Δεν ήταν λίγοι αυτοί που ορκίστηκαν αφοσίωση και αθέτησαν τον όρκο τους στην ιστορία των ομαδικών αθλημάτων. Ποδόσφαιρο ή μπάσκετ, μικρή σημασία έχει. Αυτό που έχει σημασία είναι πως άνθρωποι τους οποίους ολόκληρες πόλεις θεωρούσαν θεούς και έπιναν νερό στο όνομα τους, έγιναν μισητοί εχθροί μέσα σε ένα βράδυ...

…Είτε γιατί διάλεξαν τον σύντομο δρόμο προς την επιτυχία είτε γιατί επέλεξαν τα παραπάνω μηδενικά στα συμβόλαια τους. Μερικές από αυτές τις ασυγχώρητες προδοσίες έλαβαν χώρα και στον μαγικό κόσμο του μεγαλύτερου πρωταθλήματος μπάσκετ. Πάμε λοιπόν να δούμε τους πέντε κορυφαίους… προδότες του NBA.

NBA

5. Κάρλος Μπούζερ

Μπορεί η καριέρα του Κάρλος Μπούζερ να μην θεωρείται άξια αναφοράς αν αναλογιστούμε τα τελευταία χρόνια της καριέρας του Αμερικανού φόργουορντ. Aυτό όμως δεν ισχύει και για τις πρώτες του μέρες στο NBA. Ο Μπούζερ μπήκε στη λίγκα μέσω του ντραφτ του 2002 όταν οι Κάβαλιερς τον απέκτησαν ως pick δεύτερου γύρου. Έδειξε πως θα μπορούσε να γίνει ένα από τα καλύτερα τεσσάρια της λίγκας. Έδεσε πολύ καλά με τον Λεμπρόν στα πρώτα χρόνια του “Βασιλιά” στο NBA. Έτσι πολλοί πίστευαν ότι θα αποτελούσε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ομάδας για πολλά χρόνια. Βασισμένοι σε αυτή τη σκέψη, οι Κάβαλιερς ένα χρόνο πριν την λήξη του συμβολαίου του Μπούζερ με την ομάδα, προχώρησαν σε opt out. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να προσφέρουν στον παίχτη το συμβόλαιο που του άξιζε.

Όλα έβαιναν καλώς καθώς οι Καβς προσέφεραν στον Μπούζερ 39 εκατομμύρια για έξι χρόνια. Υπήρχε μάλιστα προφορική συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Αυτό που δεν υπολόγισαν όμως ήταν πως ο Μπούζερ ως free agent πλέον θα μπορούσε να υπογράψει και σε άλλη ομάδα. Η εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπο του παίχτη δεν τους βγήκε σε καλό καθώς μια πολύ μεγαλύτερη προσφορά από τους Τζαζ, του ύψους των 70 εκατομμυρίων, έπεισε τον Μπούζερ να μετακομίσει στη Δύση. ‘Ετσι πρόδωσε την ομάδα που τον εμπιστεύτηκε και τον καθιέρωσε στο NBA.

NBA

4. Ντουάιτ Χάουαρντ

Ο Ντουάιτ Χάουαντ πρόδωσε δύο ομάδες μέσα σε δύο σεζόν. Πρώτον, πρόδωσε τον Ορλάντο, την ομάδα που τον καθιέρωσε. Σύμφωνα με πολλαπλές φήμες, ο Χάουαρντ πίεσε την διοίκηση της ομάδας να απολύσει τον τότε προπονητή της, Σταν Βαν Γκάντι, τον άνθρωπο που έστειλε το Ορλάντο στους δεύτερους τελικούς της ιστορίας του το 2009. Αυτές οι φήμες είναι απόλυτα καταστροφικές για την καριέρα ενός παίκτη και ειδικά για τον μεγάλο σταρ μιας ομάδας. Στη συνέχεια, για να κάνει τα πράγματα χειρότερα, ζήτησε να φύγει από την ομάδα μέσω ανταλλαγής. Η διοίκηση της ομάδας δεν ανέχτηκε την συμπεριφορά του Χάουαρντ και τελικά τον έστειλε στους Λέικερς.

Στο Λος Άντζελες, μετά από ένα χρόνο και έπειτα από πολλά προβλήματα με τον Κόμπι Μπράιαντ, ο Χάουαρντ αναγκάστηκε να αποχωρήσει και πάλι. Μεγάλο ρόλο στην αποχώρηση του από τους Λέικερς, εκτός από τον Κόμπι Μπράιαντ, έπαιξαν και τα χρήματα τα οποία για τον Χάουαρντ δεν ήταν αρκετά.

3. Σακίλ Ο’Νιλ

Στην περίπτωση του Σακίλ Ο’Νιλ τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα καθώς υπάρχουν δύο όψεις στο σίριαλ αποχώρησης του από το Ορλάντο. Ο Σακίλ κατάφερε να οδηγήσει τους Μάτζικ στους πρώτους τελικούς της ιστορίας τους το 1995. Ωστόσο, οι ασταμάτητοι Ρόκετς του Χακίμ Ολάζουον τους νίκησαν τέσσερις φορές σε ισάριθμους αγώνες. Ο Σακίλ εκείνη την περίοδο ,αλλά και τα επόμενα χρόνια, αποτελούσε έναν από τους καλύτερους παίχτες του πρωταθλήματος. Σίγουρα το καλύτερο πεντάρι. Το συμβόλαιο του, λοιπόν, μετά την χρονιά τελικών, ήταν φυσικό και επόμενο να εκτοξευθεί. Ο Σακίλ περίμενε από τους Μάτζικ να τους προσφέρουν την αύξηση που δικαιούταν αλλά αυτή δεν ήρθε ποτέ. Έτσι, νιώθοντας προδομένος από την ομάδα που ο ίδιος οδήγησε στους τελικούς, μετακόμισε στο L.A. Εκεί κατέκτησε τρία δαχτυλίδια.

Μπορεί λοιπόν οι φαν του Ορλάντο να ένιωθαν προδομένοι από την αποχώρηση του Σακίλ το 1995 αλλά ήταν η ίδια τους η ομάδα που δεν σεβάστηκε τον καλύτερο της παίκτη.

2. Κέβιν Ντουράντ

Η απόφαση του Κέβιν Ντουράντ να μετακομίσει στο Όκλαντ και τους Γουόριορς σόκαρε τον αθλητικό κόσμο. Έπειτα από εννέα χρόνια στους Θάντερ (Σουπερσόνικς μέχρι το 2008) το αγαπημένο παιδί της ομάδας έφυγε για να αποκτήσει το πολυπόθητο δαχτυλίδι. Το γεγονός ότι αποχώρησε από τους Θάντερ οδήγησε τους φαν της ομάδας να νιώθουν προδομένοι. Όμως η απόφαση του να μετακομίσει στο Όκλαντ είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες ιστορίες προδοσίας της λίγκας.

Ο Ντουράντ, όντας ένας από τους καλύτερους σκόρερ του πρωταθλήματος θα μπορούσε να διαλέξει όποια ομάδα ήθελε. Θα κατάφερνε πιθανόν να την οδηγήσει πολύ μακριά στα playoff, όπως είχε κάνει με τους Θάντερ. Το γεγονός όμως ότι διάλεξε τους Γουόριορς, την ομάδα που μόλις λίγους μήνες πριν την απόφαση του είχε νικήσει τους Θάντερ στους τελικούς της Δύσης άλλαξε τα δεδομένα της προδοσίας. Να θυμίσουμε πως στους τελικούς αυτούς οι Θάντερ προηγούνταν με σκορ 3-1. Το Γκολντεν Στέιτ κατάφερε να ανατρέψει την κατάσταση.

Ο Ντουράντ κατάφερε την αμέσως επόμενη χρόνια να κατακτήσει το δαχτυλίδι με τους Γουόριορς αλλά οι περισσότεροι φαν του NBA θα έχουν πάντα στο μυαλό τους πως ο Ντουράντ μετακόμισε σε μια ομάδα με το καλύτερο σκορ στην regular season στην ιστορία της λίγκας. Διάλεξε τον ευκολότερο δρόμο που θα μπορούσε να διαλέξει. Πρόδωσε τους φαν της ομάδας που ήταν αγαπητός για περίπου μια δεκαετία.

1. Λεμπρόν Τζέιμς

Ίσως η μεγαλύτερη προδοσία στην ιστορία των ομαδικών αθλημάτων είναι το “The Decision” του Λεμπρόν Τζέιμς το 2010. O λόγος που ο Λεμπρόν εγκατέλειψε το Κλίβελαντ ήταν απλός: δεν θα κέρδιζε ποτέ πρωτάθλημα με τους Καβς. Τουλάχιστον με τα δεδομένα που επικρατούσαν τότε στην ομάδα και με τις δυναστείες των Σέλτικς στην Ανατολή και των Λέικερς και των Σπερς στην Δύση να παραμένουν ισχυρές . Ο Τζέιμς κατάφερε να οδηγήσει, κυριολεκτικά μόνος του, τους Καβς στους πρώτους τελικούς της ιστορίας τους το 2007. Οι ασυναγώνιστοι Σπερς δεν τους άφησαν όμως  και πολλά δεδομένα και επικράτησαν με μια εμφατική σκούπα. Τρία χρόνια αργότερα ο Λεμπρόν πήγε στο Μαϊάμι και δημιούργησε τους BIG 3 παρέα με τον Ντουέιν Γουέιντ και τον Κρις Μπος. Μαζί κατέκτησαν δύο back to back τίτλους το 2012 και το 2013 πριν οι Σπερς επιστρέψουν στους τίτλους το 2014 απέναντι στους Χιτ, στους χειρότερους τελικούς της καριέρας του Τζέιμς.

Η απόφαση του να φύγει από το Οχάιο και τους Καβς, την ομάδα που πάντα ήθελε να εκπροσωπήσει και να φτάσει στην κορυφή μαζί της, εξαγρίωσε τους φαν της ομάδας. Αυτό όμως άλλαξε όταν ο Λεμπρόν επέστρεψε το 2014 και 2 χρόνια αργότερα κατάφερε να χαρίσει στους οπαδούς των Καβς και στην πόλη του Κλίβελαντ, τον πρώτο της τίτλο μετά από 52 χρόνια ξηρασίας. Το “The Decision” του Λεμπρόν επισκιάστηκε από το “The Promise” το οποίο επιτεύχθηκε εμφατικά απέναντι στους πανίσχυρους Γουόριορς του 73-9. Αυτό όμως δεν θα αλλάξει το γεγονός πως ο Λεμπρόν επέλεξε και αυτός έναν ευκολότερο δρόμο για την επίτευξη του υπέρτατου στόχου ενός καλαθοσφαιριστή του NBA. μια επιλογή που οδήγησε στην γέννηση πολλών haters του “Βασιλιά”.