για τον 47 ετών τεχνικό.

Πρόκειται για έναν αθλητή με εξαιρετική τεχνική, ακρίβεια στις μεταβιβάσεις, εκτελεστική ικανότητα. Πιο απλά, πρόκειται για τον παίκτη από του οποίου τα πόδια περνά -και εξελίσσεται- το παιχνίδι της Τότεναμ.

Τα ρεπορτάζ αναφέρουν πως η Ρεάλ Μαδρίτης ενδιαφέρεται έντονα για την περίπτωσή του. Ίσως όλα αυτά τα σενάρια να έκαναν τον “Πότσε” τόσο επίμονο ως προς τη μεταγραφή του συμπατριώτη του, Τζιοβάνι Λο Σέλσο. Ο πρώην της Μπέτις, αγωνίζεται στα χαφ, με ιδιαίτερη “προτίμηση” ως “10”. Τη θέση δηλαδή του Δανού.

Ουσιαστικά λοιπόν, το μόνο θέμα -πέραν του αγωνιστικού- για το οποίο έχουν να ασχολούνται στο Λονδίνο, είναι αυτό του Έρικσεν, για του οποίου τη θέση υπάρχει αντικαταστάτης. Σίγουρα όχι αντάξιος, αλλά με όλα τα φόντα να το καταφέρει!

 Κλείνοντας, νομίζω είναι προφανές πως οι κινήσεις της Τότεναμ με “κέρδισαν” έναντι άλλων, ίσως πιο “φανταχτερών”, αλλά ενδεχομένως και πιο…ανούσιων! Αν και είναι πάρα πολύ νωρίς για προβλέψεις, πόσω μάλλον στο πιο δύσκολο,συναρπαστικό, απρόβλεπτο πρωτάθλημα του κόσμου, τολμώ να πω πως αν η Τότεναμ μείνει ως έχει, αν δεν διεκδικήσει, σίγουρα θα βάλει δύσκολα σε Πεπ και Κλόπ…!