Η Μίλαν απέκτησε νέο διαμάντι από τη Βραζιλία και το Debut.gr αναλύει το φαινόμενο «Πακετά».

Λούκας Πακετά. Ένα όνομα που πριν από λίγους μήνες δε μας έλεγε τίποτα, έχει καταφέρει να φέρει και πάλι την αισιοδοξία στο Μιλάνο.

Από μικρός, με μια μπάλα στα πόδια και φανέλα του Κακά

Γεννημένος στην πόλη του καρναβαλιού, το Ρίο Ντε Τζανέιρο, ο μικρός Πακετά πήρε το όνομά του από το νησί Πακετά, που βρίσκεται στο Ρίο. Ήταν όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας του. Ξεκίνησε να κλωτσάει την μπάλα από πολύ μικρός στις γειτονιές του Ριο, με την ελπίδα να καταφέρει να μοιάσει στο ίνδαλμά του.

Εκείνη την εποχή, ο Κακά έκανε πράγματα και θαύματα με τη φανέλα της Μίλαν, δίνοντας έμπνευση και κίνητρο στο νεαρό Πακετά. Βεβαίως, όταν σκόραρε και έδειχνε τη φανέλα του στις φτωχογειτονιές, δε μπορούσε να φανταστεί αυτό πως κάποια μέρα θα έπαιζε στην ομάδα που μεγαλούργησε το είδωλό του.

Πολύ γρήγορα, σε ηλικία μόλις 10 ετών, η Φλαμένγκο τον ενέταξε στο δυναμικό των ακαδημιών της. Το ταξίδι είχε μόλις ξεκινήσει.

Το πρόβλημα με το ύψος και η τύχη που του «χαμογέλασε»

Στην ακαδημία, άπαντες ήταν ευχαριστημένοι από τον νεαρό, όμως στην ηλικία των 15 διαγνώστηκε ένα σοβαρό ζήτημα. Η τεχνική του κατάρτιση ήταν αψεγάδιαστη και μάλιστα καλύτερη από παιδιά μεγαλύτερων ηλικιών, όμως το πρόβλημα ήταν αλλού.

Το ύψος του δεν ξεπερνούσε το 1.52 και όπως ήταν λογικό, ότι κέρδιζε από την τεχνική, το έχανε σε δύναμη και ψηλό παιχνίδι. Ο ίδιος ξεκίνησε να το παίρνει απόφαση πως δε θα τα καταφέρει, όμως ο Θεός δεν τον εγκατέλειψε.

Μέσα στην επόμενη 3ετία, κατάφερε να ψηλώσει 27 εκατοστά και να φτάσει σχεδόν το 1.80. Αυτό ήταν. Πλέον τίποτα δεν μπορούσε να τον σταματήσει και να του κόψει τα φτερά.

Με τη φανέλα των ακαδημιών της Φλαμένγκ έφτασε στην κατάκτηση του τίτλου το 2016, όντας εκ των κορυφαίων της ομάδας του. Φυσικά, ανταμείφθηκε άμεσα, καθώς απευθείας μετά τον τίτλο, πήρε «προαγωγή» για τη μεγάλη ομάδα.

Η Φλαμένγκο το εισιτήριο για τα όλα του τα όνειρα

Λένε πως η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί. Έτσι και ο Πακετά, έλαμψε από τις πρώτες του κιόλας συμμετοχές.

Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στους τελικούς του Κυπέλλου Βραζιλιάς, όταν με δικό του γκολ έδωσε το προβάδισμα στη Φλαμένγκο απέναντι στην Κρουζέιρο. Παρόλα αυτά, η Κρουζέιρο ισοφάρισε και στο δεύτερο παιχνίδι, πήρε τον τίτλο στα πέναλτι.

Το ίδιο συνέβη και στους τελικούς του Κόπα Σουνταμερικάνα. Με αντίπαλο την Ιντεπεντιέντε, σκόραρε στον επαναληπτικό (2-1 η Ιντεπεντιέντε στο πρώτο παιχνίδι). Το γκολ του πάλι δεν έφτασε, καθώς οι Αργεντινοί βρήκαν τον τρόπο και ισοφάρισαν, κατακτώντας τον τίτλο.

Μπορεί να έμεινε με πικρή γεύση, όμως κέρδισε μια θέση στην καρδιά των οπαδών. Την επόμενη σεζόν, ήταν ο μόνος παίκτης της ομάδας που επιλέχθηκε στην κορυφαία 11αδα του πρωταθλήματος.

Με τη φανέλα της Φλαμένγκο κατάφερε να αγωνιστεί στην Εθνική ομάδα της χώρας του και να καταφέρει ένα από τα μεγάλα όνειρα που έχει κάθε Βραζιλιάνος από παιδί.

Το ταξίδι όμως, μόλις είχε ξεκινήσει, καθώς εκτός από την Εθνική, τον περίμενε η μεγαλύτερη έκπληξη της ζωής του.

Η μεταγραφή στην αγαπημένη του Μίλαν

Έχοντας πιάσει «ταβάνι» με τη Φλαμένγκο, σε προσωπικό τουλάχιστον επίπεδο, είχε έρθει η ώρα για κάτι μεγαλύτερο. Είχε έρθει η ώρα να σπάσει το «ταβάνι» του και να πιάσει «ουρανό».

Τον Οκτώβριο του 2018, η Μίλαν συμφώνησε με τη Φλαμένγκο για την απόκτηση του Πακετά, έναντι 35 εκατομμυρίων ευρώ για 5 χρόνια. Μάλιστα, οι Ιταλοί κέρδισαν στο «νήμα» την Παρί Σεν Ζερμέν.

Για τον 21χρονο Πακετά, ήταν το όνειρο της ζωής του. Κατάφερε να γίνει μέλος της ομάδας που αναδείχθηκε το είδωλό του. Να πατήσει το χορτάρι που πάτησε και ο Κακά.

Τον Ιανουάριο, έγινε μέλος των «ροσονέρι», επιλέγοντας το νούμερο 35 στην πλάτη. Από τις πρώτες προπονήσεις και δηλώσεις, καταλάβαινε κανείς πως ο μικρός ζούσε το όνειρό του.

Αρκετά «ψαρωμένος», απαντούσε με δέος στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, καθώς έμοιαζε να μη το πιστεύει. «Θα αγωνιστώ στην ομάδα που αγωνίστηκε το είδωλό μου. Θαυμάζω τον Κακά και θέλω να του μοιάσω».

https://www.youtube.com/watch?v=V_6-WjMH5N0

Το ντεμπούτο, η ντρίπλα που «διέλυσε» τον Μπέσα και η αποθέωση από τον Κακά

Ο Πακετά φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα των «ροσονέρι» απέναντι στη Σαμπντόρια για το Κύπελλο Ιταλίας, σε ένα παιχνίδι που η Μίλαν επικράτησε με 2-0 στην παράταση.

Λίγες μέρες αργότερα αγωνίστηκε και στον τελικό του Ιταλικού Σούπερ Καπ απέναντι στη Γιουβέντους. Η γεύση ενός ακόμη τελικού ήταν πικρή, καθώς η Μίλαν δεν τα κατάφερε. Η Γιουβέντους επικράτησε με 1-0 και κατέκτησε το τρόπαιο.

Το ντεμπούτο του 21χρονου Βραζιλιάνου στη Serie A ήταν μαγικό. Απέναντι στη Τζένοα, ο Πακετά προσέφερε μια από τις ωραιότερες στιγμές της σεζόν. Με μια καταπληκτική προσπάθεια, πέρασε τον Μπέσα, περνώντας την μπάλα από πάνω του. Είναι το περίφημο «rainbow flick», που ελάχιστοι μπορούν να πετύχουν.

https://www.youtube.com/watch?v=UcQno9iDf9Q

Ως επιστέγασμα, ήρθαν τα λόγια του ειδώλου του, Ρικάρντο Κακά. «Είναι ένας παίκτης με λαμπρό μέλλον μπροστά του. Έχει κιόλας κληθεί στην εθνική ομάδα, όμως είναι καλύτερο για εκείνον να μη γίνονται συγκρίσεις. Έχουμε δει τόσους πολλούς τα τελευταία χρόνια. Τον Πάτο, τον Ροναλντίνιο, τον Καφού, τον Ριβάλντο και εμένα. Βραζιλιάνοι που αποτελούν μέρος της ιστορίας της Μίλαν. Πρέπει να αποφύγουμε τις συγκρίσεις, ώστε ο Πακετά να αγωνιστεί με ηρεμία και ησυχία. Είμαι πολύ αισιόδοξος».

Τα υποτιμητικά λόγια του Πίρλο και η «απάντηση» του Πακετά

Ενώ άπαντες «χόρευαν» στο ρυθμό του Βραζιλιάνου, ο Αντρέα Πίρλο είχε άλλη άποψη. Ο «μαέστρος», που έχει φορέσει για πολλά χρόνια τη φανέλα της Μίλαν δεν φάνηκε ενθουσιασμένος από τον μικρό.

«Έχει να μεγαλώσει πολύ ακόμα. Φαίνεται πως μπορεί να γίνει ένας καλός παίκτης, αλλά δεν έχω εντυπωσιαστεί». Από την πλευρά του, ο Βραζιλιάνος όχι μόνο δεν πτοήθηκε, αλλά στο αμέσως επόμενο παιχνίδι έδωσε απαντήσεις.

Η Μίλαν υποδέχθηκε την Κάλιαρι, με στόχο τη νίκη που θα τη διατηρούσε στην 4αδα. Ο Πακετά ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής της ομάδας του Γκατούζο. Πέτυχε ένα γκολ, ήταν ο δημιουργός σε ένα ακόμη, με τη Μίλαν να παίρνει εύκολα τη νίκη με 3-0. Το γήπεδο αποθέωσε τον Πακετά, μαζί με τον Πιόντεκ, με τους δυο να μοιάζουν οι ελπίδες της Μίλαν για κάτι καλό.

Πολλοί δε, δεν δίστασαν να παρομοιάσουν τα κατορθώματα τον Πιόντεκ και Πακετά με αυτά των Σεβτσένκο και Κακά. Βεβαίως είναι πολύ νωρίς για μια τέτοια σύγκριση, όμως δείχνει πόσο πιστεύουν οι «ροσονέρι» σε αυτούς τους δυο.

Ανήκει στο Θεό, είναι στρατιώτης του

Όπως ακριβώς και το ίνδαλμά του ο Κακά, έτσι και ο Πακετά, πιστεύει πολύ στον Θεό. Θεωρεί τον εαυτό του «στρατιώτη Του», καθώς τον βοήθησε σε όλη του τη ζωή. Ειδικότερα την πολύ δύσκολη περίοδο με το ύψος του.

Η πίστη του δίνει δύναμη να συνεχίσει και να πετύχει ακόμη περισσότερα. Θέλει συνεχώς να προοδεύει και να εξελίσσεται, μέσα από τη δουλειά του και τα παιχνίδια που παίρνει στα πόδια του.

Ανεξάρτητα με το αν θα καταφέρει να πετύχει όσα πέτυχε ο μεγάλος Κακά με τη φανέλα των «ροσονέρι», σίγουρα μιλάμε για ένα τεράστιο ταλέντο. Το αν θα μπορέσει να παραμείνει στον «αφρό» και να μεγαλουργήσει, είναι στα πόδια του, την τύχη και τον Θεό.