Ο Μανώλης Μακρόπουλος γράφει στο debut.gr μερικά λόγια για την...καταστροφή των "GOATS".

Αφορμή για το -μικρό- κείμενο που θα ακολουθήσει, αποτέλεσε ο φετινός ανεπανάληπτος τελικός του Γουίμπλεντον, μεταξύ του Ρότζερ Φέντερερ και του νικητή (με 3-2, ύστερα από σχεδόν 5 ώρες!) Νόβακ Τζόκοβιτς.

Ακόμη και μετά από αυτό το υπερθέαμα που παρακολουθήσαμε το απόγευμα της Κυριακής, μερικοί “ανίδεοι”, τόσο Έλληνες όσο και ξένοι -για να μην αδικούμε μόνο τη “ράτσα” μας- βρέθηκαν να τσακώνονται για το ποιος είναι ο καλύτερος. Ακόμη και μετά από αυτό το τρομερό κατόρθωμα του Τζόκοβιτς, ο οποίος βρισκόταν ένα πόντο μακριά από την ήττα, μα τελικά ανέτρεψε την κατάσταση και κέρδισε, βρέθηκαν άτομα να τον αμφισβητήσουν. Ακόμη και ύστερα από την τρομερή εμφάνιση του 37ρη Φέντερερ, υπήρξαν σχόλια κατά του. Στην κουβέντα βέβαια προστέθηκε και το όνομα του Ράφα Ναδάλ, καθώς δεν είναι λίγοι εκεί που θεωρούν πως ο Ισπανός είναι ο GOAT του αθλήματος.

ΜΕΣΙ-ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ ή ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ-ΜΕΣΙ

 Βεβαίως, η μεγαλύτερη -εμπορικά, ποδοσφαιρικά, ιστορικά κτλ κτλ-  “κόντρα” είναι εκείνη ανάμεσα στον Λιονέλ Μέσι και τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ή τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τον Λιονέλ Μέσι, όπως θα διόρθωνε αυτή τη στιγμή ένας φαν του Πορτογάλου. Οι δύο σούπερ σταρ του “βασιλιά των σπορ” μας έχουν προσφέρει αμέτρητες στιγμές θαυμασμού. Για χάρη τους έχουμε σηκωθεί πάμπολλες φορές από τον καναπέ μας, έχουμε ουρλιάξει όχι για γκολ, αλλά ακόμη ακόμη και για μια ντρίμπλα, έχουμε δακρύσει από συγκίνηση ή στεναχώρια.

Έχουν κατακτήσει σχεδόν τα πάντα. Έχουν γράψει ιστορία, μετρούν ατελείωτα ρεκόρ και διακρίσεις, και ουδέποτε έχει ακουστεί κακή κουβέντα από το στόμα του ενός, ενάντια στον άλλο. Κι όμως, οι οπαδοί του ποδοσφαίρου, δε χάνουν ευκαιρία να “κράξουν” το αντίπαλο δέος σε μια ήττα, αποτυχία ή κακή ενέργεια. Για τους φαν του Κριστιάνο, ο Μέσι είναι ο δεύτερος -ή και ο 3ος- καλύτερος ever. επειδή δεν έχει πανηγυρίσει τίτλο με την Εθνική του ομάδα. Για τους υποστηρικτές του Μέσι, ο Ρονάλντο δεν είναι ο κορυφαίος, γιατί ο Μέσι τα κάνει όλα, ενώ ο “CR7” που το ατού του είναι το σκοράρισμα, αν και κατά 2 έτη μεγαλύτερος, έχει μόλις 2 γκολ παραπάνω από τον αρχηγό της Μπάρσα.

ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

Τόσο στον μαγικό κόσμο του NBA, όσο και στην Ελλάδα, οι γνώμες και οι απόψεις για το ποιος είναι ο κορυφαίος της ιστορίας, δίνουν και παίρνουν. Φυσικά, τη μερίδα του λέοντος συγκεντρώνει ο Μάικλ Τζόρνταν. Μα δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν, και επιχειρηματολογούν, πως ο Λεμπρόν Τζέιμς έχει ξεπεράσει τον άλλοτε σταρ των Σικάγο Μπούλς. Πλέον, τα τελευταία 3 χρόνια έχει μπει στην κουβέντα και το όνομα του Κέβιν Ντουράντ.

Στη χώρα μας, τα τρομερά επιτεύγματα του -ήδη αποχωρήσαντα- Δημήτρη Διαμαντίδη, αλλά και εκείνα του Βασίλη Σπανούλη, έχουν κάνει ορισμένους να ξεχάσουν τον Νίκο Γκάλη. Ή σωστότερα, η κυριαρχία Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν δημιουργήσει στο μυαλό αρκετών μπασκετόφιλων, την ιδέα πως “εφόσον οι ομάδες μας είναι οι καλύτερες, ε, έχουμε και τον καλύτερο που πάτησε ποτέ στο παρκέ!”.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΤΗΡΙΑ.

Η εξάπλωση και η σημασία των social media στον σημερινό επαγγελματικό αθλητισμό, δυστυχώς θα ευνοήσει αυτή την κατάσταση, της καταστροφής. Πλέον, με το εύρος πληροφοριών που μπορεί κανείς να βρει στο διαδίκτυο, η κουβέντα για τον GOAT του κάθε σπορ αποκτά ολοένα και περισσότερη σημασία στην καθημερινότητα.

Έτσι όμως χάνεται η πραγματική ουσία. Φίλοι του αθλητισμού, οπαδοί, δημοσιογράφοι, άνθρωποι του χώρου, μερικές φορές ακόμη και οι ίδιοι οι αθλητές, αλλοιώνονται σε τέτοιες συζητήσεις -οι οποίες καταλήγουν σε ύβρεις- και χάνουν το νόημα. Τελικά, η πιο απλή, η πιο συνηθισμένη ατάκα που συναντά κανείς από τους πιο…ψύχραιμους, είναι το ζουμί.

Απλά κάθισε και απόλαυσέ τους, τώρα που έχεις τη δυνατότητα!