Το Debut.gr παρουσιάζει τα κατορθώματα ενός ποδοσφαιριστή για τον οποίον όλος ο πλανήτης πλέον μιλάει για αυτόν.

Μπήκε στον τελικό του Λιμπερταδόρες ως αλλαγή και σκόραρε το καθοριστικό γκολ απέναντι στην μισητή Μπόκα στο 109′. Ο Χουάν Φερνάντο Κιντέρο, είναι ο τύπος που έκανε ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη να μιλάει για αυτόν!

Η ιστορία του 25χρονου Κιντέρο, είναι η απόδειξη πως όταν πιστεύεις πολύ στον εαυτό σου, μπορείς να καταφέρεις τα πάντα. Το sportsking.gr λοιπόν ξετυλίγει το «κουβάρι» της βραχυχρόνιας καριέρας του, που λίγο έλειψε να αποκτήσει και «χρώμα» Ελληνικό.

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός

Γεννημένος στο Μεδεγίν της Κολομβίας, ο Κιντέρο δεν άργησε να λατρέψει την στρογγυλή Θεά. Σε αντίθεση με άλλα παιδιά της ηλικίας του, δεν γεννήθηκε σε κάποιο μικρό χωρίο, αλλά στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας του, μετά την πρωτεύουσα Μπογκοτά. Πολύ σύντομα, η Ενβιγάδο τον είδε και έσπευσε να τον εντάξει στο δυναμικό της. Σε ηλικία 16 ετών, ο Κιντέρο έκανε δειλά δειλά τα πρώτα του βήματα στο ποδόσφαιρο. Μάλιστα, δεν τα πήγε καθόλου άσχημα, καθώς σε 2 χρόνια παρουσίας στην Ενβιγάδο είχε 43 συμμετοχές, σημειώνοντας μάλιστα και 5 γκολ.

Το 2011 η Ατλέτικο Νασιονάλ τον αγοράζει, με τον Κιντέρο να εντυπωσιάζει τους Ευρωπαίους μάνατζερ και σύντομα να αφήνει την Κολομβία. Ο προορισμός ήταν η Ιταλία, με την Πεσκάρα να προλαβαίνει τις Ίντερ και Ουντινέζε, που επίσης εξέφρασαν ενδιαφέρον.

Ενώ λοιπόν όλα πήγαιναν καλά, τον Απρίλιο του 2013, ο Κιντέρο τραυματίζεται και μένει εκτός για ένα μήνα. Με την επιστροφή του, ο ίδιος έγραψε στο twitter «Αντίο και ευχαριστώ Πεσκάρα», ανακοινώνοντας την αποχώρησή του.

Η μεγάλη μεταγραφή στην Πόρτο και ο τραυματισμός

Μετά την χρονιά στην Ιταλία, ο Κολομβιανός δέχεται πρόταση από την Πόρτο και φυσικά την αποδέχεται. Άλλωστε και η Πεσκάρα δεν «χαλάστηκε» από τα 5 εκατομμύρια, την ώρα που διατήρησε και το 50% των δικαιωμάτων του Κιντέρο.

Η παρουσία του στην Πορτογαλία ξεκίνησε ιδανικά. Ντεμπούτο στο Κύπελλο Emirates και ασίστ για το πρώτο γκολ των Πορτογάλων απέναντι στην Νάπολι.

Το ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα έγινε απέναντι στη Βιτόρια Σετούμπαλ, όταν ο Κιντέρο σκόραρε μόλις ένα λεπτό μετά την είσοδό του στο χορτάρι. Ασίστ για τη νίκη απέναντι στην Πάκος Φερέιρα δυο εβδομάδες μετά και γκολάρα με απευθείας εκτέλεση φάουλ κόντρα στην Αρούκα.

Όλα έδειχναν να κυλούν καταπληκτικά για τον νεαρό Κιντέρο, όμως η τύχη του έπαιξε άσχημο παιχνίδι. Στα τέλη Οκτωβρίου του 2013, ο 20χρονος τότε Κολομβιανός, τραυματίζεται. Οι εκτιμήσεις των γιατρών ανέφεραν πως ο παίκτης θα είναι πίσω τον Δεκέμβρη. Όπερ και εγένετο, με τον ίδιο τον παίκτη να ζητάει να αγωνιστεί στη δεύτερη ομάδα της Πόρτο, καθώς δεν ήθελε να κάνει κακό στον σύλλογο, μέχρι να βρει ρυθμό.

Μπορεί η κίνησή του να ήταν αξιέπαινη, όμως ο προπονητής του Πάουλο Φονσέκα δεν έδειξε να την εκτιμά ιδιαιτέρως. Μετά από ένα διάστημα που βρισκόταν μεταξύ πάγκου και εξέδρας, τα πράγματα έφτιαξαν.

Η Πόρτο άλλαξε προπονητή, με τον Λουίς Κάστρο να αντικαθιστά τον Φονσέκα. Τα πράγματα έφτιαξαν αμέδως, με τον Κιντέρο να απολαμβάνει τη στήριξη του προπονητή. Οι εμφανίσεις του αυξήθηκαν, όπως και η αυτοπεποίθησή του.

Την επόμενη σεζόν (2014-2015), η Πόρτο αγόρασε και το υπόλοιπο 50% του παίκτη, Κατέβαλλε 4.5 εκατομμύρια ευρώ στην Πεσκάρα, κάνοντας τον Κιντέρο, μόνιμο κάτοικο Πορτογαλίας.

Μόνιμο; όχι για πολύ!

Η περιπλάνηση σε Ρεν, Ιντεπεντιέντε και ο…ΠΑΟΚ

Τη σεζόν 2015-2016, η Πόρτο αποφάσισε να παραχωρήσει δανεικό τον 22χρονο που έδειχνε να παίρνει την κάτω βόλτα. Ξενύχτια, αδικαιολόγητες απουσίες από την προπόνηση και υπεροπτικό στυλ. Ο Κιντέρο δεν ήταν σε καμία περίπτωση ο ίδιος παίκτης.

Η Ρεν ήταν η ομάδα που ενδιαφέρθηκε πιο «ζεστά» για την περίπτωσή του, κάνοντάς τον κάτοικο Γαλλίας, δίνοντάς του «σανίδα σωτηρίας».

Στη Γαλλία δεν έπαιξε όσο ο ίδιος θα περίμενε. Αγωνίστηκε μόλις σε 12 παιχνίδι, σκοράροντας 1 γκολ, απέναντι στην Καέν.

Ο ίδιος δεν ήταν ικανοποιημένος, φροντίζοντας να τονίσει την επιθυμία του να επιστρέψει στην Πορτογαλία.

Το Καλοκαίρι του 2016, ο Κιντέρο θα κάνει ένα μεγάλο πισωγύρισμα. Η επιστροφή στην πατρίδα του για λογαριασμό της Ιντεπεντιέντε Μεντεγίν, σίγουρα έκανε αρκετούς να τον θεωρήσουν τελειωμένο.

Εκείνη την περίοδο, ενδιαφέρον για την απόκτηση του παίκτη είχε εκφράσει και ο ΠΑΟΚ, όμως το «φλερτ» δεν κατέληξε σε «γάμο».

Με την Ιντεπεντιέντε, ο Κιντέρο βρήκε τον εαυτό του. Σε 25 συμμετοχές, σημείωσε 13 γκολ, βοηθώντας σημαντικά την ομάδα του. Παρά τις καλές του εμφανίσεις, η Πόρτο δεν έριξε νερό στο κρασί της. Έδειξε με τον τρόπο της ότι θέλει ακόμη περισσότερα από τον ίδιο.

Ο δανεισμός στην Ρίβερ και η εκτόξευση

Ενώ η Πόρτο έψαχνε τρόπο να τον «ξεφορτωθεί», η Ρίβερ Πλέιτ εμφανίστηκε την κατάλληλη στιγμή. Τον Ιανουάριο του 2018 απέκτησε τον Κιντέρο με την μορφή δανεισμού, ελπίζοντας να την βοηθήσει.

Μάλιστα, ο δανεισμός του ανήλθε στις 300.000 ευρώ με κλειστή οψιόν 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Η πορεία της Ρίβερ στο Κόπα Λιμπερταδόρες ήταν εντυπωσιακή. Ο Κιντέρο, έβαλε και αυτός το λιθαράκι του, προερχόμενος κυρίως από τον πάγκο για να βοηθήσει.Παρόλα αυτά, ποτέ δεν του χάιδεψαν τα αυτιά.

Ο προπονητής του, Μαρσέλο Γκαγιάρδο είχε τονίσει πως «θα πρέπει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του αργεντίνικου ποδοσφαίρου. Είναι ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής με φυσικό ταλέντο που θα πρέπει να μάθει πως να εκμεταλλεύεται τους κενούς χώρους. Το να αγωνίζεσαι στην Ρίβερ σημαίνει ότι θα πρέπει να μάθεις αυτό τον τρόπο παιχνιδιού. Αν το μάθει θα είναι καθοριστικός στο παιχνίδι μας».

Όσον αφορά τον ίδιο, ποτέ δεν πτοήθηκε ούτε κατηγόρησε ποτέ τον προπονητή του. «Ο Γκαγιάρδο είναι ένας προπονητής που ζητάει πολλά από όλους και προσπαθεί να μας βγάλει τον καλύτερό μας εαυτό. Είμαι ευγνώμων που βρέθηκε στο δρόμο μου και με βοήθησε να αλλάξω νοοτροπία». Αυτά δήλωνε ο Κιντέρο λίγο πριν τον τελικό του Λιμπερταδόρες απέναντι στην μισητή Μπόκα.

Τα όσα έκανε στον τελικό, είναι γνωστά σε όλους. Η γκολάρα που πετυχαίνει για το 2-1 θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό όλων. Κυρίως σε αυτό των οπαδών των δυο ομάδων, για διαφορετικούς λόγους.

Η διοίκηση της Ρίβερ έχει πάρει απόφαση να τον κρατήσει στην ομάδα, δίνοντάς του χώρο και χρόνο να αναπτύξει το ταλέντο του. Το μόνο που έχει να κάνει πλέον ο Κιντέρο είναι να αποδείξει πως αυτή τη φορά, άξιζε η εμπιστοσύνη που του έδειξαν.

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα γίνει στο μέλλον. Ένα είναι όμως σίγουρο. Όταν θα ακούμε Μπόκα-Ρίβερ, το όνομα του Κιντέρο θα «ξεπετάγεται» από την άκρη του μυαλού μας. Καμιά φορά στον μαγικό χώρο του ποδοσφαίρου και μόνο αυτό, είναι επίτευγμα!