Η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ από τη Λίβερπουλ έβαλε ένα τέλος στον απαράβατο κανόνα που είχε θέσει ο Γιούργκεν Κλοπ κατά την ανάληψη των "κόκκινων".

“Μην αγγίζετε”. Αυτή είναι μία συνηθισμένη περιγραφή που συνοδεύει τα εκθέματα των μουσείων ανά τον κόσμο. Αυτή η σήμανση σε ορισμένες περιπτώσεις προσδίδει μυθικές διαστάσεις στο εκάστοτε έκθεμα. Μία ανάλογη εντολή έχει δοθεί από τον Κλοπ στους παίκτες της Λίβερπουλ σχετικά με μία από τις πιο ιστορικές πλακέτες στο “Άνφιλντ”. Πρόκειται για την ταμπέλα “This is Anfield” η οποία βρίσκεται στο τούνελ που οδηγεί στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου. Μέχρι και την 1η Ιούνη του 2019 ο Γερμανός τεχνικός είχε απαγορεύσει στους παίκτες του να την αγγίζουν με την παλάμη τους.

Η συγκεκριμένη πλακέτα έχει ιστορία τουλάχιστον 6 δεκαετιών, καθώς εγκαταστάθηκε επί εποχής Μπιλ Σάνκλι. Ενθάρρυνε τους παίκτες των “κόκκινων” λίγο πριν την είσοδο τους στο “Άνφιλντ” και εκφόβιζε τους αντιπάλους. Ωστόσο, ο Κλοπ όντας προληπτικός και λάτρης των παραδόσεων επιχείρησε με ένα επικοινωνιακό τρικ να δώσει ένα ακόμα κίνητρο στους παίκτες του για την κατάκτηση τίτλων. Έτσι, λίγο μετά την ιστορική πρόκριση επί της Ντόρτμουντ για το Γιουρόπα Λιγκ, το 2016, έθεσε ένα φραγμό στους ποδοσφαιριστές του. Τους απαγόρευσε να ακουμπούν τη ιστορική πλακέτα έως ότου πανηγυρίσουν ένα τρόπαιο με το σύλλογο.

Η πρώτη βιωματική εμπειρία του Κλοπ

“Είπα στους παίκτες μου να μην το αγγίζουν μέχρι να κερδίσουν κάτι. Αποτελεί ένδειξη σεβασμού. Δεν το ακουμπάω πια. Το έκανα όταν ήμουν στη Ντόρτμουντ και είχαμε έρθει εδώ για ένα φιλικό. Το ακούμπησα και χάσαμε 4-0. Θα το αγγίξω ξανά όταν κερδίσουμε κάτι. Η Λίβερπουλ είναι ένας πραγματικά πολύ μεγάλος σύλλογος με ιστορία βουνό”.

Με αυτόν τον τρόπο δικαιολόγησε την απόφασή του στους δημοσιογράφους ο Γερμανός τεχνικός. Αναφερόταν, βέβαια, στη φιλική ήττα που είχε δεχθεί ως προπονητής των Βεστφαλών το καλοκαίρι του 2014. Εκείνη η επίσκεψη του στο “Άνφιλντ” τον στιγμάτισε, καθώς όλα πήγαν στραβά εκείνη τη σεζόν για τον Γιούργκεν Κλοπ, με την ομάδα του να τερματίζει στην έβδομη θέση του γερμανικού πρωταθλήματος. Έτσι, κατέληξε να απαγορεύσει στους παίκτες του να αγγίζουν την πλακέτα παίζοντας κατά κάποιο τρόπο και με το μυαλό τους.

H “κατάρα” έσπασε

Με την Λίβερπουλ να έχει να κατακτήσει τρόπαιο από το 2012, πολλοί παίκτες της ομάδας δικαιολογημένα ίσως να αισθάνθηκαν εκείνη τη μέρα ότι δε θα έχουν την ευκαιρία να αγγίξουν το “This is Anfield”. Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη απαγόρευση άρχιζε να λαμβάνει μυστικιστικές διαστάσεις στη θητεία του Κλοπ. Οι “κόκκινοι” έφταναν με το ένα χέρι να αγγίξουν την πλακέτα αλλά πάντα κάτι τους τραβούσε κάτω. Για την ακρίβεια, 3 χαμένοι τελικοί σε ισάριθμες σεζόν κατά τη θητεία του Γερμανού είχαν δημιουργήσει μία “ζωντανή” κατάρα. Ειδικότερα, ένας χαμένος τελικός Λιγκ Καπ, ένας χαμένος τελικός Γιουρόπα Λιγκ και ένας Τσάμπιονς Λιγκ αποτελούσαν ένα στενάχωρο απολογισμό μέχρι το 2018.

Το ρολόι άρχισε να μετράει αντίστροφα την σεζόν που μας πέρασε. Ωστόσο, τα φαντάσματα άρχισαν να βγαίνουν ξανά από τα “κόκκινα” αποδυτήρια μετά την άνευ προηγουμένη απώλεια της Πρέμιερ Λιγκ. Παρ΄όλα αυτά, όπως συμβαίνει με τις κατάρες χρειάστηκε κάτι θεϊκό για να λυθούν τα μάγια. Μόνο θεϊκή άλλωστε, μπορεί να χαρακτηριστεί η ανατροπή του εις βάρος της 3-0 από την Μπάρτσα και η πρόκριση στον τελικό των “αστεριών”. Εκεί, η Λίβερπουλ παρουσιάστηκε άκρως ψυχρή και με κυνικό τρόπο σήκωσε στον ουρανό τον πρώτο της τρόπαιο μετά από 7 χρόνια.

Έτσι, από την επόμενη αγωνιστική περίοδο, κάθε παίκτης της που συμμετείχε στο θρίαμβο της Μαδρίτης θα μπορεί να αντλεί δύναμη από την ιστορική πλακέτα. Κάτι τέτοιο βέβαια, δε θα ισχύσει για τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα των “κόκκινων”. Αυτοί με τη σειρά τους θα πρέπει να περάσουν από την ίδια διαδικασία.

Η περίπτωση Χέντερσον

Η εντολή του Κλοπ, βέβαια, δε τηρήθηκε κατά γράμμα από όλους τους ποδοσφαιριστές των “κόκκινων”. Υπήρχαν αρκετοί  που δεν αντιστάθηκαν στη θέα της ιστορικής πινακίδας. Υπήρχε, όμως, και ένας παίκτης της Λίβερπουλ που άγγιζε κάθε φορά που έμπαινε στο γήπεδο το “Τhis is Anfield. Αυτός δεν ήταν άλλος από τον αρχηγό, Τζόρνταν Χέντερσον. Δεν ήταν, φυσικά, η ιδιότητα του αρχηγού που του έδινε τη δυνατότητα να παραβαίνει τον κανονισμό του Κλοπ.

Στην πραγματικότητα ο Άγγλος μέσος ήταν ο μόνος που δικαιούταν να το πράξει. Αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι ήταν ο μόνος παίκτης της ομάδας που είχε πανηγυρίσει τίτλο με το σύλλογο. Συγκεκριμένα, το 2012 ο διάδοχος του Τζέραρντ είχε κατακτήσει το Λιγκ Καπ με αντίπαλο την Κάρντιφ. Έτσι, οι συμπαίκτες του αναγκάζονταν να τον παρακολουθούν να ακουμπάει την “ιερή” πλακέτα ευελπιστώντας μία μέρα να κερδίσουν και οι ίδιοι αυτό το δικαίωμα. Με την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ αυτή η ώρα έφτασε. Θα χρειαστούν, βέβαια, να περιμένουν μέχρι τις 9 Αυγούστου για να το πράξουν, καθώς τότε υποδέχονται τη Νόργουιτς.