Σχεδόν έναν αιώνα ζωής πλησιάζει ο Εθνικός Αστέρας και το Debut.gr θυμάται τα λαμπρά χρόνια που έζησε η ομάδα της Καισιαριανής.

Μια βόλτα στην επίσημη ιστοσελίδα της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών αρκεί για να διαπιστώσει κανείς πως υπάρχουν σε όλες τις κατηγορίες ιστορικές ομάδες του παρελθόντος, οι οποίες αυτή τη στιγμή αγωνίζονται στα τοπικά πρωταθλήματα έχοντας χάσει λίγη από την λάμψη που είχαν παλαιότερα.

Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι ικανό να στερήσει το αδιαμφισβήτητο της ιστορικότητας τους ούτε βέβαια και να διαγράψει τα όσα πέτυχαν στο παρελθόν.

Μια από αυτές τις ομάδες είναι και ο Εθνικός Αστέρας.

Ο Εθνικός Αστέρας είναι το ποδοσφαιρικό σωματείο με έδρα την Καισαριανή. Το Επίσημο έτος ίδρυσης του είναι το μακρινό πλέον 1927 ενώ το έμβλημα του είναι το αλησμόνητο «αστέρι» το οποίο περιβάλλεται από κόκκινο και άσπρο χρώμα. Η έδρα του είναι το πολύ ωραίο γήπεδο «Μιχάλης Κρητικόπουλος».

HISTORY TIME

Πάμε να ξετυλίξουμε σιγά – σιγά το κουβάρι της πορείας της ιστορικής ομάδας της Καισαριανής από την ίδρυση της μέχρι και σήμερα.

Για να είμαστε ακριβείς, το 1927 ιδρύθηκε ο Εθνικός Καισαριανής ενώ τρία χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1930 στην ίδια περιοχή, ιδρύεται μια άλλη ομάδα, ο Αστέρας Καισαριανής.

Δεκατρία χρόνια μετά και συγκεκριμένα κατά την διάρκεια που η χώρας μας βρισκόταν υπό κατοχή(1943), οι δύο ομάδες πήραν την απόφαση να συγχωνευτούν και έτσι προέκυψε ο « Α.Ο Εθνικός Αστέρας Καισαριανής».

Η πρώτη διοικητική τριάδα της ομάδας ήταν ο Πρόεδρος Στράτος Καλλονιάτης, ο αντιπρόεδρος Τζόν Μπαρδής και ο Γενικός Γραμματέας Σταύρος Ρίτσος.

Μετά το πέρας της κατοχής και συγκεκριμένα την αγωνιστική περίοδο 1945-1946, εντοπίζουμε την ομάδας της προσφυγικής περιοχής, να αγωνίζεται στο πλαίσιο των πρωταθλημάτων της Αθήνας.

Η πρώτη σημαντική αγωνιστική επιτυχία για του «Αστέρι», καταγράφεται την αγωνιστική περίοδο 1964-1965, όταν υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Δαρίβα ( εμβληματική μορφή του Ολυμπιακού), η ομάδα της Καισαριανής, καταφέρνει και τερματίζει 2η στο τοπικό πρωτάθλημα, πράγμα το οποίο της εξασφαλίζει την άνοδο για πρώτη φορά στην Β’ Εθνική Κατηγορία.

Παρά το γεγονός πως ήταν η πρώτη άνοδος σε Εθνική Κατηγορία, ο Εθνικός Αστέρας δεν «μάσησε» και κατάφερε να παραμείνει 8 συνεχόμενα έτη στην Β Εθνική, όμως την περίοδο 1972-1973 υποβιβάστηκε εκ νέου στο τοπικό πρωτάθλημα.

Δύο χρόνια αργότερα, την σεζόν 1974-75 κατάφερε να κατακτήσει το τοπικό πρωτάθλημα των Αθηνών και πήρε το «εισιτήριο» για το ειδικό πρωτάθλημα ανόδου το οποίο διοργανωνόταν υπό την αιγίδα της Ε.Π.Ο.

Εν τέλει, κατέκτησε και εκεί την 1η θέση και εξασφάλισε την εκ νέου άνοδο του στην Β Εθνική Κατηγορία.

Εάν κάποιος παρατηρήσει την μετέπειτα πορεία της ομάδας, θα μπορούσε να πεί πως η χρονιά 1974-1975, η οποία συνοδεύτηκε με την άνοδο ήταν σημαδιακή για την ιστορία του συλλόγου.

Αυτό διότι πολύ απλά από το 1975-1976 και μετά η ομάδα καθιερώθηκε για τα καλά στις Εθνικές Κατηγορίες.

Για του λόγου το αληθές.

Από το 1975-1976 έως και το 1982-1983 αγωνίστηκε στην Β Εθνική. Το 1983, υποβιβάστηκε στην Γ Εθνική ενώ 7 χρόνια αργότερα ήρθε ο υποβιβασμός στην Δ΄.

Την περίοδο 1991-1992, ο Εθνικός Αστέρας αναδείχθηκε πρωταθλητής στον 3ο Όμιλο της Δ’ Εθνικής και επανήλθε άμεσα στην Γ’ Εθνική.

Έπειτα από 5 χρόνια στην Γ Εθνική και συγκεκριμένα τη σεζόν 1996-1997, η ομάδα της Καισαριανής κατακτά το πρωτάθλημα του Νοτίου Ομίλου και επιστρέφει στην Β Εθνική.

Η αμέσως επόμενη χρονιά όμως είναι ίσως η πιο ιστορική στην πορεία του συλλόγου καθώς ο Εθνικός Αστέρας κατακτά την Τρίτη θέση στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής και για πρώτη φορά παίρνει την άνοδο για την Α΄ Εθνική Κατηγορία.

Χωρίς αμφιβολία, για έναν σύλλογο μιας προσφυγικής γειτονιάς, ο οποίος ιδρύθηκε σε δύσκολες εποχές, αυτό αποτελεί ένα ιστορικό επίτευγμα.

Στην Α΄ Εθνική, κατάφερε να αγωνιστεί για τρεις συνεχόμενες χρονιές και πιο συγκεκριμένα έως και το 2001-2002.

Η επόμενη δεκαετία «βρήκε» τον Εθνικό Αστέρα να αγωνίζεται συνεχώς και αδιαλείπτως στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής, όμως το 2012 υποβιβάστηκε στην Γ΄ Εθνική και εκ τότε δεν «σήκωσε» ξανά κεφάλι.

Την τριετία 2012-2015, το «Αστέρι» συμμετέχει στην Γ Εθνική, απ την οποία όμως αποχωρεί οικειοθελώς την ποδοσφαιρική χρονιά 2014-2015 και υποβιβάζεται στην Α κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος.

Δυστυχώς, δεν καταφέρνει να «στεριώσει» ούτε εκεί, γνωρίζει δύο συνεχόμενους υποβιβασμούς και η περίοδος 2016-2017 βρίσκει τον Εθνικό Αστέρα να αγωνίζεται στην Γ τοπική Κατηγορία.

Ένα χρόνο αργότερα, καταφέρνει να πετύχει την άνοδο στην Β τοπική κατηγορία, ενώ την φετινή χρονιά, πραγματοποίησε μια αξιόλογη πορεία, τερματίζοντας στην 8η θέση του πρωταθλήματος με 39 βαθμούς και εξασφαλίζοντας την παραμονή του με άνεση.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε, μερικά κορυφαία ονόματα ποδοσφαιριστών που αγωνίστηκαν κατά καιρούς στην ομάδα του Εθνικού Αστέρα.

Οι πιο γνωστοί από αυτούς είναι ο Φώτης Στρακόσια, ο Νίκος Τσιαντάκης, ο Δημλητρης Ναλιτζής, ο Γιάννης Καλιτζάκης, ο Κώστας Κοττάκης, ο Μπόζινταρ Μπάντοβιτς, ο Στέλιος Γιαννακόπουλος, ο Γιώργος Αμανατίδης, ο Αλέξης Αλεξούδης και ο Ράφικ Τζιμπούρ.

Ομάδες σαν τον Εθνικό Αστέρα, αδιαμφισβήτητα προσθέτουν ένα άρωμα ρομαντισμού της παλαιάς εποχής του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Και αυτό γιατί ήταν ομάδες «ατόφιες».

Δημιουργήθηκαν σε δύσκολα χρόνια, κάτω από δύσκολες συνθήκες, κέρδισαν με το «σπαθί» τους τα πάντα και όταν δεν μπορούσαν πλέον να αντεπεξέλθουν στις υπέρογκες οικονομικές απαιτήσεις της εποχής, προτίμησαν να διατηρηθούν ζωντανές έστω και σε «μικρές κατηγορίες».

Κατά την άποψη μου, το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει ανάγκη ομάδες σαν την ομάδα της Καισαριανής εάν και εφόσον ο στόχος του είναι να επανέλθει στην κανονικότητα, στον ρομαντισμό, στην θύμηση σχετικά με το ποιο ήταν και από πού ξεκίνησε.