Κάποιοι τον αποκαλούσαν «Μαραντόνα του Νίγηρα». Όχι άδικα. To Debut.gr θυμάται την σπουδαία πορεία του Τζέι-Τζέι Οκότσα.

Ο Νιγηριανός μεσοεπιθετικός Τζέι-Τζέι Οκότσα(Augustine Azuka “Jay-Jay” Okocha), γεννήθηκε στις 14 Αυγούστου του 1973, στο Ενούγκου. Μια πόλη στο Δέλτα του Νίγηρα. Όπως ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC, «όταν ήμασταν μικροί συνηθίζαμε να παίζουμε με ό,τι βρίσκαμε. Η μπάλα ήταν ένα έξτρα κίνητρο για εμάς».

Οκότσα, όπως λέμε… Μαραντόνα!

Ο γρήγορος και επιδέξιος πλέι μέικερ και επιθετικός χαφ, ο οποίος θεωρείται ευρέως ως ο καλύτερος Νιγηριανός ποδοσφαιριστής της γενιάς του. Αλλά και παράλληλα ένας από τους Μεγαλύτερους Αφρικανούς Παίκτες Όλων Των Εποχών, φτάνοντας σε συγκρίσεις μέχρι και ποδοσφαιριστές όπως ο Ντιέγκο Μαραντόνα!

Ήταν γνωστός για την εκπληκτική τεχνική του κατάρτιση, τη δημιουργικότητα, τις δεξιότητές του στη ντρίμπλα, καθώς και τις ασυναγώνιστες προσποιήσεις του! Έχει διπλή υπηκοότητα, Νιγηριανός-Τούρκος πολίτης, έχοντας αποκτήσει την τουρκική υπηκοότητα ως Μουχάμετ Γιαβούζ (Muhammet Yavuz), ελέω… Φενέρμπαχτσε.

Το ταξίδι που του άλλαξε τη ζωή!

Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στους δρόμους. Όπως και πολλοί άλλοι αστέρες του ποδοσφαίρου στη πατρίδα του, συνήθως με μια αυτοσχέδια μπάλα και χωρίς παπούτσια. Το 1990, εντάχθηκε στην Ενούγκου Ρέιντζερς. Αργότερα εκείνη τη χρονιά, πήγε για διακοπές στη Δυτική Γερμανία, που μόλις είχε κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990.

Ο φίλος του, Μπινέμπι Νουμά (Binebi Numa) έπαιζε τότε στην Γ’ Κατηγορία της Γερμανίας και στην Μπορούσια του Νοϊκίρχεν. Ένα πρωί τον συνόδεψε στη προπόνηση, όπου του ζήτησε να συμμετάσχει. Ο προπονητής της Νοϊκίρχεν, εντυπωσιασμένος με τις ικανότητες του Οκότσα τον κάλεσε πίσω την επόμενη ημέρα, προσφέροντάς του συμβόλαιο!

Ένα χρόνο αργότερα, εντάχθηκε στη Σααρμπρίκεν, αλλά έμεινε μόνο λίγους μήνες μαζί της στη Β’ Κατηγορία, πριν μεταγραφεί στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης, για να αντιμετωπίσει και να ταλαιπωρήσει τερματοφύλακες όπως ο Όλιβερ Καν!

H ατραξιόν της Μπουντεσλίγκα!

Εντάχθηκε στην Άιντραχτ, τον Δεκέμβριο του 1991 και σύντομα μετατράπηκε στο λαμπερό αστέρι της ομάδας. Αποκορύφωμα ένα γκολ που πέτυχε εναντίον της Καρλσρούης, με ντρίμπλα στη περιοχή πάνω στον Όλιβερ Καν. Παράλληλα με διπλή προσποίηση σε μερικούς παίκτες. Το γκολ ψηφίστηκε Γκολ της Σεζόν από πολλά περιοδικά ποδοσφαίρου, καθώς επίσης και ως το «Γκολ της Χρονιάς 1993».

Το 1995, ο Οκότσα, ο Γιεμπόα και ο Μαουρίτσιο Γκαουντίνο, ενεπλάκησαν σε μια διαμάχη με τον προπονητή τους Γιουπ Χάινκες. Αυτή τους οδήγησε μακριά από τον σύλλογο. Ο Οκότσα λίγο αργότερα υπέγραψε με τη Φενέρμπαχτσε της Κωνσταντινούπολης.

Οκότσα, ο… μεγαλοπρεπής!

Επόμενος, σταθμός η Τουρκία και η Φενέρμπαχτσε για περίπου ένα εκατομμύριο στερλίνες. Στις δύο σεζόν του με την ομάδα, κατάφερε να σκοράρει 30 γκολ σε 62 εμφανίσεις. Πολλά από τα γκολ του προέρχονταν από άμεσα χτυπήματα φάουλ, τα οποία έγιναν… η κινητήριος δύναμη του συλλόγου!

Το 1998, η γαλλική Παρί Σεν Ζερμέν ξόδεψε περίπου 14 εκατομμύρια στερλίνες για την υπογραφή του, καθιστώντας τον το πιο ακριβό αφρικανικό ποδοσφαιριστή εκείνη την εποχή. Κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του με την Παρί, έπαιξε 84 αγώνες και σκόραρε 12 γκολ.

Υπήρξε συμπαίκτης του Ροναλντίνιο, στα πρώτα χρόνια της παρουσίας του στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Όπως δήλωσε και πρόσφατα ο «μάγος» Ρόνι, ήταν το μοναδικό «10» που πάντα θαύμαζε να το παρακολουθεί να μεγαλουργεί στα γήπεδα.

Μέχρι και οι Άγγλοι… έπεσαν!

Στη συνέχεια, εντάχθηκε στη Μπόλτον με ελεύθερη μεταγραφή το καλοκαίρι του 2002, μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο εκείνης της χρονιάς. Στη παρθενική του σεζόν, παρά το γεγονός ότι υπέφερε από τραυματισμούς, έγινε ένας από τα αγαπημένους των οπαδών της αγγλικής ομάδας.

Απομάκρυνε την ομάδα από την ζώνη του υποβιβασμού με επτά γκολ, συμπεριλαμβανομένου και του καθοριστικού της σεζόν, στη ζωτικής σημασίας νίκη στο πρωτάθλημα εναντίον της Γουέστ Χαμ. Ψηφίστηκε ως το καλύτερο γκολ από τους οπαδούς της Μπόλτον το 2008. Την επόμενη σεζόν ανέλαβε περισσότερες ευθύνες καθώς του δόθηκε το περιβραχιόνιο του αρχηγού! Ως captain οδήγησε τη Μπόλτον στον πρώτο τελικό Κυπέλλου έπειτα από 9 χρόνια, για το Λιγκ Καπ του 2004 με τη Μίντλεσμπρο.

Το 2006 πήγε στη Μέση Ανατολή και στο Κατάρ, με ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο, στο τέλος της σεζόν, όταν αρνήθηκε παράταση ενός έτους του συμβολαίου του με τη Μπόλτον. Μετά από μόλις μία σεζόν στο Κατάρ, επέστρεψε στη Πρέμιερ Λιγκ, για λογαριασμό της Χαλ Σίτι, το 2007.

Έγινε το “έλα να δεις” στο αντίο του!

Ωστόσο, λόγω της έλλειψης φυσικής κατάστασης και συνεχών τραυματισμών, παίζοντας μόνο 18 παιχνίδια χωρίς να σκοράρει, τους βοήθησε να κερδίσουν την άνοδο, μέσα από τα play-off, στην Πρέμιερ Λιγκ για πρώτη φορά στα 104 χρόνια της ιστορίας τους. Στο τέλος της σεζόν, 2007/08, αποσύρθηκε από την ενεργό δράση!

Περισσότεροι από 20.000 φίλαθλοι παρευρέθηκαν στις εξέδρες του σταδίου «Warri Township»που βρίσκεται στην πόλη Ντέλτα, προκειμένου να τιμήσουν τον Τζέι Τζέι Οκότσα στο αποχαιρετιστήριο παιχνίδι του.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της PremierLeague, σημείωσε 124 συμμετοχές με 14 τέρματα και 11 ασίστ! Πραγματικός θρύλος.

Ένας “σούπερ αετός”!

Το επίσημο ντεμπούτο του για την εθνική ομάδα της Νιγηρίας, το έκανε στην ήττα με 1-2 για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994, από την Ακτή του Ελεφαντοστού, τον Μάιο 1993. Στη 2η συμμετοχή του, βοήθησε την ομάδα σε μια νίκη με 4-1 απέναντι στην Αλγερία, που τελικά εξασφάλισε τη πρόκριση στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Το 1994, ήταν μέλος τόσο της θριαμβεύτριας ομάδας στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής, όσο και στην ομάδα για το Παγκόσμιο Κύπελλο, που έφτασε στο δεύτερο γύρο, πριν αποκλειστεί σε ένα δραματικό αγώνα από την μετέπειτα φιναλίστ Ιταλία.

Εκείνο το παιχνίδι έμεινε στην ιστορία. Η Νιγηρία αντιμετώπισε την Ιταλία στο “Φόξμποροου” της Αμερικής για την φάση των 16, με τον Τζέι Τζέι Οκότσα να πετυχαίνει μοναδικό ρεκόρ. Σε όλη την διάρκεια του αγώνα κατάφερε να κάνει 15 επιτυχημένες ντρίμπλες και είναι οι περισσότερες που έχουν γίνει σε αγώνα Μουντιάλ από το 1966 ως σήμερα.

Το 1996, ήταν βασικό μέλος της πιο επιτυχημένης νιγηριανής ομάδας, που κατέκτησε το Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στους Αγώνες της Ατλάντα ενώ στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής του 2000, που συνδιοργάνωσε η Νιγηρία με την Γκάνα, σκόραρε 3 γκολ στο τουρνουά, τα 2 στο πρώτο παιχνίδι κατά της Τυνησίας.

Έκανε 75 διεθνείς εμφανίσεις και σκόραρε 14 γκολ. Έπαιξε το αποχαιρετιστήριο παιχνίδι του, εναντίον μιας ομάδας Αφρικανών Επίλεκτων. Αγωνίστηκε και στις 2 ομάδες, σκοράροντας το νικητήριο γκολ για τους Επίλεκτους (2-1).

Τον Μάρτιο του 2004, ονομάστηκε ένας από τους κορυφαίους 125 «Εν Ζωή» ποδοσφαιριστές για τα 100 χρόνια της FIFA. Στις 21 Φεβρουαρίου του 2015, εξελέγη πρόεδρος της Delta State. Της Ποδοσφαιρική Ένωσης της γενέτειράς του στη Νιγηρία. Τον Απρίλιο του 2015, εξέφρασε το ενδιαφέρον του να γίνει ο πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Νιγηρίας. Ανιψιός του είναι ο μεσοεπιθετικός της Άρσεναλ,  Άλεξ Ιβόμπι.

Συνολικά στην καριέρα του σημείωσε 471 συμμετοχές πετυχαίνοντας 40 τέρματα σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο!