Ο Juan Mata κλείνει τα 31 του χρόνια, και το Debut.gr αφιερώνει χρόνο για τον Ισπανό άσο!

Ποτέ δεν βρέθηκε στην «ελίτ» των επιτελικών μέσων. Ποτέ δεν θεοποιήθηκε, ούτε δίχασε. Ο κύριος που έχει κατακτήσει τα πάντα, αλλά η ταπεινότητα του, τον καθιστά ξεχωριστό.

Ο Juan Mata Garcia γεννήθηκε στις 28 Απριλίου του 1988 στο Μπούργος, την ιστορική πρωτεύουσα της Καστίλης στην Ισπανία. Υιός του ποδοσφαιριστή  Juan Manuel Mata Rodríguez (-δεν τον γνώριζα ούτε εγώ, μην απελπίζεστε-), αμφιταλαντευόταν με το τι ήθελε να γίνει όταν μεγαλώσει. Το δίλημμα ηθοποιός – ποδοσφαιριστής, έλαβε τέλος περί το 1998, όταν και υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο, φυσικά με μάνατζερ τον πατέρα του.

Τα πρώτα βήματα

Πρώτη ομάδα του, ήταν η Ρεάλ Οβιεδό, στην οποία και αγωνίστηκε στα παιδικά τμήματα για 5 χρόνια, μέχρι και το 2003. Το ταλέντο του ξεχώριζε τόσο, που οδήγησε την Ρεάλ Μαδρίτης στο να του προσφέρει το πρώτο του νεανικό επαγγελματικό του συμβόλαιο το 2006. Mε γοργούς ρυθμούς αναδείχθηκε στο πρωτάθλημα και κύπελλο νέων, με την Ρεάλ Μαδρίτης Β’ να τον κάνει δικό της, πλέον για την αντρική ομάδα. Παρά τον υποβιβασμό της ομάδος, ο Μάτα βγήκε δεύτερος σκόρερ με 10 γκολ, πίσω από τον Αλβάρο Νεγρέδο, ο οποίος είχε 18.

Αποτέλεσμα εικόνας για juan mata real madrid

Κεφάλαιο Βαλένθια

Μια χρονιά στην δεύτερη ομάδα της «Βασίλισσας» ήταν αρκετή για να πείσει τις «νυχτερίδες» να κάνουν δικό τους τον νεαρό Μάτα. Με το κλειστό μονοετές συμβόλαιο που είχε υπογράψει, η Βαλένθια απέκτησε με …ψίχουλα (1.1 εκατ. ευρώ) τον Ισπανό για 4 χρόνια. Εκεί κατέκτησε το Κύπελλο Ισπανίας (2007-08), κερδίζοντας το βραβείο “Καλύτερος νεαρός παίκτης της χρονιάς”. Συνολικά πέτυχε 46 γκολ και μοίρασε 52 ασσίστς σε 174 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις. Το καλοκαίρι του 2011, η Βαλένθια ανακοίνωσε την παραχώρηση του Χουάν Μάτα στην Τσέλσι, έναντι 23.5 εκατ. αγγλικών λιρών.

Αποτέλεσμα εικόνας για juan mata real valencia

Άφιξη στην Αγγλία

Η άφιξή του στο Λονδίνο, συνοδεύτηκε από μια αξιέπαινη στιγμή. Ο τότε αρχηγός της Εθνικής ομάδας του Ισραήλ, Γιόσι Μπεναγιούν, παραχώρησε στον Μάτα το νούμερο “10” της φανέλας του. Έτσι, από την πρώτη κιόλας χρονιά ο  Ισπανός έπρεπε να δείξει την κλάση του, όπως και έκανε. Αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι της βασικής 11άδας σε πολλά παιχνίδια, ενώ απέκτησε μια πολύ όμορφη σχέση με τον κόσμο της Τσέλσι. Η πρόσληψη  του Ζοσέ Μουρίνιο όμως, οδήγησε στον παραγκωνισμό του, με αποτέλεσμα να ζητήσει ο ίδιος τον χειμώνα του 2013 να αποχωρήσει από την ομάδα. Με την σύμφωνη γνώμη του “Special One” ο Μάτα παραχωρήθηκε στην μισητή Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για το ποσό των 37.5 εκατομμυρίων αγγλικών λιρών (ποσό ρεκόρ για την εποχή).

Με τους «μπλε» πέτυχε 33 τέρματα και είχε 58 ασσίστς σε 135 παιχνίδια! Κατέκτησε το Europa League ( 2012-13), το FA Cup (2011-2012), ενώ συντέλεσε τα μέγιστα μαζί με μεγάλες προσωπικότητες της ομάδος ( Λάμπαρντ, Ντρογκμπά, Τέρι κτλ) στην κατάκτηση του μοναδικού Champions League στην ιστορία του συλλόγου την σεζόν 2011-12.

Σχετική εικόνα

Εδραίωση στο νησί

Η άφιξη ενός ποιοτικού μέσου στην Γιουνάιτεντ ήταν κάτι παραπάνω από αναγκαστική. Η μετά-Φέργκιουσον εποχή είχε φέρει ανακατατάξεις στο στρατόπεδο των «κόκκινων διαβόλων». Προσαρμόστηκε άμεσα στην νοοτροπία της ομάδας, και υιοθέτησε τους ρόλους που του ανατέθηκαν. Μπορεί η “ατυχία” σύμφωνα με πολλά Μέσα να του χτύπησε ξανά την πόρτα το καλοκαίρι του 2014 (σ.σ. πρόσληψη Μουρίνιο), όμως ο ίδιος με δήλωσή του ανέφερε χαρακτηριστικά πως δεν υπάρχει κάποια ένταση μεταξύ των δύο αντρών. Μέχρι και σήμερα και υπό τον Όλε Γκούναρ Σόσλκιερ αποτελεί  έναν από τους ποιοτικότερους ποδοσφαιριστές της ομάδας.

Μπορεί να μην αποτελεί βασική επιλογή σε κάποια παιχνίδια, όμως η επιρροή του στην ομάδα είναι πολύ σημαντική. Πλέον στα 31 του, αποτελεί μαζί με τον Γιάνγκ και τον Βαλένσια τους πιο έμπειρους παίκτες στο ρόστερ. Ο ρόλος της καθοδήγησης των «μπέμπηδων» και η αρμονία στα αποδυτήρια επιτυγχάνονται με παίκτες σαν τον Μάτα. Ένας από τους αγαπημένους παίκτες της εξέδρας, που πάντα δίνει το 100% για την ομάδα. Οι εθελοντικές και φιλανθρωπικές του δράσεις, τον τοποθετούν σε αυτή την ξεχωριστή κατηγορία ποδοσφαιριστών που χρήζουν άπλετο σεβασμό. Η ανανέωση του συμβολαίου του, παρά τις πολλές προτάσεις που έχει, θεωρείται επιτακτική ανάγκη. Όχι μόνο για τα αγωνιστικά κριτήρια και για όσα έχει προσφέρει, αλλά για το ήθος, την αξιοπρέπεια και τον επαγγελματισμό που δείχνει με κάθε ευκαιρία.

Έχει πετύχει 44 τέρματα και έχει δώσει 37 ασσίστς σε 216 παιχνίδια μέχρι στιγμής. Έχει κατακτήσει ένα κύπελλο Αγγλίας ( 2016-2017) ένα FA Cup (2015-2016) , ένα Community Shield (2016) ένα Europa League (2016-2017).

Αποτέλεσμα εικόνας για juan mata

Εθνική Ομάδα

Η περίοδος παρουσίας του Μάτα στην Εθνική Ισπανίας συνέπεσε με την τρομακτική φόρμα της “Furia Roja”. Έτσι η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2010 και του Euro του 2012 έρχονται να προστεθούν στην τροπαιοθήκη του. Μπορεί να μην έκανε πολλές συμμετοχές με την παρουσία του Τσάβι και Ινιέστα στον χώρο του κέντρο, αλλά όποτε επιλέχτηκε δεν απογοήτευσε. Συνολικά έχει πετύχει 10 τέρματα σε 41 συμμετοχές με το εθνόσημο.

Αποτέλεσμα εικόνας για juan mata spain