Το debut.gr γράφει για έξω-αγωνιστικά των φετινών NBA Finals, και πως αυτά έχουν αντίκτυπο σε πολλές πλευρές!

Οι Ράπτορς είναι πρωταθλητές του NBA. Οι Ράπτορς κέρδισαν με 4-2 νίκες τους Γουόριορς, και κατέκτησαν το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας τους. Γενικότερα, το Τορόντο, κέρδισε. Οι Γουόριορς έχασαν τον τίτλο (και μάλιστα μέσα στο σπίτι τους) και την ευκαιρία για το “three-peat”. Έχασαν τον Κλέι Τόμσον με ρήξη χιαστού. Μα πάνω από όλα, έχασαν τον Κέβιν Ντουράντ, ενώ θα μπορούσαν (τόσο αυτοί όσο και ο ίδιος) να το αποτρέψουν. Ας τα δούμε όμως ένα ένα..

Από “φίδι”, ” ήρωας”.

  Το καλοκαίρι του 2016, ο Κέβιν Ντουράντ “τάραξε” τα νερά του NBA και του παγκοσμίου μπάσκετ γενικότερα, όταν ανακοίνωσε την απόφασή του, να μετακομίσει από τους Θάντερ στους -ήδη πρωταθλητές- Γουόριορς. Βασικό κίνητρο φυσικά, το πολυπόθητο δαχτυλίδι.

 Αυτό το διάστημα των τριών ετών, ο KD δέχθηκε σκληρή κριτική, “γιουχάρισμα” και γενικότερα “κακά” σχόλια για την απόφασή του. Κάνεις δεν αναφέρθηκε σε χρήματα. Όλοι έδωσαν βάση στο “έφυγε από μια μεσαία ομάδα, για να πάει σε μια ήδη έτοιμη πρωταθλήτρια με 3 all stars”. Ούτε τα δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα, συνοδευόμενα από τον τίτλο του MVP των τελικών, ούτε οι -αρκετές στον αριθμό- εντυπωσιακές εμφανίσεις του, οι οποίες απέδειξαν πως πήγε στους “πολεμιστές” για να ηγηθεί, άλλαξαν αυτή την “άδικη κατάσταση”.

 Αντιθέτως, στο 9:50′ της δεύτερης περιόδου του 5ου τελικού με τους Ράπτορς, το όλο σκηνικό ανετράπη. Ο άσος της ομάδας του Κερ γύρισε το δεξί του αστράγαλο, με αποτέλεσμα να υποστεί ρήξη αχίλλειου τένοντα. Το κοινό του Τορόντο τον αποθέωσε καθώς κατευθυνόταν προς τα αποδυτήρια, οι φανς -και οι δημοσιογράφοι- ανά τον κόσμο αναγνώρισαν τη “θυσία” του, και μάλιστα, τα έβαλαν με τους υπευθύνους, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από τους ανθρώπους των 6 φορές πρωταθλητών. Ενδεχομένως όμως, να είναι και το ίδιο το NBA!

 To κλάμα του GM των Γουόριορς όταν ανακοίνωνε στη συνέντευξη τύπου πως ο 30ρης σμολ φόργουορντ θα μείνει εκτός δράσης για μεγάλο χρονικό διάστημα, το συγκινητικό μήνυμα του ίδιου του Ντουράντ, καθώς και τα σχόλια συμπαικτών, συναθλητών και γενικότερα “διάσημων” προσωπικοτήτων, ήταν ικανά μέσα σε μόλις λίγα εικοσιτετράωρα, να μετατρέψουν τον “Ντουράντουλα”, από “προδότη” και “φίδι” σε “ήρωα” και “απόλυτο ηγέτη”.

Η αγάπη για το άθλημα.

 Πολλοί έκαναν λόγο για “θυσία” του Ντουράντ. Η απόφασή του να παίξει στο Game 5, ήταν κάτι παραπάνω από “ρισκαδόρικη”. Βέβαια, χρειάστηκε και το “ΟΚ” του ιατρικού τιμ, και ύστερα η απόφαση του ίδιου του παίκτη αλλά και του Στιβ Κέρ. Η ομάδα του βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο, με το 1-3 εις βάρος της στη σειρά, και τόσο ο ίδιος όσο και ολόκληρος ο οργανισμός της ομάδας του Όκλαντ, γνώριζε τα θετικά που θα προσέφερε η συμμετοχή του. Εκτός από τη δική του αγωνιστική συμπεριφορά, θα ήταν και μια “ένεση ηθικού” προς τους συμπαίκτες του, ώστε να πιστέψουν στην ανατροπή.

 Ύστερα λοιπόν από 32 μέρες στα “πιτς”, ο KD πάτησε και πάλι παρκέ. Η κατάληξη βέβαια, εκτός από αρκετά πιθανή πριν την έναρξη του αγώνα, ήταν και η χειρότερη δυνατή. Λίγοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται πως ο Ντουράντ είναι ένας από εμάς. Όχι φυσικά όσο αφορά τον τραπεζικό λογαριασμό, αλλά όσο αφορά τα συναισθήματα. Η θέλησή του να παίξει για να βοηθήσει την ομάδα του, ανέδειξε τη μεγάλη του αγάπη για το άθλημα που “υπηρετεί”.

 Στην τελική, θα μπορούσε να καθίσει σπίτι του και να μη ρισκάρει τίποτα, αφού όπως είναι γνωστό, το φετινό καλοκαίρι έχει το δικαίωμα να “σπάσει” το συμβόλαιό του, και να μείνει ελεύθερος ώστε να διεκδικήσει ένα με max απολαβές, σε κάποιο άλλο κλάμπ. Ο ίδιος τα αψήφησε όλα, και φόρεσε τα παπούτσια του. Σε μια απόφαση που -ίσως- να αλλάξει και όλη του την καριέρα, αφού από τη μια φαίνεται πως πολλές ομάδες θα αποσύρουν τις προτάσεις τους, από την άλλη δε, οι “dubs” ενδέχεται να του προσφέρουν το maximum συμβόλαιο για 5 χρόνια!

Μια η ζημιά, πολλά τα κέρδη ( ; )!

 Οι Γουόριορς έχασαν τη σειρά, την ευκαιρία για το 3ο διαδοχικό πρωτάθλημα, όμως πιθανότατα να κέρδισαν πολλά παραπάνω. Μετά την υποτροπή του τραυματισμού του Ντουράντ, και παρά το σοκ, έδειξαν χαρακτήρα και έφυγαν με το διπλό από το Τορόντο. Ακολούθησαν αρκετές δηλώσεις στήριξης και “συσπείρωσης”, ώστε να καταφέρει η ομάδα να πάρει τον τίτλο για τον KD.

 Ωστόσο, άλλος ένας τραυματισμός, έμελλε να τους στοιχίσει, όχι μια ακόμη ήττα, αλλά το “Larry o’brien trophy”. Ο συγκλονιστικός στο Game 6 Κλέι Τόμσον, έπαθε ρήξη χιαστού στην 3η περίοδο, οι Γουόριορς με νέο σοκ δεν άντεξαν, υπέκυψαν στο όμορφο μπάσκετ της παρέας του Λέοναρντ, και είδαν τους Ράπτορς να σηκώνουν την κούπα μέσα στην έδρα τους!

 Προφανώς, τα όσα συνέβησαν στη φετινή σειρά των NBA Finals, θα δώσουν στο Γκόλντεν Στέιτ το “ενδιαφέρον”, την ώθηση και το κίνητρο που φαίνεται πως χρειάζονται, για να βρεθούν ξανά στην κορυφή! Σίγουρα, από τα όσα έδειξαν προς τα μίντια παίκτες και λοιποί άνθρωποι της ομάδας,το κλίμα έγινε πιο “οικογενειακό” από ποτέ.

Αβεβαιότητα!

 Η κατάκτηση του τίτλου από τους Ράπτορς, έδωσε ένα θετικό στοιχείο στο φετινό πρωτάθλημα: μια ομάδα που ναι μεν έπαιξε καλό μπάσκετ, αναδείχθηκε πρωταθλήτρια απέναντι στο απόλυτο φαβορί, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια αβεβαιότητα για το αν υπάρχουν τελικά φαβορί και αουτσάιντερ. Σίγουρα σε αυτό συνέβαλλαν οι τραυματισμοί, αλλά αξίζουν πολλά credits στο Λέοναρντ, τον Σιακάμ, τον Γκασόλ και τους υπόλοιπους, που υπερέβαλαν εαυτό και πήραν το πρώτο δαχτυλίδι στην ιστορία της ομάδας τους!

 Από την άλλη, ο οργανισμός που ονομάζεται “NBA” σίγουρα είναι περισσότερο ζημιωμένος από τη φετινή εξέλιξη των τελικών. Ο Ντουράντ θα χάσει την επόμενη σεζόν, με τον τραυματισμό του να γίνεται μπροστά στα μάτια εκατομμύρια φιλάθλων ανά την υφήλιο, και τα ερωτηματικά γύρω από την απόφαση να αγωνιστεί να δίνουν και να παίρνουν (δεν ισχύει το ίδιο στην περίπτωση Τόμσον)!

 Το τρέχον καλοκαίρι αναμένεται “καυτό”, καθώς μετά από τις εξελίξεις με τους δύο σουπερ-σταρ των “πολεμιστών” φαίνεται πως το σενάριο να παραμείνουν συμπαίκτες με τη νέα σεζόν, απομακρύνεται. Αντίθετα, αν προταθεί -και φυσικά γίνει αποδεκτό- το max συμβόλαιο προς τον Ντουράντ, τότε δεν υπάρχει χώρος στο salary cap, με τον Κλέι να είναι ο επικρατέστερος για…αποχώρηση! Επιπροσθέτως, ένας ακόμη μεγάλος αστέρας, ο Κάϊρι Ίρβινγκ έμεινε ελεύθερος από τους Σέλτικς..Ενδεχομένως λοιπόν να έχουμε “τρείς μεγάλες αλλαγές” φέτος. Ή και όχι…