Με αφορμή την κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα από τη Βραζιλία, το debut.gr ασχολείται με τον Ντάνιελ Άλβες.

Το βράδυ της περασμένης Κυριακής (7/7) η Βραζιλία κατέκτησε το Κόπα Αμέρικα, επικρατώντας στον τελικό με 3-1 του Περού. Αυτός ήταν ο 9ος συνολικά τίτλος για τη Σελεσάο, η οποία πλέον έχει το απόλυτο. Πέντε κατακτήσεις σε ισάριθμες διοργανώσεις του τουρνουά στη “χώρα του καφέ”.

Ωστόσο, ξεχωριστή μνεία αξίζει ο Ντάνι Άλβες. Στα 36 του έτη, ο -ελεύθερος πλέον- δεξιός οπισθοφύλακας πραγματοποίησε τρομερές εμφανίσεις καθ’όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, κάτι που πανάξια του έδωσε τον τίτλο του MVP.

Αρχηγός με τα όλα του!

 Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του τουρνουά, η ομοσπονδία της Βραζιλίας ανακοίνωσε πως το περιβραχιόνιο θα περάσει από το χέρι του Νεϊμάρ, σε εκείνο του Άλβες. Μια κίνηση που τελικά αποδείχθηκε ολόσωστη.

 Ο κολλητός του και -πρώην- συμπαίκτης του στην Παρί, αντιμετώπισε την κατηγορία βιασμού από γνωστό μοντέλο, με τον ίδιο τον Άλβες να προσπαθεί να ηρεμήσει την κατάσταση στο στρατόπεδο της Σελεσάο. Και ενώ όλα έβαιναν καλώς, ο “Νέι” τραυματίστηκε σε φιλικό προετοιμασίας, χάνοντας ολόκληρη τη διοργάνωση! Το βάρος που είχε να διαχειριστεί η ομάδα και ειδικά ο Ντάνι αυξήθηκε κατακόρυφα!

 Μα, σαν πραγματικός αρχηγός, ανέλαβε τις ευθύνες του! Έγινε ηγέτης τόσο στον αγωνιστικό, όσο και στον έξω αγωνιστικό τομέα. Σκόραρε, έδωσε ασίστ, έκανε ατελείωτες κούρσες στη δεξιά πτέρυγα. Υπενθύμισε σε όλους πως μερικές φορές η ηλικία είναι μόνο ένας αριθμός!

“Μίδας” των τίτλων!

 Με την κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα -για 2η φορά στην καριέρα του- ο Ντάνι Άλβες έφτασε τους 40!Ένα μοναδικό επίτευγμα, που φυσικά τον φέρνει πρώτο στη σχετική λίστα των ποδοσφαιριστών με τις περισσότερες κατακτήσεις.

 Έχει κερδίσει τα πάντα, εκτός από το Παγκόσμιο Κύπελλο. Πιο αναλυτικά:

Με τη Σεβίλλη: 2 ΟΥΕΦΑ, 1 Σόυπερ Καπ Ευρώπης, 1 Σούπερ Καπ Ισπανίας και 1 Κύπελλο Ισπανίας.

Με τη Μπαρτσελόνα: 6 πρωταθλήματα Ισπανίας, 6 Κύπελλα Ισπανίας, 4 Σούπερ Καπ Ισπανίας, 3 Τσάμπιονς Λίγκ, 3 Σούπερ Καπ Ευρώπης και 3 Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων.

Με τη Γιουβέντους: 1 πρωτάθλημα και 1 Κύπελλο Ιταλίας.

Με την Παρί Σεν Ζερμέν: 2 πρωταθλήματα Γαλλίας, 2 Σούπερ Καπ Γαλλίας και 2 Κύπελλα Γαλλίας.

Με την εθνική ομάδα: 2 Κόπα Αμέρικα και 2 Κύπελλα Συνομοσπονδιών.

 Όπως βλέπετε, το παλμαρέ του είναι αξιοζήλευτο. Και μάλιστα, χωρίς να αναφερθούμε σε ατομικές διακρίσεις, οι οποίες θα μεγαλώσουν….τρομακτικά τη λίστα!

Η ουσία του ποδοσφαίρου!

 Αν μου ζητούσε κάποιος να του περιγράψω με μια φράση τον Άλβες, αυτή θα χρησιμοποιούσα. Ναι, πολλοί θα έλεγαν το “ο καλύτερος δεξιός μπακ όλων των εποχών”. Δεν ξέρω αν είναι, και ούτε επιθυμώ να το αναλύσω. Αυτό που με βεβαιότητα μπορώ να πω, είναι πως μετά τον Ροναλντίνιο, είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής με το χαμόγελό ζωγραφισμένο συνεχώς στο πρόσωπό του. Και αυτό είναι το νόημα του ποδοσφαίρου. Και του αθλητισμού γενικότερα.

 Το μάρκετινγκ, η διαφήμιση και τα ποσά έχουν ξεπεράσει κάθε όριο στον επαγγελματικό αθλητισμό. Και ευτυχώς που υπάρχουν τέτοιοι “τύποι” σαν τον Άλβες. Άτομα που με την καθημερινή συμπεριφορά τους μας δείχνουν πως το ποδόσφαιρο στην πραγματικότητα είναι απλά ένα παιχνίδι. Είναι χαρά, διασκέδαση, ανακούφιση, εκτόνωση, αγάπη, ευτυχία.

Δεν είναι τυχαίο θαρρώ πως οι περισσότεροι αθλητές που έδειξαν και δείχνουν πραγματική αγάπη για αυτό που κάνουν, πως το βλέπουν σαν παιχνίδι και όχι δουλεία, είναι Βραζιλιάνοι. Ούτως η άλλως, το ποδόσφαιρο κυλάει στις φλέβες τους!

Πέρα για πέρα αληθινός!

 Τα όσα κάνει ο βιρτουόζος Βραζιλιάνος εντός και εκτός των τεσσάρων γραμμών, είναι ξεκάθαρα κομμάτια του χαρακτήρα του. Ποτέ του δεν έκανε κάτι για να προκαλέσει, να τραβήξει πάνω του τα φλας.

Σεμνός και ταπεινός, δε ξεχνάει ποτέ από που ξεκίνησε για να φτάσει στην κορυφή. Δείχνει ατελείωτο σεβασμό απέναντι στους αντιπάλους του, ενώ είναι μέγας πλακατζής με τους συμπαίκτες του. Ωστόσο, το στοιχείο εκείνο που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι η ειλικρίνιά του! Ουδέποτε δεν έκρυψε την αληθινή του άποψη για οτιδήποτε τον απασχολούσε ή τον ρώτησαν.

Και αυτός ήταν ο λόγος που αποχώρησε από τη Μπαρτσελόνα το 2016. Εξέφρασε δημόσια τη γνώμη του για τη διοίκηση και τα όσα γίνονταν τότε στον Καταλανικό σύλλογο. Και φυσικά τα όσα είπε ήταν η αλήθεια. Προτίμησε να αποχωρήσει από μια ομάδα με την οποία είχε δεθεί συναισθηματικά και ποδοσφαιρικά, από μια ομάδα στην οποία ήταν ο κολλητός του και ο καλύτερος συμπαίκτης που είχε ποτέ -όπως έχει δηλώσει για τον Μέσι- .

Παρόμοιο σκηνικό διαδραματίζεται και αυτές τις ημέρες. Ο ίδιος φαίνεται να θέλει να επιστρέψει στη Βαρκελώνη, αλλά εξαρχής τονίζει πως επιθυμεί να αλλάξουν ορισμένα πράγματα. Και έχει απόλυτο δίκιο.

 

 Ακόμη δεν γνωρίζουμε που θα αγωνίζεται την ερχόμενη σεζόν. Το σίγουρο είναι πάντως πως θα μας δίνει απλόχερα το χαμόγελο και την τρέλα που κουβαλά!