Ο Μανώλης Μακρόπουλος γράφει στο debut.gr λίγα λόγια για το μήνυμα του Άνχελ Ντι Μαρία.

Στο κείμενο που ακολουθεί, δεν θα συναντήσεις αριθμούς,γκολ, ασίστ, στατιστικά, ή μεταγραφικά νέα. Το παρακάτω -λίγων- λέξεων κείμενο, αφορά το μήνυμα του Άνχελ Ντι Μαρία σε γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως τις αντιδράσεις που αυτό έχει προκαλέσει παγκοσμίως.

Ας το δούμε όμως προτού σχολιάσουμε:

Τι έκανες τη Δευτέρα; Πήγα προπόνηση.

Τι έκανες την Τρίτη; Πήγα προπόνηση.

Τι έκανες την Τετάρτη; Πήγα προπόνηση.

Τι έκανες την Πέμπτη; Πήγα προπόνηση.

Τι έκανες την Παρασκευή; Πήγα προπόνηση.

Θα κάνουμε κάτι το Σαββατοκύριακο; Δεν μπορώ, έχω αγώνα.

Η προπόνηση μόλις έχει τελειώσει και με μία τσάντα στο χέρι σταματάς και κοιτάζεις το γήπεδο. Βρωμιά, χαλίκια, χαλασμένο γρασίδι, το μέρος όπου πριν από λίγο έπαιζες. Εκείνο το γήπεδο και εκείνα τα χαλίκια που σου έσκισαν τα γόνατα, τους αγκώνες, όλο το σώμα. Εκείνο το γήπεδο που σε έκανε να λερωθείς και καθώς γύριζες σπίτι, άκουγες τη μητέρα σου να λέει: ‘Βγάλε αμέσως έξω τα παπούτσια σου και πήγαινε κατ’ ευθείαν για μπάνιο’.

Τι σου δίνει τη δύναμη κάθε χρόνο να ξεκινάς το πρωτάθλημα; ‘Τις Κυριακές μου αρέσει να κοιμάμαι’, θα σου πουν. ‘Το ποδόσφαιρο είναι ό,τι καλύτερο’, θα πουν οι φίλοι. ‘Ποτέ δεν είμαστε μαζί’, θα παραπονεθεί η κοπέλα σου. ‘Για φαντάσου να δουλεύεις και να σπουδάζεις;’, θα πουν οι συγγενείς. Εσύ σκέφτεσαι από μέσα σου και χαμογελάς. Που να ξέρουν όμως τι σημαίνει για σένα πραγματικά το ποδόσφαιρο.

Την ένταση και τα νεύρα που δεν σε άφησαν να κοιμηθείς το βράδυ πριν από έναν αγώνα. Τι ξέρουν για όλες τις φορές που έπαιξες άρρωστος ή τραυματίας; Για τις φορές που έβαλες ένα κρίσιμο γκολ και οι συμπαίκτες σου σε αγκάλιασαν ανακουφισμένοι. Για την αναπνοή που σου κόπηκε, καθώς περίμενες να ακούσεις την 11άδα από τον προπονητή. Να κάνεις προετοιμασία μέσα στη ζέστη, ενώ οι φίλοι σου είναι για διακοπές. Για τις βροχές που έφαγες στις προπονήσεις.

Το γήπεδο, χαλίκια, χόρτο, 10 άτομα μαζί σου, 11 αντίπαλοι, μία μπάλα κι ένα σφύριγμα. Αυτή είναι η ζωή μας και τι ξέρουν όλοι αυτοί; Πολύς κόσμος λέει ότι το ποδόσφαιρο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική ζωή. Δεν ξέρω τι γνωρίζουν από τη ζωή, αλλά από ποδόσφαιρο δεν γνωρίζουν απολύτως τίποτα!”.

https://www.instagram.com/p/B0x3BxUBAK9/?utm_source=ig_embed

Η πλειοψηφία των φιλάθλων, των ρεπόρτερ και γενικότερα των ανθρώπων που ασχολούνται με την στρογγυλή θεά, πήρε, όπως ήταν φυσικό με κακό μάτι την ανάρτηση του αργεντινού. Οι περισσότεροι, πηγαίνουν το θέμα στα της επιβίωσης. Και συγκεκριμένα, τα περισσότερα σχόλια  ελλήνων που έχω παρακολουθήσει αναφέρουν απλές καθημερινές εμπειρίες δικές τους είτε ανθρώπων τους, οι οποίοι Κυριολεκτικά παλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί. Και φυσικά είναι μίλια μακριά από τις ανέσεις του σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν. Μόνο που φαίνεται ότι για ακόμη μία φορά κανείς, ή έστω η πλειοψηφία, δεν κατάλαβε το νόημα και την ανάγκη έκφρασης Αυτού του κειμένου που δημοσίευσε ο Ντι Μαρία.

Καταρχάς, δεν έκανε καμία σύγκριση με τα χρήματα που βγάζει σε σχέση με εκείνα ενός απλού ανθρώπου, ούτε καν αναφέρθηκε σε χρήματα. Απλώς ανέφερε πόσο δύσκολη είναι η ζωή του ποδοσφαιριστή. Προσωπικά είμαι της άποψης ότι όλες οι δουλειές έχουν την δυσκολία τους. Ότι απολαβές και αν έχεις από αυτές. Είτε είσαι εργάτης στην οικοδομή, είτε top class ποδοσφαιριστής. Ο συγκεκριμένος αθλητής δεν παραπονέθηκε περί ανέσεων, ούτε μίλησε για αδικίες όπως πολλοί αναφέρουν. Απλά προσπάθησε εν συντομία να εξηγήσει ότι οι ποδοσφαιριστές των ημερών μας, και ιδιαίτερα των κορυφαίων ομάδων στο συγκεκριμένο άθλημα, κυριολεκτικά δεν έχουν ελεύθερο χρόνο. Και αν έχουν, δεν έχουν τα κουράγια να τον αξιοποιήσουν. Πέρα από τις ατέλειωτες ώρες στα γήπεδα και στα γυμναστήρια, υπάρχουν υποχρεώσεις κοινωνικού χαρακτήρα των ομάδων τους, διάφορες διαφημίσεις στις οποίες συμμετέχουν, και πολλά άλλα. Ως αποτέλεσμα, να περιμένουν πως και πως λιγότερο από ένα μήνα κάθε καλοκαίρι, ώστε να απολαύσουν απλές καθημερινές στιγμές με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Προς θεού, δεν παίρνω το μέρος του Ντι Μαρία, Ούτε όμως θα δώσω δίκιο στον οποιοδήποτε τον κράζει. Γιατί πάντα είναι εύκολο να μιλάς από τον καναπέ του σπιτιού σου ή πίσω από μία οθόνη. Στην πράξη όμως τα πράγματα δυσκολεύουν. Σίγουρα ο Ντι Μαρία, δεν θα καλοπερνούσε αν έπρεπε να ξυπνήσει κάθε πρωί στις πέντε, για να πάει στην οικοδομή. Σίγουρα όμως και ο Τάκης από τα Πατήσια δεν θα ήταν απολύτως ικανοποιημένος, αν είχε τη ζωή του Αργεντίνου. Όχι από πλευράς χρημάτων, κυρίως από πλευράς προσωπικής ζωής. Και να μην παραλείψω, το ότι σε αυτό το επίπεδο, οι αθλητές σχεδόν δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στο δρόμο. Οτιδήποτε κάνουν καλύπτεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και γίνεται αντικείμενο σχολιασμού από τον οποιονδήποτε.

Το έχω γράψει και σε άλλα κείμενα μου, ότι πάντοτε θα πρέπει να μπαίνουμε και στη θέση του άλλου πριν σχολιάσουμε έξυπνα. Και πάνω απ’ όλα, να κατανοούμε τι θέλει να περάσει ο άλλος. Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού εύχομαι!