2 Μαΐου σήμερα και το Debut.gr "γυρίζει" ακριβώς 10 χρόνια πίσω προκειμένου να "θυμηθεί" το συναρπαστικότερο τελικό Κυπέλλου Ελλάδος που έχουμε δει μέχρι σήμερα (και που δύσκολα θα ξαναδούμε εφάμιλλό του): εκείνον ανάμεσα σε Α.Ε.Κ. και Ολυμπιακό το 2009 που έληξε μετά από 3 ώρες, 8 goals, 2 κόκκινες κάρτες και 34 penalties!

Πέρασαν, κιόλας, 10 χρόνια από τον τελικό της 2ας Μαΐου 2009, όταν Α.Ε.Κ. και Ολυμπιακός “διασταύρωναν τα ξίφη τους” στο Ο.Α.Κ.Α. με στόχο την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος ∙ ένας τελικός που είχε κυριολεκτικά τα πάντα (goals, αποβολές, ένταση, πάθος, συγκινήσεις και ανατροπές) και που έμελλε να αποτελέσει τον χιτσκοκικότερο στην ιστορία του θεσμού, ένα παιχνίδι-“διαφήμιση” για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ας “ξετυλίξουμε”, λοιπόν, το “κουβάρι” του αλησμόνητου αυτού match με τη σειρά:

Το ξεκίνημα του τελικού ήταν ονειρικό για την Ένωση, η οποία “έπιασε στον ύπνο” την άμυνα των ερυθρολεύκων και, με δύο goals του Ismael Blanco (4′, 8′), κατάφερε να προηγηθεί με 2-0 πριν καν συμπληρωθούν 10 λεπτά αγώνα! Όπως ήταν λογικό, οι κιτρινόμαυροι απέκτησαν μεγάλο ψυχολογικό avantage, ελέγχοντας το ρυθμό και μην αφήνοντας τον Ολυμπιακό να κάνει παιχνίδι. Η μόνη αξιόλογη φάση για την ομάδα του Ernesto Valverde ήταν ένα δυνατό μακρινό shoot του Sebastian Leto στο 38′, το οποίο απέκρουσε ο Sebastian Saha. Κάπως, έτσι, οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια για το πρώτο ημίχρονο.

Στο δεύτερο ημίχρονο, ωστόσο, ο “τροχός γύρισε” αποφασιστικά υπέρ του Ολυμπιακού. Με goal “από τα αποδυτήρια” (46′) του νεοεισελθόντα Matt Derbyshire, οι ερυθρόλευκοι μείωσαν σε 2-1, δίνοντας νέο ενδιαφέρον στο match. Οι παίκτες του Valverde πήραν τα ηνία, αύξησαν την πίεση προς την ομάδα του Bajević και οι προσπάθειές τους τελεσφόρησαν στο 70′, όταν ο Dudu Cearense ισοφάρισε σε 2-2 με …περιπετειώδη τρόπο. Στη συνέχεια, οι ερυθρόλευκοι έχασαν αρκετές ευκαιρίες να πετύχουν 3ο goal, ώσπου ο Nacho Scocco, με έξοχη ατομική ενέργεια στο 90′, έκανε το 3-2 για την Ένωση. Κι εκεί που όλα έδειχναν πως η Α.Ε.Κ. θα κατακτούσε το πολυπόθητο τρόπαιο, ήρθε, σαν “από μηχανής θεός”, ο τραυματίας Derbyshire να ισοφαρίσει σε 3-3 για τον Ολυμπιακό στο 90+6, στέλνοντας τους κιτρινόμαυρους “στο καναβάτσο” και τον αγώνα στην παράταση!

Στην παράταση, οι δύο ομάδες συνέχισαν στο ίδιο τέμπο με τον Ολυμπιακό να προηγείται με 4-3 χάρη σε όμορφο goal του Luciano Galletti (102′), ο οποίος, έχοντας ξεχάσει ότι είχε ήδη κίτρινη κάρτα, έβγαλε τη φανέλα του και αποβλήθηκε. Μάλιστα, οι ερυθρόλευκοι, λίγο αργότερα, έμειναν με 9 (!) παίκτες λόγω αντικανονικού tackling του Αβραάμ Παπαδόπουλο πάνω στον Παντελή Καφέ. Η Α.Ε.Κ. δεν είχε “πει την τελευταία της λέξη” και ισοφάρισε εκ νέου σε 4-4 με ένα ακόμη εξαιρετικό goal του Scocco (107′), οδηγώντας το παιχνίδι στη “ρώσικη ρουλέτα” των penalties!

Η διαδικασία των penalties αποδείχθηκε κυριολεκτικά ψυχοφθόρα, καθώς οι δύο ομάδες ήταν εξίσου εύστοχες και άστοχες, με αποτέλεσμα το match να μην τελειώνει ποτέ! Εν τέλει, ύστερα από 32 (!) penalties, o Αντώνης Νικοπολίδης “έλυσε το γόρδιο δεσμό”: απέκρουσε, πρώτα, το penalty του Pelletieri και, κατόπιν, νίκησε τον Saha από τα έντεκα βήματα, κάνοντας το 14-15, δίνοντας το πολύτιμο τρόπαιο στον Ολυμπιακό και “σφραγίζοντας” τον κορυφαίο τελικό Κυπέλλου ever!

Πηγή εικόνας: Gazzetta.gr

Για την ιστορία, οι συνθέσεις των δύο ομάδων είχαν ως εξής:

Α.Ε.Κ. (Dušan Bajević):  Saha, Γεωργέας, Geraldo Alves, Κυργιάκος (62′ Αλεξόπουλος), Majstorović, Nsaliwa, Καφές, Manduca (68′ Pelletieri), Scocco, Djebbour (77′ Edinho), Blanco

Ολυμπιακός (Ernesto Valverde):  Νικοπολίδης, Τοροσίδης, Domi, Άντζας, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Πατσατζόγλου (46′ Derbyshire, 96′ Oscar), Dudu, Galletti, Leto (62′ Djordjevic), Belluschi, Diogo

Στο ακόλουθο video παρακολουθήστε τα highlights του ανεπανάληπτου αυτού τελικού:

ΠΗΓΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ:  iefimerida.gr