Από πολύ μικρή ηλικία βρίσκεται μπροστά σε μία τρομερή πρόκληση. Θα καταφέρει ο Ζοάο Φέλιξ να γίνει το νέο αστέρι της Ατλέτικο Μαδρίτης;

Λισαβόνα. Η “Πριγκίπισσα του Ωκεανού”, όπως την αποκαλούν γοητεύει τους επισκέπτες της με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τα εντυπωσιακά χρώματά της. Μία πόλη τόσο ελκυστική για τους τουρίστες όσο και για τους σκάουτερ ποδοσφαίρου. Γνωρίζουν ότι στη Λισαβόνα πάντα υπάρχουν ακριβά ακατέργαστα ποδοσφαιρικά διαμάντια. Το καμάρι της πόλης είναι η Μπενφίκα, ένα σύλλογος – εργοστάσιο παραγωγής ταλέντων. Από τα φυτώρια της ομάδας, έχουν ξεπηδήσει παίκτες που πρωταγωνιστούν στο κορυφαίο επίπεδο, όπως ο Μάτιτς, ο Έντερσον, ο Κοεντράο, ο Ρούι Κούστα, ο Ντι Μαρία, ο Όμπλακ και η λίστα συνεχίζεται.

Αυτήν την εποχή τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει στον Ζοάο Φέλιξ. Τον ποδοσφαιριστή, ο οποίος σύμφωνα τον πρόεδρο του συλλόγου, Φελίπε Βιεϊρά, είναι ό,τι καλύτερο έχει βγάλει το πορτογαλικό ποδόσφαιρο μετά τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Γι, αυτό, άλλωστε, το νέο του συμβόλαιο συνοδεύεται από μία ρήτρα ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ.

Η πρόσφατες εμφανίσεις του 19χρονου άσου έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των δύο ομάδων του Μάντσεστερ και της Λίβερπουλ. Ειδικότερα, η παράσταση που έδωσε κόντρα στην Άιντραχτ για τα προημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ τον τοποθέτησε στις υψηλότερες θέσεις των σκάουτερ. Με το χατ τρικ που πέτυχε στην αναμέτρηση έγινε ο νεότερος που κατορθώνει κάτι τέτοιο στη διοργάνωση σε ηλικία 19 ετών και 152 ημερών. Το ρεκόρ κατείχε ο Μάρκο Πιάτσα από το 2014.

Η χαμένη ευκαιρία της Πόρτο

Ο Ζοάο Φέλιξ πραγματοποίησε τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματα στην Πεστίνιας το 2008. Ένα χρόνο αργότερα, όμως, σε ηλικία 9 ετών μετακόμισε στην Πόρτο. Μία ακόμα πορτογαλική ομάδα που φημίζεται για τις ακαδημίες τις διέθετε στα χέρια της το next big thing του πορτογαλικού ποδοσφαίρου. Ωστόσο, οι “δράκοι” δεν αξιολόγησαν την περίπτωση του και αποφάσισαν να χωρίσουν τους δρόμους του. Έτσι, το 2014 τον απέρριψαν θεωρώντας ότι η σωματοδομή του δεν ήταν ικανή να τον υποστηρίξει στο κορυφαίο επίπεδο.

Πέντε χρόνια αργότερα, ο προπονητής της Πόρτο με τον οποίο διέπρεψε ο Ζοάο Φέλιξ εξήγησε εν μέρει εκείνη την απόφαση: “Όταν μας λένε ότι διαθέτουμε πολύ ταλέντο, δε χρειάζεται να τρέξουμε τόσο πολύ. Νομίζουμε ότι το ταλέντο θα μας πάει όπου θέλουμε. Αυτό ήταν κάτι που συνέβαινε σε ένα βαθμό με τον Ζοάο στην Πόρτο. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί ζούμε σε μία εποχή που οι παίκτες αξιολογούνται πολύ βιαστικά. Έτσι, καμιά φορά βλέπεις από την μία μέρα στην άλλη να αποκαλείσαι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στις εφημερίδες ακόμα και σε τόσο νεαρή ηλικία”.

Στους “αετούς” άνοιξε τα φτερά του

Η απόρριψη της Πόρτο του άνοιξε μία νέα πόρτα. Η Μπενφίκα πίστεψε στο ταλέντο του Πορτογάλου και το 2015 τον έκανε δικό της. Έτσι, σε ηλικία 16 ετών ντεμπούταρε στη δεύτερη ομάδα σκοράροντας 3 φορές σε 12 εμφανίσεις στη δεύτερη κατηγορία της Πορτογαλίας. Ένα χρόνο αργότερα μονιμοποιήθηκε στην ενδεκάδα, με συνέπεια να εντυπωσιάσει τον προπονητή της πρώτης ομάδας. Έτσι, τη φετινή σεζόν προωθήθηκε στην ανδρική ομάδα και σκόραρε μόλις στη δεύτερη συμμετοχή του κόντρα στην Σπόρτινγκ. Έγινε ο νεότερος που πετυχαίνει γκολ στο πορτογαλικό ντέρμπι της πόλης.

https://twitter.com/TugaScoutPT/status/1117527351863205888?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1117527351863205888&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.gazzetta.gr%2Ffootball%2Feurope%2Farticle%2F1345782%2Fo-omorfos-panigyrismos-toy-zoao-felix-me-ton-aderfo-toy-vids

Έκτοτε, δε κοίταξε πίσω του, με συνέπεια να μετράει μέχρι σήμερα 16 γκολ και 9 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Στην πρόσφατη αναμέτρηση με αντίπαλο τη Σετουμπάλ, μάλιστα, σκόραρε και πανηγύρισε με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Συγκεκριμένα, κατευθύνθηκε προς το ball boy – αδερφό του και του αφιέρωσε το τέρμα. Ο μικρός του αδερφός είναι 15 χρονών και βαδίζει στα βήματα του Ζοάο ως ελπιδοφόρος ποδοσφαιριστής στις ακαδημίες των “αετών”.

Για το ταλέντο του Ζοάο Φέλιξ, πάντως, έχει μιλήσει και ο Ζόνας. Ο 35χρονος επιθετικός έχει χάσει θέση βασικού από τον νεαρό άσο αλλά αυτό δεν τον αποθαρρύνει από τον να τον αποθεώσει. “Είναι ένας παίκτης που δείχνει την προοπτική του όχι μόνο στους δικούς μας οπαδούς αλλά και σε όλους στην Ευρώπη. Είναι ένα αγόρι με τρομερή ποιότητα και μία ηρεμία με τη μπάλα στα πόδια”.

Η προοπτική της Ατλέτικο

Και τώρα, Μαδρίτη. Η Ατλέτικο τα… έσκασε για να τον κάνει δικό της. Έχοντας φυσικά στο μυαλό της όσα είδε από τον Φέλιξ στη Μπενφίκα. Το μόνο που μένει είναι να δείξει ο χρόνος κατά πόσο θα δικαιώσει τους «ροχιμπλάνκος» για την επιλογή και την εμπιστοσύνη τους.

Scouting Report

Πλεονεκτήματα

  1. Ικανότατος χειριστής της μπάλας
  2. Καλός εκτελεστής
  3. Εξαιρετική τεχνική κατάρτιση
  4. Πολύ ώριμος για την ηλικία του/ αυτοκυριαρχία

Μειονεκτήματα:

  1. Αδύναμος σωματικά
  2. Περιορισμένη συμμετοχή στην ανασταλτική λειτουργία

Η αγαπημένη θέση του Ζοάο Φέλιξ είναι αυτή του δεύτερου επιθετικού. Του αρέσει να έχει ελεύθερο ρόλο και να συμμετέχει στην ανάπτυξη παίρνοντας πολλές πρωτοβουλίες. Υπό τις οδηγίες του Μπρούνο Λάζε χρησιμοποιείται πλάι στον Χάρι Σεφέροβιτς σε σχηματισμό 4-4-2. Ωστόσο, συχνά υποχωρεί λίγο στο γήπεδο προκειμένου να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις και να προωθήσει τη μπάλα. Ο εξαιρετικός έλεγχος της μπάλας τον βοηθάει να κερδίζει 2,2 φάουλ ανά αγώνα ενώ χάνει τη μπάλα από τον αντίπαλο μόλις 1,2 φορές ανά παιχνίδι πρωταθλήματος. Το ποδοσφαιρικό του θράσος του τον οδήγησε να εκτελέσει εύστοχα πέναλτι κόντρα στην Άιντραχτ και η ψυχραιμία του με τη μπάλα στα πόδια είναι αξιοθαύμαστη.

Είναι θέμα χρόνου, φυσικά, να δυναμώσει το σώμα του προκειμένου να εξελιχθεί σε έναν από τους καλύτερους στη θέση του. Γι΄αυτό το λόγο, στην Μπενφίκα έχουν σχεδιάσει ειδικό πρόγραμμα με το στόχο τη φυσική του ενδυνάμωση. Πολλοί παρομοιάζουν το στυλ παιχνιδιού του με αυτό του Κακά. Στο μέλλον θα φανεί αν διαθέτει τη διάρκεια και τα ψυχικά αποθέματα για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί γύρω από το όνομά του.