Όταν η Σάντος του Πελέ έριχνε το απόρθητο κάστρο της Μπενφίκα

Το Debut.gr γυρίζει το χρόνο πίσω και θυμάται το μεγαθήριο της Μπενφίκα και τη φορά που η Σάντος του Πελέ την υπέταξε.

Η σύγκρουση των δύο αναμενόταν με έντονο ενδιαφέρον! Μπενφίκα και Σάντος τον Νοέμβριο του 1962 τέθηκαν αντιμέτωπες με δέλεαρ την κατάκτηση του όπως γνωρίζουμε σήμερα Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων. Από την μία η ακαταμάχητη στην Ευρώπη και αήττητη στην Πορτογαλία Μπενφίκα του μαγικού Εουσέμπιο και από την άλλη η λάτιν «παρέα» εκπληκτική Σάντος του Πελέ.

Η συνάντηση των δύο ήταν κάτι παραπάνω από βέβαιο πως θα προσέφερε σπουδαίες στιγμές, όμως η εικόνα των Πορτογάλων στις 11 Νοεμβρίου του 1962, στην εντός έδρας αναμέτρηση με τους Βραζιλιάνους ήταν κάτι που σαφώς και δεν αναμενόταν. Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής θα κρινόταν σε δύο αναμετρήσεις η κάθε μία στην έδρα της κάθε μονομάχου με την αρχή να γίνεται στο Μαρακανά και την Βραζιλιά, εκεί όπου σε μια ομηρική μάχη οι οικοδεσπότες επικράτησαν βραχεία κεφαλή 3-2 των Πορτογάλων περνώντας την άλλη πλευρά του Ατλαντικού αγωνιζόμενοι πλέον ακόμη και για την ισοπαλία.

Το απόρθητο φρούριο των «Αετών» στην Λισσαβόνα εκείνη την εποχή τρόμαζε κάθε αντίπαλο, τόσο εντός των τειχών όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη, με την Μπενφίκα να κατασπαράζει τους πάντες διατηρώντας ένα εκπληκτικό σερί μη γνωρίζοντας την ήττα. Με την ψυχολογία στα ύψη οι Ίβηρες ανέμεναν πως η ομάδα τους ή με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα κατάφερναν ακόμη μία επιτυχία, κατακτώντας την κορυφή του κόσμου. Ωστόσο λογάριαζαν χωρίς τον… ξενοδόχο, βασικά χωρίς τον «μύθο» Πελέ.

Ο -κατά πολλούς κορυφαίος όλων των εποχών – Βραζιλιάνος επιθετικός πήρε από το χεράκι την ομάδα του και συστήθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο ευρωπαϊκό κοινό φιλοδωρώντας με τέσσερα τέρματα την εστία της Μπενφίκα μπροστά σε 73.000 θεατές που δεν μπορούσαν να πιστέψουν αυτό που έβλεπαν από την βραζιλιάνικη μηχανή παραγωγής φάσεων. Ο Πελέ με δύο προσωπικά του τέρματα έφερε από το πρώτο ημίχρονο σε δυσμενή θέση τους «Αετούς», με τον Κουτίνιο λίγο μετά την έναρξη του δευτέρου μέρους να βάζει οριστική ταφόπλακα στα όνειρα των Πορτογάλων για ανατροπή του εις βάρους τους σκηνικού.

 

 

Στο 77′ ο δείκτης του σκορ είχε ανέλθει σε 0-5 με τους Πορτογάλους θεατές να μην μπορούν να κρατήσουν τα δάκρυά τους βλέποντας την αποκαρδιωτική εικόνα της ομάδας τους. Εουσέμπιο και Σαντάνα λίγο πριν το φινάλε «μάζεψαν» όσο το δυνατόν περισσότερο την ντροπιαστική ήττα από τους Βραζιλιάνους, με το τρόπαιο να πηγαίνει φυσιολογικά και απολύτως δίκαια στο απόλυτο πρωταγωνιστή, τον απόλυτο Πελέ! Η ημέρα αυτή θα μείνει για πάντα χαραγμένη τόσο στους φίλους της Μπενφίκα και στην υπόλοιπη Ευρώπη που είδε για πρώτη φορά σε συλλογικό επίπεδο από κοντά τον Έντσον Αράντες Ντε Νασιμέντο, κατά κόσμον Πελέ!