Η ευρωπαϊκή πραγματικότητα
Το Debut.gr σχολιάζει την κατάσταση των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Έχουμε λοιπόν σέντρα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με Ολυμπιακό, Άρη και Ατρόμητο να ρίχνονται στη μάχη από νωρίς φέτος. Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την Βικτόρια Πλζεν, για τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Άρης και Ατρόμητος στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ, τίθενται αντιμέτωποι με ΑΕΛ Λεμεσού και Ντούναϊσκα Σρέντα αντίστοιχα. Εν αναμονή και της κλήρωσης για ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, η Ελλάδα στα προκριματικά θα έχει 5 εκπροσώπους.
Επιτυχία θα θεωρηθεί αν έστω 3 από τους 5 εκπροσώπους περάσουν στις φάσεις των ομιλών και συνεχίσουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αυτό όμως δεν είναι επιτυχία καθώς έτσι έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο κατήφορος που έχουμε πάρει στην βαθμολογία χωρών της UEFA και βρισκόμαστε στη 14η θέση. Για αυτή τη κατάσταση σίγουρα πολλά έχουν παίξει το ρόλο τους στο εθνικό μας πρωτάθλημα. Αναμφίβολα είμαστε μάρτυρες της πιο παράξενης δεκαετίας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η οικονομική κατάσταση και τα προβλήματα του Παναθηναϊκού, ο υποβιβασμός της ΑΕΚ στην τρίτη εθνική κατηγορία. Είναι κάποιοι από τους λόγους που επηρεάζουν τη γενική εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου και σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και το γεγονός πως κάθε χρόνο οι αρμόδιοι φορείς αλλάζουν τον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος.
Όλα αυτά έχουν τη σημασία τους ώστε οι ομάδες μας να παίζουν τα προκριματικά του Ιουλίου και η προετοιμασία τους να αρχίζει από τις αρχές του ίδιου μήνα ή και νωρίτερα. Κακά τα ψέματα ίσως δε διαθέτουμε 5 ομάδες για να φτάσουν στους ομίλους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Και με αυτό εννοώ πως οι ομάδες λόγω της χαμηλής κατάταξης στην Ευρώπη έχουν πολύ δύσκολο δρόμο να διαβούν αφού οι αντίπαλοι όσο πλησιάζουν τους ομίλους δεν είναι του βεληνεκούς των ελληνικών ομάδων. Το σενάριο να έχουμε πάνω από 3 ομάδες στους ομίλους του Σεπτεμβρίου είναι ουτοπικό…
Υ.Γ Καλή επιτυχία σε όλες τις ομάδες