Το Debut.gr βρέθηκε στο κλειστό της Περιβόλας και αναλύει τη σημαντική νίκη του Απόλλων Πάτρας επί της Καστοριάς με σκορ 51-47.

 Ο Απόλλων Πάτρας ξεκίνησε με τους Στεφανίδη, Μπέμπη, Μολφέτα, Εζόμο και Καζαρνόφσκι ενώ η Καστοριά ξεκίνησε με τους Πετρόπουλο, Χονδρογιάννη, Απιδόπουλο, Ράπτη και Τερσενίδη.

Α’ Ημίχρονο

Στην πρώτη περίοδο οι δύο ομάδες ήταν κοντά στο σκορ και καμία δεν μπορούσε να πάρει μία σεβαστή διαφορά. Ο Απόλλωνας με το καλάθι του Μολφέτα και την μία εύστοχη βολή το Στεφανίδη προηγήθηκε με 3-0 όμως η Καστοριά απάντησε αμέσως με το τρίποντο του Πετρόπουλου στον αιφνιδιασμό. Οι φιλοξενούμενοι έλεγχαν τον ρυθμό του ματς και με εύστοχο σουτ του Χονδρογιάννη από μέση απόσταση προηγήθηκαν με 5-7. Ο Απόλλωνας από την άλλη προσπάθησε να διατηρηθεί κοντά στο σκορ καθώς η Καστοριά είχε πάντα το προβάδισμα. Έτσι με το hook του Μελισσαράτου έκλεισε την πρώτη περίοδο όντας μπροστά στο σκορ με 10-13.

Στην δεύτερη περίοδο το προβάδισμα και ο έλεγχος του ματς δεν άλλαξε χέρια. Η Καστοριά συνέχιζε να είναι μπροστά στο σκορ και με σερί 0-6 έφτασε να προηγείται με 10-17. Ο Απόλλωνας σε εκείνο το σημείο αντέδρασε και με οδηγό τον Στεφανίδη μείωσε σε 16-20. Τζακόπουλος και Αμπάρας ανέβασαν ξανά την διαφορά για τους φιλοξενούμενους και το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με σκορ 19-25.

Οι γηπεδούχοι ξεκινώντας με ψηλό σχήμα (με Μολφέτα σε θέση 3) στόχευε στις low-post επιθέσεις ενώ παράλληλα έλεγχε και τον τομέα των ριμπάουντ. Στην αντίπερα όχθη, η ομάδα της Καστοριάς προσπαθούσε στο ανοιχτό γήπεδο να επιβάλλει τον ρυθμό της έχοντας μάλιστα συμπληρώσει πέντε ομαδικά μόλις στο 4ο λεπτό. Οι παίκτες του Απόλλων Πάτρας προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες του Καζαρνόφσκι χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Κλειστό παιχνίδι με τις επαφές να κυριαρχούν. Ράπτης, Πετρόπουλος και Μελισσαράτος είχαν τον πρώτο λόγο στα plays της Καστοριάς ενώ οι γηπεδούχοι μέχρι το τέλος του δεκαλέπτου ήταν στατικοί και προβλέψιμοι. Νευρικότητα και πολλά αβίαστα λάθη συνόδευαν τον Απόλλων και στο δεύτερο δεκάλεπτο ενώ η Καστοριά είχε κλείσει τους διαδρόμους παίρνοντας παράλληλα πόντους σε transition επιθέσεις και με αυτό το τρόπο απέκτησαν προβάδισμα επτά πόντων(10-17). Η διαφορά δεν κατέβηκε αφού η ομάδα της Καστοριάς στόχευε στο low-post με τον Σταμένκοβιτς και ο Απόλλωνας δεν ήταν καθόλου εύστοχος. Προς τέλος του δεκαλέπτου, οι πέντε πόντοι του Στεφανίδη έδωσαν το έναυσμα για αντεπίθεση(16-20). Με μεθοδικές επιθέσεις όμως, οι φιλοξενούμενοι πήραν και πάλι διαφορά εννέα πόντων. Το ημίχρονο έληξε με τους γηπεδούχους να βρίσκονται έξι πόντους πίσω(19-25), ωστόσο όμως πρέπει να διορθώσουν πολλά πράγματα σε άμυνα και επίθεση για να αναστρέψουν την κατάσταση.

Β’ Ημίχρονο

Το δεύτερο ημίχρονο είχε εντελώς διαφορετική εξέλιξη. Ο Απόλλωνας ήταν δεδομένο πως θα πίεζε για την νίκη κάτι που και στο τέλος το κατάφερε. Με γρήγορο σερί 3-0 οι γηπεδούχοι μείωσαν σε 22-25 αλλά ο Ράπτης απάντησε αμέσως (22-27). Σε εκείνο το σημείο ο Απόλλωνας έτρεξε ένα σερί 7-2 με μπροστάρηδες τους Στεφανίδη και Μολφέτα και μείωσε στον πόντο (28-29). Δεν σταμάτησαν όμως εκεί αφού με τρίποντο του Μολφέτα και μία εύστοχη βολή του Στεφανίδη προσπέρασαν μετά από αρκετό διάστημα (32-31). Το σκορ δεν άλλαξε ξανά χέρια, βρίσκοντας μπροστά τους γηπεδούχους με σκορ 37-34.

Το τελευταίο δεκάλεπτο ήταν αρκετό ψυχοφθόρο αλλά στο τέλος αυτό που μέτρησε ήταν προσωπικότητα. Οι φιλοξενούμενοι δεν το έβαλαν κάτω και με γκολ-φάουλ του Ράπτη προσπέρασαν ξανά (39-40). Ο Απόλλωνας έμεινε στο ματς χάρη στις βολές και με επτά συνεχόμενες βρέθηκε μπροστά με 46-42. Η Καστοριά μείωσε στο πόντο (46-45) αλλά ο Απόλλωνας στα τελευταία κρίσιμα δευτερόλεπτα διατήρησε την ψυχραιμία του και πήρε μία σημαντική και πολυπόθητη νίκη με τελικό σκορ 51-47.

Ξεκίνημα δεύτερου μέρους και οι γηπεδούχοι μείωσαν στους τρεις στοχεύοντας σε post up επιθέσεις και στις συνεργασίες Στεφανίδη και Καζαρνόφσκι. Από την άλλη πλευρά, η ομάδα της Καστοριάς δεν διέθετε πλέον το up tempo παιχνίδι του πρώτου ημιχρόνου, διατηρώντας όμως ελαφρύ προβάδισμα. Το ματς μετά από πολύ καιρό ήρθε στα ίσια με τις εύστοχες προσπάθειες των Στεφανίδη και Μολφέτα ενώ η τεχνική ποινή από πλευράς φιλοξενουμένων έφερε μπροστά τον Απόλλωνα. Οι φιλοξενούμενοι για πρώτη φορά μέσα στο παιχνίδι έχασαν τη συγκέντρωση και το πλάνο τους. Ακόμη, η ομάδα του Δελέγκου πίεσε πιο πολύ στη μπάλα και πλέον υπήρχαν οι απαραίτητες αποστάσεις στο κομμάτι της επίθεσης. Στο τέταρτο δεκάλεπτο, οι low-post επιθέσεις με Δημακόπουλο και Καζαρνόφσκι ήταν το σήμα κατατεθέν στην επίθεση των γηπεδούχων ενώ η Καστοριά βρισκόταν μπροστά στο σκορ με προσωπικές κυρίως ενέργειες. Η νευρικότητα είναι εμφανής και στις δύο ομάδες με τους γηπεδούχους να μην μπορούν να ελέγξουν τον τομέα των ριμπάουντ. Τα ψηλά σχήματα του Απόλλωνα και τα σημαντικά αμυντικά ριμπάουντ του Καζαρνόφσκι του έδωσαν και πάλι το προβάδισμα με τους φιλοξενούμενους να μένουν χωρίς σκορ για τέσσερα λεπτά. Ο Χρυσόπουλος αστόχησε σε κρίσιμη προσπάθεια και ο Στεφανίδης με δύο εύστοχες βολές χάρισε τη νίκη στον Απόλλωνα.

Με αυτή τη νίκη, οι γηπεδούχοι έκαναν ένα ακόμη σημαντικό βήμα για το πλεονέκτημα στα play out και τη παραμονή στη κατηγορία δείχνοντας χωρίς αμφιβολία χαρακτήρα και μέταλλο.

Δεκάλεπτα: 10-13, 19-25, 37-34, 51-47
Απόλλων Π. (Δελέγκος): Στεφανίδης 13 (1), Βλάχος, Μπέμπης 4, Κασπίρης, Μολφέτας 14 (2), Ζούμπος 2, Μπαζίνας, Εζόμο 2, Δημακόπουλος 6, Καζαρνόφσκι 10.
Καστοριά (Καραγιάννης): Αμπαράς 4, Πετρόπουλος 12 (2), Μελισσαράτος 3, Χονδρογιάννης 2, Απιδόπουλος, Χρυσόπουλος 1, Ράπτης 10, Τερσενίδης, Βαβάτσικος, Καραμανώλης, Τζακόπουλος 6 (2), Σταμένκοβιτς 9.

Πηγή φωτογραφίας: Δημήτρης Τρασάνης